1.5.23

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η φτωχή Ελλάς... Ψωροκώσταινα



Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου μάθαινα ότι η χώρα μας είναι μια ορεινή, κακοτράχαλη χώρα με λιγοστές μικρές πεδιάδες, χωρίς ορυκτά καύσιμα και άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που δεν επρόκειτο ποτέ να φθάσει τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης σε ρυθμούς και επίπεδα ανάπτυξης. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί στη συνέχεια των σπουδών μου, με προσέλκυσαν και με γοήτευσαν οι αναπτυξιακές σπουδές που δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν αποτελούν εξειδίκευση σε πανεπιστημιακό προπτυχιακό επίπεδο. 

Χρόνια τώρα με το ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο προσπαθώ να εκπαιδεύσω τους φοιτητές μου, αλλά και να ενημερώσω τα στελέχη της χώρας για τις μεγάλες προοπτικές που έχουμε αν αλλάξουμε αντιλήψεις και ακολουθήσουμε μια σειρά από δράσεις. Μάλιστα σε ένα από τα τελευταία μου άρθρα έγγραφα για την αξιοποίηση των ορεινών άγονων όγκων που αντικρίζει ο επισκέπτης που διανύει την Εγνατία Οδό από την Ξηρολίμνη μέχρι τα Γρεβενά που προσφέρονται για την εγκατάσταση ΑΠΕ αφήνοντας ελεύθερες ακόμη και τις γαίες χαμηλής παραγωγικότητας να παρέχουν και τη λιγοστή τροφή στους αιώνες των αιώνων.
 
Τους τελευταίους μήνες οι επισκέπτες αντικρίζουν ένα τεράστιο εργοτάξιο που εγκαθιστά ανάλογο φωτοβολταϊκό πάρκο (φωτογραφία). Είναι μια επένδυση της "Lightsource BP" με ισχύ 225 MW. Από τα άγονα βράχια που δεκαετίες τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν ακόμη και θαμνώδη βλάστηση, σε λίγο θα κυλάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο 22,5 εκατ. ευρώ θα καταλήγουν στα ταμεία της ξένης εταιρείας η οποία σε 8-10 έτη θα έχει ανακτήσει το κεφάλαιο που είχε επενδύσει. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε εκατοντάδες παρόμοιες εκτάσεις ανά τη χώρα παράγοντας πολύτιμη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα γνωρίζουμε τη σχετική τεχνολογία και είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε δεκάδες τέτοιες μεγάλες και χιλιάδες άλλες μικρές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Άλλωστε μερικές εταιρείες της χώρας μας εγκαθιστούν παρόμοιες επενδύσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Συνεπώς δεν βλέπω για πιο λόγο ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης, με περισσό κομπασμό ανακοίνωνε πριν από λίγες ημέρες, κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, ότι οι εκεί εκπρόσωποι των Γερμανών Βιομηχανιών του εκδήλωσαν την πρόθεση να έρθουν στην χώρα μας και να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Στη χώρα τους, με την περιορισμένη ηλιοφάνεια, δεν είναι επικερδείς οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και συνεπώς μόνο στη χώρα μας θα είχαν ευνοϊκά οικονομικά αποτελέσματα. Αν στη δήλωσή τους ανέφεραν την πρόθεσή τους να μεταφέρουν στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης ή κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ήταν πολύ δικαιολογημένη η ικανοποίηση που ένοιωθε ο κ. Αντιπρόεδρος και μαζί του όλοι οι καλόπιστοι ακροατές. Θα μας έφερναν νέα τεχνολογία για την οποία οι ανάγκες της χώρας μας είναι πολύ μεγάλες. Με τα φωτοβολταϊκά, η ωφέλειά μας θα ήταν μηδενική και μάλλον αρνητική αφού οι εισπράξεις από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας θα κατέληγαν σε ξένα ταμεία. 

Πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά και για χρονικό διάστημα 5 ωρών οι ανάγκες της χώρας μας σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Βλέπετε λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες τις μεγάλες προοπτικές που προσφέρουν οι ΑΠΕ στη χώρα μας. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσό των πόρων από τα υπερκέρδη που εξασφάλισε η Κυβέρνηση της χώρας μας για να χρηματοδοτήσει  τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από τις ΑΠΕ (800 και πλέον εκατομ.). Η τιμή τους παραμένει σταθερή ή μάλλον και πτωτική από τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην ίδρυση νέων μεγάλων μονάδων. Άλλωστε τον ήλιο δεν μπορεί κανείς να τον ελέγξει για να διαμορφώσει την τιμή του κατά τις δικές του επιθυμίες και ορέξεις. Ρέει συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας και αν δεν τον αξιοποιούμε χάνουμε έναν πολύτιμο πόρο. 

Ιδού λοιπόν μια νέα ευκαιρία για την απογείωση της Ελληνικής οικονομίας. Αν δεν την αξιοποιήσει η παρούσα Κυβέρνηση, ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ένα ακόμη παράδειγμα χαμένων ευκαιριών!


Τίτλος: Ειρωνικός και περιπαιχτικός χαρακτηρισμός για το Ελληνικό κράτος για να τονιστεί η ανοργανωσιά και άθλια οικονομική κατάντια της χώρας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1147.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ