9.7.22

ΟΔΟΣ: "Τα ρέστα"

 

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.9.2021 | 1095


Στα σίγουρα δεν περιμένεις ακριβώς τον εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ να επικαλείται ότι κομίζει την βαριά επιστολή 33 κατοίκων και επιχειρηματιών, που υποτίθεται ότι εδράζονται στον δρόμο Δισπηλιού - Καστοριάς, με την οποία ζητούν την... υποβάθμιση του δρόμου σε πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο. Και ότι επειδή του το ζήτησαν, πρέπει να ικανοποιηθούν!


Αυτές τις ημέρες όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα των πρωϊνών ενημερωτικών ζωνών, στην τηλεόραση κυρίως, πληροφορείται ότι άρχισε τυπικά η ποινική δίκη της γυναίκας που κατηγορείται ότι έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο μιας ανυποψίαστης γυναίκας, που ονομάζεται «Ιωάννα». Είχε —λέει η κατηγορούμενη— κάποια εμμονή για το θύμα της την Ιωάννα, και προηγουμένως είχε καταφύγει σε χαρτορίχτρες και καφετζού. Από τις οποίες, όπως αναλύουν οι ειδήμονες, δεν βρήκε λύση στο «πρόβλημά» της, που ήταν η εμμονή της. Και έτσι κατέφυγε στην τελική λύση: να αφαιρέσει αν όχι την ζωή, τουλάχιστον το πρόσωπο της Ιωάννας. Και το πέτυχε. Όπως δείχνουν τα πράγματα, μεταφορικά κάπως ανάλογα ορισμένοι εμπνέονται να λιώσουν το πρόσωπο της Καστοριάς. 

Άλλος πάλι κατά την επικαιρότητα αθλητής, που διατηρούσε σχέση με «γνωστό» μοντέλο, που πρωταγωνίστησε —λέει— σε εκπομπές reality στην τηλεόραση, πιάστηκε με ολόκληρη βαλίτσα με σκληρές ναρκωτικές ουσίες. «Δεν ήταν δικά μου» τα ναρκωτικά δικαιολογήθηκε ο αθλητής, αλλά είμαι «βαποράκι» (στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως "υπερωκεάνιο" ) και εκτελεστής εντολών των αφεντικών μου, όπως διευκρίνισε. Στους οποίους —λέει— για να εξασφαλίσει την δόση του, χρωστούσε χρήματα και έτσι, τον υποχρέωσαν τον άνθρωπο, με απειλές και άλλα ανταλλάγματα, να κάνει το ατόπημα. Κάπως έτσι και αναλογικά ορισμένοι αναλαμβάνουν επιπόλαια να κουβαλούν τις βαλίτσες που τους δίνουν άλλοι. Κι’ ας κρύβουν βόμβες στο εσωτερικό τους.

Η σχέση όλων αυτών με την πολιτική ζωή και την επικαιρότητα της Καστοριάς, ίσως δεν είναι και τόσο ευχερώς αντιληπτή. Ίσως χρειάζεται και το παράδειγμα των ανεμβολίαστων, ειδικά αυτών των πραγματικά αθεόφοβων, που καπηλεύονται κοινά για όλους τους Έλληνες σύμβολα (σταυρούς, σημαίες, εικονίσματα), όπως και την φωτογράφιση και την απεικόνισή τους, για να πείσουν ότι το κίνημά τους —αυτό των ανεμβολίαστων— εκτός από δογματικώς ορθόδοξο και ενάρετο είναι και ελεύθερο. Και όχι ακριβώς ελεύθερο, αλλά φιλελεύθερο και συνταγματικώς ορθό, καθώς προασπίζονται το δικαίωμα της «αυτοδιάθεσής» τους, της ατομικής ελευθερίας τους και όλων των άλλων που υποτάχθηκαν και «τσιπαρίστηκαν». Έφθασε έτσι η Καστοριά να εκτοξευθεί σε επίπεδο κρουσμάτων, διεκδικώντας πρωτιά σε πανελλήνια κλίμακα.
 
Και όπως εύστοχα επισημάνθηκε τελευταία, η απλή ανώδυνη πλάνη περί τα παρόμοια πράγματα, να πιστεύεις δηλαδή ότι πέρα από το πνιγμένο σου δίκιο, κομίζεις μια υψηλή αποστολή, και ότι είσαι ο εντεταλμένος της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της νομιμότητας, από κοινού με το Συμβούλιο της Επικρατείας,  καμμιά φορά οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση. Όπως στους Ταλιμπάν που ασφαλώς είναι αδύνατο να τους μεταπείσεις για την Σαρία στην δική τους εκδοχή. 

Κάπως έτσι θα μπορούσαν να αναλυθούν, ανώδυνα πάντα μερικά απ’ όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό στην Καστοριά. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.9.2021 | 1095 | 3


Τα παθήματα δεν φαίνεται να έγιναν μαθήματα στην Καστοριά. Όταν (και πάλι επί Νέας Δημοκρατίας αλλά και ΠαΣοΚ) υπάκουοι στα κελεύσματα, τις πολιτικές εξαγορές και θωπείες κάποιων άλλων 33 ίσως, με τα σκανδαλώδη δάνεια της διαφθοράς του συστήματος και αργότερα τις πιο προκλητικές δωρεάν ρυθμίσεις και απαλλαγές, κατέστρεψαν την γούνα, άφησαν άνεργους χιλιάδες κατοίκους της Καστοριάς που ερήμωσε, της πήραν κάθε ελπίδα για το μέλλον, ζητούν και «τα ρέστα» κι’ από πάνω, προσπαθώντας απ’ όπου δύνανται και μπορούν να πάρουν και την ρεβάνς με οποιονδήποτε τίμημα και τρόπο. Άλλωστε εξ αιτίας της καταστροφής της γούνας, γέμισε ο τόπος άεργους και χρεωμένους που κατέφυγαν στην πολιτική, τις εκλογές και τα αξιώματα.



Εννοείται και δηλώνεται προκαταβολικά, ότι τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν και οι συγκρίσεις είναι σε μέγιστο βαθμό υπερβολικές και ούτως ή άλλως χοντροκομμένες. Γίνονται μόνο για την παραγωγή σκέψης και διαλόγου. Μήπως και ξυπνήσουν ορισμένοι. Ποτέ δεν είναι αργά.

Διότι σε μια Καστοριά όπου αβοήθητοι και καταφρονημένοι δεκάδες πολίτες και γονείς υπογράφουν και απευθύνουν εκκλήσεις να μη μπει λουκέτο σε μια ιστορία 136 χρόνων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση κλείνει, όπως έκλεισε και την υπόθεση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, άλλων σχολών και τόσα ακόμη ζητήματα ευρέως κοινωνικού ενδιαφέροντος, και του κοινού καλού της Καστοριάς και του μαζικού συμφέροντος όπως η υπόθεση Γούνας, στα σίγουρα δεν περιμένεις ακριβώς τον εκλεγμένο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια, σάρκα από την σάρκα της Καστοριάς, τον γιατρό και τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, να επικαλείται ότι... κομίζει την βαριά επιστολή 33 κατοίκων και επιχειρηματιών, που υποτίθεται ότι εδράζονται στον δρόμο Δισπηλιού - Καστοριάς, με την οποία ζητούν την υποβάθμιση του δρόμου σε…  πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο. Και ότι επειδή του το ζήτησαν, πρέπει να ικανοποιηθούν! 

Δηλαδή στο να μετατραπεί η μοναδική γεωγραφική αυτή ζώνη στο «Έλα να δεις» της κατάχρησης και της ανοικοδόμησης των επιπλέον αυθαιρεσιών. Να γίνει «της κακομοίρας» και να καταστραφεί ολοκληρωτικά η προικισμένη από την ομορφιά της φύσης πρωτίστως, χρονικά αιώνια είσοδος της Καστοριάς από την περιοχή του Δισπηλιού. 

Είναι σαν ο βουλευτής, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης επικαλεστούν αύριο τις φωνές αγωνίας και αγανάκτησης των ιδιοκτητών και κληρονόμων των σε πολλές περιπτώσεις καθ’ υπερβολή διατηρητέων ακινήτων της Καστοριάς που είναι εκατοντάδες και όχι απλά 33 και παρουσιάζουν ως εύλογο και δίκαιο το αίτημά του να ισοπεδωθούν όλα. 

Και αύριο, όλων των υπολοίπων, να καταργηθούν οι συντελεστές και οι περιορισμοί δόμησης. Να μπορούν να ανεγείρουν ουρανοξύστες και να εκμεταλλεύονται κατά το προσωπικό τους δοκούν, την ιδιοκτησία τους. Και ποια ιδιοκτησία; Όχι αυτή που, όπως στην περίπτωση του δρόμου Δισπηλιού - Καστοριάς, αγόρασαν εν γνώσει τους για τους περιορισμούς και τα θεσμοθετημένα χαρακτηριστικά της περιοχής, που απορρέουν από το γεγονός ότι εκεί είναι η κύρια είσοδος προς την Καστοριά και το εθνικό δίκτυο, οπότε και τους αποδέχθηκαν. 

Αλλά της κληρονομιάς από τους γονείς, παππούδες και προπαππούδες που απέκτησαν και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, πληρώνοντας όμως τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, φόρους κληρονομιάς και δεκάδες άλλα τέλη που βαρύνουν τα οικόπεδα, αλλά όχι τα... αγροτεμάχια του εθνικού δικτύου «Δισπηλιού - Καστοριάς», ενώ δεν μπορούν ούτε και να τα ξεφορτωθούν, αφού η αγορά των ακινήτων στην παλιά πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται στα Τάρταρα.

Και έτσι όταν διαβάζει κάποιος την ανοικτή επιστολή που πάντως έχει το θάρρος να δώσει στην δημοσιότητα ο ίδιος ο βουλευτής Καστοριάς για τους 33 που του κτύπησαν την πόρτα απαιτώντας να καταστραφεί η είσοδος της Καστοριάς, να πέσει βιτριόλι στην αιώνια μόστρα της πόλης, να τον πάρουν στο λαιμό των στενά προσωπικών συμφερόντων, ασφαλώς και προκαλούνται απορίες και εύγλωττα ερωτηματικά. 

Ερωτηματικά για το γεγονός ότι τα παθήματα δεν φαίνεται να έγιναν μαθήματα στην Καστοριά. Όταν (και πάλι επί Νέας Δημοκρατίας αλλά και ΠαΣοΚ) υπάκουοι στα κελεύσματα, τις πολιτικές εξαγορές και θωπείες κάποιων άλλων 33 ίσως, με τα σκανδαλώδη δάνεια της διαφθοράς του συστήματος και αργότερα τις πιο προκλητικές δωρεάν ρυθμίσεις και απαλλαγές, κατέστρεψαν την γούνα, άφησαν άνεργους χιλιάδες κατοίκους της Καστοριάς που ερήμωσε, της πήραν κάθε ελπίδα για το μέλλον, ζητούν και «τα ρέστα» κι’ από πάνω, προσπαθώντας απ’ όπου δύνανται και μπορούν να πάρουν και την ρεβάνς με οποιονδήποτε τίμημα και τρόπο. Άλλωστε εξ αιτίας της καταστροφής της Γούνας, γέμισε ο τόπος άεργους και χρεωμένους που κατέφυγαν στην πολιτική, τις εκλογές και τα αξιώματα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.9.2021 | 1095 | 4


Eίναι σαν ο βουλευτής, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης επικαλεστούν αύριο τις φωνές αγωνίας και αγανάκτησης των ιδιοκτητών και κληρονόμων των σε πολλές περιπτώσεις καθ’ υπερβολή διατηρητέων ακινήτων της Καστοριάς που είναι εκατοντάδες και όχι απλά 33 (του κ. Τζηκαλάγια) και παρουσιάζουν ως εύλογο και δίκαιο το αίτημά του να ισοπεδωθούν όλα, να καταργηθούν οι συντελεστές και οι περιορισμοί δόμησης. Να μπορούν να ανεγείρουν ουρανοξύστες και να εκμεταλλεύονται κατά το προσωπικό τους δοκούν, την ιδιοκτησία τους. 



Έτσι, διαβάζοντας κάποιος την ανοικτή επιστολή του αυτοδημιούργητου πολιτικά βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια δεν μπορεί στ’ αλήθεια να πιστέψει ότι ο τόπος αυτός δεν νουθετήθηκε από τις ανεξέλεγκτες και χωρίς σοβαρές μελέτες επεκτάσεις της πόλης που οδήγησαν στον καθολικό μαρασμό. 

Από το γεγονός ότι η Καστοριά είναι πόλη με Λεωφόρο Γουναράδων χωρίς γουναράδες και Λεωφόρο Κύκνων χωρίς κύκνους και η πρόσβαση της πόλης, στον ίδιο δρόμο Δισπηλιού - Καστοριάς είναι ήδη υποβαθμισμένος, που κανονικά θα άρμοζε να εργάζεται κάποιος για την περαιτέρω ανάδειξη του δρόμου και την επιβολή και άλλων περιορισμών για την προστασία από καταχρήσεις και την αιώνια φυσιογνωμία της. Για να μην γίνει μια απλή γειτονιά αλλά να ανήκει στο κοινωνικό σύνολο ως κομμάτι του εθνικού δικτύου και της τοπικής ιστορίας. 

Πόσο μάλλον όταν διαφημίζεται ως φαεινή ιδέα, να βιαστεί η περιοχή και να μετακινηθεί η είσοδος της Καστοριάς από την περιοχή των Μανιάκων που είναι ήδη κορεσμένη και αισθητά υποβαθμισμένη. Να γίνει η Καστοριά, υποβρύχιο, ημιυπόγειο.  Μπορεί στ’ αλήθεια να υπάρξει επιτέλους φραγμός σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Καστοριά; Ή θα πάει μακριά αυτή η... βαλίτσα;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1095.

Σχετικά:

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/10/22

    ο ΖΗΣΗΣ ξαναέστειλε ερώτημα?
    Δεν του έφτανε το πρώτο ρεζιλίκι. . . . .
    ΔΕΝ υπάρχει ο τύπος και επιμένει παρέα με τον ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΥ !!!!
    (όχι με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών)

    Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται για
    την επιμονή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/10/22

      Ελπίζω στις επόμενες εκλογές να πάρει μόνο 40 ψήφους. Των 33, του μηχανικού και της οικογένειάς του.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/10/22

      “Η φωτογραφία δεν είναι… για τη φωτογραφία“ λέει ο Ζήσης.
      Μα γιατί είναι κύριε Ζήση; Για να θαυμάσουμε την απεριόριστη ομορφιά σας; Φυσικά με την άδεια του Άδωνη (όχι του Γεωργιάδη).

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος11/10/22

      Έγραψες!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος11/10/22

    ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ Η ΛΙΜΝΗ?

    Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΛΑΤΙΝΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/10/22

    Η είσοδος της Καστοριάς είναι η χειρότερη είσοδος περιοχής με τουριστικές προσδοκίες. Αν χτιστεί τίποτα ίσως βελτιωθεί η θέα προς την πολη και ίσως αποκτήσει και λίγο φως ο επικίνδυνος δρόμος που γυαλίζει τρομερά όταν βρέχει. Θεωρώ πως αν αναβαθμιστεί, καλώς να αλλάξει ο χαρακτηρισμό. Αν εξυπηρετήσουμε λίγα συμφέροντα κι ως εκεί, δε θα εκπλαγώ...Καστορια, γαρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/10/22

    Η υποβάθμιση της οδού (που ζητάει ο Ζήσης) επιφέρει αναγκαστικά την #αλλαγή της οικοδομικής γραμμής#

    Αυτό είναι το ζόρι που τραβάει ο Ζήσης.
    Η διαπλάτυνση, η νησίδα στην μέση και ο φωτισμός . . . (όπως το Άργος) δεν το νοιάζει τον Ζήση.
    Ωραία ανάπτυξη. . . . . . . Η ανάπτυξη των 33 όχι του ΝΟΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/10/22

      ο Ζήσης και οι 33, ούτε ο Λεωνίδας και οι 300 αγωνίσθηκαν τόσο. Να του κάνουμε άγαλμα στην είδοσο της πόλης.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/10/22

      χε χε χε χε πολύ καλό! μεγάλος αγωνιστής

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος12/10/22

    Καθημερiνά στο site του Ζηση βγαίνουν δελτία τύπου με τις συναντήσεις & ερωτήσεις του Ζηση.

    Για ποιο λόγο δεν ανέβασε και το δεύτερο ερώτημα που κάνει ο Ζήσης στο Υπουργείο;

    Για ποιο λόγο δεν έβγαλε δελτίο τύπου για την κρυφή συνάντηση στην Νομαρχία με τον μηχανικό του; (πριν μια εβδομάδα)

    Μήπως κρύβει τις ενέργειες αυτές από τους ψηφοφόρους του;

    Μήπως τελικά θέλει να χτιστεί η λίμνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/10/22

      αυτά δεν δημοσιεύονται ρε παιδί. Ανήκουν στα μυστικά του κράτους. Οι σελέβριτις όπως εμείς δείχνουν την φάτσα τους, τον πισινό τους, την/τον γκόμενα/ο την γυναίκα τους , τα παιδιά τους, τον ηγέτη τους, τον πνευματικό τους πατέρα κλπ. και άμα λάχει εμβολιασμούς, θείες κοινωνίες και λοιπές ψηφοθυρικές εκδηλώσεις.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ