5.7.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 

«Δύο χρόνια στο "τιμόνι" της Δημοτικής Αρχής, δύο χρόνια δουλειάς, άοκνης προσπάθειας και αγώνα. Όλα αυτά έχοντας στο πλευρό μου την ομάδα μου, τα μέλη του συνδυασμού μας "ώρα για δουλειά". Μαζί με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους ξεκινήσαμε και μαζί συνεχίζουμε δυναμικά!» 

Ιωάννης Κορεντσίδης




Το ζήτημα δεν είναι πως ενισχύουν την άνευ λόγου αυταρέσκειά τους κάνοντας αναφορά περί «...δύο χρόνων δουλειάς, άοκνης προσπάθειας και αγώνα...» αλλά πως τα πιστεύουν κιόλας.



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Οι μέρες που η Καστοριά μετρούσε νέα κρούσματα κορωνοϊού στα δάκτυλα του ενός χεριού, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Καστοριά πλέον μετρά 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά ημέρα (κατά μ.ο. των τελευταίων επτά ημερών) και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί με την επιστροφή και των τελευταίων ταξιδιωτών του καλοκαιριού. Αλλά και από την έναρξη των μαθητικών βαθμίδων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Τα παραπάνω αποτελούν επίσημα στοιχεία των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων που προκύπτουν από μελέτη ειδικών μοντέλων εξάπλωσης του ιού.

Με δεδομένο πως στην Καστοριά έχουν ολοκληρωθεί γύρω στις 26.000 εμβολιασμοί, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών του νομού. Γιατί απλά, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή συνολικό πληθυσμό στην Π.Ε. Καστοριάς εν έτει 2021 δεδομένων των συνθηκών μετοίκισης μεγάλου μέρους του. Αυτό ενδεχομένως, να μην αφορά και κανέναν. Ή μπορεί και αρκετούς, οι οποίοι θα ήθελαν μια πιο ξεκάθαρη υγειονομική εικόνα του συνόλου της περιφέρειας που κατοικούν, δραστηριοποιούνται και κοινωνικοποιούνται.

Ως μια τέτοια καλή αρχή θα ήταν η ανακοίνωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών που εργάζονται στις δομές υγείας της πόλης της Καστοριάς, τόσο στο νοσοκομείο της πόλης όσο και στο κέντρο υγείας. Γιατί η αποσιώπηση που παρατηρείται εδώ και δέκα μέρες από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς, κανείς –μα κανείς– δεν γνωρίζει ποιος είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Θα όφειλε ο διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς κ. Γρηγόρης Χάτσιος να δώσει στην δημοσιότητα το συγκεκριμένο αριθμητικό στοιχείο διατηρώντας φυσικά την ανωνυμία τους, προς γνώση των κατοίκων της πόλης. Για κανέναν άλλον λόγο. Γιατί δηλαδή έγινε γνωστός ο αριθμός των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή από τον διευθυντή του κέντρου υγείας Άργους Ορεστικού κ. Μαγαλιό και να μην γίνεται για τις υγειονομικές δομές της Καστοριάς; Προς τι η συγκεκριμένη κάλυψη;

Έχουν κάποια άτυπη ασυλία και λόγο απόκρυψης; Ή απλά θέλουν να κρατούν θολό τον συγκεκριμένο αριθμό ώστε μέσω ανακοινώσεων να θεωρούν πως προκαλούν “θόρυβο” και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία; Ανεξήγητα πράγματα για ακόμη μια φορά στην δευτεροβυζαντινούσσα αρχόντισσα Καστοριά. Και όλα αυτά λαμβάνουν περισσότερο κωμικοτραγικό χαρακτήρα, αν αναλογιστείς αγαπητή ΟΔΟΣ, πως κανένα από τα έντυπα, ηλεκτρονικά αλλά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ (;) της πόλης (οι συνάδελφοι σου) δεν έχει ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο γεγονός.

Κανείς δεν ρώτησε, κανείς δεν έμαθε, κανείς δεν δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο ζήτημα. Το μόνο που γνωρίζουν και πράττουν καλά είναι η δημοσίευση δελτίων τύπου νεοαγανακτισμένων, χωρίς να προσπαθούν να εμβαθύνουν επί της ουσίας των όσων αναφέρονται σε αυτά αλλά και χωρίς να προβάλουν στον δημόσιο διάλογο κάποιον από τους εκπροσώπους τους. Η δημοσιογραφική προσοχή επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τρόπο που θα καταφέρουν να προκαλέσουν κοινωνική “ηχορύπανση”. Κάτι ανάλογο είχε διαπιστωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, υπό διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, αναδεικνύοντας στην επιφάνεια τρομερά συμπλεγματικές και θορυβώδεις μειοψηφίες. Φυσικά με τα γνωστά αποτελέσματα. Φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται από τους ίδιους και απαράλλακτους ανθρώπους, χωρίς να έχουν διδαχθεί τίποτα από τα ως τώρα πεπραγμένα τους.

Επιστρέφοντας στα περισσότερο σοβαρά, έχει τεθεί προς συζήτηση η πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού ή όχι. Αρκετοί ήταν εκείνοι που τοποθετήθηκαν επί του συγκεκριμένου ζητήματος σε μια σειρά από ραδιοφωνικές παρεμβάσεις. Οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– πολιτεύονται στον γειτονικό δήμο. Ακούστηκαν αμφίπλευρες και ενδιαφέρουσες απόψεις. Εκείνη όμως που προκάλεσε εντυπώσεις ήταν του δημάρχου Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου. Η οποία περισσότερο προβλημάτισε παρά ώθησε τους πολίτες προς την λογική και υγειονομικά ορθή στάση.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Κεπαπτσόγλου δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του. Τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Γιατί μέσω της ραδιοφωνικής του τοποθέτησης, στα μάτια μου μάλλον δίχασε τους δημότες που υπηρετεί αλλά και τους επίδοξους επισκέπτες από τους έτερους δήμους. Τόσο γιατί στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ενέπλεξε την… Μύκονο, την Σαντορίνη, την Κω, την Ρόδο και άλλους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς συγκρινόμενους με το Άργος Ορεστικό, αλλά και γιατί με όσα δήλωσε φάνηκε να μην συμμερίζεται το μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει.

Και μόνο που μπήκε στην διαδικασία να συγκρίνει τους χιλιάδες τουρίστες που τηρούσαν στα νησιά –ως επί το πλείστον–τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να ταξιδέψουν στους προορισμούς τους σε αντίθεση με τους επισκέπτες του πανηγυριού του δήμου του, είναι ένα ατυχές κατά την γνώμη μου επιχείρημα. Καθώς στο Άργος Ορεστικό δεν θα ελεγχθεί ουδείς κατά την είσοδο του στην εμποροπανήγυρη. Εκτός και αν γίνει το αντίθετο. 

Έτσι, με τέτοιου είδους ρηχών επιχειρημάτων, θεωρώ ότι προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες, ανατρέποντας όλα όσα εκείνοι έμαθαν από τους αρμόδιους υγειονομικούς παράγοντες περί συγχρωτισμού, συνωστισμού και των λοιπών υγειονομικών κανονισμών που πρέπει να τηρούνται από τους ίδιους. 

Γιατί ο κ. Κεπαπτσόγλου μπορεί να έχει όλη την καλή πολιτική θέληση για την επιδιωκόμενη υγειονομική τήρηση των απαιτούμενων μέτρων, όμως η πραγματικότητα είναι εκείνη που θα σκιάσει τις όποιες προθέσεις του. Και θα αποτυπωθεί φυσικά μέσω της αύξησης κρουσμάτων που ενδεχομένως να παρατηρηθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

Άπαντες που έχουν επισκεφτεί τον χώρο της εμποροπανήγυρης στον γειτονικό δήμο γνωρίζουν ιδίοις όμμασι την κοσμοσυρροή που επικρατεί. Και κρίνουν πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τηρηθούν όλα όσα εκείνος επιθυμεί. Άλλωστε πως και ποιος θα μπορούσε να επιτηρήσει στον μέγιστο βαθμό όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όταν θα βρίσκονται συνωστισμένοι πάνω από 5.000 κόσμου; 

Η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη. Κανείς δεν θα το καταφέρει. Κάνοντας τους περισσότερους να πιστεύουν πως κάτι τέτοιο γνωρίζει και ο ίδιος, παρά το σθένος του να υποστηρίξει το αντίθετο. Και μάλλον το αυτονόητο ενδεχομένως να γνωρίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί που θα είναι υπεύθυνοι για την έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης. Με την οποία θα απορρίψουν ή θα εγκρίνουν το αίτημα του κ. Κεπαπτσόγλου για πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης. 

Δεν γνωρίζει κανείς να μιλήσει με σιγουριά αν ο κ. Κεπαπτσόγλου έδωσε την συγκεκριμένη συνέντευξη, δεχόμενος πιέσεις από την τοπική κοινωνία για την πραγματοποίηση του φετινού πανηγυριού, αλλά είναι και το μοναδικό που φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο. Εξάλλου τα οικονομικά οφέλη που αναμένονται φαντάζουν να είναι ο μοχλός πίεσης της τοπικής κοινωνίας προς τον ίδιο. Και με την πραγματοποίηση του πανηγυριού, θα εξυπηρετήσει τόσο τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής όσο και τον ίδιο, πολιτικά. Παραβλέποντας ο ίδιος ως ο μέγιστος τοπικός αιρετός την υγειονομική εκτροπή που θα μπορούσε να προκληθεί, μετατρέποντας το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού σε εστία υπερμετάδοσης του ιού προς όλον τον νομό με τα όποια αρνητικά αποτελέσματα ενδέχεται να το διαδεχτούν.

Ενδιαφέρον θα έχει στο προσεχές μέλλον, οι δημότες Καστοριάς να ακούσουν τον δήμαρχό τους κ. Κορεντσίδη να επιχειρηματολογεί υπέρ ή όχι της διεξαγωγής του τοπικού εθίμου των καρναβαλιών του 2022. Κατά την τέλεση του οποίου είναι γνωστό πως επικρατούν χειρότερες συνθήκες συγχρωτισμού αλλά και συνωστισμού από εκείνες ενός μεγάλου πανηγυριού. Και χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόθεση για να προδικάσει κανείς υπουργικές αποφάσεις και δημοτικές αντιδράσεις σε περίπτωση μη διεξαγωγής του καστοριανού καρναβαλιού, φαντάζει ως το πλέον πιθανό να επαναληφθεί η δημοτική “καραμέλα” με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη της βυζαντινοκρατούσσας Καστοριάς.

Ως τότε, η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη θα εξακολουθήσει να δίνει αφορμές για πολιτική κριτική και σχόλια. Όπως για παράδειγμα το τραπέζωμα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συνεργατών της “Ώρας για δουλειές” με την συμπλήρωση των δύο χρόνων από την μία, μοναδική και αναντικατάστατη διοίκηση του δήμου Καστοριάς. Το ζήτημα δεν είναι πως ενισχύουν την άνευ λόγου αυταρέσκεια τους κάνοντας αναφορά περί «...δύο χρόνων δουλειάς, άοκνης προσπάθειας και αγώνα...» αλλά πως τα πιστεύουν κιόλας.

Άσε δε, που από το εκπληκτικό φωτογραφικό υλικό, φαίνεται πως ένας εκ των πιο δραστήριων αντιδημάρχων του, τέλεσε και χρέη ψήστη. Αν είναι μερακλής ο άνθρωπος, αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Και καλά κάνει εδώ που τα λέμε. 

Αλλά καλά θα ήταν ο κ. Κορεντσίδης να έδινε μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που τίθενται από αρκετούς συμπολίτες του. Όπως για παράδειγμα, για ποιον λόγο δεν προτίμησε το εορταστικό τραπέζωμα να γίνει σε κάποιον από τους χώρους εστίασης της πόλης αλλά στο κοινοτικό κτήριο της Ομορφοκλησσιάς; 

Μπήκαν δηλαδή σε δημοτικό κτήριο για γιορτάσουν με τραπέζωμα την προ διετίας νίκη τους και την ανάληψη των καθηκόντων τους «στο "τιμόνι" της δημοτικής αρχής», σαν (μαζί με) τον "Μεγάλο Τιμονιέρη". Αλλά και για να δείξουν πως είναι πιο κοντά στις συνήθειες της ευρύτερης κοινωνίας περνώντας το αντίστοιχο μήνυμα ή μήπως γιατί σε περίπτωση που τους ζητούσαν πιστοποιητικά εμβολιασμού μερικοί –αν όχι αρκετοί– θα έμεναν εκτός των χώρων εστίασης;

Γιατί εδώ που τα συζητάμε αγαπητή ΟΔΟΣ, ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης και το ευρύτερο δημοτικό συμβούλιο έχουν αφήσει ανημέρωτους τους πολίτες που υπηρετούν για το ποσοστό των εμβολιασμένων και μη αιρετών. Γιατί αν ανατρέξει κανείς λίγο πίσω στο παρελθόν, δεν θα δει να “διαφημίζει” κανείς τους τον εμβολιασμό. Και αναλογιζόμενοι οι δημότες την ροπή που δείχνουν προς την δημοσιότητα και τις αναδημοσιευμένες φωτογραφίες τους στα τοπικά blogs για κάθε σχετικό και μη περιστατικό με τα καθήκοντα τους, μόνο απορία προκαλεί η απουσία τους από το εμβολιαστικό καθήκον τους. Ούτε μία φωτογραφία με εμβολιασμό στις τόσες πολλές που δημοσιεύουν.

Αποδεικνύοντας ακόμα και σήμερα πως έμμεσα μεν αλλά χωρίς και να το κρύβουν κιόλας, ίσως και να κλείνουν το μάτι στο ψεκαστίκ τμήμα του εκλογικού σώματος. Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1094.


11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/22

    Α νομίζουν ότι η τουριστική ανάπτυξη της βυζαντινοκρατούσσας Καστοριάς θα γίνει με το νέο λογότυπο του τουρισμού της Δυτικής Μακεδονίας (εμένα μου θυμίζει το λογότυπο της Μέκκας) που παρουσίασε ο υπουργός στην εκδήλωση την ΝΔ στην Μαυριώτησα δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ταύτισε τον βόθρο μας με τη λίμνη του Κόμο στην Ιταλία. Τι Κόμο ρε φίλε Λουγκάνο, Ελβετία και πράσινες αγελάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/7/22

      Πλέον, ντρέπεσαι να λες στην Καστοριά, ότι είσαι Νεοδημοκράτης.....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/7/22

      Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι αρκεί να μην τους ξαναψηφίσεις. Αλλά........

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος6/7/22

      Που...μ τα αργανα στο κουμουνιτσαβο.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος6/7/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/7/22

    Πολλές φορές οι απουσίες είναι πιο ηχηρές από τις παρουσίες. Που είναι ο υπόλοιπος συνδυασμός Γιάννη; Μαθαίνουν μήπως να βαρανε προσοχή στο Στρατηγό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/7/22

      είχαμε όμως παρουσία Μητροπολίτη και αυτός είναι υπεράνω όλων. Η ευχή του σίγουρα θα φέρει τουρίστες σωρηδόν.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος7/7/22

    Μόνος σου έμεινες.... ηθελεστα και παθεστα... θα παρακαλάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/7/22

    Μόνο ο συνδυασμός;; Το στενό οικογενειακό περιβάλλον;;; Λείπουν μάλλον διακοπές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/7/22

    Αρχόντισσα!!!!! Έτσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/7/22

    Δυστυχώς μας αντιμετωπίζουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί και οι βουλευτές ως ανθρώπους χαζούς, άσχετους και ευκολόπιστους, εμ δεν είναι έτσι. Μετά από αυτό το αποτυχημένο σόου που έκαναν, που γελάνε ακόμα οι πλατίκες, δεν μπορεί κανένας να τους έχει εμπιστοσύνη. Βέβαια παίζει και το να μην έχουν ιδέα από τουριστική ανάπτυξη, αν κρίνω από όλα αυτά και άλλα που έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει από τότε που είναι αυτοί στα πράγματα, μάλλον έτσι θα είναι. Και άσχετοι, και παπατζήδες.
    Ας πει κάποιος στην Κοζατσάνη, δεν είναι προ Χριστού η Μαυριώτισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ