14.5.23

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2022 στην Καστοριά. Η φωτογραφία προέρχεται από την σελίδα του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, ο φωτογράφος του οποίου φαίνεται να ακολουθεί την ίδια οπτική γωνία που ακολουθεί και ο φωτογράφος της κ. Αντωνίου: Πίσω από την σημαία έχουν κρύψει φωτογραφικά τον κυβερνητικό βουλευτή Καστοριάς κ. Ζ. Τζηκαλάγια. Αυτά φαίνεται τους απασχολούν, όταν δεν συμμετέχουν σε… συλλαλητήρια.


«Τας κεφαλάς ημών τω αρχηγώ κλείνομεν…»


Κύριε Διευθυντά,

Ας με συγχωρέσει ο εκκλησιαστικός υμνωδός για την παράφραση της επίκλησής του, αλλά τίποτε άλλο δεν μου έρχονταν στο νου καθώς διάβαζα τις δηλώσεις των εκπροσώπων μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, τέως και νυν, με αφορμή τη νέα μακρόχρονη αναβολή στην ολοκλήρωση του φράγματος του Νεστορίου. 

Ένας Νομός με ρεκόρ μακροχρόνιας ανεργίας, με συνεχιζόμενη μείωση πληθυσμού, σε νέα παρατεταμένη και έντονη εισαγόμενη κρίση και σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή καταδικάζεται σε παρατεταμένη στέρηση των μοναδικών προοπτικών ανάπτυξης του. Με μια γεωργία με το χαμηλότερο ποσοστό αρδευομένων εκτάσεων σε όλη τη χώρα, δέχεται επί σειρά ετών διαβεβαιώσεις του τύπου «το φράγμα σύντομα θα περατωθεί», «ο κ. Πρωθυπουργός το παρακολουθεί», ή η δήλωση της κ. Μαρίας Αντωνίου (31/5/22) ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τη διαβεβαίωσε ότι το φράγμα Νεστορίου ξεκινάει και πάλι. Ξέχασε να προσθέσει από το μηδέν!

Επί δύο ολόκληρα χρόνια και ενώ ο ανάδοχος είχε κερδίσει τη δικαστική προσφυγή, ουδείς αντελήφθη το παραμικρό μέχρι την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για διάλυση της σύμβασης και επαναδημοπράτηση του έργου. 

Θα περίμενα πολυπληθείς διαδηλώσεις και παραιτήσεις αιρετών του Νομού, ιδιαίτερα από τον πολιτικό χώρο της σημερινής Κυβέρνησης. Τίποτα, ωσάν όλα να βαίνουν καλώς. Ουδείς θυμάται τη σοφή ρύση των προγόνων μας: «ευ γαρ φερομένης της γεωργίας, άπασαι αι άλλαι τέχναι, ευ φέρονται». 

Λυπάμαι που η συνάδελφος Γεωτεχνικός και αιρετή εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει έντονη και εύκολη κριτική κατά της σημερινής Κυβέρνησης. Γιατί ξεχνάμε ότι το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Θα περίμενα από τους δύο εκπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο να ηγηθούν μιας προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα και επιτέλους να υπάρξει και μια αξιολόγηση των κατασκευαστικών εταιρειών για τη συνέπεια με την οποία εκτελούν τα δημόσια έργα. Φοβάμαι πως είμαστε η τελευταία χώρα που δεν ελέγχει τον κρίσιμο αυτό τομέα της οικονομίας και σπαταλά πολύτιμους και λιγοστούς πόρους. 

Να ζητήσω από τον αγαπητό κ. Περιφερειάρχη να ηγηθεί αντιπροσωπείας εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων της Καστοριάς και να ζητήσουν από την Κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου. Ο ίδιος έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν έχει κομματικές αγκυλώσεις όταν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Περιφέρειας. 

Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, από τις λίγες γνώσεις μου για την ανάπτυξη, είναι πως οι προοπτικές ανάπτυξης της Καστοριάς απομακρύνονται για άλλα 7-8 έτη που μπορεί να επεκταθούν, αν η μελέτη για το δίκτυο διανομής του νερού του φράγματος δεν συμπέσει με τη νέα ημερομηνία αποπεράτωσης. Έτσι δεν αποκλείεται να έχουμε το φράγμα ολοκληρωμένο μετά από 7-8 έτη, αλλά το νερό να μην έχει φθάσει στα διψασμένα χωράφια των 70.000 στρεμμάτων που επί δεκαετίες το αναμένουν.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
info@daoutop.gr


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1151.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/5/23

    Ο φωτογράφος [....] δημιούργησε σχολή Γκέμπελς στην Καστοριά. Γνωστά αυτά.
    Γι' αυτό προοδεύει ο τόπος και γεμίζει κόσμο. Για να ζούμε τα φωτογραφικά σεξ-απίλ της Μαρίας και του Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/23

    Για την δικτατορία των συντεχνιών έχει να μας πεί κάτι ο συνάδελφος Καθηγητής Γεωπονίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ