17.1.17

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Δροσερές, αλλά και ψυχωφελείς διακοπές



Σε παραλία που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, το β’ 15νθήμερο Ιουνίου και μέχρι 10 Ιουλίου, με το διάβασμα δύο βιβλίων έζησα (χωρίς την ελαχίστη υπερβολή) πνευματική ευωχία, ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει στον αναγνώστη ένα καλό βιβλίο -ανάγνωσμα- , και με το περιεχόμενό του, αλλά και με τη δύναμη της γραφής, υφή και λογοτεχνική μαεστρία, γι’ αυτό και τα συνιστώ στους καλούς φίλους και αναγνώστες της ΟΔΟΥ.

Το ένα είναι του Ηλία Λιαμή (Δυο στάλες κουράγιο για συντρόφους και γονείς). Περιγράφει και παρουσιάζει ο συγγραφεύς με ζωηρά χρώματα προβληματισμούς, αγωνίες και εμπειρίες προσωπικές με οικογενειακές καταστάσεις, οράματα συμβιώσεως, απόλυτης συνεννοήσεως μέσα στην οικογένεια, εικόνες ειδυλλιακές συζυγικής ατμόσφαιρας, συγχρόνως όμως και εμπόδια, δυσκολίες και προβληματισμούς στους ρόλους του συζύγου και πατέρα παιδιών. Ως εκπαιδευτικός ιδιαίτερα με τον τίμιο αγώνα του νου και της ψυχής προσπαθεί να ακεραιώσει επιτυχώς το εγχείρημα ποιά η αρμόζουσα παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές.

Η τέχνη του γραψίματος βοηθεί τον αναγνώστη να εμβαθύνει στα προβλήματα και θέματα της σημερινής εποχής. Ο συγγραφεύς προσπαθεί να σταθμίσει και τον δικό του ρόλο ως σύζυγος και πατέρας. Δεν δίνει έτοιμες συνταγές, αποφεύγει το διδάσκειν. Ανοίγει τη σκέψη μας να συλλάβει τρόπους, οράματα και προγράμματα, με εσωτερική ελευθερία, ώστε οι ρόλοι να παιχθούν τελικά στην ζωή εποικοδομητικά και ευχάριστα. Μέγα μέρος του βιβλίου αφιερώνει σε πτυχές αυτού που ονομάζουμε «οικογενειακή ζωή».

Προτάσεις, προκλήσεις και ερωτήματα της καθημερινής ζωής. Φαινομενικώς τα κείμενα του βιβλίου δείχνουν ασύνδετα, και όμως όλα ανταποκρίνονται στους δύο ρόλους που αναφέραμε. Η δύναμη περιγραφής και η δροσερή έκφραση σε κάνει να επείγεσαι και για το επόμενο κείμενο. Οπωσδήποτε όμως -να το πούμε και αυτό- το βιβλίο απαιτεί ασκημένο το διάβασμα αναγνώστη. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται έξοχα κειμενάκια -σαν επιλεγμένες περικοπές- με παραδείγματα από την ζωή, ρήσεις, παροιμιώδεις φράσεις, παραινέσεις και υποθήκες, μια ενδιαφέρουσα διάνθιση.

Το β’ βιβλίο -κυριολεκτικά τόμος- με τίτλο: 2000 μετά και moto: Τίνα μέ λέγουσιν οι άνθρωποι είναι; Διάβασα τις περισσότερες σελίδες του, βιβλίο με σοβαρά άρθρα γνωστών, επώνυμων συγγραφέων και καθηγητών, με σοβαρές επίσης πραγματείες -πολύ ενδιαφέρον για κάθε συνειδητόν ορθόδοξο άνθρωπο- με περιεχόμενο χριστολογικό.

Ο εκδότης ψυχολογείται ότι έχει μία διάθεση για επίπονη προσπάθεια να εντοπίζει και να ερευνά τις προκλήσεις που δέχεται ο νέος Ελληνισμός. Και όλο αυτό ανάγεται στην προσπάθεια για ανάδειξη και διαφύλαξη της ορθοδόξου πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων, καθώς και στο άνοιγμα της Παραδόσεώς μας στον σύγχρονο κόσμο.

Εύγε στον εκδοτικό οίκο «Ακρίτας» που κάλεσε εκατό συγγραφείς να γράψουν, να μιλήσουν, να δεχθούν μύριες ερωτήσεις και να απαντήσουν. Ανταποκρίθηκαν οι εξήντα, όλοι γνωστές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, Ιερωμένοι, συγγραφείς, καθηγητές. Σημειωτέον, το πρώτο κείμενο είναι συνέντευξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κου Βαρθολομαίου, άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο Παναγιώτατος δίνει απαντήσεις σε έξι θέματα -ενότητες- καίρια ερωτήματα της σύγχρονης εποχής. Γεμίζει την ψυχή μας με δύναμη πνευματική, αισιοδοξία και πίστη στην Ορθοδοξία, που καλείται στη σύγχρονη εποχή να διαδραματίσει τον σημαντικό της ρόλο και να χειραγωγήσει τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο από την παραζάλη των ποικίλων ρευμάτων να επανεύρει την αληθινή πίστη στον Χριστό.

Όλα τα περιλαμβανόμενα κείμενα κρυσταλλώνουν μιαν εποχή που βαδίζει γοργά στην Τρίτη χιλιετία και μαρτυρούν ό,τι πάλλεται και σκιρτά στον σύγχρονο χριστιανικό (κυρίως ελληνορθόδοξο) κόσμο μας. Με τον λόγο και το πνεύμα των εν λόγω συμμετεχόντων στον τόμο αυτόν, δεν δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στα διοικητικά και συναφή ζητήματα της «θεσμικής» Εκκλησίας όσο επικεντρώνεται το όλον ενδιαφέρον στην αγωνία και την χαρά της σχέσης με τον Χριστό.

Φυσικώ τω λόγω, οίκοθεν νοείται, στις 60 (εξήντα) μελέτες -άρθρα- ίσως μας προβληματίσει ή και μας φοβίσει καταρχάς η ποικιλογνωμία των αντιλήψεων και στάσεων, που όλες όμως καταλήγουν ότι ο Ιησούς περπατεί ακόμη και πάντα στους πολύβοους δρόμους μας, γαληνεύει τις ταραγμένες καρδιές μας - ιδού το καταστάλλαγμα και το μεγαλείο που αναδεικνύεται από τις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 850


Σχετικά: Ζωντανή εικόνα από την Καραϊβική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ