3.7.23

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Άγιος Μηνάς

- Πρόταση για τον Άγιο Μηνά -

Κύριε Διευθυντά,

Παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον το όσα γράφονται στην ΟΔΟ και όσα λέγονται και ακούγονται για την επιθυμία του Μητροπολίτου ανέγερσης ναού αφιερωμένο στον πολιούχο της πόλης Αγίου Μηνά, θα έλεγα σεβόμενος τις αρχές μου για τις αντίθετες απόψεις που γράφονται και λέγονται επώνυμα, χωρίς να περιλαμβάνει ο σεβασμός μου αυτός τους ανώνυμους –εκτός ειδικευμένων περιπτώσεων. Γιατί η συμπεριφορά της ανωνυμίας, δεν τιμά ούτε την προσωπικότητά τους, αλλά και ούτε την κοινωνία της πόλης στην οποία απευθύνονται.

Απευθυνόμενος, λοιπόν, προς τον εκλεγμένο Δήμαρχό μας αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο με την ιδιότητα του απλού δημότη θα τους έλεγα (χωρίς να θεωρηθεί αυτό ότι αλλάζω τις απόψεις μου και απαξιώνω τις θέσεις μου για τα όσα έχω γράψει επώνυμα για το θέμα αυτό με το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα σας), να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Ιεράρχη μας παραχωρώντας του, όμως αποκλειστικά και μόνον για την ανέγερση του επιθυμητού του ναού την π λ α τ ε ί α εκεί που υπάρχει ο ιστορικός ναός του Αγίου Μηνά, όπου μάλιστα η υπάρχουσα εδαφική διαμόρφωση του χώρου επιτρέπει την συνύπαρξη και του παλιού ναού του Αγίου Μηνά με την ιστορία του και του συμβολισμούς του και του καινούργιου που κάτω του θα παραμείνει άθικτος ο παλιός.

Όσο τώρα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας, ας μην υπάρχει καμιά ανησυχία. Δεν υπάρχει ούτε ένας από αυτούς που παραλείπει να κάνει και τον γύρο της λίμνης, αλλά και να επισκεφτεί τον Προφήτη Ηλία και την κορυφή του Αγίου Αθανασίου, όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσει μπροστά από τον καινούργιο ναό και όσοι επιθυμούν ας τον επισκεφτούν. Μάλιστα αυτή η επιλογή θα δώσει ζωή σε μια έρημη και σχεδόν νεκρή περιοχή.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Με εκτίμηση,
Θανάσης Μπατσόπουλος

Υ.Γ. Κύριε Διευθυντά, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην φωτογραφία που δημοσιεύεται στην έκδοση της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου 2022 ["εδώ"], του αειμνήστου Μητροπολίτη Καστοριάς Νικηφόρου και τον τρόπο που χάθηκε στις 14 Αυγούστου του 1958. Μου θυμίσατε έναν Μητροπολίτη που η αγιοσύνη του δεν είχε καμία διαφορά από την αγιοσύνη αυτή των αγίων. Και μόνον η έκφραση του προσώπου σε υποχρέωνε να υποταγείς στην θρησκευτική του θέληση. Την ημέρα εκείνη της 14ης Αυγούστου 1958, χοροστατούσε στην ακολουθία της νεκρής Βικτορίας, συζύγου Μιχαήλ Σμίλκου, που απεβίωσε στα σαράντα οκτώ της χρόνια από εγκεφαλικό. Κυριολεκτικά τον έπνιξε η συγκίνηση σαν ξεκίνησε έναν ψαλμό και κατέρρευσε από τον θρόνο μπροστά στα πόδια μου από ανακοπή. Σημειωτέον ότι η Βικτορία Σμίλκου ήταν η μάνα της γυναίκας μου. 

Ο ίδιος.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1150.


Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Δρ Λεωνιδας Παπαδημητριου [fb]3/7/23

    Θεωρία οτι ο υπαρχων ιστορικος ναος του Αγιου Μηνα εξυπηρετει τις ιστορικες, θρησκευτικες και κοινωνικες αναγκες των πολιτων της Καστοριας. Αλλωστε η τελετουργικη διαδικασια του εορτασμου της εορτης της 11ης Νοεμβριου ειναι αυτη που απολαμβανουμε καθε φορα με θρησκευτικη, πατριωτικη και περιβαλοντολογικη αναταση. Το μεγεθος μιας εκκλησιας δεν ειναι αυτο που κανει τον ανθρωπο να αισθανεται αυτα που πρεπει να αισθανεται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ