10.5.23

Με αφορμή την αναγνώριση του σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Ειρηνοδικείο Φλωρίνης

 

Αν και α) αποφεύγω παγίως να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις β) δεν θα ήθελα να το “παίξω” όψιμος “Μακεδονομάχος” και γ) παρόλο που η περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζει Μακεδονική ιθαγένεια στους κατοίκους των Σκοπίων – πλέον Βόρειας Μακεδονίας– κι επίσημη γλώσσα τους την «Μακεδονική γλώσσα», μετά την πρόσφατη αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Ειρηνοδικείο Φλωρίνης, θα ήθελα να θέσω δύο ρητορικά ερωτήματα:

α) Η «Μακεδονική γλώσσα» ομιλείται σε όλη την Μακεδονία κι αν ναι, γιατί οι υπόλοιποι κάτοικοι της Μακεδονίας δεν την γνωρίζουμε;

β) Αν κι η ως άνω Συμφωνία αναφέρει ότι είναι Σλαβικής προέλευσης, γιατί δεν ονομάστηκε έστω «Γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων στην Μακεδονία ομιλούνταν τα Ελληνικά;

Μετά από ενημέρωση εκλεκτής συναδέλφου (αν μου επιτρέψει θα δημοσιεύσω τα στοιχεία της), μαθαίνω ότι η υπόθεση είναι παλιά… Δηλ. και στο παρελθόν, άλλες δύο (!) φορές επιχειρήθηκε να αναγνωριστεί σχετικό σωματείο, αλλά δεν έγινε δεκτό.

Η 2η υπόθεση έφτασε μάλιστα στον Άρειο Πάγο, ο οποίος εξέδωσε την 1448/ 2009 απόφασή του [ την αποστέλλω σε όποιον ενδιαφέρεται] με εισηγήτρια την κ. Β. Θάνου (!) [ μετέπειτα, γνωρίζουμε την ιστορία και τις συνεργασίες της ], ο οποίος και δεν έκανε δεκτή την ίδρυση σχετικού Σωματείου τελεσίδικα, οριστικά κι αμετάκλητα. Και βέβαια είναι απορίας άξιο πως επανέρχεται η υπόθεση τώρα και γίνεται δεκτό παρόμοιο αίτημα (1448/2009 ΑΠ)

Συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της συνένωσης. Υπερνομοθετική κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στην ΕΣΔΑ. Για τη νόμιμη σύσταση ενός σωματείου ο σκοπός του δεν πρέπει να αντίκειται στη δημόσια τάξη. Περιεχόμενο της δημόσιας τάξης. Υπό σύσταση σωματείο με σκοπό μεταξύ άλλων την προώθηση της λεγομένης “μακεδονικής” γλώσσας. Λόγοι που δικαιολογούν ότι δεν υπάρ χει ούτε “μακεδονικό” έθνος ούτε αντίστοιχη γλώσσα του. Δικονομία πολιτική. Εκούσια δικαιοδοσία. Εφαρμόζεται η ελεύθερη απόδειξη. (Επικυρώνει τη 243/2005 ΕφΔυτΜακεδ).

Ιωάννης Μπαλαμπανίδης 
δικηγόρος Κοζάνης 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1152.


Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/5/23

    Στη γλώσσα της χώρας των Pass, lockdown, ATM, fuel, market, easy, debate, non paper, press room, record, backstage, speakage, league, screenshot, service, outfit, performance, bro, beef, glamour, project, mood, boutique, concept, bullying, referee, high, twitter, facebook, follow, cool, selfie, like, δεν βλέπω καμμιά επίδραση της (σλαβο)μακεδονικής.

    Και τώρα I΄ m sorry, κάνω ένα break, έγραψα enough!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/5/23

      I΄m sure ότι στο break θα ακούσεις heavy metal και όχι Disko Partizani (Tsiganizatsiya)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/5/23

    Ο βουλευτής Καστοριάς αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία βόρειους γείτονες. Όσοι έχουν πρόβλημα με την διεθνώς αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα σλαβικής προέλευσης θα μπορούσαν να την αποκαλούν βορειογειτονική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ