27.9.23

MET 2023-24




■ Η σαιζόν των απ’ ευθείας αναμεταδόσεων από την Μητροπολιτική Όπερα (Metropolitan Opera) της Νέας Υόρκης εκτός των άλλων και στην Πρέβεζα, ξεκινάει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στις 20:00  με το συγκλονιστικό έργο Dead Man Walking του Τζέικ Χέγκι, στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του στη MET, φέρνει την υπογραφή του Ίβο βαν Χόβε. 

Βασισμένο στα απομνημονεύματα της αδελφής Έλεν Πρετζάν και στον αγώνα της να πείσει έναν βαρυποινίτη δολοφόνο να μετανοήσει και να σωθεί ψυχικά, το έργο συνδυάζει ένα δυνατό θέμα με τη συγκλονιστική μουσική του Χέγκι και το λιμπρέτο του Τέρρενς ΜακΝάλλυ, βραβευμένου με Τόνυ και Έμμυ. 

Ο μουσικός διευθυντής της MET Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν καθοδηγεί τη μέτζο Τζόυς ΝτιΝτονάτο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το καστ συμπληρώνουν ο μπασοβαρύτονος Ράιαν ΜακΚίννυ ως θανατοποινίτης Τζόζεφ ντε Ροσέ, η σοπράνο Λατόνια Μουρ ως αδελφή Ρόουζ, και η μέτζο Σούζαν Γκράχαμ –που ερμήνευσε την Έλεν Πρετζάν στην πρεμιέρα της όπερας, το 2000– ως μητέρα του Ντε Ροσέ.

Μουσική διεύθυνση: Yannick Nézet-Séguin
Παραγωγή: Ivo van Hove
Λιμπρέτο: Terrence McNally
Σκηνικά και Φωτισμοί: Jan Versweyveld
Κοστούμια: An D’Huys

Αδελφή Ρόουζ: Latonia Moore
Αδελφή Έλαν Πρεζάν: Joyce DiDonato
Κυρία Πάτρικ ντε Ροσέρ: Susan Graham
Τζόζεφ ντε Ροσέρ: Ryan McKinny


 


■ Ακολουθεί στις 18 Νοεμβρίου 2023 Η ζωή και η εποχή του Μάλκολμ Χ, η πρωτοποριακή όπερα του Άντονυ Ντέιβις. Ο Ρόμπερτ Ο’Χάρα (υποψήφιος για Τόνυ σκηνοθεσίας το 2020, με το Slave Play) φαντάζεται τον Μάλκολμ σαν έναν καθημερινό άνθρωπο∙ ο χρόνος και ο χώρος της ιστορίας δεν ορίζονται. 

Σε αυτήν την οπερατική αναπαράσταση της ζωής του Μάλκομ Χ συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του λυρικού τραγουδιού: ο βαρύτονος Γουίλ Λίβερμαν – που προκάλεσε αίσθηση στο έργο του Τέρενς Μπλάνσαρντ Fire Shut Up in My Bones– ερμηνεύει τον ήρωα, η σοπράνο Λία Χώκινς υποδύεται τη μητέρα του, Λουίζ, η μέτζο Ριέιχαν Μπράις-Ντέιβις την αδελφή του, Έλλα, ο μπασοβαρύτονος Μάικλ Σάμιουελ τον αδελφό του, Ρέτζιναλντ, και ο τενόρος Βίκτορ Ράιαν Ρόμπερτσον είναι ο Ελάιτζα Μοχάμεντ, ηγέτης του Έθνους του Ισλάμ. Υπό τη διεύθυνση του Καζίμ Αμπντουλλάχ, η μουσική δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο τζαζ περιβάλλον όπου εκτυλίσσεται το λιμπρέτο του Τουλάνι Ντέιβις.

Μουσική διεύθυνση: Kazem Abdullah
Παραγωγή: Robert O’Hara
Λιμπρέτο: Thulani Davis
Σκηνικά: Clint Ramos
Κοστούμια: Dede Ayite

Λουίζ/Μπέττυ:Leah Hawkins
Έλλα: Raehann Bryce-Davis
Ελάιτζα /Στρητ: Victor Ryan Robertson
Μάλκολμ: Will Liverman
Ρέτζιναλντ: Michael Sumuel





■ Και στις 9 Δεκεμβρίου 2023, Η Φλορένθια στον Αμαζόνιο του Ντανιέλ Κατάν. Αντλώντας από τον μαγικό ρεαλισμό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, η όπερα που συνέθεσε ο Ντανιέλ Κατάν το 1996 παρουσιάζει την ντίβα της όπερας Φλορένσια Γκριμάλντι στο ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα της τη Βραζιλία: εκτός από τις παραστάσεις που θα δώσει στο Μανάου, θέλει να ψάξει έναν παλιό εραστή της, χρόνια εξαφανισμένο στη ζούγκλα. 

Στη νέα παραγωγή της Μαίρης Τσίμμερμαν, που δίνει στη σκηνή της Met τη μυστικιστική ατμόσφαιρα του Αμαζονίου, πρωταγωνιστεί η σοπράνο Εϊλύν Πέρεζ, ενώ τους συνταξιδιώτες της ντίβας ερμηνεύουν: η Γκαμπριέλλα Ρέγες ως δημοσιογράφος Ροζάλμπα, ο μπασοβαρύτονος Γκρήαρ Γκρίμσλυ ως Καπετάνιος του ποταμόπλοιου, ο βαρύτονος Ματτία Ολιβιέρι ως αινιγματικός υποπλοίαρχος, ο τενόρος Μάριο Τσανγκ ως ανιψιός του καπετάνιου, ενώ η μέτζο Νάνσυ Φαμπιόλα Χερρέρα και ο βαρύτονος Μάικλ Τσιόλντι; Chioldi ερμηνεύουν τους Πάουλα και Άλβαρο, ένα ζευγάρι που καβγαδίζει διαρκώς. Στο πόντιουμ, ο Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν.

Μουσική διεύθυνση: Yannick Nézet-Séguin
Παραγωγή: Mary Zimmerman
Σκηνικά: Riccardo Hernandez
Κοστούμια: Ana Kuzmanic

Φλορένθια Γκριμάλντι: Ailyn Pérez
Ροζάλμπα: Gabriella Reyes
Πάουλα: Nancy Fabiola Herrera
Αρκάδιος: Mario Chang
Άλβαρο: Michael Chioldi
Ριόλομπο: Mattia Olivieri
Καπετάνιος: Greer Grimsley




Ακολουθούν:

■  Ναμπούκο του Βέρντι, στις 6 Ιανουαρίου 2024.

■  Κάρμεν του Μπιζέ, στις 27 Ιανουαρίου 2024.

■  Η δύναμη του πεπρωμένου του Βέρντι, στις 9 Μαρτίου 2024.

■  Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γκουνώ, στις 23 Μαρτίου 2024.

■  Το χελιδόνι του Πουτσίνι, στις 20 Απριλίου 2024.

■  Μαντάμα Μπατερφλάι του Πουτσίνι, στις 11 Μαΐου 2024.


* * *

Οι απευθείας αναμεταδόσεις από την Νέα Υόρκη στην Καστοριά, ξεκίνησαν το 2013 (επί δημαρχίας Ε. Χατζησυμεωνίδη) και συνεχίστηκαν για 6 συνεχή έτη με ιδιαίτερη επιτυχία έως το 2019 (με την ολοκλήρωση της δημαρχίας Α. Αγγελή), δίνοντας την ευκαιρία στο καστοριανό κοινό να παρακολουθήσει εξήντα δύο (62) ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου παραστάσεις όπερας απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη, και τέσσερεις (4) παραστάσεις των βασιλικών μπαλέτων του Λονδίνου απ’ ευθείας από την Βασιλική Όπερα - Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

2019: Στην συνέχεια ανέλαβαν καθήκοντα οι "Ώρα για δουλειά" του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη.


* * *



Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (Περδικάρη 2). Είσοδος 8 ευρώ, μαθητικό/φοιτητικό: 4 ευρώ. Διοργάνωση: Δήμος Πρέβεζας, Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας "Σπύρος Δήμας" τηλ. 2682 025320 | e-mail: odioprev@otenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ