24.3.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 24.3.2016 | 828

Έκανε καλά λοιπόν εκείνος 

που επέδραμε στις εκκλησίες της πόλης;


Για την ώρα μπορεί κάποια πράγματα να μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός, ή καλύτερα με όνειρα εαρινής ισημερίας, αλλά σε μια νέα εποχή που ελπίζεται να ακολουθήσει την σημερινή, όταν η διαφάνεια θα αποτελεί καθολική απαίτηση και αντίστοιχα αυτονόητο χρέος, το ζήτημa της -μετά την κλοπή- τύχης των εικόνων και κειμηλίων από τις εκκλησίες της Καστοριάς, πριν το 1974 και μετά απ’ αυτό ως τις ημέρες μας, θα μπορούσε να προσλάβει και άλλες διαστάσεις. Όχι απλής έρευνας και απόδοσης ευθυνών ή ευσήμων. Διαστάσεις που δεν τις έχει ανάγκη κανείς και προπαντός δεν τις χρειάζεται ούτε ο τόπος, ούτε η ίδια η υπόθεση της σημερινής τους κατάστασης και διαχείρισης.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Περί πολιτιστικής κληρονομιάς συνέχεια
Απάντηση στρεψόδικος και αναληθής. Ή το γραφείο τύπου της Μητροπόλεως δεν λειτουργεί επαρκώς ή ενημερώνει τον Σεβασμιώτατο επιλεκτικώς…

Λόγος & Αντίλογος
ΕΝΘΕΡΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:
Isla Caribe Tropicana 
Βγαίνουν όχι μόνο κάθε λίγο, αλλά και κάθε λιγάκι κάτι απίθανοι τύποι –βολεμένοι του κάθε συστήματος, από την εποχή της χούντας μέχρι σήμερα ανελλιπώς, σαν κάτι τοπικές εφημερίδες– που λιβάνιζαν ανεξαιρέτως την Χούντα, την πρώτη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ του Ανδρέα ζεις, μέχρι και τον Δωρόθεο και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα για τις εικόνες και τα κειμήλια της Καστοριάς...

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ:
Φιλότιμο και φιλοξενία 
Οι Έλληνες είμαστε γνωστοί για το φιλότιμο και την φιλοξενία . Είναι όμως έτσι; Είναι όπως εμείς οι ίδιοι το κρίνουμε; Και πως το βλέπουμε εμείς οι ίδιοι αυτό το όμορφο φιλότιμο; 

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Απλά και τυραννικά
Τι να κάνουμε; Μερικά απλά πράγματα χωρίζουν τις ανεπτυγμένες από τις υπανάπτυκτες χώρες και ταλαιπωρούν τους ανθρώπους και χαραμίζουν ταλέντα, γνώσεις και εμπειρίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΑ:
Περικλέους: Επιτάφιος λόγος
Αυτά διεκήρυξε ο Περικλής πριν από 2.500 χρόνια.  Εμείς που είμαστε απόγονοί του, συμμεριζόμαστε άραγε τις σκέψεις του;

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ:
Κοντά σ’ ένα μνήμα
Δύσκολη είναι κι οδυνηρή η πορεία προς τον θάνατο, -άκρως ενδιαφέρον, μέσα στις δυσκολίες του, κ' ελκυστικό το ταξίδι της ζωής. 

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:
Χθες στην γειτονιά μας παρακολουθήσαμε μία άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής.

Ν. ΠΡΩΪΟΥ:
Στην καλή μνήμη του Αποστόλου Θ. Σκαπέρδα
Η λαχτάρα του για την Καστοριά, αυτό το έμφυτο αίσθημα, το κράτησε μέχρι την τελευταία του ώρα.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: 
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

- "Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη…" του Θρασύβουλου Παπαστρατή

-Το βαρύ προνόμιο της Δύσης 

-Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης;

...κι άλλα.

Πέμπτη 24.3.2016 | 828

8 σχόλια:

  1. Οδαναγνώστης24/3/16

    Άλλη μια πανέμορφη εικόνα -ποια να 'ναι άραγε;-κοσμεί το πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ. Κι ο άγιος μοιάζει να φυλάγει τους θησαυρούς μας. Δεν τα καταφέρνει όμως γιατί ένας επί γης "άγιος"-έτσι τον προσφωνούσαν κι αυτόν όσο ζούσε, φαντάζομαι-πρόλαβε και τις μοσχοπούλησε. Για να μαζέψει για τα γεράματά του ή για τις ανεψιές του. Ο Θεός να τον κρίνει κι εμάς να μας ...συγχωρέσει που τολμάμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα μεγάλης σημασίας για την Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/3/16

    @ Οδαναγνώστης

    Κύριε ή κυρία πίσω από αυτό το ψευδώνυμο,
    έχει πολύ μεγάλη σημασία αν όποιος τα λέει αυτά υπέγραψε μαζί με όλους τους άλλους. Αλλιώς είναι μόνο λόγια παχειά και δάσκαλος που δίδασκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναγνώστης24/3/16

    Τόσο σκληροί είναι οι άνθρωποι! Να κάνεις 99 σωστά και, αν σε ένα και μόνο δεν αντιδράσεις όπως ακριβώς οι ίδιοι θέλουν,τότε σε απορρίπτουν συλλήβδην και σε καταδικάζουν. Κρίμα! Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής σε όσους καταδικάζουν πανεύκολα τους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/3/16

    @Αναγνώστης

    Δεν γράφεις στο Ημερολόγιό σου καλύτερα; Με αυτές τις γενικολογίες σε ποιον απευθύνεσαι και κυρίως σε ποιους αναφέρεσαι; Γιατί δεν απαντάς ευθέως; Μήπως είσαι ο "Οδαναγνώστης" και σ' έτσουξε το σχόλιο γιατί είπες κι εσύ "ουκ οίδα τον άνθρωπον" και δεν υπέγραψες;
    Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και με την ευχή να κοιτάει ο καθένας τα δικά του σφάλματα και να μη κατηγορεί τον αδελφό του, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ισχύ του καθήκοντος για συνέπεια λόγων και έργων.
    Για αυτό λέμε "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες". Για να συνέρχονται κάποιοι αμελείς και όχι για να κλαίνε τη μοίρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/3/16

    Διαβάζοντας σήμερα την “ΟΔΟ” παρατήρησα ότι αποφεύγετε να κατονομάσετε το “τρίτο πρόσωπο του φιλικού περιβάλλοντος”, το οποίο απέστειλε επιστολή στον κύριο Πηχιών.
    Μετά από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορώ να σας ενημερώσω ότι μόνον όποιος διακατέχεται από άγνοια ή από κουτσομπολίστικη διάθεση μπορεί να προσάψει κάτι μεμπτό ως προς την κίνηση του συμπολίτη μας.
    Ο κύριος Σταμπουλίδης είναι Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου (αν και δεν αναγράφεται το όνομά του στον ονομαστικό κατάλογο στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου).
    Διαβάζουμε σχετικά.
    http://www.ec-patr.org/gr/offik/Constitution.htm
    Επομένως, σύμφωνα με το άρθρον 2, παράγραφοι α, β, γ, όφειλε να παρέμβει.
    Μόνο που περιμέναμε να το πράξει υπογράφοντας το ψήφισμα και όχι υποκαθιστώντας τον Μητροπολίτη.
    Αυτή είναι η άποψή μου και -υγεία να υπάρχει- δεν αποκλείεται να την αναιρέσω, εφόσον εκφραστεί δημοσίως και η άποψη η δική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/3/16

    Αναγνώστη, τόχασες; Εσύ συνήθως γράφεις καλά πράματα. Εκτός αν είσαι άλλος. ποιος καταδίκασε ποιον; γιατί δε μιλάς καθαρά να καταλάβουμε κι εμείς; Αυτό που λες μπορεί να το γράψει ο καθένας μας, από τον κ. Πηχιών ως τον εκπρόσωπο τύπου!!!
    Πως είσαι τόσο σίγουρος ότι έκανες 99 καλά και πώς ξέρεις πώς ακριβώς ήθελαν οι άλλοι να αντιδράσεις και τελικά σε καταδίκασαν; Πολλή φαντασία έχεις.
    Λογικέψου. Για πολύ συγκεκριμένο θέμα είναι το δεύτερο σχόλιο (αν αυτό είναι η αφορμή σου) και είναι προτιμότερο να πείθεις και όχι να προκαλείς τον οίκτο με τις στρεψοδικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/4/16

    Εδώ και δύο εβδομάδες κόλλησαν οι υπογραφές στις 195. Γνωστό πια και ποιοι υπέγραψαν και ποιοι ΔΕΝ υπέγραψαν. Ας είμαστε καλά όλοι.
    Πώς πάει η υπόθεση; Βάλτωσε;
    Όχι πού δεν θα χρησιμοποιούσαν όλα τα μέσα για να βγουν λάδι. Εδώ ο Δήμος δεν απάντησε καν.
    Κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/5/16

    ΓΙΑΤΙ Η ''ΕΝΟΧΗ''ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ