Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα που και ο πέμπτος μήνας, Μάρτιος, στη σειρά του χειμώνα στην περιοχή μας και όσο και οι προηγούμενοι τόσο και αυτός μας άφησαν χωρίς βροχές και χιόνια. Απορημένοι παρακολουθούμε το φαινόμενο της υπερθερμάνσεως του πλανήτη, σε πολλά μικρά και μεγάλα διαμερίσματα των ημισφαιρίων, το φαινόμενο να είναι γενικό και με θερμοκρασίες άγνωστες, υψηλές, όπως στην κεντρική Ευρώπη στην Γερμανία να φθάνει το θερμόμετρο, τον απερχόμενο χρόνο στους 40 βαθμούς Κελσίου!
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί όλου του κόσμου αναγγέλλουν με τα πιο μελανά χρώματα το φαινόμενο, και ομιλούν για τα χειρότερα μελλοντικά χρόνια που θα ακολουθήσουν και την μόνη αιτία αυτής παγκόσμιας συμφοράς λένε πως είναι ο κύριος υπεύθυνος ο άνθρωπος με τα έργα του και την ασεβή συμπεριφορά του στο βασίλειό του, αυτό που του χάρισε ο δημιουργός του σύμπαντος.
Αυτά τα φαινόμενα από την υπερθέρμανση, τα οποία μας δείχνουν τα ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, είναι πολύ θλιβερά. Ποτάμια μέχρι χθες γίγαντες, ξηραίνονται, λίμνες χάνουν μέτρα από τον υγρό κορμό τους, βουνά ψηλά δεν ασπρίζουν από χιόνια και οι καταστροφικές συνέπειες στα δάση και γενικά στην χλωρίδα και στην πανίδα, είναι μεγάλες.
Μέσα σ’ αυτό το κακό και η περιοχή μας υφίστανται τις ανάλογες καταστροφές. Η φθορά του φυσικού περιβάλλοντος είναι διπλή μέσα στον ίδιο χρόνο, αφού το καλοκαίρι έγινε δεκάμηνο. Το ίδιο ασυναίσθητα συμβαίνει και με τον άνθρωπο, αφού κι αυτός είναι φυσικό πρόσωπο.
Εμείς χωρίς καμιά πανεπιστημιακή ιδιότητα και ειδικότητα σχετικά με το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά σαν κάτοικοι αυτής της περιοχής, μόνο με την πείρα και την παρατήρηση, θέλουμε να προβάλουμε ένα ιδιαίτερο αίτιο της υπερθέρμανσης της πατρίδος μας, της Καστοριάς.
Όπως όλοι το παρατηρήσατε τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, η Καστοριά είχε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς, από τις μεγαλύτερες της χώρας. Αν γυρίσουμε μόνο δέκα χρόνια πίσω, θα δούμε με λύπη πως χάσαμε τις πλούσιες βροχές και ακόμη τις πυκνές και άφθονες χιονοπτώσεις τόσα χρόνια.
Αυτό το κακό κατά την ταπεινή γνώμη μας, την οποία θα εκθέσουμε, όχι με δισταγμό ή οποία κατάκριση των σεβαστών αναγνωστών.
Είναι γνωστό σε όλους, πως πριν από 10 χρόνια ο πόλεμος της γειτονιάς μας, Σερβίας – Αμερικής, έκανε το κακό να περάσει από την περιοχή μας η κυκλοφοριακή γραμμή των αεροπλάνων όλων των εταιρειών πάνω από τον εναέριο χώρο του νομού μας.
Καθημερινώς διέρχονται 3 χιλιάδες αεροπλάνα εντεύθεν και εκείθεν και όπως βλέπετε δημιουργήθηκε ένα μόνιμο λούκι φωτιάς από τα καυσαέρια σε βάθος 20 χιλιόμετρα από Καστοριά μέχρι τον θρυλικό Γράμμο, το οποίο συνεχίζει μέσα από την δυτική χώρα, παράλληλα με την Πίνδο, και το αποτέλεσμα να καίγεται η τοπική υγρασία του χώρου, και ελλείψει της υγρασίας της γης, να εμποδίζεται η δημιουργία βροχών και χιονοπτώσεων. Έγινε μια χλωρίδα Σαχάρα, ξηρότοπου. Υπάρχει μόνιμη φωτιά-λάβα. Απούσης της γήινης υγρασίας δεν γίνεται η φυσιολογική διεργασία των βροχοπτώσεων, και αλλοίμονο μας.
Είναι εύκολο να το παρατηρήσετε αυτό το λούκι της φωτιάς που φθάνει μέχρι και την δυτική Πελοπόννησο. Οι δροσεροί δυτικοί άνεμοι από την Ιταλία φέρνουν βροχές μέχρι την Κέρκυρα, όχι πιο πάνω δυτικά. Τις βροχές μας και τα χιόνα τα δέχεται η Ανατολική Ελλάδα από Πήλιο και Εύβοια, Αττική και μέχρι ανατολικά της Πελοποννήσου.
Αλλά παρεμπιπτόντως θα αναφερθούμε και σε ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για την υπερθέρμανση της περιοχής μας. Η λιγνητοκαύση στα πολλά εργοστάσια ηλεκτροφωτισμού στον Άγιο Δημήτριο, στην Πτολεμαΐδα, Αμύνται και Φλώρινα, με τα σύννεφα ζέστης – τα λευκά που γεμίζουν τοπικά τον ουρανό μας, ενώνονται ψηλά με τα προαναφερόμενα και αυξάνουν το υπερθερμαντικό τοπίο, οπότε αυξάνει το φαινόμενο, και η τοπική υγρασία σχεδόν μηδενίζεται, εκτός των άλλων ρύπων που εγκλείουν και υποφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας όλο τον χρόνο. Λοιπόν αυτές είναι οι απόψεις μας ως προϊόν των όσων πιο πάνω παρουσιάσαμε. Κρίνετε μας όπως φρονείτε.
Με τιμή
Νίκος Αχιλ. Πρώιος
Υ.Γ. Ενδεχομένως, και το νέο εμφανιζόμενο σε μεγάλη έξαρση στην περιοχή μας ευρύτερα ιατρικό, ή καλλίτερα πληγή του σώματος: ο θυρεοειδής, πρόβλημα να έχει κάποια σχέση με την ελαχιστοποίηση του ιωδίου από τα φυτά και την αέρινη ατμόσφαιρα της κεκαμμένης περιοχής μας από τον παράγοντα καυσαέρια των διερχομένων αεροπλάνων. Μ’ αυτά τελειώνουμε την γραφή μας χωρίς να είμαστε ειδικοί, αλλά θύματα του κατεστραμμένου περιβάλλοντός μας.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1169.
Μας βγήκε και μετεωρολογος ο κ. Πρωιος. Δεν απορώ αφού ο Τζιμακος μας έγινε γεωτεχνικος
ΑπάντησηΔιαγραφή