4.5.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έφερε στην επιφάνεια και την περίπτωση των παράνομων λογισμικών τύπου Predator μιας και είναι στην μόδα. Για τα οποία η πώλησή τους ως πρότινος στην Ελλάδα ήταν νόμιμη, αλλά η χρήση τους παράνομη! 


Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου και ενώ η καλοκαιρινή περίοδος συνήθως είναι βουβή από θέματα πολιτικής επικαιρότητας, η δημοσίευση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ανδρουλάκη ήρθε να ταράξει τα ήρεμα καλοκαιρινά νερά του πολιτικού σκηνικού. Και το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα γινόταν ευρέως γνωστό, αν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και εν ενεργεία ευρωβουλευτής δεν είχε εκμεταλλευτεί την τεχνολογική δυνατότητα που παρέχει το ευρωκοινοβούλιο στα μέλη του, για πιθανή παραβίαση του τηλεφωνικού —και όχι μόνο— απορρήτου.

Τα στοιχεία συλλογής της αρμόδιας υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου, έδειχναν αποκλειστικά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσε πολιτική αναταραχή και δικαιολογημένα. Όχι για κάποιον άλλο λόγο πέρα του γεγονότος πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την έναρξη της θητείας του είχε υπό την εποπτεία του την συγκεκριμένη εθνική υπηρεσία. Ή έτσι νόμιζε τουλάχιστον, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του κ. Δημητριάδης.

Ο οποίος μαζί με τον τότε αρχηγό της Ε.Υ.Π. υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την πολιτική ευθύνη της παρακολούθησης. Αναγκάζοντας ουσιαστικά τον πολιτικό τους προϊστάμενο και νυν πρωθυπουργό σε δημόσια απολογία. Παραδεχόμενος και ο ίδιος πως ενώ για την συγκεκριμένη παρακολούθηση τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι απαιτούμενες εισαγγελικές εγκρίσεις, δήλωσε πως «δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο περιστατικό παρακολούθησης και πως αν γνώριζε δεν θα το επέτρεπε».

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, αν για παράδειγμα σε έναν πολιτικό —οποιουδήποτε βεληνεκούς— γινόταν προσπάθεια προσέγγισης από εχθρικές προς την χώρα δυνάμεις, όπως για παράδειγμα της Τουρκίας ή της Ρωσίας δεν θα υπήρχε απειλή των εθνικών συμφερόντων; Τι θα έκανε σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης; Θα έδινε και σε εκείνη την περίπτωση άφεση παρακολούθησης για να αποφύγει κάποιου είδους πολιτικό σκάνδαλο;

Διότι στα μάτια μου και για την συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας, το πολιτικό βάρος για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια θα το έφερε εκείνος που θα απέτρεπε την νόμιμη παρακολούθηση. Ακόμα και αν έμενε στο στάδιο της "προσέγγισης" και δεν είχε εξελιχθεί σε κάποιου είδους συνεργασία ή συναλλαγή με ξένες κυβερνήσεις και δη εχθρικές. Εκτός και αν σε εκείνο το επίπεδο άλλαζε και η πολιτική του στάση. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα έφερε αποκλειστικά την ευθύνη της πολιτικής επιλογής.

Για τον κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως να ήταν η πρώτη φορά στα τριάμισι χρόνια που επέδειξε πολιτικό πανικό και φόβο. Και θέλοντας να αποφύγει τον πολιτικό χαρακτηρισμό του κατασκόπου, με πρωτοβουλία του προσπαθεί να αλλάξει το πλαίσιο των νόμιμων παρακολουθήσεων, νομοθετώντας περισσότερες δικλείδες ασφαλείας ως προς τα πρόσωπα και σε αυτούς που θα εισηγούνται και θα αποφασίζουν για την τύχη μιας παρακολούθησης. Και ως εκ θαύματος αγαπητή ΟΔΟΣ, μάντεψε για ποια πρόσωπα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η διαδικασία παρακολούθησης. Για τα πολιτικά πρόσωπα όλων των βαθμίδων, από κοινοτάρχες και δημάρχους ως περιφερειάρχες και βουλευτές!

Και ευθύς αμέσως θα σου εξηγήσω την έκπληξη που ενδεχομένως να αντιλήφθηκες. Στα μάτια μου, και προσπαθώντας την θεωρητική προσέγγιση, αν υποτεθεί ότι υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να παρακολουθούνται εφόσον υπάρχει για αυτό σοβαρός λόγος, είναι όλοι όσοι εκπροσωπούν θεσμούς και αξιώματα. Καταρχάς για τον απλούστατο λόγο, πως είναι οι ίδιοι που διαχειρίζονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υπεξαίρεσης και λοιπών οικονομικών ατασθαλιών δημοσίου χρήματος που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν διαπραχθεί από εκλεγμένους πολιτικών αξιωμάτων. Και πόσες ακόμα περιπτώσεις δεν έχουν έρθει ποτέ στην επιφάνεια, παραμένοντας άγνωστες και αδιευκρίνιστες.

Δεύτεροι τη τάξη που θα μπορούσα να αντιληφθώ ότι πρέπει να παρακολουθούνται, είναι οι γνωστοί και άγνωστοι επιχειρηματικοί κύκλοι που κινούν τα νήματα της διεθνούς αγοράς. Καθώς και οι συγκεκριμένοι θα μπορούσαν υπό συνθήκες να αποτελέσουν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας ή ακόμα οι ίδιοι να είναι εκείνοι που για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων τους, ίσως να θέλουν να έχουν κάποιου είδους υλικό με το οποίο θα «πιέζουν» την οποιαδήποτε κυβέρνηση προκαλώντας πολιτική αστάθεια και αναταραχή.

Διότι στα μάτια μου, φαντάζει αρκετά δύσκολο τον συγκεκριμένο ρόλο να τον διαδραματίσει κάποιος παντοπώλης ή κάποιος φούρναρης, χωρίς φυσικά να υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση μείωσης των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Η αναφορά γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να γίνει κατανοητή η διάκριση της οικονομικής επιφάνειας και των συνοδών συμφερόντων. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες πολιτών —επιφανών επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων— το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αυτές τις μέρες, καθιστά τυχόν παρακολούθηση τους εξαιρετικά δύσκολη.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Επί της Γράμμου στην Καστοριά. Δεν είναι καλώδια τηλεπικοινωνιών για… παρακολούθηση, αλλά επικίνδυνου ηλεκτρικού ρεύματος. 

* * *

Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έφερε στην επιφάνεια και την περίπτωση των παράνομων λογισμικών τύπου Predator μιας και είναι στην μόδα. Για τα οποία αγαπητή ΟΔΟΣ, η πώλησή τους ως πρότινος στην Ελλάδα ήταν νόμιμη, αλλά η χρήση τους παράνομη! Και αμέσως η σκέψη μου, πήγε στο θέμα των θορυβωδών εξατμίσεων στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα τα οποία συναντά κανείς στους ελληνικούς δρόμους.

Που επιτρέπεται η πώλησή τους, η χρήση τους αλλά σε πιθανό αστυνομικό έλεγχο επιφέρουν πρόστιμο! Κάπως έτσι γίνεται και με τα κατασκοπευτικά λογισμικά. Απλά στο νέο ν/σ θα απαγορευτεί η πώληση του και η χρήση του. «Πρωτοποριακά και άκρως ελληνικά» τα χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι όλα αυτά κα δεν βρίσκουν λόγο να διαχωρίσουν την θέση τους ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.

Και μιας που ο λόγος έγινε για το συγκεκριμένο λογισμικό, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουν όλοι στο μυαλό τους —εμπλεκόμενοι και μη— πως εκείνοι που το χρησιμοποιούν για να παγιδεύσουν πιθανούς στόχους τους, δεν κρύβονται σε κανένα υπόγειο ούτε έχουν σηκωμένους τους γιακάδες τους φορώντας σκούρα γυαλιά. Ακόμα ακόμα, ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου λογισμικού να μην κατοικεί στην Ελλάδα αλλά κάπου στην Καραϊβική για παράδειγμα.

Επομένως, ακόμα και αυτό που περιλαμβάνει το νέο ν/σ δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς οι τυχόν στόχοι θα μπορούν να παγιδευτούν από την άλλη άκρη της γης. Επομένως, οι παρακολουθήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όσο και αν φοβίζει η ιδέα αυτή, καλό θα είναι να προσαρμοστούν οι πάντες στην νέα αυτήν τεχνολογική πραγματικότητα. Εκτός και αν ορισμένοι επιμένουν να πιστεύουν πως ζουν στο παρελθόν, στην εποχή του πράκτορα 007 και επομένως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τους χρονομεταφέρει κανείς στον 21ο αιώνα.

Τα ονόματα ωστόσο που δημοσιοποιούνται από το έντυπο μέσο που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς να έχουν πέσει θύματα παρακολουθήσεων, παραμένουν υπό αμφισβήτηση όσο η δημοσιοποίησή τους δεν συνοδεύεται από προσκόμιση στοιχείων.Προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά μέχρι να στοιχειοθετηθεί, απλά θα παραμένουν αναπόδεικτες καταγγελίες. Κάνοντας αρκετούς να πιστεύουν πως η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια για παράδειγμα, ενδεχομένως να πραγματοποιήθηκε από κάποιους άλλους, τρίτους που να μην νιώθουν και αρκετά ικανοποιημένοι από την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο εν λόγω υπουργός, και αυτός δεν είναι σίγουρα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Όπως για παράδειγμα οι ανατολίτες γείτονες μας που κάθε λίγο απειλούν πως «θα έρθουν μια νύ χτα ξαφνικά» ή τα ορθόδοξα αδέρφια του ξανθού γένους του Βλαδίμηρου Πούτιν, που έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους για την στάση της Ελλάδας κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και όλως τυχαίως, φαντάζει σχεδόν βέβαιο πως οι ηγέτες αυτών των χωρών θα επιθυμούσαν —αν όχι να επιδίωκαν— την πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Και εδώ που τα λέμε, μπράβο σε όλους εκείνους που έστω και άθελα τους ενδεχομένως να έχουν ανάμειξη σε κάποιου είδους παιχνίδι εις βάρος των εθνικών συμφερότνων.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1151


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ