20.1.17

Λόγος & Αντίλογος




Κύριε Διευθυντά,

Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή μου, για τους λόγους που θ’ αναφερθώ στη συνέχεια, κυρίως για την δράση ανωτάτου αξιωματικού και γενικότερα της περιόδου του λεγόμενου εμφυλίου, κατ’ εμέ και πολλών συμπολιτών μας συμμοριτοπολέμου.

Και αναφέρομαι στην τελευταία επίσκεψη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στα αιματοβαμμένα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας Βίτσι-Γράμμο, όπου στο ένα από αυτά, εστήθη ένα μνημείο, από ανθρώπους κατά την γνώμη μου ανιστόρητους, γιατί με την εσωτερική παρουσίαση των γεγονότων, φαίνεται να εκτίθεται σε προκλητικό βαθμό η δράση του Ε.Α.Μ. 1946-1949, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να παραπλανούνται και να δικαιώνουν τους ξενοκίνητους συμμορίτες.

Ο κ. Πρόεδρος αφού περιήλθε κάποιους χώρους του δράματος της χώρας, φυσικό τω λόγω έπρεπε να πει τα λόγια του για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του και να εκφρασθεί μ’ αυτά που γνώριζε.

Αναφέρθηκε σε πρόσωπα με δράση κατά την περίοδο αυτή. Έπλεξε το εγκώμιο κάποιων γνωστών του, αλλά καταδίκασε ένα στρατιωτικό πρόσωπο, τον Στρατηγό Τσακαλώτο, ο οποίος ως διοικητής 10ης Μεραρχίας στα Ιωάννινα είχε στήσει αυτόματα στρατοδικείο και όπως είπε ο κ. Παπούλιας: «κατέστρεψε τα Γιάννενα με τα διαρκή στρατοδικεία και τις αθρόες εκτελέσεις αριστερών κατά την διάρκεια του εμφυλίου». Και έκλεισε την συκοφαντία, με την μεγαλοψυχία του (λέγοντας: «Ας τα ξεχάσουμε σήμερα όλα αυτά» (ενώ τα ανέφερε!). Από αυτή του την δήλωση, ξεκινούμε την απάντηση μας, προκληθέντες σε μεγάλο βαθμό:

Ο Στρατηγός, ρωτάμε, ήταν παράνομος; Φορούσε έμβλημα συμμορίας Αμίν Νταντά ή Καντάφι, ή Φ. Κάστρο ή….; Ήταν επαναστάτης; Κατέλαβε τα Γιάννενα, έτσι, και δίκαζε τον κάθε τυχόντα πάλι έτσι;

Δεύτερον το στρατοδικείο του Τσακαλώτου δεν ήταν το νόμιμο δικαστικό Σώμα του Στρατού; Σώμα του Στρατού που απαρτίζονταν από  δικαστές πτυχιούχους της Νομικής Σχολής και με την ειδική στρατιωτική Δικονομία; Ασφαλώς δεν ήταν εισαγγελείς και δικαστές τσοπαναραίοι και άλλοι αστοιχείωτοι, όπως λειτουργούσαν τα λαϊκά δικαστήρια άλλων σ’ όλα τα χωριά ακόμη και σε κωμοπόλεις, σ’ όλη την απροστάτευτη επαρχία, κατά των αθώων και μη μυημένων στον σκοτεινό αγώνα τους.

Η επίσημη πολιτεία γιατί αναγκάστηκε να στήσει τα στρατοδικεία κύριε Πρόεδρε; Ασφαλώς είχε χρέος να προστατεύσει την ζωή των πολιτών και να πατάξει τους παράνομους, τις συμμορίτες που σχετίζονταν με ξένες δυνάμεις επιβολής της χώρας μας, οι οποίοι τελικώς έφυγαν από την Ελλάδα μέσω Αλβανίας και φανέρωσαν με τις πράξεις του για ποιον πολεμούσαν λυσσαλέως και ποιο ήταν το σχέδιο τους.

Η παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας στο ΣΝΟΦ, σ’ ένα νέο νότιο κράτος μαζί με τους βόρειους γείτονές μας. Το όνειρο χάθηκε χάρις στον νόμιμο Στρατό με πολύ αίμα. 17 χιλιάδες στρατιώτες, 1.200 αξιωματικούς, 1.100 χωροφύλακες, 10 αεροπόρους, 30χιλ. τραυματίες και 30 χιλ. παιδιά με το ξερίζωμα των χωριών. Οι εμφύλιοι πόλεμοι δεν γίνονται και δεν λέγονται εμφύλιοι, όταν περιορίζονται σ’ ένα βουνό με υπερασπιστή την Πατρίδα και με αντιπάλους, ομάδες ξενοκίνητων, όπως ο συμμοριτοπόλεμος.

Αλλά αν δεν νικούσε ο Εθνικός Στρατός μας, ποια θα ήταν η σημερινή μοίρα της χώρας κύριε Πρόεδρε; Θα είχατε γίνει εσείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα είχαμε Δημοκρατία, όπως την εννοούμε και όχι όπως την βαπτίζουμε, με Κοινοβούλιο με 300 και οργανωμένο Κράτος με όλες τις γνωστές λειτουργίες του και υπηρεσίες; Γενικά όπως προσδιορίζεται σ’ ένα Ελεύθερο Δυτικό κράτος;

Στη θητεία σας ως Προέδρου, πίσω από σας στέκονταν 3 τρεις στρατηγοί που φύλαγαν τον θεσμό. Ένας τέτοιος ήταν κι ο Τσακαλώτος, που αν τους έλεγε η Πατρίδα να την σώσουν, θα είχαν κι αυτοί στην δικαιοδοσία τους βοηθό και το Δικαστικό Σώμα, και εν ανάγκη στρατοδικείο -λόγω πολέμου- δια την διαφύλαξη της πειθαρχίας του στρατού και την τιμωρία των κατακτητών.

Όταν κατηγορούμε ένα στρατηγό, που ορκίστηκε να φυλάει την Πατρίδα και να την υπερασπίζεται με τη θυσία του, προσβάλλουμε όλο το Στρατό συλλήβδην, και νομίζω κατηγορούμε εμμέσως την Πατρίδα.

Πιστεύω πως επισκεφθήκατε και το χωριό Κυψέλη, όπου σ’ ένα μεγάλο προτεταμένο κάθετο βράχο είναι γραμμένο με πολύ μεγάλα γράμματα το όνομα του Μ. Βαφειάδη, ο οποίος πολεμούσε τους εχθρούς της πατρίδος. Ο νέος Κολοκοτρώνης με το πνεύμα του εμφυλίου, όπως τον ονομάσατε κι εσείς. Σχετικά με το γνωστό κτίριο της συμφιλιώσεως στον Γράμμο που το επισκεφθήκατε, ερωτώ:

Πώς μπορεί να γίνει συμφιλιωτικό, όταν οι προαναφερόμενοι χιλιάδες νεκροί είναι στον τάφο, και οι συμμορίτες στις ξένες χώρες. Τα δύσμοιρα παιδιά του παιδομαζώματος δεν γνωρίζουν την Ελλάδα;

Πώς με τέτοιο χάος να γίνει η συμφιλίωση; Η παρουσία του και μόνο διχάζει βαθειά τη χώρα. Όταν φέρουμε στη μνήμη μας τα 50 χιλ. μνημεία-περίπτερα σε κάθε χωριό, μικρή και μεγάλη πόλη, προσφορά της πατρίδος στους συγγενείς των θυμάτων, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και θυσίας στους συγγενείς που έχασαν τα στηρίγματά τους.

Λοιπόν, ας είμαστε προσεκτικοί και να είμαστε ψυχικά γενναίοι και να λέμε όλη την αλήθεια και όχι κατά περίπτωση και με σκοπιμότητα της στιγμής, με λόγια με το θυμικό.

Σας παρακαλώ να ζητήσετε από το Υπουργείο Εθν. Αμύνης τους λόγους των Κεντρώων Κυβερνητών και τα μηνύματά τους προς τους Έλληνες πολεμιστές μας εκείνης της εποχής και τις αρνητικές τους δηλώσεις και κατηγορίες κατά των συμμοριτών. Εκείνη την περίοδο οι κεντρώοι Κυβερνήτες 1946-1949 Σοφούλης και 1949-1952 Σ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Ν. Πλαστήρας με πατριωτισμό κατενίκησαν τους ξενόφερτους συμμορίτες και με τον σωφρονισμό πολλών χιλιάδων αριστερών στα Μακρονήσια, επετέλεσαν το καθήκον τους προς την Πατρίδα φρονήματα και τα εφήρμοσαν. Αυτοί ενεπνεύθησαν και τα κοινωνικά φρονήματα. Η Δεξιά δεν κυβέρνησε ποτέ από το 1940-1952 αλλά η Αριστερά με πάθος ρίχνει την ευθύνη της συντριβής τους  σ’ άλλες Κυβερνήσεις, γιατί δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που έπαθαν από τους δικούς τους.

Τόσο η πολιτική ηγεσία της εποχής όσο και η στρατιωτική, με άλλα λόγια η Πατρίδα, γέμισε τα στήθια των στρατηγών του Εθνικού Στρατού, όπως ο Παπάγος, Τσακαλώτος, παππούς Παπαδόπουλος νικητής Φλώρινας και άλλων πολλών, με διακρίσεις και παράσημα, για τον μοναδικό νικηφόρο αγώνα κατά του κόκκινου φασισμού. Όταν χώρες της Ευρώπης, με πολυπληθέστερους λαούς υπετάγησαν αμαχητί, και απετέλεσαν στην συνέχεια -μέχρι πρότινος- το ανελεύθερο Κομμουνιστικό Ανατολική Μπλοκ.

Αυτή η πράξη του Ελληνικού Στρατού, να κρατήσει ελεύθερη την Ελλάδα, προκάλεσε τον θαυμασμό του δυτικού κόσμου με δηλώσεις και επαίνους. Είναι δυνατόν ύστερα από 70 χρόνια να κατηγορούνται αυτοί οι στρατηγοί τόσο απερίσκεπτα; Να κατηγορούνται επειδή μας κράτησαν έξω από το Αατολικό Μπλοκ; Τρομάζουμε μόνο στην σκέψη της συκοφάντησης.

Ευχαριστώ
Ν. Πρώϊος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2016, αρ. φύλλου 845


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ