7.12.16

To 2019 ολοκληρώνεται το φράγμα Νεστορίου

Μεγάλη παράταση 32 και πλέον μηνών έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο προβληματικό εδώ και χρόνια έργο κατασκευής του Φράγματος Νεστορίου.
Με σχετική απόφαση το έργο που έχει ήδη πάρει αρκετές παρατάσεις, πήρε ακόμα μία που οδηγεί την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου για τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 όπως αναφέρουν οι «Υποδομές». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή της Καστοριάς. Σύμφωνα με την γεωργοοικονομική μελέτη το φράγμα Νεστορίου θεωρείται από τα πλέον αποδοτικότερα μεταξύ των σήμερα κατασκευαζόμενων εγγειοβελτιωτικών έργων της χώρας. Το έργο αναμένεται να αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη και θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Ο προϋπολογισμός της κατασκευής του φράγματος και των συνοδευτικών έργων ανέρχεται περίπου στα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ονομαστικό κόστος των έργων που θα χρειαστούν μετά, για τα αρδευτικά δίκτυα, ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο είναι χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής») ενώ τώρα θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του Νέου ΕΣΠΑ 201 4-2020. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 2011 με ανάδοχο την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ και με έκπτωση που πλησιάζει το 50%. Τα μεγάλα προβλήματα που έχει η τεχνική εταιρεία τελικά οδήγησαν σε είσοδο του ΑΚΤΩΡ, της μεγαλύτερης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας (όπως έχει συμβεί και σε άλλα έργα που είχε η Ιόνιος) τον Νοέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την μακροχρόνια παράταση είναι οι κακές κλιματικές συνθήκες, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές το 2015, πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Αλιάκμονα κ.α.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Φράγμα ύψους 75 μ. που θα κατασκευαστεί επί του ποταμού Αλιάκμονα, στο Νεστόριο. Το έργο θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη εμβαδού 823 στρεμμάτων. Το καθαρό μέγιστο ύψος της λίμνης στη θέση του φράγματος είναι 58,5 m και το μέσο βάθος της λίμνης είναι περίπου 30 m, επομένως όταν το μέσο ύψος του φαραγγιού ξεπερνάει τα 80m. Η επιφάνεια που θα κατακλυστεί είναι 823 στρέμματα και ένα ποσοστό περίπου 60% είναι η κοίτη του ποταμού. Οι βοηθητικοί δρόμοι που θα γίνουν και οι δανειοθάλαμοι για την λήψη υλικών μετά το πέρας των εργασιών θα αποκατασταθούν.
Η μέση ετήσια παροχή του ποταμού στην θέση του φράγματος είναι 144,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου και ο ωφέλιμος όγκος του φράγματος είναι 15,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, το νερό του φράγματος θα ανανεώνεται 9,5 φορές το χρόνο και έτσι η διακύμανση της στάθμης της λίμνης δεν θα ξεπερνά τα 10 μέτρα σια βάση είναι 19,12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, η δε ποιότητα του νερού λόγω της ανανέωσης θα παραμείνει η ίδια.

-Την υπόσχεση ότι η αρμόδια επιτροπή θα έχει προχωρήσει την αξιολόγηση των προσφορών, μέχρι το τέλος Αυγούστου, απέσπασε η Μαρία Αντωνίου σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην διεύθυνση μελετών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την μελέτη αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου. Η ενημέρωση που είχε είναι ότι ορίστηκαν από το προεδρείο τα μέλη της επιτροπής, τα οποία θα κάνουν την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, που αποτελεί και το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας, ώστε να προχωρήσουν μετά στο άνοιγμα των προσφορών.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 841


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ