11.7.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από την κοπή της βασιλόπιτας του συνδυασμού «Ώρα για δουλειά»

Μήπως όμως αυτό το ανάποδο (πεσμένο, πεθαμένο) Κάππα, μας δείχνει ότι και η διαφημιστική εταιρεία είδε την πραγματική εικόνα της Καστοριάς; 


“ψευτο-αντικατοπτρισμός”


■ Την τελευταία αυτή εβδομάδα κοιμόμαστε (αν)ήσυχα. Βλέπουμε όνειρα με ανάποδα γράμματα να περπατούν στους έρημους δρόμους της Καστοριάς. Να μας έχουν πάρει στο κατόπι. Να αντικατοπτρίζονται στην λίμνη. Οι ταμπέλες των καταστημάτων να έχουν οπωσδήποτε ένα γράμμα ανάποδα. Ένα Κάππα ή ένα Μι. 

■ Κι όλα αυτά τα «ανάποδα» όνειρα να ξεκινούν μετά την παρουσίαση του branding Καστοριάς. Ναι, το ξέρουμε ότι, μας εξήγησαν την σημασία του. Ο καθένας μπορεί να δει ό,τι θέλει. Ρομαντικά πάντα. Ένα βουνό, το Βίτσι. Πουλί να πετάει πάνω από μια βάρκα που αρμενίζει στα νερά της λίμνης. Τα γαλάζια νερά (όχι του Δούναβη) της Ορεστιάδας λίμνης να σαλεύουν από το δροσερό αεράκι. Όμορφη πόλη, ρομαντικά φτιαγμένη. Για κάποιους.

■ Για άλλους δεν είναι έτσι. Σαν να της φόρεσαν ένα σκουφάκι, τους φαίνεται. Άλλοι βλέπουν δύο κέρατα, μας κεράτωσαν την πόλη, λένε. Και η πλειοψηφία των πολιτών, και το γνωρίζουν αυτό οι άρχοντες, βλέπουν την πραγματικότητα. Ένα Κ(άππα) πεσμένο (πεθαμένο) όπως ακριβώς είναι η Καστοριά σήμερα. Όπως ακριβώς την κατάντησαν οι εκάστοτε κυβερνώντες την πόλη και την περιοχή γενικά. Και προ πάντων η τελευταία αυτή δημοτική αρχή, με τα φανταχτερά «τίποτα» από την χρυσόσκονη των φιλότιμων «ενημερωτών». 

■ Μήπως όμως αυτό το ανάποδο (πεσμένο, πεθαμένο) Κάππα, μας δείχνει ότι και η διαφημιστική εταιρεία είδε την πραγματική εικόνα της Καστοριάς; Προς και υπό σκέψιν!

■ Φυσικά η πραγματικότητα είναι ότι, πληρώσαμε 40 και, χιλιάδες ευρώ (!) για ένα ανάποδο γράμμα. Και ίσως έπεται και συνέχεια για διαφημιστές καμπάνιες με την ίδια ιδιωτική εταιρεία. Λεφτά υπάρχουν! Στους άρχοντες και στους κύκλους τους. Όχι στις τσέπες μας! 

■ Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο κ. Ρήμος, αφού απέκτησε και το μπράντιγκ, θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για να φέρει τους πολυπόθητους ξένους τουρίστες. Μάλλον τους εγχώριους τους έχουμε κατοχυρώσει! Μετά τις εκθέσεις του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, επεκτάθηκε και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε, πέρσι, ταξιδεύοντας στην Λευκωσία και μετά ένα τριήμερο στο Λονδίνο. Φέτος στις 14 και 15 Φεβρουαρίου (ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, για-χαμπίμπι) θα πετάξει στο Τελ Αβίβ, σε τουριστική έκθεση. Αμέ! Όλα πληρωμένα από εμάς. Σαλόμ, οψόμεθα αν θα δούμε Ισραηλινούς, Κύπριους και Άγγλους στην Καστοριά (με το ανάποδο μπράντινγκ).

■ Α! Είπαμε, οψόμεθα και θυμηθήκαμε ένα ποσόν (τι άλλο!) που είχαμε πληρώσει στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και δεν ξέραμε ακόμα (τότε) ποιός το πήρε. Να σας το πούμε και αυτό. Για την ηχο-φωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων είχαμε πληρώσει 16.300,00 € σε ιδιωτική εταιρεία του Δισπηλιού και στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, άλλα 13.940,00 € στην ίδια εταιρεία. Για ένα μήνα, δηλαδή, η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τον δήμο (από εμάς) 30.240,00 €!

■ Να τα βλέπετε οι άνεργοι ηλεκτρολόγοι και να οργανωθείτε καταλλήλως. Μην τα ξαναλέμε! 

■ Να διευκρινίσουμε ακριβώς το τελικό ποσόν που θα πληρώσουμε για τον αποχιονισμό του δήμου μας: Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο ότι ο αποχιονισμός στοιχίζει 294.579,79 € χωρίς το αλάτι (πέρσι πληρώσαμε για αλάτι 18.000 €), αλλά μας  είχε «ξεφύγει» η δημοτική ενότητα της Κλεισούρας. 

■ Έτσι το ποσό αποχιονισμού ανεβαίνει στα 331.777,31 ευρώ. Πάρτε τώρα ένα ντεπονάκι (δυσκολεύρετο κι αυτό). Άσχετο, αλλά, εδώ δεν μπορείς να βρεις ντεπόν κι έχεις τον κυβερνητικό βουλευτή, να φωτογραφίζεται στα έργα της σήραγγας της Κλεισούρας. Ενσυναίσθηση, πού ‘σαι, πού ‘σαι; 

■ Με τους αποχιονισμούς υπάρχει μία μεγάλη αύξηση κονδυλίων στη διάρκεια αυτής της δημοτικής αρχής των «ώρα για δουλειά». Αυτοί που μας υπόσχονταν, συμμάζεμα του δήμου. Μεγάλο νοικοκύρεμα.

■ Έτσι, ενώ το 2021 πληρώσαμε 167.963,00 ευρώ για αποχιονισμό τους έξωθεν εργολάβους (ο δήμος δεν έχει μηχανήματα, ούτε εργάτες -τι πρωτότυπο!), έναν χρόνο μετά, το 2022, έγινε αύξηση στα 192.365,72 €. Μάλιστα. Και για το 2023 εκτινάχθηκε στα 331.777,31 €. Δηλαδή πληρώσαμε 163.814,31 ευρώ περισσότερα από ό,τι πριν 3 χρόνια. 

■ Ας αναφέρουμε δύο παραδείγματα: για την ΔΕ της Κλεισούρας (που είχαμε ξεχάσει) το 2021 ο αποχιονισμός στοίχισε 19.963 €. Το 2022 στοίχισε 22.000 €. Και φέτος  στοιχίζει 37.197,52 €. Νοικοκύρεμα κι εκεί.

■ Για την ΔΕ Βιτσίου, το 2021: 15.930 €. Το 2022: 16.000 € και για το 2023: 37.200 €.

■ Οι δε συμβάσεις αναφέρουν και το χρονικό διάστημα που θα εργαστούν: Από 1 Σεπτεμβρίου 2022 (!)  έως 30 Απριλίου 2023 δηλ. 8 μήνες. Έχουν δε υπογραφεί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου! 

■ Δηλαδή, υπέγραψαν συμβάσεις τον Νοέμβριο και πληρώθηκαν για τους αποχιονισμούς τους δυο προηγούμενους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο; 

■ Αν καταλαβαίνουμε σωστά, το περιβόητο νοικοκύρεμα του Δήμου Καστοριάς είναι να πληρώνονται αποχιονισμοί μόλις μας αφήσει ο Αύγουστος, από την 1η Σεπτεμβρίου, που έχουμε ακόμη καλοκαιρινές θερμοκρασίες. 

■ Και ιδιαιτέρως αυτή την χρονιά που μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου είχαμε καλοκαιρία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Και η σύμβαση με την αύξηση υπογεγραμμένη, η οποία αύξηση ανέρχεται στο 97,53% (ναι!) από το 2021. Νοικοκυρεμένα πράγματα.

■ Αυτό το λένε, συμμάζεμα. Μία κυκλική πορεία, μεγάλο έργο. Ένα πεσμένο γράμμα, επιτυχημένο branding. 

■ Και το άκρον άωτον του «ψευτο-αντικατοπτρισμού» η δήλωση του κ. Κορεντσίδη, ότι αρκετοί συμπολίτες μας θέτουν υποψηφιότητα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για την διοίκηση του δήμου, επειδή ο δήμος... «συμμαζεύτηκε».

■ Στην ίδια πόλη ζούμε  ή σε έναν παράλληλο σύμπαν. Μπορεί κάποτε να συναντηθούμε! Προεκλογική περίοδο διανύουμε, θα διασταυρωθούμε. Ας προσέχουμε την χρυσόσκονη!

Καληνύχτα Καστοριά
Όπου κι αν πίνεις brandy.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1159.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


Σχετικά: 

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/7/23

    Ξέρει κανείς να μας πεί τι έγιναν το ηλεκτρικό καραβάκι και τα ηλεκτρικά ποδήλατα……;;;;!!!!

    Ημίαιμος Πρίγκηψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/7/23

      Τα ποδήλατα σχεδόν τα χάρισε σε επιχειρηματια που τα μοσχονοικιαζει και το καράβι το εξαφάνισε. Τόσο απλά κι όμορφα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/7/23

      Και η αντιπολίτευση ( λέμε τώρα...)τι κάνει...;;!!

      Διαγραφή
  2. Παναγιώτης Ουσταμπασίδης [fb]12/7/23

    Η Αλήθεια πρέπει να γράφετε και να διαβάζετε από τον απλό δημότη μπας και ξυπνήσει από τα ψεύτικα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις... Και ΟΛΑ αυτά και ακόμη περισσότερα... με απευθείας αναθέσεις... Ξυπνήστε ρεεε ... κοιτάξτε το δάσος και όχι απλά τό δένδρο!!! Μπράβο στην εφημερίδα ΟΔΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/7/23

      εμείς δεν κάνουμε απευθείας αναθέσεις κ. Ουσταμπασίδη, εμείς βάζουμε τον γκόμενο πρώτον στην λίστα για να πάει απευθείας στην βουλή. Ο γκόμενος έχει style δεν είναι ο καθένας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/7/23

      Αλήθεια τώρα, ο Φραπές είναι παράγοντας; Ας ρωτήσουν εκεί στα στενά στα ΚΤΕΛ για κάτι ημερολόγια. Ξέρει αυτός.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/7/23

      Εμείς έχουμε style φίλε. Γυαλάκι ηλίου πανω στην φαλάκρα και άμα λάχει πάμε και για δήμαρχοι. Τι νόμισες εσύ; Ως πρόεδροι μιας χρεοκοπημένης ομάδας θα μείνουμε στην ιστορία του τόπου;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ