18.10.10

Κάποτε στην Καστοριά

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ
Ή ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟ ΧΡΙΣΜΑ;

Πολλοί πίστευαν ότι αυτές οι εκλογές δεν θα είχανε σασπένς. Να όμως που τα γεγονότα μας διαψεύδουν. Ο Πασχάλης Γκέτσιος μιλάει με πικρία για την Ν.Δ. χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως αναξιόπιστη. Δυστυχώς έτσι είναι και η Ν.Δ. όπως όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί (πλην λίγων εξαιρέσεων) στο ίδιο καζάνι βράζουν, αφού άγοντα και φέρονται από τα συμφέροντα και τους χρηματοδότες τους. Πολλοί ήλπιζαν ότι η ΝΕΑ ΝΔ θα ήταν διαφορετική με τον πρώην ανοιξιάτικο ‘‘επαναστάτη’’ αρχηγό της, αλλά όπως φαίνεται τα φαινόμενα απατούν και τα βαθιά κόμματα με τα βαθιά συμφέροντα και τους χρηματοδότες τους, που κρατούν την εξουσία στο χέρι έχουν δύναμη ακόμη, σε τούτον τον βασανισμένο τόπο. Κάποιοι λένε ότι η κοινωνία της Καστοριάς πριν τον εμφύλιο δεν ήταν τόσο φοβική αλλά ούτε και τόσο ‘‘συντηρητική’’ από πολιτική και πολιτισμική άποψη. Ήταν πιο προοδευτική και ίσως εκεί να οφείλεται η χειραφέτηση που έδειξε από το 1994 και μετά όπου δεν ψηφίζει τον κομματικό υποψήφιο που υποδεικνύει η λεγόμενη κατά τους μεν συντηρητική κατά άλλους φιλελεύθερη παράταξη.



Κάποιοι φυσικά δεισιδαίμονες ίσως θεωρήσουν ότι κάποιος τους μάτιασε ή τους καταράστηκε εδώ στην ΝΟΔΕ και όποιον υποψήφιο χρίζουν δεν βγαίνει. Είναι καιρός λοιπόν ο νέο- χρισθείς δήμαρχος να ξεκινήσει με ένα ευχέλαιο μήπως και απαλλαγεί από τις αμαρτίες κάποιων που τις πληρώνουν οι μη εκλεγέντες υποψήφιοι δήμαρχοι.
Το ερώτημα όμως πολλών είναι, γιατί ο Πασχάλης και η ομάδα του δεν έκαναν αυτό που έκανε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Τσαμίσης; Ή μήπως έχουν την εντύπωση ότι ο νυν νομάρχης έχει πιο πολλές πιθανότητες να εκλεγεί απ’ ό,τι είχε ο τέως νομάρχης ως αντίπαλος του νυν δημάρχου; Πολλοί πιστεύουν ότι μια κίνηση με τους πρώην νομαρχιακούς συμβούλους (Γκέτσιο, Παπαδόπουλο) είτε με χρίσμα είτε χωρίς χρίσμα θα κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα γιατί επέμενε ο Πασχάλης στο χρίσμα και γιατί έκανε πίσω επειδή δεν πήρε το χρίσμα, το ξέρει αυτός καλύτερα από τον καθένα μας, ενώ εμείς κάνουμε υποθέσεις κατά το δοκούν.

Δεν μπορεί να γνωρίζει ο καθείς τι παρασκήνιο παίχθηκε και δεν έγινε η επιλογή ενός πρώην ‘‘ανοιξιάτικου’’ με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτοί που νομίζουν ότι με το να χρηματοδοτούν ή να ‘‘συνδράμουν’’ κάποιους υποψήφιους για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους μπορεί να κάνουν πρόσκαιρο καλό στον εαυτό τους, υποθηκεύουν όμως το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών τους στην σήψη και τον εκφυλισμό της κοινωνίας, ‘‘αρρώστιες’’ από τις οποίες κανείς μας δεν θα γλυτώσει. Σε μία κοινωνία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση δεν γλυτώσουν ακόμη κι’ αυτοί που φοράν αλεξίπτωτο. Καθότι απ’ αυτόν θα πιαστούν και εκείνοι που δεν έχουν και το αλεξίπτωτο δεν θα αντέξει. Σε μια κοινωνία που σαπίζει δεν θα γλυτώσει ούτε ο υγιείς ούτε ο πλούσιος. Το να διαβρώνεις την εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο, είναι και άδικο αλλά και αμάρτημα και δεν εξιλεώνεται κανείς όσες μετάνοιες και εξομολογήσεις κι’ αν κάνει, διότι η μετάνοια και η εξομολόγηση πρέπει να είναι ειλικρινής και όχι προσχηματική.

Παρασύρθηκα λίγο και άρχισα τα κηρύγματα. Αλλά που και που χρειάζονται κι’ αυτά για να συνετίζονται κάποιοι, που επειδή τους ευνόησε περισσότερο η τύχη (συνάμα εκμεταλλεύτηκαν την παρανομία και την «λαμογία»), παρά η ικανότητά τους να κάνουν χρήματα, νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να χειραγωγούν και να καθορίζουν τις τύχες μιας ολόκληρης κοινωνίας χάριν της οποίας υπάρχουν και από την οποία αντλούν τον πλούτο τους. Άδικα πήγαν οι προσπάθειες κάποιων Νεοδημοκρατών για ανανέωση στην ΝΟΔΕ, τζάμπα πήγε και η ανοιχτή επιστολή στην ΟΔΟ του Χρυσού του Τσιόπρα προς τον πρόεδρο της ΝΕΑΣ ΝΔ.

Δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα αντέξει ακόμη το σύστημα και ο λαός τα λαμόγια, τις πατρωνίες και όλους αυτούς που έγιναν λόγω συγκυριών ‘‘νταβαντζήδες’’ και διαβρώνουν, τους στα κοινά συμμετέχοντες. Όσο το σύστημα επιβιώνει και ο κόσμος δεν πεινάει θα βολεύονται όλοι λίγο πολύ. Αν όμως τύχει και ξεφύγει η κατάσταση και γίνουμε Αργεντινή ή Ισλανδία τότε ουαί και αλλοίμονο σε όλους μας, μη εξαιρουμένων και αυτών που νομίζουν ότι ελέγχουν τους ‘‘άρχοντες’’.

Ποιοι μηχανισμοί ή ποιες πληροφορίες ανάγκασαν ή έπεισαν τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει έναν υποψήφιο ο οποίος φαίνετε ότι έκανε το κύκλο του και δεν μπορεί τίποτε το νέο πλέον να προσφέρει; Μήπως αυτό ήταν ένα έμμεσο μήνυμα και για τον νυν βουλευτή που είχε άλλη άποψη; Μήπως και αυτός θα ‘‘φαγωθεί’’ όπως κάποιος πρώην βουλευτής, καθότι δεν ήταν επαρκώς ενδοτικός σε κάποιους ‘‘νταβαντζήδες’’ κατά την ρήση του πρώην πρωθυπουργού; Τελικά τι θα γίνει μ’ αυτό το κόμμα θα αλλάζει τους βουλευτές μέχρι να πατάει κάποιος σε κάποιους;

 Ίσως κάποιοι σκεφτούν διαφορετικά και πουν. Καλύτερα έτσι παρά να έχεις ‘‘βαρώνους’’ με παγιωμένες καταστάσεις και στεγανά που δεν αφήνουν την κοινωνία να γνωρίσει κάτι το διαφορετικό. Μήπως αυτές οι νοοτροπίες ευθύνονται για το ότι σήμερα το κυβερνών κόμμα δεν έχει να παρουσιάσει υποψήφιο; Είναι μια άποψη και αυτή του άσπρου μαύρου. Υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις και αυτές ψάχνει η κοινωνία να βρει αλλά δυσκολεύεται, καθότι δεν τολμά, είναι φοβική ίσως συντηρητική, αλλά μπορεί και μετρημένη και ορθολογική.

Και τώρα τι γίνεται; Ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος; Ίσως κάποια πράγματα θα εξαρτηθούν και από την στάση που θα κρατήσει ο νυν δήμαρχος. Αρκεί να μην κάνει το λάθος και γίνει χριζόμενος. Μέχρι και ο βουλευτής δεν ήθελε το χρίσμα, ίσως για να διαφυλάξει το κόμμα του από μια αποτυχία ή για άλλον λόγο; Όλοι δεν μπορούν να έχουν την τύχη του κ. Παπουλίδη, που τα κατάφερε για 3 τετραετίες. Καλύτερα να φύγει κανείς με το κεφάλι ψιλά επιτυχημένος, παρά αναθεματισμένος. Πάντως ο Μανώλης πρέπει να τρίβει τα χέρια του από τώρα, καθότι αν πάει μαζί του δεύτερη Κυριακή θα έχουν το κρίμα στο λαιμό τους αυτοί που παρέσυραν τον Σαμαρά να δώσει την ευχή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

o.stoxastis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ