15.5.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 


Τα τοπικά δημοσιογραφικά τζιμάνια στην υπόθεση της κ. Καϊλής δεν έχουν ζητήσει από τα τοπικά στελέχη του σοσιαλιστικού κινήματος το παραμικρό σχόλιο. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» σιγοψιθύρισαν ορισμένοι που αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τον ρόλο της τοπικής δημοσιογραφίας και δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει κανείς μαζί τους.


Η σύλληψη της πρώην αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και ανεξάρτητης πλέον ευρωβουλευτή –ΠαΣοΚ μέχρι και λίγες ώρες μετά την προσαγωγή της– κ. Εύας Καϊλή ενδεχομένως να προκάλεσε αισθήματα έκπληξης, απορίας και απογοήτευσης. Τόσο στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ όσο και σε ψηφοφόρους άλλων εγχώριων κομμάτων που απλά αναγνώριζαν χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες την μέχρι πρότινος πολιτική αναρρίχηση και αναγνωρισιμότητα της από την πλειοψηφία των πολιτικών ευρωπαϊκών ομάδων. Έδινε την εντύπωση πως ως ένα σημείο απολάμβανε την κοινή ευρωπαϊκή αποδοχή.

Και όταν στα τέλη Νοεμβρίου σε μία ομιλία της ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε ανοικτά υπέρ των εξελισσόμενων –προς το καλύτερο κατ’ αυτή– εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στο Κατάρ, γέμισε με απογοήτευση και απορίες τους περισσότερους από τους συναδέρφους της αλλά και όσους άκουσαν την συγκεκριμένη δήλωση της. Καθώς, με αφορμή την διεξαγωγή του Μουντιάλ στην συγκεκριμένη χώρα, ήρθαν στην επιφάνεια οι διαφορές του αραβικού πολιτισμού με εκείνους της Δύσης.

Τόσο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και τις γενικότερες κοινωνικές απαγορεύσεις, που για τον δυτικό πολιτισμό ούτε κατά διάνοια θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Συν το γεγονός, πως για την υλοποίηση όλων των δομών ώστε το Κατάρ να είναι έτοιμο για την διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, οι θάνατοι εργατών ξεπέρασαν τους 6.500 (!) Και κόντρα στις αντιδράσεις των δυτικών χωρών για όλα τα παραπάνω, η κ. Καϊλή είχε αντίθετη άποψη, σπεύδοντας να υπερασπιστεί εμμέσως πλην σαφώς το Κατάρ και τις οπισθοδρομικές "παραδόσεις" του.

Εκείνη η τοποθέτηση της ενδεχομένως να αποτέλεσε και την πολιτική της κατάρρευση στα μάτια των περισσότερων. Η σύλληψη της με τις κατηγορίες που την βαραίνουν ως τώρα, ίσως να αποτελούν και κάποιου είδους ερμηνεία για την στάση της κ. Καϊλή. Μπορεί και όχι. Για αυτό θα αποφανθούν οι βελγικές αρχές και μόνο. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρούμενες ερμηνείες προτού την έκδοση της απόφασης των αρχών, περισσότερο με καφενειακού τύπου μοιάζουν παρά με κάτι διαφορετικό.

Γεγονός είναι, πως τα τοπικά δημοσιογραφικά τζιμάνια έσπευσαν να σηκώσουν ψηλά –και ορθώς– την υπόθεση του πρώην κυβερνητικού βουλευτή κ. Πάτση δημοσιοποιώντας απόψεις των τοπικών βουλευτών και κάθε ενός που ήθελε να εκφράσει την δική του. Αλλά γεγονός είναι πώς στην υπόθεση της κ. Καϊλής εδώ και κάποιες μέρες δεν έχουν ζητήσει από τα τοπικά στελέχη του σοσιαλιστικού κινήματος το παραμικρό σχόλιο. «Μούγκα στην στρούγκα» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους δυσκολεύονται αρκετοί να διαχωρίσουν την θέση τους.

Εξάλλου οι περιπτώσεις ενδεχομένως άδολης αλλά τελικώς μεροληπτικής κομματικής αντιμετώπισης διάφορων πολιτικών γεγονότων από την δημοσιογραφική πλειοψηφία, δεν θα μπορούσε να μην θεωρηθεί και αυτή ως ένα από τα τοπικά γνωρίσματα. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» σιγοψιθύρισαν ορισμένοι που αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τον ρόλο της τοπικής δημοσιογραφίας και δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει κανείς μαζί τους.

Η σύλληψη όμως της κ. Καϊλή δεν είχε αποκλειστικά ευρωπαϊκές και πολιτικές προεκτάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο η ευρωβουλευτής συνελήφθη, έχει την δική της ξεχωριστή σημασία. Καθώς, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κ. Καϊλή –και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι για την ώρα– παρακολουθούνταν τηλεφωνικώς για πολλούς μήνες από τις βελγικές αρχές! 

Άκου να δεις αγαπητή ΟΔΟΣ τρόπο που βρήκαν να συμπεριφερθούν οι «κακοί» Βέλγοι σε ανθρώπους που ασκούν πολιτική. Αυτόν που στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του τελευταίου νομοσχεδίου που ψήφισε, έκανε ακόμα πιο δύσκολο ειδικά όταν η παρακολούθηση αφορά πολιτικά πρόσωπα. Με αποτέλεσμα, αν στην απίθανη περίπτωση κάποιος εθνοσωτήρας «τα παίρνει» να είναι πλέον πολύ δύσκολη η παρακολούθηση του θεάρεστου έργου του.

Και για αυτό ευθύνονται όλα τα κόμματα που έσκιζαν τα ιμάτια τους για τις παρακολουθήσεις πολιτικών με αφορμή την δημοσιοποίηση της νομότυπης παρακολούθησης του έτερου ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ανδρουλάκη. Αντί οι αρχές των Βρυξελλών να παρακολουθούν κρεοπώληδες, οπωροπώλες και φουρνάρηδες –που ως γνωστόν είναι ύποπτοι διαφθοράς– κατέληξαν να παρακολουθούν πολιτικούς και ανθρώπους που περιφέρονται στα κέντρα αποφάσεων.

Αλλά μάλλον δεν θα ξέρουν τα "γράμματα" οι Βέλγοι όσο καλά ενδεχομένως τα γνωρίζουν οι έλληνες κοινοβουλευτικοί. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα γράφτηκαν στην συγκεκριμένη στήλη για τα πρόσωπα που θα έπρεπε να παρακολουθούνται 24/7 και τα οποία είναι εξ ορισμού ύποπτα για περίεργες συναλλαγές, αμφιλεγόμενη άσκηση πολιτικής και πολλά ακόμα.

Γιατί και στην περίπτωση του υπό εξέταση χρηματισμού στελεχών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δεν φαίνεται να είχε άλλο σκοπό παρά την διείσδυση και διάτρηση της ευρωπαϊκής συνοχής και τον επηρεασμό των αποφάσεων. Για να μην υπάρχουν κενά στους αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ.

Και αν όντως αποδειχθεί πως υπήρξε Καταριανός δάκτυλος χρηματισμού, τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με διάφορες περίεργες αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε κρίσιμες στιγμές. Όπως για παράδειγμα την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τους Ρώσους ή επιστρέφοντας στα άκρως ελληνικά, την πιθανή εμπλοκή ρωσικών παραγόντων με σκοπό τον επηρεασμό και την στροφή της Ελλάδας προς την Ρωσία. Θα είχε το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. «Θα κλάψουνε μανούλες» σιγοψιθυρίζουν ορισμένοι, τους οποίους κανείς δεν θέλει να πιστέψει, μέχρι απόδειξης του εναντίον.

Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, που οι περισσότεροι απεύχονται, εδώ στην βυζαντινή αρχοντοεπαρχιώτισσα, στην οποία ως γνωστό κανείς δεν χρηματίζεται και δεν δωροδοκείται, θα συζητούν τα δημοσιογραφικά τζιμάνια την πολιτική κόντρα μεταξύ του δημάρχου Άργους Ορεστικού κ. Κεπαπτσόγλου και του κυβερνητικού βουλευτή κ. Τζηκαλάγια [σχετικά "εδώ"]. Την αφορμή για αυτό το πολιτικό ξεκατίνιασμα δόθηκε και από τις δύο πλευρές και αφορούσε τα πολυσυζητημένα κορεσμένα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να ξεκίνησε με τις δηλώσεις του δημάρχου Άργους Ορεστικού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όμως το χεράκι τους έβαλαν και οι τοπικοί εκπρόσωποι του Τύπου από τους οποίους κανείς δεν σκέφτηκε να απευθυνθεί σε σε κάποιο από τα αρμόδια στελέχη του διαχειριστή του δικτύου, ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις και να τελειώσει ενδεχομένως το δημαρχιακό κρεσέντο του κ. Κεπαπτσόγλου.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Μαρία Αντωνίου | Αγαπητή ΟΔΟΣ


Για ποιον λόγο η κυρία Μαρία Αντωνίου απολαμβάνει τέτοιου είδους πολιτικής προστασίας από τα τοπικά δημοσιογραφικά τζιμάνια όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα που απασχολούν την Καστοριά αλλά και τον ευρύτερο νομό και ταυτόχρονα στρογγυλοκάθεται αναπαυτικά στην τοπική προβολή της για τριτοτέταρτα ζητήματα;


* * *

Ο οποίος δεν είναι κρυφό πως εδώ και πολλά χρόνια που πολιτεύεται στον γειτονικό Δήμο, δείχνει να προτιμά να πορεύεται πολιτικά αποστασιοποιημένος από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καρπώνοντας πολιτικά και ατομικά τις όποιες επιτυχείς επιλογές απέδωσαν όλα αυτά τα χρόνια για τον δήμο Άργους Ορεστικού. Όπως, θα έπρεπε να γνωρίζει, πως και στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης πολιτικής του αστοχίας θα ήταν ο ίδιος που θα έπρεπε να την αναλάβει ολοκληρωτικά. Γεγονός που από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνει να μην το αποδέχεται και να εμμένει πεισματικά ακόμη και στις δυνητικά λανθασμένες πολιτικές του εκτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζηκαλάγια, θα περίμενε κανείς –και πόσο δε οι ψηφοφόροι του– να είναι περισσότερο εγκρατής, ψύχραιμη και ώριμη και λιγότερο αυθεντικά εξωστρεφής. Αποφεύγοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο να ρίξει λάδι στην φωτιά ακόμα και αν η τοποθέτηση του πραγματοποιήθηκε εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης, όπως δήλωσε ο ίδιος δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό του παράπονο από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, οι συνάδερφοι σου για ακόμη μια φορά φρόντισαν να βγάλουν από το κάδρο της συγκεκριμένης διαμάχης, το πολιτικό τους πουλέν όπως αρέσκεται να λένε οι νεότεροι. Και ο λόγος δεν γίνεται για κάποιο άλλο πρόσωπο πέρα από αυτό της επικεφαλής του –πέρα για πέρα χρήσιμου εννοείται– πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Για το πρόσωπο της οποίας γίνεται αναπαραγωγή –εν μέσω πανηγυρικού κλίματος– των πολιτικών της δράσεων (;) από τις τοπικές ιστοσελίδες, όμως για το μείζον θέμα των κορεσμένων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, «μούγκα στην στρούγκα» όπως λένε ορισμένοι.

Και το ερώτημα που σαφώς προκύπτει, είναι για ποιον λόγο η κυρία Μαρία Αντωνίου απολαμβάνει τέτοιου είδους πολιτικής προστασίας από τα τοπικά δημοσιογραφικά τζιμάνια όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα που απασχολούν την Καστοριά αλλά και τον ευρύτερο νομό και ταυτόχρονα στρογγυλοκάθεται αναπαυτικά στην τοπική προβολή της για τριτοτέταρτα ζητήματα. Αν και κάπου πάει ο νους των περισσοτέρων αλλά δεν είναι της παρούσης. Και αφορά φυσικά την πολιτική παρακαταθήκη που έχει αφήσει στον νομό αλλά και τις υγιείς βάσεις φιλίας που έχτισε όλα αυτά τα χρόνια, για να μην πάει η σκέψη ορισμένων σε άλλα θέματα που δεν αφορούν την στήλη. Και εδώ που τα λέμε, πολλά μπράβο σε όλους τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις15 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1153.



17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/5/23

    Η εντύπωση που έχω για τον τύπο είναι ότι έχουμε δύο κατηγορίες. Αυτούς που λιβανίζουν και αυτούς που φοβούνται τον ίσκιο τους για να μη τους τρέχουν στα δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/23

    Η κυρία Αντωνίου για όλα αυτά που κάνει έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού. Διαφορετικά δεν θα ήταν στη θέση της. Αν δεν συμφωνούμε μαζί της δεν αρκεί να μη ψηφίσουμε την ίδια. Πρέπει να καταψηφίσουμε αυτόν που την καλύπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/23

    Η πολιτική της κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν γνωστή. Δεν σκέφθηκε κανένας από το κόμμα της ότι κάτι δεν πάει καλά; Οπότε ή ήξεραν κάτι και την κάλυπταν ή δεν ήξεραν τίποτα και είναι ακατάλληλοι όχι για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και για πωλητές κουλουριών.

    Η ιστορία μου θυμίζει έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ που ξόδεψε δύο εκατομμύρια για τον γάμο του στο Παρίσι χωρίς κάποιος να αναρωτηθεί που βρίσκει τα χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/23

      Οταν μπερδεύεις τις ευροεκλογές με αυτές της Μις Άνω Τούμπας μην απορείς που η Μις Άνω Τούμπα παίρνει θάρρος και αισθάνεται θεά.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/23

    Τι συμπέρασμα βγάζουμε από τη φωτογραφία; Είναι κατάλληλος ο εικονιζόμενος να του αναθέσουμε τις τύχες της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/23

      τι έχεις να μας πείς για την κυρία με το παντελόνι/τραπεζομάντηλο της δεκαετίας του 60;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/5/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/5/23

      Για την κυρία έχω μόνο να πω πως απορώ που υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που την ψηφίζει.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος16/5/23

      Βλέπεις τι βίτσια υπάρχουν

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος16/5/23

    Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Ανδρουλάκης έχει καλύτερο γούστο από τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, όταν σκέφτομαι τη φωτογραφία του από την έκθεση Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/5/23

      Άλλο ΠΑΣΟΚ και άλλο ΝΔ. Κοίταξε τις λίστες και θα καταλάβεις τι εννοώ. Όσο για το ΚΚΕ μας οδηγεί στην αυτοκτονία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/5/23

      Αν το ΚΚΕ σε οδηγεί στην αυτοκτονία ψήφισε τον κύριο που πουλάει αλοιφές για μαλλιά. Και οι άλλοι τρίχες πουλάνε.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/5/23

      Εγώ σύγκρινα το γούστο τους για γυναίκες.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος16/5/23

      Και εγώ ο γούστο τους για γυναίκες σύγκρινα, γιαυτό η αυτοκτονία με το ΚΚΕ. Όσο για το κόμμα των σαλιγκαραλειφών εκεί δεν χρειάζεται να ψάξουμε για γυναίκες, τις έχουν στα οικοκυρικά.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος16/5/23

    Τη δεκαετία του εβδομήντα στην Καστοριά στέλνονταν και ψηφίζονταν σακκάκια. Τώρα ίσως ακούσουμε, "και το παντελόνι της να στείλω θα το ψηφίσουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/5/23

      Γιατί τί έχει το παντελόνι; Μιά χαρά είναι, μόνο που μου θυμίζει το τραπεζομάντηλο που έβαζε η μάνα μου για τον κυριακάτικο φαγοπότι. Αν θυμάμε καλά η γιαγιά μου είχε μια όμοια κορτίνα στην τουαλέτα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/5/23

      Το παντελόνι ταιριάζει με την κουρτίνα της φωτογραφίας.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ