28.9.23

Για την καφέ αρκούδα

 
Άλλη μία αρκούδα έκανε την εμφάνισή της το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023 στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς. 

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ διοργάνωσαν δύο ανοικτές για το κοινό συναντήσεις συζήτησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Arcprom–Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe» για την καφέ αρκούδα. Οι συζητήσεις αφορούσαν την τοπική κοινωνία, με στόχο την ενημέρωση για την παρουσία της καφέ αρκούδας στην περιοχή, σε τρόπους βελτίωσης της συνύπαρξης ανθρώπου αρκούδας στο εθνικό πάρκο Πρεσπών και στη συμβολή του προγράμματος Life Arcprom προς αυτό τον σκοπό, στις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα Life Arcprom αφορά στη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου–αρκούδας σε τρία εθνικά πάρκα της Ελλάδας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας. Κύριοι στόχοι του είναι η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-αρκούδας, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης του είδους σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών που έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην πανίδα και τα οικοσυστήματα, όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούνται από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία. To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνια. Μεταξύ των Εταίρων του έργου είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ιταλία: Η επικίνδυνη σχέση της αρκούδας με τον άνθρωπο

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν νεαρός, ο Αντρέα Πάπι 26 ετών (φωτογραφία κάτω), δέχτηκε επίθεση από αρκούδα και έχασε τη ζωή του την ώρα που έκανε τζόκινγκ κοντά στο χωριό του, το Κάλντες, στην περιφέρεια του Τρεντίνο στα βορειοανατολικά της Ιταλίας.  

Η οικογένειά του, ανησυχώντας επειδή αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι, ενημέρωσε τις αρχές. Οι διασώστες τον βρήκαν νεκρό μέσα σε μια χαράδρα. Έφερε βαθιά τραύματα στον λαιμό, τα μπράτσα και το στήθος και ήταν εμφανές ότι είχαν προκληθεί από μεγάλο σαρκοφάγο ζώο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο Πάπι υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσε αρκούδα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ. Από την ανάλυση στην συνέχεια του DNA τις επόμενες ημέρες ταυτοποιήθηκε το ζώο και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να ξεκινήσει κατεπειγόντως μια επιχείρηση ώστε να σκοτώσουν την αρκούδα. 

Στο μεταξύ, λίγο καιρό πριν (τον περασμένο Μάρτιο), ένας άλλος άνδρας δέχτηκε επίθεση από αρκούδα στην ίδια περιοχή της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την επικινδυνότητα αυτών των ζώων. 



Στην περιοχή σήμερα υπάρχουν δύο πλευρές που συγκρούονται. Η μια που λέει ότι η αρκούδα ακολούθησε το ένστικτό της και η άλλη που θέλει τη θανάτωση των αρκούδων και τη μεταφορά κάποιων άλλων σε περιβαλλοντολόγους που θα αναλάβουν και την ευθύνη τους. 

Χάρη στο πρόγραμμα Life Ursus, για την επανεισαγωγή των αρκούδων στο Τρεντίνο (1996-2004), το 2021 καταγράφηκαν στην περιφέρεια αυτή 69 αρκούδες. Στην πραγματικότητα, είναι περίπου 100, αν και το πρόγραμμα Life Ursus δεν τηρήθηκε καθώς προέβλεπε ο πληθυσμός τους να κυμαίνεται γύρω στα 50 ζώα, σχολίασε ο πρόεδρος του Τρεντίνο, Μαουρίτσιο Φουγκάτι, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής συμβίωση με τους κατοίκους της περιοχής. «Είναι επομένως σκόπιμο να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, αν και τόνισε ότι αντιτίθεται στη συστηματική εξόντωση των αρκούδων που εμπλέκονται σε μη θανατηφόρες επιθέσεις, εκτίμησε ότι εκείνη που ευθύνεται για τον θάνατο του νεαρού Αντρέα θα πρέπει να σκοτωθεί. Ο περιφερειάρχης είχε ζητήσει τότε τη σύλληψη και θανάτωση της αρκούδας (οι γονείς της οποίας είχαν εισαχθεί από τη Σλοβενία ενώ η ίδια γεννήθηκε στην περιοχή του Τρεντίνο ), ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οργανώσεις υπέρ των ζώων. Τελικά αποφασίστηκε να βάλουν στην αρκούδα κολάρο με ραδιοπομπό, γρήγορα όμως η μπαταρία τελείωσε και το ζώο δεν μπορούσε να εντοπιστεί. Και αυτή τη φορά εκδόθηκε εντολή για τη σύλληψη και τη θανάτωση της αρκούδας, ενώ και το WWF τάχθηκε υπέρ της θανάτωσης. Σήμερα πλέον και στη Σλοβενία υπάρχει πρόγραμμα για τη θανάτωση 200 αρκούδων από τις 1100.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι μπορεί να γίνει όταν η συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας γίνεται επικίνδυνη; Οι καφέ αρκούδες εμφανίστηκαν στην περιοχή του Τρεντίνο το 1999 με το πρόγραμμα Ursus Life που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Δέκα αρκούδες έφτασαν από τη Σλοβενία και τώρα έχουν γίνει περίπου 100. Έχει λογική να δουλεύεις για την ανάπτυξη του πληθυσμού και μετά να τις σκοτώνεις; Μπορεί κανείς να πει ότι το Ursus Life λειτούργησε; Για την WWF το πρόγραμμα ήταν επιτυχές, αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση. Ο συνολικός πληθυσμός της καφέ αρκούδας στα τρία εθνικά πάρκα της Ελλάδας, σε Πίνδο, Πρέσπες και Ροδόπη, το 2020-2021 βρέθηκε να αποτελείται από 485 άτομα.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1174.
Φωτογραφίες: Κώστας Καπουργάς "Του καιρού παιχνίδια"  |  dailymail.co.uk


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ