17.7.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Εκδήλωση του συλλόγου Το Τσαρσί στις 4 Ιανουαρίου 2023 στην κλειστή οδό Μητροπόλεως. Δεν είναι λίγα τα "πολιτιστικά" παραδείγματα που έχουν γίνει αφορμή, ώστε να εκφράζονται ερωτηματικά στα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου συλλόγου.


Τώρα δε, που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τον έλεγχο διαφόρων ΜΚΟ και συλλογικοτήτων καλό θα ήταν να γίνει και στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.


Διανύοντας την δεύτερη εβδομάδα μετά το πέρας του καστοριανού καρναβαλιού –και του εορταστικού δωδεκαημέρου γενικότερα– και ενώ δεν κόπασαν καλά-καλά οι δημοτικοί πανηγυρισμοί και οι μεταξύ τους κολακείες για την προσέλευση επισκεπτών στην πόλη της Καστοριάς, η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη έσπευσε με τον πλέον επίσημο τρόπο να επιβεβαιώσει φυσικά όσα οι ίδιοι και οι πρόθυμοι κλακαδόροι της δημοτικής αρχής ισχυρίζονται.

Πραγματοποιώντας λοιπόν επίσημη συνέντευξη σε... φορείς και επαγγελματίες (φωτογραφία) μορφής απολογισμού των όσων συνέβησαν –ή και όχι– την συγκεκριμένη περίοδο, ακούστηκαν αρκετές τοποθετήσεις που περισσότερο με ξαναζεσταμένο φαγητό έμοιαζαν, που συνήθως ως τέτοιες εκλαμβάνονται πολιτικά αδιάφορες γευστικά, καταλήγοντας στους κάδους κομποστοποίησης.

Και για αυτήν την κατάληξη, φρόντισαν ορισμένοι γνωστοί φιλοδημοτικοί κύκλοι. Οι οποίοι εν μέσω μιας καλοκουρδισμένης συνεργασίας με μερίδα ανιδιοτελών –βεβαίως– τοπικών δημοσιογράφων, καθ’ όλη την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έκαναν επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να "ενημερώσουν" το κοινό τους για το πόσο καλά οργάνωσε και διεκπεραίωσε τον εορταστικό προγραμματισμό η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, που η ίδια διοργάνωσε με δημόσιο χρήμα.

Παραβλέποντας ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν καθοριστικά όσο αφορά την προσέλευση επισκεπτών και τουριστών στην πόλη της Καστοριάς. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως μετά από δύο χρόνια υγειονομικών περιοριστικών μέτρων που απέτρεπαν στην τουριστική μετακίνηση πολιτών, φέτος ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά που δεν ίσχυε κανένας υγειονομικός περιορισμός. Μέτρο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να ξεδώσει τουριστικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας απολαμβάνοντάς το.

Κατά δεύτερον, το τριήμερο καστοριανό καρναβάλι κατά το οποίο ο κόσμος συνέρευσε κατά πολύς περισσότερος από το προηγούμενο εορταστικό διάστημα, έπεφτε Παρασκευοσαββατοκύριακο. Και κατά τρίτον, οι καιρικές συνθήκες που καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών ήταν εξαιρετικές, σε σχέση με τα παρελθόντα τοπικά καιρικά δεδομένα. Που τις περισσότερες φορές λειτουργούσαν αποτρεπτικά ή η περιοχή γινόταν αυτομάτως δευτεροτριτοτέταρτη επιλογή των τουριστών, πίσω από καθ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της ίδιας χρονικής περιόδου πρότερων ετών.

Και όμως, εκείνοι επέλεξαν να δημοσιεύουν και να αναπαράγουν φιλοδημοτικούς διθυράμβους χωρίς να συνυπολογίζουν όλα τα παραπάνω. Θαρρείς πως η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη είχε το μαγικό τουριστικό ραβδάκι ακολουθώντας κατά γράμμα την αλληγορική μετατροπή του βάτραχου σε πρίγκιπα. «Μόνο στον φαντασιακό κόσμο των παραμυθιών για μικρά παιδιά γίνονται αυτά πραγματικότητα» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους δύσκολα μπορεί κάποιος να διαχωρίσει την θέση του, ακόμα και αν πρόκειται για τον πιο πιστό ακόλουθο της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής.

Κατά την διάρκεια της απολογιστικής συνέντευξης της δημοτικής αρχής ο κ. Κορεντσίδης προσπάθησε να παρουσιάσει μια… μετριόφρονα διαχείριση της τουριστικής προσέλευσης στην πόλη της Καστοριάς, αδυνατώντας να ξεφύγει από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα πολιτικής στάσης, που παρατηρήθηκαν πλέον των τριάμισι ετών της δημαρχιακής του παρουσίας. Ενώ ήταν εμφανής η προσπάθειά του να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και κάποιου είδους πολιτική συστολή, υπέπεσε και πάλι σε σχόλια αυταρέσκειας και κολακείες.

Η αποφυγή κάθε είδους αυτοκριτικής όμως φέρνει συνήθως τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάνοντας το άσπρο μαύρο και την μέρα νύχτα. Όπως για παράδειγμα, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης  νώ συνεχάρη την τοπική υπηρεσία Τροχαίας για την συμβολή της κατά την διάρκεια των εορτών και τις ρυθμίσεις της κυκλοφορί-ας, ακούγοντάς τον κανείς θα νόμιζε πως όλα κύλησαν ομαλά στο παραλιακό –και όχι μόνο– οδικό δίκτυο. «Ή που δεν το διένυσε ποτέ ή που του αρέσει η άναρχη οδηγική συμπεριφορά» σιγοψιθύρισαν κάποιοι και δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνούσε κανείς μαζί τους.

Και όπως στο προηγούμενο σου φύλλο αναφέρθηκε πως δεν είναι υπηρεσιακό πρόβλημα αστυνόμευσης αλλά θέμα έλλειψης υποδομών πάρκινγκ, το ίδιο θα επαναληφθεί και σε αυτό. Απλά ο δήμαρχος Καστοριάς, δίνοντας τα εύσημα στην αστυνομική υπηρεσία που προσφέρθηκε στον βαθμό που μπορούσε να ανταπεξέλθει, έκρυψε κάτω από το χαλί, μια ουσιαστική απουσία υποδομής. Εκείνης του χώρου στάθμευσης. Και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, για το ποια εντολή είχαν και τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας για την τήρηση της ελεγχόμενης στάθμευσης κατά την διάρκεια των εορτών.

Καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήθελαν να εκφράσουν τα παράπονα τους στα αρμόδια δημοτικά όργανα, την στιγμή που οι ίδιοι πληρώνουν μηνιαίως για τις ώρες ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ οι επισκέπτες και τουρίστες παρκάρουν δωρεάν εκεί που οι ίδιοι χρυσοπληρώνουν –και ορθώς– την θέση στάθμευσης που καταλαμβάνουν.

Ήταν κάποιου είδους δημαρχιακή εντολή προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να μην δυσαρεστηθούν οι εφήμεροι τουριστικοί ευεργέτες ή κάποιου άλλου είδους δημοτικής απόφασης; Καθώς όλο το υπόλοιπο του έτους, γίνονται αντιληπτοί οι έλεγχοι –και πολύ καλώς– σε αντίθεση με το εορταστικό δωδεκαήμερο που οι αρμόδιοι για την συγκεκριμένη τήρηση του μέτρου ήταν σχεδόν αόρατοι.

Επίσης, ακόμα ένα σημαντικό θέμα που προέκυψε από τον δημοτικό απολογισμό αφορούσε την αδυναμία εξυπηρέτησης των επισκεπτών την παραμονή Πρωτοχρονιάς από τα κατά τόπους μαγαζιά εστίασης τα οποία οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά και να στερήσουν από τους τουρίστες κάθε τύπου ρεβεγιόν θα επιθυμούσαν να κάνουν. Αλλά από το πρωί της Πρωτοχρονιάς βρήκαν τον σωστό τρόπο ώστε να τζιράρουν από τους όποιους δυσαρεστημένους της προηγούμενης βραδιάς επισκέφτηκαν ξανά τα μαγαζιά τους.

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν ονειρικά και αρχοντοεπαρχιώτικα, πού να φανταστείς αγαπητή ΟΔΟΣ, τί τρόπο επέλεξε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αθανάσιος Ρήμος ώστε να αναδείξει την τουριστική άνθηση που γνώρισε ο τόπος. Σύγκρινε τα φετινά στοιχεία που είχε στην κατοχή του από την επισκεψιμότητα των δομών που ανήκουν στην αντιδημαρχία του με την περσινή πασχαλινή περίοδο των αντίστοιχων δομών! Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ;

Θα είχε το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον να εξηγήσει ο κ. Ρήμος για ποιον λόγο απέφυγε οποιαδήποτε σύγκριση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2019-2020 που ήταν η πρώτη και η τελευταία πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού. «Μάλλον μπέρδεψε την βούρτσα» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους δύσκολα θα διαχωρίσω την θέση μου. «Άλλα λέει η θεια μου άλλα ακούν τα αυτιά μου», σιγοψιθύρισαν κάποιοι άλλοι και θα συμφωνούσαν ακόμα και οι πιο καλόπιστοι.

Και για το τέλος, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ένα τόσο δα μικρό σχόλιο που να αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε μία από τις πιο λαμπρές συλλογικές μήτρες της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και φυσικά η αναφορά γίνεται για τον σύλλογο που στα μάτια των παλιών Καστοριανών σχεδόν καταχράται την ονομασία μιας εκ των ιστορικότερων συνοικιών της πόλης. Και που δεν έχει ουδεμία σχέση με την μεταλαμπάδευση -ή έστω διατήρηση- των αστικών εθίμων και παραδόσεων όπως αυτά καλλιεργήθηκαν στο ιστορικό Τσαρσί.

«Το αντίθετο» υποστηρίζουν κάποιοι και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί τους. Καθώς δεν είναι λίγα τα "πολιτιστικά" παραδείγματα που έχουν γίνει αφορμή, ώστε να εκφράζονται ερωτηματικά στα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου συλλόγου. Όπως επίσης και η κατά κάποιον τρόπο υπέρμετρη σπατάλη χρημάτων που παρατηρείται από ένα σύλλογο που φέρει μάλλον λιγοστά και γνωστά –στην τοπική κοινωνία– μέλη και ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη η έκθεση ενός οικονομικού απολογισμού από τους αρμόδιους. Τώρα δε, που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τον έλεγχο διαφόρων ΜΚΟ και συλλογικοτήτων καλό θα ήταν να γίνει και στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Καθώς στα μάτια των περισσοτέρων μοιάζει σχεδόν ανακόλουθη οικονομικά, η διοργάνωση φεστιβάλ με σχήματα που πληρώνονται μερικές χιλιάδες ευρώ, ο φωτισμός και ο ήχος με άλλα τόσα συν το γεγονός πως ο συγκεκριμένος φορέας δραστηριοποιήθηκε επί σειρά δύο ημερών με ανάλογα έξοδα και την πρώτη ημέρα στην οδό Μητροπόλεως.

«Από τις εισπράξεις του συλλογικού ταμείου κατά την διάρκεια του βορειοβαλκανικού φεστιβάλ, τις κρατικές επιχορηγήσεις και τους υπόλοιπους χορηγούς που ανέφερε στην ανακοίνωση του, δεν βγαίνουν τα κουκιά μάν’ μ» υποστηρίζουν κάποιοι με σκωπτικό ύφος μειδιάζοντας. Μοιάζοντας όλο και περισσότερο με πλυντήριο πολιτιστικού ξεφαντώματος, παρά με όσα πρέσβευαν εκείνοι για τους οποίους τραγουδούσαν οι παλιοί Καστοριανοί όταν κατέβαιναν το Τσαρσί. Και εδώ που τα λέμε, μήπως και καθόλου μπράβο;

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1158.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ