4.8.18

ΟΔΟΣ: Πολυμήχανος | Πολυμηχάνημα


ΟΔΟΣ 1.3.2018 | 925

Η υπογραφή της σύμβασης στις 16 Φεβρουαρίου, για την προμήθεια πολυμηχανήματος για την καθαριότητα της λίμνης της Καστοριάς από την βλάστησή της, ύψους 375.000,00 ευρώ, φαινομενικά δεν έχει καμμιά σχέση με την καθαίρεση των επιγραφών "Μέγας Αλέξανδρος" κ.λ.π. και την μετονομασία της εθνικής οδού, αλλά και του διεθνούς αερολιμένα των Σκοπίων στο έδαφος τους, με την αντικατάσταση του ονόματος. Είναι πράγματι εν πολλοίς άσχετες, αλλά μόνο φαινομενικά.

Διότι και στις δύο περιπτώσεις –πέρα από το αδιαμφισβήτητα θετικό του πράγματος– υπάρχει και μια κοινή πλευρά: Αμφότερες θα άρμοζε να ανήκουν στα «φινιρίσματα», τα τελειώματα δηλαδή ουσιαστικών παρεμβάσεων και σημαντικών ενεργειών. Θα ταίριαζε κάτω από τα δύο αυτά κερασάκια, να υπάρχουν και αντίστοιχες τούρτες. Διότι ως γνωστό στο τέλος τοποθετείται το κερασάκι και δεν ξεκινάει ποτέ η τούρτα απ’ αυτό.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως –που κατά τα λοιπά αφορούν αμέσως την Καστοριά– συνέβη το αντίθετο. Τα κυρίαρχα γεγονότα, είναι τα κερασάκια, χωρίς τούρτα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, είναι πια ολοφάνερη η σπουδή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμβιβαστική σύνθετη ονομασία, ακόμη και χωρίς ουσιαστικές υποχωρήσεις από την πλευρά των γειτόνων. Και πιο συγκεκριμένα, χωρίς συνθήκες που να καταργούν χειροπιαστά, μόνιμα και ανεπανάληπτα τον αλυτρωτισμό τους. Η υποχωρητική στάση της Ελλάδος εκδηλώνεται μάλιστα την ίδια στιγμή που η σχέση της μικρής γειτονικής χώρας με την Τουρκία, έχει, διατηρεί και ενισχύει τα έντονα χαρακτηριστικά μιας σχέσης πάθους: Η Τουρκία, θεωρεί επίσημα ότι ο εκ Θεσσαλονίκης Κεμάλ Ατατούρκ ήταν γέννημα –θρέμμα της... "Μακεδονίας". Και έχει ένα επιπλέον λόγο να υπονομεύει το περιβάλλον και το αίσθημα της Ελλάδος, ακόμη και στα βόρεια σύνορά της, χρησιμοποιώντας και θέτοντας τα Σκόπια υπό την προστασία της.

Οπότε, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων υπ’ αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει ότι οι μετονομασίες αποτελούν ανούσιες, αν όχι απλά διπλωματικά ανεπαρκείς πράξεις. Στην σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά απολύτως ακατάλληλες για την επίλυση του πραγματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Μακεδονία, η Καστοριά. Ώστε η κατάργηση της ονομασίας "Μέγας Αλέξανδρος" κ.ο.κ. στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, να αποτελεί πράγματι το κερασάκι της τούρτας -χωρίς τούρτα όμως· και εν προκειμένω μιας και ο έλληνας υπουργός εξωτερικών μίλησε για νύφη και άλλα τέτοια συμβολικά (*), μοιάζει με το ομοίωμα του ζεύγους των νεονύμφων που τοποθετείται στην κορυφή μιας γαμήλιας τούρτας. Χωρίς το γλύκισμα στην βάση.

Μπορεί το ειδικό βάρος των δύο θεμάτων να κάνουν τις συγκρίσεις ίσως και ελαφρώς ασεβείς, αλλά στην πραγματικότητα το ίδιο ισχύει και για το πολυμηχάνημα της λίμνης. Ως γνωστό υπογράφηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, μεταξύ του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη και της αναδόχου εταιρίας "Lignos", το συμφωνητικό για την προμήθεια «Πολυμηχανήματος για τη διαχείριση των οικοτόπων υπερυδατικής βλάστησης (καλαμώνες) στη λίμνη Καστοριάς», προϋπολογισμού 375.720,00 ευρώ. Η προμήθεια είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία 2014 - 2020" και η συνολική προθεσμία περαίωσης ορίζεται σε οκτώ μήνες. Ως εδώ, αναμφίβολα όλα καλά.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές πρέπει να γίνονται εμπράκτως και όχι να μένουν στη θεωρία των εξαγγελιών και των κραυγών και νομίζω ότι το πολυμηχάνημα θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξέλιξη της λίμνης της Καστοριάς, όπου ήδη τα βήματα προόδου είναι σημαντικά και τα αναγνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι, βλέποντας το πόσο καθαρίζει η λίμνη και ότι με τη διαχείριση που επιτελούμε επιφέρουμε αποτέλεσμα. Το πολυμηχάνημα είναι μια ακόμη πολιτική, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης της λίμνης, όπου έρχεται να ενισχύσει τις ευθύνες μας έναντι του περιβάλλοντος, διότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα πρέπει να υπάρχει με την πρόοδο και την ανάπτυξη». 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος υπογράμμισε την «μεγάλη σημασία απόκτησης του πολυμηχανήματος, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει το οικοσύστημα της λίμνης αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Και εδώ αρχίζουν τα θέματα. Όχι μόνο διότι ο κ. Θ. Καρυπίδης αναγνώρισε ότι οι «πολιτικές πρέπει να γίνονται εμπράκτως και όχι να μένουν στη θεωρία των εξαγγελιών και των κραυγών» κάτι που είναι αυτονόητο και βρίσκει εφαρμογή σε πολλά επίπεδα, αλλά δεν αφορά παρά μόνο τους ίδιους, και όχι το ακροατήριο.

Αρκεί μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και αναζητηθούν οι συνάφειες, ή οι αντιφάσεις του προεκλογικού χθες με το μετεκλογικό σήμερα, μεταξύ λόγων, έργων και κραυγών που συνδιαμόρφωσαν (από κοινού με τα εγκληματικά λάθη των απελθόντων) το σημερινό πολιτικό σκηνικό στην Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία ευρύτερα. Για να διαπιστωθεί ότι η σημερινή κατάσταση βασίσθηκε στην οργή του κόσμου για τα πεπραγμένα των προηγούμενων, αλλά και στα ζηλωτικά κηρύγματα τύπου Ευαγγελικής Εκκλησίας, όπου το αιώνιο καλό μάχεται με το κακό. Εκεί που το DNA των μεν, υπερέχει και πλεονεκτεί.

Αλλά κυρίως και διότι, εμμέσως πλην σαφώς, την σχετικά καλή εικόνα της λίμνης Καστοριάς των τελευταίων ετών απέδωσαν, αποκλειστικά στην συνετή πολιτική που ακολουθείται στην διαχείρισή της τα τελευταία μόλις (και μόνο) χρόνια. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η βελτίωση της κατάστασης της λίμνης είναι μια «επιτυχία» μέσου και αμφιλεγόμενου βεληνεκούς που επιτεύχθηκε σταδιακά τα τελευταία πολλά χρόνια από τον συμπτωματικό συνδυασμό πολλών παραγόντων και καταστάσεων. Και στην οποία η έννοια της συνέχειας του Κράτους, έχει μια πολύ χειροπιαστή απόδειξη.

Συνεπώς, η χωρίς χρονικό περιορισμό προς τα πίσω οικειοποίηση του καλού αποτελέσματος, σε ό,τι αφορά την λίμνη της Καστοριάς, να αποτελεί την μια παράμετρο του πολυμηχανήματος. Αφού δεν είναι πολιτικά δίκαιο, οι τωρινοί να αποτάσσονται μετά βδελυγμίας όλα τα αρνητικά του παρελθόντος και να διεκδικούν μονοπωλιακά την πατρότητα όλων των θετικών, έστω κι αν αυτά εκτείνονται πίσω στο παρελθόν. Η σχετική πολιτική αντίληψη έχει έρεισμα την άποψη για διαφορετικό DNA, που υπό προϋποθέσεις δεν είναι ακίνδυνη.

Η άλλη παράμετρος είναι η πραγματική, πρακτική αξία του πολυμηχανήματος. Η προμήθειά του, θα έπρεπε να είναι «στα τελειώματα» μιας σειράς έργων που αφορούν την Καστοριά. ¨Όχι μόνο την λίμνη, αλλά ευρύτερα την πόλη και την περιοχή. Δρόμοι, πεζοδρόμια, αναπτυξιακές φόρμουλες, κτήρια, αρχιτεκτονική σχολή, πνευματικό κέντρο, βιβλιοθήκη, αεροδρόμιο, κολυμβητήριο, φυσικό αέριο… κάτι να γίνει, τέλος πάντων, που να τοποθετεί την Καστοριά και πάλι στον χάρτη της προόδου.

Και στο τέλος, ας τοποθετηθεί και το μηχάνημα αλλά και το πολυμηχάνημα, αξίας 375.000,00 ευρώ, μέγα δώρο στην Καστοριά, την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία μοιράζεται πόρους μεγάλων ποσών και ποσοτήτων. Όταν μάλιστα μόλις προχθές ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι διαδικασίες για από την αρχή ίδρυση ενός ολόκληρου νέου Πανεπιστημίου, αυτού της Δυτικής Αττικής ["εδώ"], η προμήθεια του πολυμηχανήματος για την λίμνη της Καστοριάς, δεν αποτελεί δα και κάποιο άθλο.

Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Αδαμόπουλου, αρκετά μετριοπαθής, απέδωσε με καλή ακρίβεια την κατάσταση βέβαια. Αλλά γεγονός είναι ότι δεν βρέθηκε κανείς στο περιφερειακό συμβούλιο από πλευράς Καστοριάς να ζητήσει εξορθολογισμό των θριάμβων. Εντάξει το νέο (πολύ) μηχάνημα σε σύγκριση με το (σκέτο) μηχάνημα της δεκαετίας του ’70,  θα απομακρύνει καλύτερα τους καλαμώνες, τα κλαδιά κ.ο.κ.,  θα βολέψει και μερικούς (νέους) υπαλλήλους να πληρώνονται από τον δημόσιο κορβανά, άδειες, συντηρήσεις κ.ο.κ., αλλά αρκούν αυτά; Την στιγμή που σε Καστοριά μοιράζονται δωράκια και ψίχουλα, όπως ηλιακό σκάφος 9 ατόμων, ηλιακά ποδήλατα για 27 ρομαντικούς και μεταπτυχιακά για 28 νεαρούς, στις γειτονικές πόλεις αποκτούνται δομές ανάπτυξης και βάσεις για το μέλλον.

Όπως ακριβώς και με το θέμα των Σκοπίων, υπάρχει πάντα ένα πολυμηχάνημα και ένας πολυμήχανος να γράφει (και μερικές φορές να ξαναγράφει) την ιστορία. Μόνο που σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να γίνει ως φάρσα. Έτσι και στην περίπτωση του πολυμηχανήματος της λίμνης, δεν είναι αυτό που απαντά στα προβλήματα του τόπου. Ιδίως όταν κάποιοι στα σοβαρά πιστεύουν ότι είναι πλασμένοι από διαφορετικό υλικό.



(*) Ν. Κοτζιάς: «Σήμερα δεν πάμε να βαφτίσουμε αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία και μάλιστα για 140 κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Σήμερα, αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος. Είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει το επίθετο του ανδρός της».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Μαρτίου 2018 αρ. φύλλου 925

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ