31.12.16

ΧΑΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ: Στη φύση των παιδικών πληγών και των ζωϊκών Βοτάνων




Πώς να σε ξεχάσω άγγελε της νύχτας
εσύ μου έμαθες ό,τι ξέρω.
Να παίζω με τα σκατά των προβάτων
βόλους,
να ‘χω μες στους νευρώνες μου
τους πόθους όλων, όλους.
Έλιωσα τα φύλλα της βελανιδιάς
και έκανα ελατήρια που τοποθέτησα
στα γόνατα μου. Χίλιες φορές
άτρωτος! Ο πόνος, τα σκουπίδια, το τέλος,
κάθε εναντίον μου βέλος
έχω για καύσιμο,
με δίδαξες και με
πήρες στην αγκαλιά σου, με ζύμωσες
και μου έδωσες τον μέσο όρο ζωής σου.
Με ονομάζω τριγμό της τριβής σου.
Θα σε δείξω και στους άλλους,
θέλω όμως μόνο εμένα να αγαπήσεις τόσο.
Αυτή είναι η ταρίφα του ανθρώπινου
στόματός μου.


Ο κ. Χ. Χρήστου, κατάγεται από την Καστοριά, το ποίημα έχει δημοσιευθεί στο ετήσιο αφιέρωμα του Αυγούστου 2012 της ΟΔΟΥ με τίτλο «ρ’» [εκ της θαλάσσης] (αρ. 653/2.8.2012) με αφορμή την επέτειο των 100 ετών της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς (1912-2012).  

Η ΟΔΟΣ είχε αποφασίσει να αφιερώσει το ετήσιο φύλλο της, στους εκπροσώπους της πόλης στον κόσμο της ποίησης, όχι επειδή ο Αθανάσιος Χριστόπουλος που έζησε τις τελευταίες προεπαναστατικές δεκαετίες θεωρείται ο μέγιστος έλληνας ποιητής, πριν την εμφάνιση του Διονυσίου Σολωμού, και εκφραστής του αιτήματος για την ελληνική αποκατάσταση. Αλλά και διότι οι ποιητές της Καστοριάς, από την απελευθέρωση και μετά και ως τις μέρες μας, με τους στίχους τους, εκφράζουν και αποτυπώνουν τις εξελίξεις της εποχής τους.  Και επειδή δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο αρχείο που να τεκμηριώνει την... «βυζαντινή αρχόντισσα», που τόσο πολύ σέβονται και αγαπούν όσοι εκλέχθηκαν, ή τάχθηκαν για να την υπηρετούν μαζί με την ιστορία και το ειδικό βάρος των ανθρώπων της, μπορούν κάλλιστα οι ποιητές, να θεωρηθούν ως και αρχειοφύλακες της πόλης. Μέσα από τους στίχους και την ευαισθησία τους, αποκαλύφθηκε ένα ελάχιστο μέρος της Καστοριάς των 100 πρώτων χρόνων ελευθερίας.  

Μεταξύ άλλων δημοσιεύθηκαν ποιήματα των:  Αθανασίου Χριστόπουλου, Ιωάννη Εμμανουήλ, Θωμά Μανδακάση, Αργυρίου Παπαδίσκου, Ιφιγένειας  Διδασκάλου, Χάρη Χρήστου, Μαρίας Σέκιου, Δημήτρη Μάνου, Βενετίας Σιώντα,  Κωνσταντίνου  Βαδραχάνη, Παντελή Ζάττα, Ανέστη Αγγελή, Ηλία Παπαμόσχου, Νίκου Δόϊκου, Ιωάννη Μπακάλη, Αργύρη Νικολάου, Νώντα Τσίγκα, Ευτύχιου Μπαλλή, Αριστείδη Ρούνη, Χρήστου Δ. Παπαδόπουλου, Μαρίας Δανιήλ, Θανάση Μπατσόπουλου, Νικόλαου Μερτζανίδη, Κ. Αίολου,  Πόπη Φανούλη Νάτου και Κ. Σκαπέρδα Γερεουδάκη.

Σχετικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ