28.5.23

Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε, με την ενεργειακή κρίση να δείχνει τα δόντια της, δεν βλέπω δυστυχώς τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας να δείχνουν την ανάλογη δραστηριότητα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αντ’ αυτού ακούω δαβεβαιώσεις για φθηνή ενέργεια που θα μας έρθει με καλώδιο από την Αίγυπτο!

Θα παραθέσω στη συνέχεια μια σειρά από επιχειρήματα που στηρίζουν τον παραπάνω ισχυρισμό μου, όπως:

1. δεν έχετε κάνει κάτι ουσιαστικό για να τελειώσει το γρηγορόσημο στην ηλεκτροδότηση των νέων φωτοβολταϊκών πάρκων,

2. η αποστολή αντιγράφου της αίτησης τόσο κατά την εγκατάσταση μιας μονάδας ΑΠΕ, μικρής ή μεγάλης, σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου σας όσο και κατά την ολοκλήρωσή της, θα σας δίνει μια άμεση εικόνα και παράλληλα θα αποτρέψει άσκοπες καθυστερήσεις και παράνομες συναλλαγές,

3. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες γιατί δεν επιδοτούνται και γιατί δεν καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάστασή τους σε μια χώρα με άφθονο ήλιο και ακμάζουσα βιομηχανία κατασκευής, Στη χώρα μας το 30% των κατοικιών διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα έναντι 90% και πλέον σε Κύπρο και Ισραήλ.

4. Γιατί δεν επιδοτείται η εγκατάσταση επικουρικών συστημάτων θέρμανσης από τον ήλιο που μπορεί σε πολλές περιοχές της χώρας να εξασφαλίσει το ένα τρίτο των ανάγκην θέρμανσης και σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμη και αυτάρκεια στη θέρμανση,

5. Γιατί απαγορεύετε την εγκατάσταση ΑΠΕ σε οικόπεδα μικρών οικισμών στους οποίους δεν έχει χτιστεί κανένα οικόπεδο τα τελευταία 30 και πλέον έτη;

6. Γιατί δεν επιτρέπετε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες για περισσότερα των 6 ΚW τη στιγμή που η τεχνολογία έχει διπλασιάσει την παρεχόμενη ισχύ;

7. Γιατί δεν επιτρέπετε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης σε αγροτικές αποθήκες που είναι αυτόνομα ηλεκτροδοτούμενες;

8. Γιατί δεν επιτρέπετε την ενοικίαση στεγών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης από άλλους πλην των ιδιοκτητών. Γνωστός μου σε ένα χωριό που νοικιάζει την πιτσαρία που έχει εδώ και 25 χρόνια αδυνατεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά net metering για να γλυτώσει από τον βραχνά των υπέρογκων λογαριασμών.

9. Ελπίζω να παρέμβει το Υπουργείο σας μόλις φανούν στα ΜΜΕ οι περσινές διαφημίσεις για άφθονη ζέστη από θερμάστρες αλογόνου ή άλλων αντιστάσεων. 

10. Στην επόμενη συνάντησή σας με τον Υπουργό Ενέργειας της Ισπανίας ρωτήστε τον σας παρακαλώ για τις δράσεις που έχει αναλάβει και έχει μετατρέψει τη χώρα του σε ένα απέραντο εργοτάξιο φωτοβολταϊκών στέγης. 

Όλα αυτά κ. Υπουργέ είναι μερικές από τις πολύ σπουδαίες πρωτοβουλίες που μπορείτε να πάρετε και δεν είναι απαραίτητο να μας καθησυχάζετε με τη φθηνή ενέργεια που θα έχουμε στη χώρα μας από την Αίγυπτο όταν ποντίσουμε το σχετικό καλώδιο. Ο λαός αυτό το λέει «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι». 
 
Συγχωρέστε με αν ήμουν λίγο αυστηρός. Νάστε καλά και εύχομαι να πάρετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
info@daoutop.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1153.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/5/23

    Αν παρουμε την Ισπανία σαν παράδειγμα καήκαμε. Την ενέργεια στην ισπανία την ελέγχουν μερικοί ολιγαρχες φιλαράκια και τα τσιρακια του Μπερλουσκόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ