4.1.17

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς γράφειν τε και λέγειν.

-30-6-2016. Τοπ. τύπος:
α’) δημιουργώντας προβλήματα, επί πλέον προσχώματα (!) για την ανάπτυξη. Το ορθόν: προσκόμματα. Το πρόσκομμα (ρήμα προσκόπτω= σκοντάφτω)= εμπόδιο, το κώλυμα. Η λ. δεν έχει καμιά σχέση με την πρόσχωση, χώμα. (Τα προσχώματα= οι επιπλέον σωροί χωμάτων, επιχωματώσεις).
β΄) ημετέρα στήλη, 30.06.2016, εδαφ.δ΄, εγράφη: κλάση αντί του ορθού κλήση για επιστροφή. Επίσης, αντί του ορθού φράση, εγράφη φάση (ο δαίμων…του computer).
γ΄) Τοπ. τύπος: Θα μου επιτρέψετε να υποβάλλω μια πρόταση. Πασιφανώς είναι χρόνου αορίστου β΄, συνεπώς ένα λ(άμδα), να υποβάλω. Γίνεται πιο κατανοητό, αν στη θέση του βάλετε άλλο ρήμα. π.χ θα μου επιτρέψετε να θυμίσω, να πληρώσω, να σημειώσω (Υποτακτική Αορίστου).

-7.7.2016. Καθώς διάβαζα για τους αρχαίους κωμικούς: Ένας ανώνυμος σατίρισε: Μέγα κάθαρμα ο κουρεύς. Πλανηθείς γάρ αντ’ εμού τόν φαλακρόν διύπνισεν! Δηλ. Απόβλητος, σκύβαλο της κοινωνίας αυτός ο κουρέας, γιατί έκανε λάθος και αντί εμένα, σήκωσε από τον ύπνο τον άλλο, τον φαλακρό. α΄) Κάθαρμα (από το ρήμα καθαίρω= καθαρίζω, εξαγνίζω, κάνω καθαρμό), σημαίνει το καθετί απορριπτόμενο, τα απορρίμματα. Ο Απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί: περικαθάρματα, περίψημα. Μεταφορικής, με κακή σημασία τά καθάρματα= ανάξιοι, απόβλητοι της κοινωνίας. β΄) διυπνίζω (αρχαίο)= εξεγείρω κάποιον εκ τού ύπνου, ξυπνώ κάποιον, που κοιμάται.

-4.7.2016. Δώσε τόπο στην οργή, όπως λέει και η παροιμία (είπε ο φίλος της παρέας). Μόνο που δεν είναι παροιμία…Εν πάση περιπτώσει, παροιμιώδης φράση, η οποία έμεινε στο στόμα του λαού μας από τα παλαιά ακόμη. Είναι από αυτά τα στοιχεία της λόγιας παράδοσης, κείμενα, Ευαγγέλια, που όμως τα γνωρίζουν οι άνθρωποι, οι πολλοί, ο λαός από διαβάσματα, μεταφράσεις, από τα κηρύγματα στις Εκκλησίες. Εν προκειμένω: Η φράση είναι του Αποστόλου Παύλου (προς Ρωμ.,ιβ΄, 19) μή εαυτούς εκδικούντες, αλλά δότε τόπον τή οργή. Εμείς στην καθημερινότητα το εννοούμε: άσε κατά μέρος την οργή, μην οργίζεσαι. Ο Παύλος ομιλεί με δογματικό περιεχόμενο, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο: Μή παίρνετε μόνοι σας εκδίκηση για τον εαυτό σας από αυτούς που σας αδικούν, αλλά αφήσατε ελεύθερο τον τόπο να ενεργήσει η δίκαιη οργή του Θεού. (πιο κάτω συμπληρώνει. Ο Θεός λέγει: Σ’ εμένα ανήκει η εκδίκηση).

-27.6.2016. Σε σχετική συζήτηση για Γυμνάσια, παιδεία και συναφή, ο φίλος Ζήσης Τσιαούσης μου θυμίζει την αναγεγραμμένη στο υπέρθυρο του Τραπαντζείου Γυμνασίου Σιατίστης επιγραφή: (Ιωάννης Τραπαντζής, ο ευεργέτης. Διέθεσε τα χρήματα για να κτισθεί και λειτουργεί το Γυμνάσιο)

Δώ ποιος θρόνιασε τάς Μούσας;
Δός, μοι, πατρίς Σιάτιστα
Τούνομα νά στεφανώσω.

Σχόλιο: Πάντοτε, όλους μας συγκινεί η πληροφορία, η είδηση, η γνώση ότι κάποιος, κάποιοι διαθέτουν την περιουσία τους, γίνονται ευεργέτες για ίδρυση σχολείων ή άλλων εκπαιδευτικών ή ευαγών ιδρυμάτων. Σχόλιο β΄. Πιθανολογώ ότι ο εμπνευσθείς το ως άνω επίγραμμα θα είχε υπ’ όψει του το επίγραμμα στην φιλοσοφική σχολή Α.Π.Θ (το παραδοσιακό κτίριο): Μούσαις χάρισι θύε.


Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου 2016, αρ. φύλλου 845


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ