7.5.23

Είπαν:



Η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε διατηρητέο το κτήριο στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη, ανατρέποντας μάλιστα προηγούμενη απόφαση του ίδιου Συμβουλίου, οδηγεί το έργο της κατασκευής του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς στις καλένδες. Σύμφωνα με αυτοψίες που έχουν γίνει, αλλά και λόγω τεχνικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών, θεωρείται αδύνατον να ανεγερθεί δεύτερο κτήριο στον παρακείμενο χώρο, χωρίς να έχει κατεδαφιστεί το παλαιό.
Μαρία Αντωνίου
23.2.2016 | βουλευτής (τότε) Καστοριάς

* * *

Ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση της διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι από την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς και οι υφιστάμενες υπηρεσίες της, μετεγκαταστάθηκαν και  λειτουργούν στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε πάροδο επί της οδού Γράμμου, στην Καστοριά, πλήσιον του παλαιού κτηρίου του στρατοπέδου Μαθιουδάκη –που σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σε ενέργειες πολιτών έναντι του τοπικού πολιτικού συστήματος (με την υποστήριξη πολλών τοπικών ΜΜΕ) που προσπαθούσε για μήνες να κατεδαφίσει. 

Σήμερα  στις νέες εγκαταστάσεις στεγάζονται και λειτουργούν οι παρακάτω υπηρεσίες, οι οποίες είναι πλήρως διαθέσιμες προς τους πολίτες: α) η διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του επιτελείου της, β) η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς, γ) το Αστυνομικό τμήμα Καστοριάς, δ) το τμήμα Τροχαίας Καστοριάς, ε) το γραφείο Διαβατηρίων και στ) το γραφείο Ταυτοτήτων. 

Σημειώνεται ότι οι τηλεφωνικές γραμμές & mails, για κάθε υπηρεσία είναι οι ακόλουθες:
• Υπασπιστήριο διεύθυνσης Αστυνομίας 
Καστοριάς: 2467440115 
adkastorias@astynomia.gr
Αξιωματικός υπηρεσίας υποδιεύθυνση 
Ασφάλειας Καστοριάς: 2467440205
ya.kastorias@astynomia.gr
• Αξιωματικός υπηρεσίας Αστυνομικού 
τμήματος Καστοριάς: 2467440210
at.kastorias@astynomia.gr
• Αξιωματικός υπηρεσίας τμήματος Τροχαίας Καστοριάς: 2467440165 
tt.kastorias@astynomia.gr
• Γραφείο διαβατηρίων: 2467440190-1, adkas-diav@ermis.ydt
• Γραφείο ταυτοτήτων:2467440103, ya.kastorias@astynomia.gr


* * *
  
Επίσκεψη του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο νέο αστυνομικό μέγαρο Καστοριάς 

Την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου το πρωί, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, ταξίαρχος κ. Σπυρίδων Διογκάρης επισκέφτηκε το νέο αστυνομικό μέγαρο Καστοριάς, στο οποίο ήδη στεγάζονται οι υπηρεσίες της διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς.  Τον γενικό διευθυντή υποδέχθηκε ο διευθυντής της διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, αστυνομικός διευθυντής κ. Νικό λαος Έξαρχος, καθώς και το προσωπικό αυτής.  

Ο κ. Διογκάρης αφού ξεναγήθηκε στο μέγαρο, τόνισε ότι οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις πληρούν τεχνικά όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για ασφαλή εργασία και άμεση πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο αστυνομικός διευθυντής και το προσωπικό του, θα φέρουν εις πέρας με επιτυχία το σημαντικό έργο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, εκπληρώνοντας την αποστολή τους με επαγγελματισμό και με υπευθυνότητα, προστατεύοντας και εξυπηρετώντας τους πολίτες, ενώ τόνισε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του νέου αστυνομικού μεγάρου.  

* * *

«Με μεγάλη χαρά επισκέφθηκα σήμερα το νέο αστυνομικό μέγαρο Καστοριάς. Ένα υπερσύγχρονο πολύ ωραίο κτήριο που έγινε μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, για το αποτέλεσμα της οποίας αισθανόμαστε περήφανοι. Επόμενος στόχος μας η άμεση ανακαίνιση και αξιοποίηση του διπλανού στρατοπέδου Μαθιουδάκη για πολιτιστική χρήση».
Ολυμπία Τελιγιοριδου
11.4.2023

* * *

■ «Ο βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ. κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας επισκέφθηκε στο νέο αστυνομικό μέγαρο τον διευθυντή κ. Νικόλαο Έξαρχο. Έγινε ενημέρωση για τις άριστες προοπτικές που ανοίγονται για την αποτελεσματικότητα του έργου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ στην Καστοριά. Η άνεση των χώρων και η λειτουργικότητα αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα προς αυτό. Στη συνέχεια ο βουλευτής μετέβη στον παρακείμενο αύλειο χώρο του παλαιού Στρατώνα. Είναι υπερήφανος που πριν από χρόνια συντάχθηκε μαζί με αυτούς που απέτρεψαν την κατεδάφισή του, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της αείμνηστης Νένης Τσαδήλα. Το κτήριο σώθηκε, ΚΑΙ το αστυνομικό μέγαρο κατασκευάσθηκε. Ο παλιός Στρατώνας μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τον Δήμο για πολιτιστικές δράσεις, όπως είχε ξεκινήσει μετά την αποτροπή του γκρεμίσματός του. Ο χώρος λοιπόν του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη χωρά και άλλες χρήσεις και δραστηριότητες».
Γραφείο Τύπου Ζ. Τζηκαλάγια
19.4.2023

* * *



■ Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο 2015 έγινε τελικά δεκτή η αίτηση ακύρωσης με την 3176/2015 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την παράλειψη του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού να κηρύξει διατηρητέο το ιστορικό μνημείο του Μαθιουδάκη, και έτσι ακυρώθηκε και η κατεδάφιση του κτηρίου. 

Η  αίτηση ακύρωσης είχε ασκηθεί από το σωματείο "Σπασμένο Ρόδι" με την Ελένη Τσαδήλα που έφυγε από την ζωή στις αρχές του 2015 να πρωτοστατεί (για μια ακόμη φορά) στην  σχετική κίνηση και πρωτοβουλία. Μάλιστα η Ελένη Τσαδήλα, όπως και μερικοί ακόμη, αποτέλεσαν την ψυχή του σχετικού κινήματος που διαδικαστικά εκπροσωπήθηκε από το σωματείο "Σπασμένο Ρόδι", το οποίο συνέδραμαν ηθικά και κυρίως οικονομικά αρκετοί Καστοριανοί που ανταποκρίθηκαν στις σχετικές εκκλήσεις που συντόνισε η Ελένη Τσαδήλα. 

Υπενθυμίζεται και πάλι ότι η κατεδάφιση του ιστορικού (και πλέον διατηρητέου) κτηρίου του Μαθιουδάκη, είχε προγραμματισθεί ως «παράπλευρη απώλεια» για την ανέγερση νέου μεγάρου για την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, το οποίο πράγματι έχει ανάγκη η Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο η προοπτική κατεδάφισης ενός ιστορικού για την Καστοριά κτηρίου, ανέτρεπε υποχρεωτικά τις προτεραιότητες. Και αυτό δεν έχει σχέση με την υπαρκτή ανάγκη της Αστυνομίας.

Έτσι δημιουργήθηκε η σχετική κίνηση πολιτών, με την Ελένη Τσαδήλα σε κεντρική θέση ευθύνης, να καταθέτει ακόμη και ένορκα στα δικαστήρια της Καστοριάς, για την ανάγκη σωτηρίας του κτηρίου και τα ιστορικά-διατηρητέα χαρακτηριστικά του Μαθιουδάκη. 

Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου όχι μόνο είχαν ακουστεί και κάποιες απειλές σε βάρος της, αλλά ολόκληρο το τοπικό πολιτικό σύστημα να είναι από ουδέτερο ως εχθρικό απέναντι στην κίνηση σωτηρίας. 

Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, βουλευτή τότε της Ν.Δ., που για τους προφανείς δικούς της λόγους, παρά την άγουσα που είχε η υπόθεση, καθώς είχαν επιληφθεί οι δικαστικές αρχές, λάμβανε καθαρή θέση υπέρ της κατεδάφισης. 

Πίστευε φαίνεται ότι έτσι γινόταν πολιτικά συμπαθής στην Ελληνική Αστυνομία. Στην κίνηση ωστόσο συμπαραστάθηκαν άμεσα ή και διακριτικά τόσο ο τότε βουλευτής του ΣυΡιζΑ, (που μέχρις ενός σημείου δεν είχε πάρει θέση), όσο και άλλοι πολιτικοί παράγοντες με τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τέως τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να τάσσεται σαφώς υπέρ της διατήρησης του κτηρίου. 

Τελικά την διατήρηση και σωτηρία του κτηρίου (χάριν και στον αποτελεσματικό νομικό χειρισμό  της  υπόθεσης από πλευράς δικηγόρων), δικαίωσε η ίδια η Δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα το ανώτερο διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, με την απόφασή του. 

Η θετική εξέλιξη αποτελεί νίκη και δικαίωση της Ελένης Τσαδήλα, στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα της για τον τόπο.

Από τότε όμως το σπουδαίο αυτό μνημείο, βιώνει από πρώτο χέρι την πληκτική αδιαφορία, ή ακριβέστερα τις συνέπειες της διαχρονικής ανικανότητας των διοικήσεων του Δήμου Καστοριάς απέναντι στα μνημεία του τόπου και δη στα δημοτικά ακίνητα-κληροδοτήματα. 

Το κτήριο του Μαθιουδάκη  σήμερα εξακολουθεί  να δεσπόζει στο ύψωμα της περιοχής, καθώς ξεχωρίζει μέσα από τον μικρό και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου –από όσα πεύκα υπάρχει ακόμη εκεί.  Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για την τύχη του κτηρίου, το οποίο ερειπώνει και διαρκώς καταστρέφεται, ενώ ο Δήμος Καστοριάς έπρεπε ήδη να είχε κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει το κτήριο και να το εντάξει στον προγραμματισμό του.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 13 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1170

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ