31.12.16

Έπαινος στην εκπαιδευτική προσφορά

Μια ξεχωριστή τελετή και εκδήλωση έγινε στην Μεσοποταμία, με βράβευση γνωστών συμπατριωτών μας. Η «Ακαδημία κοινωνικών, εθνικών και πολιτιστικών Σχεδιασμάτων» από παλαιά, όπως εξήγησε ο πρόεδρός της, έχει ως κεντρικό της σκοπό και ενδιαφέρον να προωθεί, να συμμετέχει και να επιβραβεύει κάθε έργο, κάθε προσπάθεια και εργασία, που συμβάλλει στην πνευματική και ηθική εν γένει πολιτιστική εξύψωση και ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Για την χρονιά αυτή η Ακαδημία επέλεξε να βραβεύσει τέσσερις συμπατριώτες μας για την προσφορά τους κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, της παιδείας και στην κοινωνία γενικότερα. Πρόεδρος της Ακαδημία αυτής είναι ο πατήρ Χαράλαμπος Στεφανόπουλος, πρωτοπρεσβύτερος στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος θεολογίας και φιλολογίας, με πλούσια δράση επί τρεις και πλέον δεκαετίες στην Γερμανία. Όπως θύμισε στην ομιλία του, διαρκές ενδιαφέρον και κεντρικό έργο της Ακαδημίας ήταν η διδασκαλία και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Και δεν είναι τυχαίο, ούτε ανάξιο λόγου να αναφερθεί ότι στην σχολή της είχαν φοιτήσει ενάμισυ εκατομμύριο Γερμανοί, οι οποίοι έμαθαν επαρκώς και ομιλούν την ελληνική.

Μετά την θεία λειτουργία, στην αίθουσα τελετών του ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και μετά το πέρας των ομιλιών έλαβε χώρα η τελετή της βράβευσης. Πρώτος εκλήθη να λάβει το βραβείο ο συμπατριώτης μας κ. Ευστάθιος Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής, ιστορικός, του Α.Π Θεσσαλονίκης, ο οποίος επί έτη ολόκληρα -με την συγγραφή παραλλήλως σημαντικών ιστορικών βιβλίων- ασχολείται -επιτελώντας έργο επιστημονικό και ταυτοχρόνως εθνικό- με την ιστορία του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού. Δεύτερος προσήλθε ο κ. Ιω. Νικηφορίδης, πρ. επιθεωρητής Στοιχειώδους Εκπαίδευσης, με την πλούσια δράση του ως εκπαιδευτικός, ο οποίος και μετά την σύνταξη συμμετέχει σε δραστήριο σύλλογο στην Αθήνα.

Τρίτος προσήλθε να παραλάβει επίσης το βραβείο ο κ. Λάζαρος Νικηφορίδης, συνταξιούχος φιλόλογος-λυκειάρχης, για την συμβολή του στην εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης. Η Ακαδημία, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, παρακολουθεί εδώ και 20 χρόνια αδιαλείπτως την συμβολή του, το πάθος και το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα, γνωστός με την αρθρογραφία του στην ΟΔΟ ως «Γλωσσαμύντωρ» και γενικά με τις ομιλίες και άρθρα του για κοινωνικά και εθνικά πατριωτικά θέματα. Εν συνεχεία προσήλθε ο επίσης βραβευθείς συμπατριώτης μας κ. Ηλίας Παρασκευόπουλος, απόστρατος υποστράτηγος Χωροφυλακής- Αστυνομίας. Η Ακαδημία εκτιμά την προσφορά του στην υπηρεσία για την τάξη και ειρήνη στην ελληνική κοινωνία, καθώς συνεχίζει στην Αθήνα να δραστηριοποιείται σε παρεμφερή θέματα της ειδικότητάς του και άλλα συναφή στην Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών.

Για τους κκ Στάθη Πελαγίδη και Λάζαρο Νικηφορίδη έλαβε τον λόγο και μίλησε λόγια θερμά για την αξιοσύνη τους ο κ. Αλεξ. Μπακαϊμης, φιλόλογος, συνταξιούχος, πρ. καθηγητής παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, διδάξας και στη σχολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Οι τέσσερις βραβευθέντες μαζί με την εγκάρδια έκφραση ευχαριστιών είχαν πολύ προσφυή για την στιγμή λόγια να ειπούν για τους δεσμούς τους με την Μεσοποταμία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 852


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ