5.6.18

ΟΔΟΣ: Ευθύνες


ΟΔΟΣ 7.12.2017 | 913

Αλλεπάλληλα και διαρκή είναι τα ραπίσματα που υπομένει η Καστοριά. Και στις δυο παρειές. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει κανένας απολύτως τομέας στον οποίο να ευημερούν οι άνθρωποι της. Μόνο οι «αριθμοί» ευημερούν: στα ποσοστά ανεργίας και ένδειας. Έχουν πιάσει οροφή. Τα πρόσφατα τραγελαφικά, σε σχέση με την σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο φυσικού αερίου, πιστοποιούν την αλήθεια.

Η «ιστορία» για το μαρτύριο της πόλης, δεν είναι καινούργια, αλλά αρκετά πιο παλιά. Ξεκίνησε τουλάχιστον εδώ και μια 10ετία. Αυτά είναι γνωστά πράγματα και χιλιοειπωμένα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι, επειδή η κρίση άρχισε σε προηγούμενο δημοτικό και πολιτικό χρόνο, δεν υπάρχουν σημερινές ευθύνες. Κάποτε το τρίπτυχο «χθες, σήμερα, αύριο» είχε (μια) κάποια διάσταση. Μέχρι και στην Καστοριά. Το ίδιο απλοϊκό τρίπτυχο, σήμερα δεν ενσαρκώνει απολύτως τίποτε, πρώτα από την Καστοριά. Είναι κενό γράμμα.

Μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια –όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία με το ΠαΣοΚ– υπήρχε και κίνημα «κανείς μόνος στην κρίση». Ψηλά στην οδό Μητροπόλεως, την πανέρημη οδό καλύτερα, ακόμη υπάρχουν αφίσες και πινακίδες. Σήμερα όμως στοιχειώνουν. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν ασφαλώς. Όμως πέπλο αδράνειας και σιωπής, ένα είδος φόβου απέναντι στην δυναμική της κυβερνητικής εναλλακτικής πολιτικής πλατφόρμας, με αρκετές αναφορές σε αμφισβητούμενα πρότυπα λαϊκιστικά πρότυπα, κλείνει στόματα. Τα «όλοι μαζί μπορούμε» και τα συναφή κενά λόγια, τελείωσαν. Σίγασαν. Είναι η ώρα του κοινωνικού μερίσματος. Μια UNRA (*) στα 2017.

Ακόμη και οι λιτανείες των κληρικών και τα φλογερά κηρύγματα στην Μητρόπολη, έδωσαν την θέση τους στην συγκατάβαση. Περίεργα πράγματα. Όμως όλα τα ανεξιχνίαστα κάπως έτσι ξεκινούν. Σε όλα αυτά, πρωτοστατεί με την όπισθεν ασφαλώς ο Δήμος Καστοριάς. Όχι αποκλειστικά με την πλειοψηφία που διοικεί. Κυρίως όμως μ’ αυτή. Το «τα παράπονά σας στον δήμαρχο» σήμερα, δεν έχει ούτε κι’ αυτό καμιά αξία. Το παράδοξο είναι ότι ούτε και ο ίδιος δείχνει να έχει παράπονο. Είναι ικανοποιημένος λοιπόν;

Η είδηση των τελευταίων ημερών ότι εξ αιτίας σοβαρών παραλείψεων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφερειακής και δημοτικής) να επιμεληθούν τις τοπικές υποθέσεις, και συγκεκριμένα να «τρέξουν» την ενεργειακή συμμετοχή της Καστοριάς, στην επέκταση του φυσικού αερίου για το πρόγραμμα 2018 έως 2024, στις οποίες αναφέρθηκε δηκτικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης ("εδώ") μερικές ημέρες πριν στην Καστοριά, που είναι μάλιστα και εξέχον στέλεχος του ΣυΡιζΑ, προκάλεσε στην αρχή πολλά ερωτηματικά. Στην συνέχεια όμως, ήταν τόσες και τέτοιες οι παλινωδίες, τα σύρε-έλα για τα ασυμμάζευτα, όπως και η χονδροειδής μικροκομματική εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση –μέχρι τώρα αγρόν ηγόραζε για το θέμα η κ. Αντωνίου– που για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε, ότι η περιοχή πάσχει.

Αν δεν επρόκειτο για ελλιπή ενημέρωση του κ. Δ. Παπαδημούλη, ότι δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πολιτικά διάκειται φιλικά στην κυβέρνηση, και συνεπώς το όλο συμβάν είναι μια γκάφα ειλικρίνειας, τότε η κατάσταση είναι σοβαρή. Και αφορά τους Δήμους της περιοχής Καστοριάς, ειδικά τον Δήμο Καστοριάς και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, καθώς η σύνδεση με το φυσικό αέριο μετατίθεται ως προοπτική για μετά το 2024, χάνοντας το τραίνο η Καστοριά· ένα ακόμη τραίνο. Και χωρίς να είναι σε θέση κανείς να βεβαιώσει ότι η κατάσταση τότε θα είναι καλύτερη από την σημερινή.

Βέβαια όταν έγινε αντιληπτή η γκάφα ολκής, όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν  ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είναι... πρωτοπόρος και αποτελεσματικός. Και ότι η περιοχή είναι τυχερή, που την διοικεί αυτός και όχι κάποιος άλλος. Η αλήθεια όμως είχε ήδη ειπωθεί. Και καμιά διγλωσσία δεν άλλαξε τις πρώτες εντυπώσεις.

Η απώλεια αυτής της στιγμής, της ευκαιρίας τέλος πάντων, έχει υπευθύνους και οι ευθύνες θα πρέπει να εξακριβωθούν και να αποδοθούν.


ΟΔΟΣ 7.12.2017 | 913 | σ.3

Σε μια πόλη και ένα νομό, που οι δημόσιοι παράγοντες αναλώνονται σε εκδηλώσεις, γουρουνοχαρές, γλέντια, χορούς, εκκλησίες και επετείους, γιορτές και φανφάρες, επιβάλλεται πια να υπάρχει λογοδοσία. Οι μειοψηφίες των τοπικών αρχών, δεν δείχνουν μέχρι τώρα διάθεση να επιτελέσουν το καθήκον τους. Είναι άλλωστε απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, οι κάτοικοι της Καστοριάς, πληροφορήθηκαν τα μαντάτα από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όχι από τον δήμαρχο Καστοριάς ή την βουλευτή Καστοριάς. Ούτε καν από τις μειοψηφίες και τις αντιπολιτεύσεις.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς όσο και οι δήμαρχοι της περιοχής -και ειδικά ο δήμαρχος Καστοριάς, κλεισμένοι στα γραφεία τους δεν δείχνουν να αντιδρούν στην γενικευμένη κρίση. Η οποία με αφορμή το θέμα του φυσικού αερίου, που αποτελεί εναλλακτική μορφή θέρμανσης, για τους κατοίκους της πιο ψυχρής και πιο προβληματικής περιοχής της Ελλάδος. Μιας περιοχής που θα υποβαθμισθεί ακόμη περισσότερο, όχι μόνο από τα πανάκριβα καύσιμα και την πρώτη ύλη, αλλά και από την παράλειψη των εκλεγμένων και αμειβομένων να ενεργήσουν τα αυτονόητα, για το φυσικό αέριο. Ποιος θα προτιμά μια παρηκμασμένη πόλη με ανεργία, χωρίς φυσικό αέριο, όταν κοντά του θα έχει άλλες προτάσεις; Το πλήγμα είναι πολύπλευρο και όχι μονοσήμαντο.

Δεν γίνεται τίποτε, δεν κάνουν τίποτε ορατό, και αυτό που ως φαίνεται μπορούσαν να κάνουν, το εγκατέλειψαν. Φανταστικό. Εφιαλτικό καλύτερα. Για την ΟΔΟ θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει κάποιο θέμα –ένα έστω για δείγμα– του δημόσιου, δημοτικού ή και του ιδιωτικού βίου με ευρύτερη απήχηση, για το οποίο θα άξιζε να γραφτούν θετικά και εγκωμιαστικά σχόλια. Ποιος άλλωστε δεν θα επιθυμούσε να προβάλλει την πρόοδο, την προκοπή την ευμάρεια.

Όμως στην Καστοριά, οι εξελίξεις δεν βελτιώνουν την εικόνα της καθημερινότητας και της προοπτικής. Ακριβώς αντίθετα, την επιδεινώνουν, αισθητά. Βάλτος αντί για βελτίωση. Διάχυτη η απογοήτευση πια και η παθητικότητα. Εποχή που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία του τόπου.

Αν βεβαίως με κάποιο τρόπο επιβιώσει, μιας και η μεταμόρφωση της Καστοριάς σε πόλη φάντασμα, γίνεται πλέον με πιο ταχείς ρυθμούς. Σχεδόν ραγδαίους. Η πόλη θυμίζει ένα ερημικό σκηνικό, και ειδικά την νύχτα, νομίζει κανείς ότι ενδέχεται να συναντήσει στους δρόμους αρκούδες. Θα το ζήσει κι’ αυτό η πόλη, όπως εξε λίσσονται τα πράγματα. Ούτως ή άλλως, ιστορίες για αρκούδες βιώνει.

Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη πιο αδικαιολόγητη με αφορμή την... ΔΕΗ. Όχι για την ηλεκτρική ενέργεια καθεαυτή, ούτε για την ενδεχόμενη ανταγωνιστική σχέση της με την εναλλακτική μορφή θέρμανσης του φυσικού αερίου. Αλλά επειδή, η τελευταία γνωστή διεκδίκηση του Δήμου Καστοριάς ("εδώ"), αλλά και του Άργους Ορεστικού ("εδώ"), ήταν η κοινή κάθοδος τους σε διαδήλωση στην Πτολεμαΐδα. Για την αποτροπή της πώλησης της ΔΕΗ!

Κοντά σ’ αυτούς, ακόμη πιο πριν, μέχρι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς ("εδώ") είχε κηρύξει αποχή, ανένδοτο αγώνα! Μη τυχόν και πάψει να είναι κρατική και σκανδαλιάρα η ΔΕΗ. Τώρα οι πρωτοστάτες αξιώνουν μια θέση στον φιλελεύθερο ήλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτοί που έτρεχαν για την ΔΕΗ της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, δηλαδή ο Δήμος Καστοριάς και άλλοι φορείς, δεν βρήκαν ποτέ ούτε μια σειρά να διακηρύξουν για την Αρχιτεκτονική Σχολή που χάθηκε. Ψήφισμα των Καστοριανώνγια την Κοζάνη, αλλά όχι ψήφισμα των Καστοριανών για την Καστοριά. (Πόσο μάλλον των Κοζανιτών για την Καστοριά).

Οι εδώ προύχοντες, όχι μόνο δεν έφεραν τίποτε αναπτυξιακό για την Καστοριά τα τελευταία πολλά χρόνια, αλλά ούτε καν φρόντισαν για το φυσικό αέριο ("εδώ"). Τελικά δεν απέτρεψαν ακόμη και την (αρχή) της πώλησης της ΔΕΗ. Διότι την συμφωνία για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μόλις ελάχιστες μέρες πριν, περιλαμβάνει στο market test την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Και πιο συγκεκριμένα των 3 και 4 της Μεγαλόπολης, όπως και δύο (όχι μόνο μία) απ’ αυτές της Φλώρινας. Μια που υπάρχει και μάλιστα πιο σύγχρονη, όπως και την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

Όλα γίνονται χωρίς να ανοίξει ρουθούνι αυτή την φορά. Ούτε πολλά πολλά κηρύγματα. Μπορεί να πραγματοποιήθηκαν ασθμαίνουσες διαδηλώσεις σε Φλώρινα από τοπικούς παράγοντες της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά αυτό ήταν! Ούτε Αγγελής και Κεπαπτσόγλου στα χαρακώματα, ούτε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς, ούτε φυσικά εκεί στην Περιφέρεια, που έκοβαν φλέβες, ούτε οι επιστημονικοί σύλλογοι αντέδρασαν.

Ο νυν υπέρ πάντων και εν προκειμένω του υπεδάφους, αγών, έγινε πια ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, υποσχέθηκε (ή ανάλογα όπως το διαβάζει κανείς, απείλησε) ότι θα παραιτηθεί, όταν... πέσουν οι υπογραφές της αγοράς από τον ιδιώτη.

«Έτσι», όλοι παραιτούνται. Αυτό όμως δεν είναι παραίτηση. Και δεν είναι διότι υποτίθεται ότι μια παραίτηση υποβάλλεται για την άσκηση πίεσης. Μετά το ατύχημα όμως, θα είναι απλή υπεκφυγή. Διαφυγή ίσως.

Κι όμως τα έλεγε σοβαρά και  δείχνει να τα πιστεύει. Τόσο πολύ που κανείς δεν πρόσεξε την αντινομία. Κανείς δεν αντέδρασε. Δεν είναι -θα σκέφτηκαν- παιγνίδι το να φυλάς Θερμοπύλες. Πόσο μάλλον να φιλάς ποδιές   -όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός.

Τουλάχιστον πριν συμβούν όλα αυτά, ας προλάβει να λειτουργήσει το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Στην Καστοριά -διότι και γι' αυτό δεσμεύθηκε.


(*) Η UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε το 1943 από 44 κράτη, τα οποία στην συνέχεια έγιναν μέλη του Ο.Η.Ε., με αντικειμενικό σκοπό να βοηθήσει οικονομικά τις χώρες που είχαν πληγεί από τις δυνάμεις του Άξονα, σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλες βασικές ανάγκες. Οι χώρες που δέχονταν τη βοήθεια είχαν ιδιαιτέρως πληγεί από λιμοκτονία, κοινωνική αποδιοργάνωση και πολιτικό χάος. Στην Ελλάδα συγκρότησε εκτός των άλλων και την Επιτροπή Αξιοποιήσεως Πλουτοπαραγωγικών Πόρων Ελλάδας και τον τόμο για την Υδατική και Ενεργειακή Οικονομία, που είναι ο προάγγελος των μετέπειτα υδροηλεκτρικών έργων της ανύπαρκτης ακόμα Δ.Ε.Η.
Φωτογραφία: Matthew Barney (1967-) Cremaster cycle (1994-2002) Guggenheim Νέας Υόρκης.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 913



Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ευθύμιος Νάτσης [facebook]5/6/18

    Oι εξελίξεις είναι αρνητικότατες και χειροτερεύουν με ταχύτατους ρυθμούς.. στο λιανεμπόριο καταγράφονται συνεχείς πτώσεις που ξεπερνούν το 50%...η Καστοριά εγκαταλείπεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/6/18

      Και όσοι μείναμε, θέλουμε να φύγουμε!!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ