14.4.14

Πρόσωπα 2013: Ε.Γεωργοσοπούλου-Μισκία [3]


Ε.Γεωργοσοπούλου-Μισκία
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Οι φιλοδοξίες δεν σταματούν (+)


Δεν είναι η πρώτη χρονιά στην οποία, από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ επιλέγεται και προτείνεται ως πρόσωπο της χρονιάς η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία.

Δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, ποιος ή ποια θα αναλάμβανε την ευθύνη της αντιδημαρχίας πολιτισμού, αν στις προηγούμενες εκλογές κέρδιζε άλλος υποψήφιος δήμαρχος, όπως ο Κωνσταντίνος Λιάντσης ή ο Κωνσταντίνος Κοντόπουλος. Πάντως η σημερινή αντιδήμαρχος Καστοριάς, στα σίγουρα δεν απηχεί το μέσο όρο των συμβούλων της δημοτικής πλειοψηφίας.

Είναι το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, από την πλευρά της πλειοψηφίας εννοείται, που ως αξιωματούχος κατορθώνει πολύ συχνά να συγκεντρώνει την δημοσιότητα πάνω της. Με τις καλές και προπαντός τις κακές της στιγμές.

Είναι η αντιδημαρχία που παρουσιάζει και καταγράφει, και κυρίως φωτογραφίζει και ταξινομεί, ώστε να καταχωρηθεί στις πολιτιστικές δέλτους της Καστοριάς, ποσοτικά τουλάχιστον, αξιοσημείωτο δημοτικό έργο. Για το οποίο πολύ συχνά επικρίνεται ή ακόμη και σατυρίζεται. Πιο χαρακτη ριστικό απ’ όλα είναι βεβαίως η «Αλεξιάδα», στην οποία έκανε το -κατά την γνώμη της ΟΔΟΥ- λάθος να γίνει περίπου συνώνυμό της, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες διαφυγής ή αποποίησης.

Στο 2013 ξεχώρισε για την δεύτερη «Αλεξιάδα» που αποδείχθηκε πιο αμφιλεγόμενη από την πρώτη προκαλώντας εκτός από ειρωνικά σχόλια ακόμη και εύλογες απορίες για την αξία του εγχειρήματος. Προπαντός όμως διακρίθηκε για την δυναμική που επέδειξε, υπογράφοντας συμφωνία με τον Όμιλο Antenna που μεταδίδει επιλεγμένες παραστάσεις όπερας της ΜΕΤ από την Νέα Υόρκη, απ’ ευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι μετά από δεκαετίες η Καστοριά, χάρη σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία δικαίως πιστώνεται στην αντιδήμαρχο πολιτισμού, απέκτησε και πάλι ένα forum ψυχαγωγίας και συνάντησης για τους φίλους της σοβαρής μουσικής. Και εν προκειμένω της όπερας, από την καρδιά της Νέας Υόρκης και ένα από τα καλύτερα λυρικά θέατρα, απ’ ευθείας στην Καστοριά. Και ένα βήμα πρόσκλησης στους υπόλοιπους, να ενδώσουν έστω και από απλή περιέργεια. Να επιχειρήσουν να γνωρίσουν και γευτούν την υψηλή απόλαυση και αξία ενός τέτοιου καλλιτεχνικού θεάματος και ακούσματος.

Οι ατυχείς αποφάσεις για ματαίωση της προβολής της 26ης Οκτωβρίου και της αναβολής κατά μια εβδομάδα αυτής της 9ης Νοεμβρίου, με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, όχι μόνο απέδειξαν ότι υπάρχει στην Καστοριά ένα αρκετά ώριμο και δυναμικό τμήμα πολιτών που επιμένουν να θεωρούν σημαντική και αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση την πραγματοποίηση των αναμεταδόσεων.

Επιπλέον έδωσαν την ευκαιρία και στην ίδια, την αντιδήμαρχο να πραγματοποιήσει ένα ακόμη βήμα πολιτικής ωριμότητας, ζητώντας στην συνέχεια συγνώμη από τους πολίτες της Καστοριάς, για την ματαίωση και αναβολή.  (Εκτιμάται ότι η ενέργειά της αυτή, οδήγησε τους φίλους των αναμεταδόσεων της ΜΕΤ, να την επιλέξουν θετικά ως ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς).

Για όλα αυτά μοιάζει να έχει εξασφαλίσει για τον εαυτό της ένα είδος αυτονόμησης απέναντι στην δημοτική πλειοψηφία και τον ίδιο τον σημερινό δήμαρχο Καστοριάς κ. Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, γεγονός που της επιτρέπει να πιστώνει και για το προσωπικό πολιτικό της κεφάλαιο πρωτοβουλίες που λαμβάνει και εκτελεί. Αλλά παρεμπιπτόντως να χρεώνει στις πλάτες ολόκληρου του συνδυασμού από τον οποίο προέρχεται, κάθε κριτική και κατηγορία που διατυπώνεται για την ίδια και το έργο της. Οι επιλεκτικές όπως διαδίδεται σχέσεις της με φορείς της ενημέρωσης και οι αποφάσεις της για κατανομή εξόδων και αμοιβών έχουν βρεθεί συχνά στο επίκεντρο κριτικής και έχουν προκαλέσει συζητήσεις. Όλα αυτά απλά αποδεικνύουν ότι προσπαθεί να οργανώσει με πλήρη έλεγχο της κατάστασης την πρακτική και την εικόνα της.

Όταν στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εκλέχτηκε αρχικά με τον συνδυασμό του κ. Ιωάννη Τσαμίση, από τον οποίο σύντομα απογαλακτίσθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν για το πολιτικό στερέωμα της Καστοριάς. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Επανεκλέχθηκε δυναμικά και από την αρχή κατέστησε σαφές ότι δεν φοβάται την διακριτή αποστολή της. Και μαζί και μόνη λοιπόν σίγουρα δεν θα είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι φιλοδοξίες της δεν σταματούν εδώ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Επιλογή σχετικών κειμένων:


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/4/14

    Τώρα μάλιστα ! Ήρθαμε στα ίσα μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος14/4/14

    Φίλε Παναγιώτη, από την αρχή δεν μ' άρεσε ο τίτλος.
    Είναι θετικό να μη σταματούν οι φιλοδοξίες; Δηλαδή δεν υπάρχουν όρια; Να το θεωρήσουμε τιμητικό αυτό;
    Επιφυλάσσομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/4/14

    Εγώ βρίσκω τον τίτλο διφορούμενο. Μπορείς να το ερμηνεύσεις και αρνητικά και θετικά.
    Το (+) δεν αναφέρεται στον τίτλο αλλά προφανώς στις επιλογές του αναγνωστικού κοινού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/4/14

    Αλάνθαστη ιστορική συνταγή :
    "άρτον και θεάματα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ