4.1.17

Λόγος & Αντίλογος


Πλατεία Αφών Εμμανουήλ


Κύριε Διευθυντά,

Στο υπ᾽αριθ. 842 της 30ης Ιουνίου του 2016 φύλλο της ΟΔΟΥ με τίτλο "Μικρόκοσμος" γράφηκαν πολλά για τους αδελφούς Εμμανουήλ, τον Ιωάννη και Παναγιώτη, συνεργάτες, συναθλητές και συμμάρτυρες του Ρήγα Φεραίου ή Βελεστινλή, τις εκδηλώσεις στην μνήμη τους και για την προς τιμήν τους και παντοτινή μνήμη τους ονομασία της πλατείας της περιοχής Ντολτσό, της πόλεώς μας, σε Πλατεία Αφών Εμμανουήλ.

Επιλέχθηκε η περιοχή του Ντολτσού και η πλατεία της περιοχής και τοποθετήθηκε σ᾽αυτήν σχετική αναθηματική στήλη, από την Πολιτεία, για να τιμήσει τους εθνομάρτυρες συμπατριώτες μας, γιατί λίγο πιο κάτω στον δρόμο που οδηγεί από την πλατεία προς την λίμνη βρίσκεται η πατρογονική οικία των Εμμανουήλ, και στην πλατεία αυτήν θα έπαιζαν ως μικρά παιδιά οι νεαροί γόνοι Εμμανουήλ.

Η πλατεία ποτέ δεν ονομάσθηκε ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως ¨Πλατεία Ντολτσό¨ ή ¨Πλατεία Ντολτσού¨, εξ άλλου δεν υπήρχαν ονοματοθεσίες οδών και πλατειών στην πόλη ούτε αριθμήσεις των οικιών. Μπορεί να μην την λέγαμε πλατεία Αφών Εμμανουήλ, αλλά και ποτέ δεν την λέγαμε πλατεία Ντολτσό. Όταν μας ρωτούσε κάποιος πού μένουμε, απαντούσαμε στην πλατεία στο Ντολτσό και όχι στην πλατεία Ντολτσό. Στην πρώτη περίπτωση, ¨Πλατεία Ντολτσό¨ η λέξη Ντολτσό είναι επιθετικός προσδιορισμός, ενώ στήν δεύτερη ¨Πλατεία στο Ντολτσό¨ το ¨στο Ντολτσό¨ είναι τοπικός προσδιορισμός και έχει τελείως διαφορετική εννοιολογική σημασία η πρώτη από την δεύτερη διατύπωση της φράσεως.

¨Ντολτσό¨ ονομάζεται η νοτιοανατολική περιοχή της πόλεώς μας, είναι δηλαδή ονομασία μιας ολόκληρης περιοχής, όπως ονομάζεται ¨Απόζαρι¨ η προς Βορράν περιοχή, ονομάζονταν ¨Τσαρσί¨ η άνω αγορά της παλαιάς πόλεως, ¨Ψαράδικα¨ η περιοχή του νυν δημαρχείου, καθώς και άλλες περιοχές με άλλα ονόματα.

Στο αυτό φύλλο της ΟΔΟΥ, που αναφέρεται στην αρχή του άρθρου, και στην 4η σελίδα, αναγράφεται σχόλιο ( από το βιβλίο του Χρήστου Ν. Αντωνίου ¨Ονοματοθεσία οδών και πλατειών πόλεως Καστοριάς. Θεσ/νίκη 2005 ) ότι ¨Μετά το 1956 και αφού είχε τοποθετηθεί εκεί η αναθηματική στήλη των Αδελφών Εμμανουήλ, μετονομάσθηκε σε πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ και συνεχίζει... Το βιβλίο του κ. Αντωνίου δεν το έχω υπόψιν μου, αλλά εάν όντως γράφει αυτά στο βιβλίο του, αυτά είναι αναληθή, γιατί η μέν αναθηματική στήλη ήταν τοποθετημένη, και μάλιστα αρχικά στο κέντρο της πλατείας πολύ προ του 1930 και όπως αναφέρω πάρα πάνω δεν υπήρχε ονομασία για να μετονομασθεί.

Την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου μεταφέρθηκε η στήλη σε μία από τις πλευρές της πλατείας γιατί στο κέντρο της ανοίχθηκε μεγάλο όρυγμα και δημιουργήθηκε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο για την προστασία των περιοίκων από τους ιταλικούς βομβαρδισμούς. Έκτοτε παραμένει, σχεδόν παραπεταμένη, σε μια άκρη της πλατείας.




Σε άρθρο μου με τίτλο ¨Ντολτσό¨ που δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στο φύλλο 678 της 7ης /2/ 2013 γράφω πολλά και αναλυτικά για την Πλατεία και το Ντολτσό και για άλλες κακώς αναφερόμενες ως επίσημες ονομασίες τόπων και θέσεων της πόλεώς μας. Στο άρθρο μου αυτό έγραφα ως κατακλείδα:  Ἡ Δημοτική Ἀρχή τῆς πόλης μας θά πρέπει νά φροντίσει νά τεθεῖ ἡ ἀναμνηστική στήλη σέ περίοπτο σημεῖο τῆς πλατείας, νά τοποθετηθεῖ δέ καί μιά μαρμάρινη πλάκα στήν ὁποία νά ἀναγράφεται ποιοί ἤταν οἱ Ἀφοί Ἐμμανουήλ καί ἡ προσφορά τους στό Ἔθνος, καθῶς καί πινακίδες πού νά ἀναγράφουν Πλατεῖα Ἀδελφῶν Ἐμμανουήλ στήν πλατεῖα καί μικρότερες στά σημεία πρόσβασης πρός αὐτήν. Τά μέσα ἐπικοινωνίας θά πρέπει νά τήν ἀναφέρουν πάντοτε μέ το ὄνομά της, Πλατεῖα Ἀδελφῶν Ἐμμανουήλ, καί ὄχι Ντολτσό ὅταν γνωστοποιοῦν στό κοινό τίς διάφορες ἐκδηλώσεις πού γίνονται σ᾽αὐτήν.

Στόν ἑορτασμό τῆς 25ης Μαρτίου, κάθε χρόνο, γιά τήν Παλιγγενεσία τοῦ Ἔθνους καλόν θά εἶναι νά κατατίθεται στεφάνι στήν ἀναθηματική στήλη τους (όπως γινότανε παλαιά στα μαθητικά μου χρόνια) γιατί ἤταν αὐτοί πού μέ τον Ρήγα καί τούς λοιπούς συμμαρτυρήσαντες, ἔσπειραν τόν σπόρο τῆς ἐπαναστάσεως καί τόν πότισαν μέ το αἷμα τους γιά νά φυτρὠσει καί νά ἀνθίσει ἀργότερα, τό 1821¨.

Αυτό νομίζω ότι ήθελε να τονίσει ότι πρέπει να γίνεται ο πρόεδρος του ¨Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος¨ με την πρότασή του προς των Δήμο, και όχι την μετονομασία της από την κακώς αναφερόμενη ονομασία ¨Πλατεία Ντολτσό¨ σε ¨Πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ¨ την οποία έχει και νομίμως από το 1956, και στην συνείδηση των παλαιών ημών Καστοριανών από της ημέρα της τοποθετήσεως της αναμνηστικής στήλης μέχρι σήμερα.

Με εκτίμηση
Αναστάσης Κων. Πηχιών



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2016, αρ. φύλλου 844

Φωτογραφία: Γ. Αλεξίου



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ