21.4.12

ΟΔΟΣ: Αντί να ζητήσουν συγνώμη


Η σημερινή κατάσταση της χώρας -όπως και της Καστοριάς- εκτός από τις αδυναμίες και τις ανικανότητες των πολιτικών, οφείλεται σε ένα βαθμό και στην συλλογική κατάχρηση. Πίσω από το κοινωνικό δικαίωμα της συμμετοχής σε ενώσεις και σωματεία, που από την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης και στην συνέχεια θεωρήθηκε μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση, είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις θωρακίστηκαν συγκεκριμένα προσωπικά συμφέροντα, μετατρέποντας απλά ένα συνταγματικό δικαίωμα σε άθροισμα ιδιοτελειών.

Αυτά -τουλάχιστον- είναι τα πρώτα σχόλια που αξίζουν στην ανακοίνωση-αίτηση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς με την οποία ζητούν (και από πάνω) την επιστροφή του σχολικού κτηρίου της πλατείας Κουμπελίδικης στο 1ο Γυμνάσιο.

Μπορεί η σημερινή σύνθεση του συλλόγου αυτού και ειδικά του διοικητικού συμβουλίου να αποτελείται από διαφορετικά πρόσωπα, αλλά επειδή υπάρχει η νομική συνέχεια δεδομένου ότι και τότε και τώρα κάτω από την ίδια επωνυμία, επιχειρήθηκαν και επιχειρούνται πράξεις που δεν υπηρετούν το γενικό καλό, είναι τουλάχιστον προκλητικό να σπεύδει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, που φέρει μεγάλη ευθύνη για την χρονική καθυστέρηση της εγκατάστασης του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής, να ζητεί τώρα κι’ από πάνω κάτι από τα ρέστα της υπόθεσης, αξιώνοντας την επιστροφή του 1ου Γυμνασίου στο ίδιο κτήριο.

Την στιγμή που ήδη η πολιτεία ετοιμάζει και δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για την ολοκλήρωση νέου σχολικού κτηρίου για το 1ο Γυμνάσιο στην Χλόη -αυτό ήταν το αντάλλαγμα των διλημμάτων και των απειλών της εποχής- ο Σύλλογος επανέρχεται στο ίδιο πρόβλημα, και επικαλούμενος μάλιστα την κοινή γνώμη (!) και το συμφέρον του τόπου (!), ζητεί να προστεθεί ακόμη ένα «κουφάρι» άχρηστου σχολικού κτηρίου, δηλαδή του νέου που ολοκληρώνεται για χάρη του 1ου Γυμνασίου στην περιοχή της Χλόης.

Αντί να ζητήσουν συγνώμη από την πόλη της Καστοριάς, και ειδικά της περιοχής του παλιού της κέντρου, για το γεγονός ότι ο Σύλλογος και ορισμένοι καθηγητές, με τις απειλές και τις «κινητοποιήσεις» τους συνέβαλαν στο να καθυστερεί η εγκατάσταση της Σχολής στο κτήριο του 1ου Γυμνασίου και να ασκήσουν πιέσεις ως κοινωνικός μοχλός, πρωτοστατώντας οι ίδιοι σε ενέργειες για την Αρχιτεκτονική Σχολή, επανέρχονται ως τιμητές, και μάλιστα στο όνομα του κοινού καλού (!) για να επιστρέψουν σε ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολικό κτήριο, το οποίο «μυστηριωδώς» φέρεται να λεηλατείται [...]

Σε μια Καστοριά που είναι απειροελάχιστα μικρή και περιορισμένη, είναι τουλάχιστον παράξενο να μην μπορούν να εντοπισθούν οι φυσικοί αυτουργοί καταλήψεων και λεηλασιών του σχολικού κτηρίου της Κουμπελίδικης, οι οποίοι με τις ενέργειές τους... προετοίμασαν το κλίμα για να ακολουθήσει η αίτηση του Συλλόγου.

Μυστήριες συμπτώσεις και χρονικές ακολουθίες ειδικά όταν αν μη τι άλλο, η ηθική αυτουργία τόσο της μέχρι τώρα εγκατάλειψης, όσο και των καταστροφών του σχολικού κτηρίου, ανήκει σε συγκεκριμένους υπευθύνους.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 631


Σχετικά κείμενα:  

26 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/4/12

    Ξέρουμε όλοι ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Αλλά δυστυχώς η μοίρα της Καστοριάς είναι στα χέρια λαμόγιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλική Χατζηπάντου21/4/12

    Η κ. Βασιλική Χατζηπάντου από το facebook σχολίασε:
    "Τι να σχολιάσει κανεις.... χανει τα λογια του,αλλωστε το αρθρο τα λέει ολα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/4/12

    Ντροπή στους γονείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα21/4/12

    Απαράδεκτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/4/12

    Βλέπω μια εμμονή για εκδιωγμό του ιστορικού πρώτου Γυμνασίου Καστοριάς από το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου και φυσικά ανήκει.Να διώξουμε και όσα παιδιά έχουν απομείνει από εκεί για να νοικιάσουν τις γκαρσονιέρες (πρωην γουναράδικα) ορισμενοι διαμερισματούχοι της περιοχής!!Γιατί ο πραγματικός λόγος που γίνεται όλο αυτό είναι συγκεκριμένα συμφέροντα και φυσικά οικονομικά και μόνο.Η πραγματική Ελλάδα που μας έφερε ως εδώ είναι ακριβώς αυτή που περιγράφετε.Πανεπιστήμιο στην κάθε μικροσκοπική πόλη χωρίς να υπάχει καμία πραγματική υποδομή!Μόνο και μόνο προς αντικατάσταση των στρατοπέδων που έφυγαν.Όσοι σχολιάζουν και γράφουν αυτό το άρθρο θα πρέπει να πουν αν έχουν ή όχι ενοικιαζόμενο/α στο Τσαρσί.Σε μια πόλη που φυσικά δεν την ενοχλεί η έλλειψη πνευματικού κέντρου αλλά η έλλειψη πανεπιστημίου!! Σε μια Ελλάδα όπου απλά οι γονείς δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις σπουδές των παιδιών τους και που η δημιουργία πανεπιστημίου θα έπρεπε να γίνεται παράλληλα με τη δημιουργία φοιτητικής εστίας και εστιατορίου.Εδώ τίθεται θέμα σκοπιμότητας της λειτουργίας των ΤΕΙ(εκτός από το τμήμα πληροφορικής ίσως),το Πανεπιστήμιο μας μάρανε...
    Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Ομονοίας θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση της περιοχής μέσα από τη δημιουργία πάρκινγ(που θα ήταν απαραίτητο και για το πανεπιστήμιο)και βελτίωση των παρεχόμενων διαμερισμάτων σε ποιότητα και τιμή ώστε να είναι ελκυστικά.Πέρασε η εποχή άρπα κόλλα(για όλους μας)Και φυσικά στο Τσαρσί χρειάζεται ένα γυμνάσιο και όχι δύο.΄Οπως χρειάζεται και στη Χλόη ένα.Αλλά η τοπική κοινωνία θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για ένα πραγματικά καλό γυμνάσιο στην Ομόνοια και μετά για πανεπιστήμιο.Λυπάμαι για την κατάντια του ιστορικού κέντρου αλλά γι' αυτή δε φταίει το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς!!
    Δεν πρόκειται να γίνει πανεπιστήμιο στην Καστοριά τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια λόγω οικονομικής συγκυρίας!Το 1 Γυμνάσιο πρέπει να γυρίσει στο κτήριό του και το 3ο Γυμνάσιο να φυγει από το ορφανοτροφείο(έλεος) και να πάει στη Χλόη.Τόσο απλά και για να καλυφθούν και οι 2 περιοχές.Κι ας χτιστεί επιτέλους ένα πνευματικό κένρο στο κέντρο της πόλης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Petros Calafatidis22/4/12

    O κ. Petros Calafatidis από το Facebook σχολίασε:
    Συγνώμη να ζητήσουν από τα παιδιά τους και να τους εξηγήσουν γιατί σε λίγα χρόνια που θα τελειώσουν τις σπουδές τους δεν θα μπορούν να ζήσουν σε μια ερημωμένη επαρχία.
    Petros Calafatidis
    Athens University of Economics and Business

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/4/12

    Στον "Ανώνυμο" διευθυντή πιο πάνω:
    Είναι εκπληκτικό τι ήθος και αρχές διδάσκετε στα παιδιά. Και είναι κρίμα να αγαπάτε την βενζίνη του αυτοκινήτου σας, πιο πολύ από την Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/4/12

    Με τέτοιους γονείς και … σύστημα, το μέλλον της Καστοριάς προδιαγράφεται μαύρο. Γι' αυτό παροτρύνω συνεχώς την κόρη μου να φύγει για να γλυτώσει από αυτήν την καθυστερημένη πόλη με τους καθυστερημένους πολίτες της, που πάνω από όλα βάζουν τα μικροσυμφέροντα τους και εναντιώνονται στην Πανεπιστημιακή Σχολή. Κάθε τόπος και η μοίρα του. Ουδείς μωρότερος αν δεν υπήρχαν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/4/12

    Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο «Ομόνοια», και στους υπόλοιπους συλλόγους που υπέγραψαν το Ψήφισμα για την Αρχιτεκτονική Σχολή. Κρίμα που από ένα τέτοιο ιστορικό Ψήφισμα, απουσιάζουν κάποιοι συγκεκριμένοι σύλλογοι και σωματεία που κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/4/12

    Το 1ο Γυμνάσιο διαμορφώθηκε για Πανεπιστήμιο, και πρέπει να γίνει Πανεπιστήμιο! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
    Αν δεν γίνει Πανεπιστήμιο, να μείνει έτσι, ως έχει, μόνο του, ως το απόλυτο σύμβολο ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ των πολιτικών μας των λαμόγιων Καθηγητών μας, Γονέων και Καστοριανών. Ως σύμβολο της αρρωστημένης και βαρεμένης κοινωνίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΧΡΙΣΤΙΝΑ Π.27/4/12

    Δυστυχώς αυτό πάντα συμβαίνει με τους Καστοριανούς εν αντιθέσει με τους Κοζανίτες ή τους Γιαννιώτες που διεκδικούν πάντα για το καλό της πόλεών του, και τα καταφέρνουν. Εκεί ο γονείς κοιτούν το μέλλον των παιδιών τους, γι’ αυτό διεκδικούν τις Πανεπιστημιακές Σχολές και γι’ αυτό οι νέοι τους μένουν στα Γιάννενα. Εμείς πάντα βάζουμε τα μικροσυμφέροντα πάνω από όλα. Μικροσυμφέροντα που μόνο η ψυχανάλυση μπορεί να εξηγήσει. Πώς ένας γονέας θέλει να καταστρέψει το μέλλον της πόλης που θα ζήσει ο γιος και η κόρη του; Πώς ένας γονέας σκέφτεται μόνο τα 3 χρόνια του σχολείου του παιδιού του (του κανακάρη του καλύτερα) και καταστρέφει τον μέλλον του; Πώς ένας γονέας συμπεριφέρεται έτσι όπως συμπεριφέρεται; Γιατί θέλουμε να κάνουμε την Καστοριά μία πόλη άδεια, πόλη γερόντων; Διώχνοντας το Πανεπιστήμιο και αναγκάζοντας την νεολαία μας να ξενιτευτεί; Τι να κάνει να ζήσει στην αμόρφωτη και γερασμένη Καστοριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/9/14

    Αγαπητοί συγγραφείς του εν λόγω άρθρου,
    ως ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης καλό θα ήταν πριν προβείτε σε κριτική των υπολοίπων, να κοιτάξετε τη δική σας καμπούρα όπως λέει ο λαός μας. Αυτό το άρθρο ξεφεύγει προδήλως από τα όρια της αρχής της αντικειμενικότητας η οποία σας δεσμεύει και προσιδιάζει σε απόφαση λαϊκού δικαστηρίου. Το μόνο που έχετε να πείτε είναι: Στην πυρά οι γονείς και οι φορείς του 1ου Γυμνασίου. Και γιατί αυτό; Γιατί απλώς ζήτησαν την έλευση Πανεπιστημιακού τμήματος στην Καστοριά χωρίς να μετακινηθεί το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο. Αυτό είναι το λάθος τους κατ'εσάς. Γιατί ποτέ κανένας δεν εναντιώθηκε στην ίδρυση του τμήματος. Η διαφωνία συνίσταται αποκλειστικά στην τοποθεσία.
    Όμως, το πιο θλιβερό είναι πως δε σας ενόχλησαν καθόλου άλλα πράγματα σχετικά με το όλο ζήτημα. Αναφέρομαι στη σπατάλη χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η όλη ιστορία περιέλαβε μέχρι σήμερα : αναδιαμόρφωση κτηρίου 1ου Γυμνασίου για να είναι κατάλληλο ως πανεπιστημιακό τμήμα, μετακόμιση και αναδιαμόρφωση στον χώρο του παλιού 2ου ΤΕΕ, κατασκευή νέου Γυμνασίου στην Χλόη. Όλα αυτά κόστισαν χρήματα. Και το μόνο που έχουν αποδόσει σήμερα είναι απλώς ένα νέο κτήριο Γυμνασίου στην Χλόη. Αλλά αυτό δε σας ενόχλησε. Το πού πήγαν τόσα λεφτά είναι αμελητέο κι αυτό. Λυπάμαι, αλλά εν τέλει το αίτημα των γονέων το 2009 δεν πέρασε. Έγινε η μεταφορά του Γυμνασίου και Πανεπιστήμιο δεν είδαμε. Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι, αλλά δε δικαιούστε να μεταθέσετε την ευθύνη της όλης αποτυχίας στους γονείς που απλώς διεκδίκησαν την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος.
    Πάντως, μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι. Με αυτ'η σας τη νοοτροπία καταφέρατε ένα πράγμα: την αύξηση του μέσου ηλικιακού όρου όσων κυκλοφορούν στην Ομόνοια. Πλέον, τη νεολαία αδύνατον να την βρεις. Και ναι, όσο απίστευτο κι αν σας ακούγετε φταίει και η μετακίνηση του Γυμνασίου γι'αυτό μεταξύ πολλών άλλων αιτιών βεβαίως.
    Οπότε, σας προτείνω να σκεφτείτε μήπως εσείς είστε αυτοί που εκπροσωπούν συμφέροντα και που έχουν καταντήσει φερέφωνά τους. Κατά τα λοιπά συντάσσομαι με την άποψη του ανωνύμου παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απλός πολίτης26/9/14

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ", για να πούμε την πάσα αλήθεια και τώρα που ηρέμησαν σχετικά τα πνεύματα, συμφωνώ με τον Ανώνυμο (ή την) που έγραψε το σχόλιο 12.
    Έχω την εντύπωση ότι ζύγισε τα πράγματα και τα εκφράζει αντικειμενικά. Διαφωνώ μόνο σε αυτά που λέει για τον Τύπο (φερέφωνα), γιατί έχω υπόψιν μου την ΟΔΟ η οποία παρά τις αντιρρήσεις μου σε διάφορα θέματα (και σε αυτό) γράφει αυθεντικά όπως θεωρεί και όχι καθ' υπαγόρευσιν και ας δέχεται κατόπιν τα πυρά. Ωστόσο επ' αυτού ούτε ο φίλος (ή φίλη) που έγραψε το σχόλιο πιστεύω ότι αμφιβάλλει. Είναι σύνηθες για τέτοια επίμαχα θέματα να χρησιμοποιείται και σκληρή γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ κακό για το τίποτα!26/9/14

    Εδώ που τα λέμε και με αφορμή των τίτλο το σωστό ήταν να ζητηθεί και μια συγγνώμη στους γονείς για την όλη ταλαιπωρία η οποία τελικά δεν έφερε και καρπούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος26/9/14

    Και γιατί παρακαλώ πήγε το 1 ο Γυμνάσιο στη Χλόη; Αυτό δεν υπήρχαν λόγοι που το συνδέουν με το ιστορικό κέντρο και όχι με μια συνοικία νεόκτιστη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γονέας άλλου γυμνασίου26/9/14

    Εμένα εκείνο που με πείραξε από την αρχή ήταν ότι όσοι είχαν άλλη γνώμη κόλλησαν μια ταμπέλα "γονείς πρώτου γυμνασίου" και από κει και πέρα κατέβαζαν ρολά για συνενόηση. Σαν να μη ήταν και οι γονείς Καστοριανοί, ακόμα και συφεροντολιγικά μπορούσαν να ήθελαν και αυτοί να έρθουν φοιτητές στο κέντρο. Όμως έβλεπαν από μέσα το μπάχαλο που τελικά δεν το αποφύγαμε...
    Νομίζω ότι τους είχαν πραγματικά παρεξηγήσει και φάνηκε στη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος26/9/14

    @14
    Μόνο ταλαιπωρία; Ξεχνάτε πόσο καιρό στεγάζονταν τα παιδιά δίπλα στα Λύκεια και κάθε πρωί και μεσημέρι γινόταν το χάος με ιχ και λεωφορεία;
    Εδώ όντως παίχτηκαν χοντρά συμφέροντα αλλά πού να βρίσκαμε το δίκιο μας...... ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος26/9/14

    Φαίνεται ότι «πέσανε» πάλι οι δάσκαλοι, και οι καθηγητές, και κάνουν γκαζούρα στην Καστοριά.
    Αμετανόητοι, εκπροσωπούν όλη την κακοδαιμονία που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό, και την πόλη στην ερήμωση. «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη», επανέρχονται ως παλιού κακού τύπου συνδικαλιστές, και ως αυθεντικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, διορισμένοι από τα κόμματά τους. Προφανώς, θα υποστηρίζουν ότι μας ψεκάζουν, αν κρίνω από τα επιχειρήματά τους, το σκεπτικό τους, και τις εμμονές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λ. Π.26/9/14

    Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το θέμα δεν έχει λήξει. Και δεν εννοώ βέβαια μόνο την ίδρυση και λειτουργία μιας Σχολής, αλλά τα χρήματα που πάνε κι έρχονται με ανακαινίσεις και λοιπές περιττές εργασίες.
    Μαζί με αυτά εκκρεμεί ακόμη το ερώτημα. Γιατί οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πληρώνουν τεράστια ενοίκια όταν όλος ο λαός προσπαθεί να κάνει οικονομία από όπου μπορεί; Δεν υπάρχουν άδεια γραφεία για να στεγαστούν;
    Υπάρχουν... υπάρχουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάποιοι γονείς του 1 Γυμνασίου που δεν ήθελαν το Πανεπιστήμιο στην Καστοριά και ήθελαν να μείνουν τα παιδιά τους στο 1 Γυμνάσιο, έμεναν στο Τοιχιό και στο Σιδηροχώρι. Είναι δυνατόν αυτοί οι γονείς να έχουν άποψη για το κέντρο της Καστοριάς??? Εγώ μπορώ να πάω από την Βαλαλά στο Τοιχιό και στο Σιδηροχώρι και να τους πώς να μην κάνουν σχολείο ή μπακάλικο??? Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος26/9/14

    Όλα τα έκαναν οι καθηγητές. Για να έχουν καλά γραφεία και καλό εργασιακό περιβάλλον! [.......] για την πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος26/9/14

    Και τι κατάφεραν οι κινητοποιήσεις 10 γονέων;
    -Να πάει η Αρχιτεκτονική στην Κοζάνη!!!!! Και να μείνει τσούτσι η Καστοριά!!!!
    Συγχαρητήρια γονείς! Συγχαρητήρια γονείς!Τα καταφέρατε να χάσετε τα παιδιά σας! Αφού δεν θα θέλουν να ζήσουν σε μία έρημη και μίζερη Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος26/9/14

    @ γονέας άλλου γυμνασίου

    Έχεις δίκαιο. "Γονείς πρώτου γυμνασίου" βέβαιαα, αριστοκράτες σαν την [………]. Αν είναι έτσι οι αριστοκράτες, τότε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος26/9/14

    @Λ.Π.
    Έπιασες το στόμα σου τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα ποσά που δίνουν για ενοίκια;
    Πιπέρι στο στόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος28/9/14

    Φούντωσαν πάλι τα πνεύματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης28/9/14

    @25
    ... Καιρός ήταν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ