14.4.14

Πρόσωπα 2013: Οι (μέχρι σήμερα) υποψήφιοι δήμαρχοι [4]


Υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Ισχύς μου η αγάπη του λαού (-)


Είναι γεγονός ότι από την εποχή του Καλλικράτη, ανατράπηκε θεαματικά το σκηνικό σχετικά με τους Δήμους. Τίποτε δεν θυμίζει πλέον το παρελθόν, και συγκεκριμένα την διοικητική διαίρεση της χώρας για πολλές δεκαετίες που πέρασαν, σε νομαρχίες, δήμους, και κοινότητες. Πολλά απ’ όσα τώρα συμβαίνουν μοιάζουν να είναι πρωτόγνωρα.

Το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς για παράδειγμα, συνθέτοντας δεκάδες εκλεγμένα μέλη, από άλλοτε δήμους και άλλοτε κοινότητες που εν τω μεταξύ καταργήθηκαν ως αυτοδιοικητικά αυτοτελείς οργανισμοί, απηχεί πολύ χαρακτηριστικά τις αντιφάσεις της νέας κατάστασης.

Μοιάζει πιο πολύ με επαρχιακό ή νομαρχιακό συμβούλιο, ακριβώς λόγω της σύνθεσής του. Στο πλαίσιο της οποίας καλούνται να αποφασίσουν με την φυσικότητα της πραγματικής αρμοδιότητας, ακόμη και για θέματα ή και για περιοχές που δεν γνωρίζουν, εκλεγμένοι σύμβουλοι, τους οποίους πολύ απλά αγνοούν και δεν γνωρίζουν -πέρα από τον κοινωνικό του περίγυρο- οι υπόλοιποι «δημότες»

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η πρώτη περίοδος του Καλλικράτη στην Καστοριά, υπό την δημαρχία του κ. Ε.Χατζησυμεωνίδη, απέδειξε, εν όψει και της δεινής οικονομικής συγκυρίας, ότι η δημαρχία εξελίχθηκε σε κάτι πολύπλοκο, τουλάχιστον σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι πρότινος, ωστόσο εκπλήσσει το γεγονός ότι, για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον υποψηφιότητας εντυπωσιακά πολλοί υποψήφιοι, όλοι άνδρες μάλιστα, χωρίς μια γυναίκα για υποψήφια.

Πέρα από την αυτονόητη (;) υποψηφιότητα του κ. Χατζησυμεωνίδη, ήδη δημάρχου Καστοριάς, η αυτοπεποίθηση της οποίας, εκτιμάται ότι δεν έχει σχέση με αυτή των προηγούμενων εκλογών, προστέθηκαν και άλλες. Όπως για παράδειγμα του κ. Ευαγγέλου Ζέρβα, μεγαλοεργολάβου οικοδομών αλλά και επιχειρηματία, ο οποίος ήδη με καταχωρημένες ανακοινώσεις του, θα νομίζει ασφαλώς ότι κατέστησε σαφές το στίγμα του στους δημότες.

Με 5-10 υποσχέσεις, μεταξύ των οποίων χαρακτηριστική είναι η απουσία κάθε αναφοράς για τον πολιτισμό, αλλά και η «δέσμευσή» του για παραίτηση από την δημαρχιακή αποζημίωση, όπως και αυτή της μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ, ίσως και να ελπίζει ότι μπορεί να προσελκύσει την ψήφο των Καστοριανών, χωρίς να προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος, ως ιδιώτης είναι ο πιο σοβαρός αντίδικος του ίδιου Δήμου Καστοριάς, από τον οποίο διεκδικεί δικαστικώς εκατομμύρια ευρώ! Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Καστοριάς, που υποψήφιος δήμαρχος στρέφεται εναντίον του δήμου που θέλει να διοικήσει, και δεν φαίνεται να βρίσκει σ’ αυτό κάτι το οξύμωρο.

Και ενώ είναι σε σχέση βεντέτας με τον δήμο για ζητήματα πολεοδομικής φύσεως, εκτός από τις αγωγές με τις οποίες ζητάει αποζημίωση, ανακάλεσε την δωρεά του ακινήτου όπου πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά και βρίσκεται σε πολυμέτωπη δικαστική διαμάχη με τον δήμο εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλά και όπως η υποψηφιότητα του κ. Νικ. Βασιλειάδη, ο οποίος επανήλθε στο προσκήνιο ως υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, παρά το γεγονός ότι από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ως ο ίδιος υποψήφιος (πριν 15 χρόνια τουλάχιστον) μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, παγιώθηκαν απόψεις και γνώμες. Ωστόσο επιμένει δικαίως ή αδίκως, έστω και εάν οι απαιτήσεις του κόστους μιας υποψηφιότητας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Παρά ταύτα, μέχρις στιγμής, ο δικηγόρος κ. Νίκος Βασιλειάδης που περιβάλλεται από αινιγματικές φήμες, για το αν υποστηρίζεται ή όχι από κόμματα ή κομμάτια, ή αν είναι πράγματι ο νέος δήμαρχος που χρειάζεται η Καστοριά, ποτίζει και αυτός την γλάστρα του παλαιοπολιτικού. Εκτός από τις γιγαντοαφίσες που ανάρτησε με την φωτογραφία του, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το μανιφέστο του, με τις παλιές δοκιμασμένες μεθόδους της παροχολογίας. Για δωρεάν θέρμανση, καυσόξυλα, προσανάμματα και άλλα συναφή. Είναι προφανές ότι στο ερώτημα αν πιστεύει ο ίδιος στα θαύματα, θα απαντούσε, καταφατικά.

Αλλά και ο κ. Λάζαρος Εγγλέζος, ήδη δημοτικός σύμβουλος, με την συνετή σιωπή του συνδυασμού του κ. Κ. Λιάντση, έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει με σαφήνεια ούτε το στίγμα του, ούτε το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, είτε είναι πιο εξωστρεφείς, όπως ο κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, στην υποψηφιότητα του οποίου ήταν διακριτός ένας κάποιος ρομαντισμός, όχι όμως και οι δικαιολογητικοί λόγοι που εξηγούν την ανάγκη της πολυδιαφημισμένης αυτόνομης καθόδου του στις εκλογές, μέχρι τουλάχιστον την στιγμή που άρχισε να διαδίδεται ότι θα συσπειρωθεί ίσως στο άρμα της υποψηφιότητας άλλου.

Όπως η υποψηφιότητα του άλλοτε βουλευτή Καστοριάς (με την ΝΔ) κ. Ανέστη Αγγελή ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες δεν ανακοίνωσε ακόμη «επίσημα» τουλάχιστον, την πρόθεσή του να τεθεί επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού.

Ή του τ. βουλευτή-πολιτευτή των ΑνΕλ και άλλοτε αντιδήμαρχο Καστοριάς κ. Συμεών Κουμπάνη, που δήλωσε ότι θα θέσει και αυτός υποψηφιότητα και πάλι, αποδεικνύουν ότι στις εποχές που ζούμε, δύσκολες, σε εποχές που δεν γίνεται τίποτε για την Καστοριά και όλα δείχνουν ένα μεγάλο ναυάγιο, στο θεωρητικό ερώτημα, τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, εκτός από γιατρός ή μηχανικός, ψαράς ή γουναράς, στην Καστοριά τουλάχιστον περήφανα μπορεί να απαντήσει κάποιος ότι εγώ θα γίνω δήμαρχος. Ισχύς τους, η αγάπη του λαού άλλωστε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών

3 σχόλια:

  1. Κ.Χ.14/4/14

    Προφητικό (!) αυτό το (μέχρι σήμερα) ...
    Ήδη ο ένας απέσυρε την υποψηφιότητά του.
    Να μας έκαναν τη χάρη και μερικοί ακόμη επίδοξοι "σωτήρες μας"...
    Γιατί έτσι που το πάνε με τις εκατοντάδες υποψηφίους, λίγο απέχουν από το να μας τρελάνουν στο τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/4/14

    @ΚΧ
    Βρε θα χάσει η μάνα το παιδί κι ο σκύλος τον αφέντη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/4/14

    Τρεις ήδη απέσυραν τις υποψηφιότητες τους: Εγγλέζος, Τσακιρίδης και Ζέρβας. Και αναμένονται κι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ