ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΝΑΤΣΗΣ)
Ο Γιαννούλης γεννήθηκε στο Βράχο και συνέδραμε τις ελληνικές προσπάθειες στην Μακεδονία ως πράκτορας Γ’ τάξης. Ο πατέρας του Γιαννούλη ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Σαμαρά και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το Γρηγόρη, που σκοτώθηκε το 1918 στη λίμνη Δοϊράνης στον πόλεμο με τους Βούλγαρους, τον Ναούμ, τον Γιαννούλη και τον Αργύρη.
Ο Γιαννούλης παντρεύτηκε την Σουλτάνα Σαμαρά και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Κώστα. Ο Γιαννούλης έχασε νωρίς την γυναίκα του Σουλτάνα και ξαναπαντρεύτηκε την κόρη του Ζήκου Θεμελή του μακεδονομάχου, την Παναγιώτα. Η τρίτη του γυναίκα ήταν από τη Λάγγα, η Αικατερίνη Τσίκρικα που απέκτησαν ένα γιο τον Παναγιώτη και η Αικατερίνη έφερε από τον πρώτο της γάμο με τον Καραντίνο δύο κόρες, την Πολυξένη και την Ελένη. Το όνομα που αναφέρεται στο αρχείο του μακεδονικού αγώνα Γιαννούλης Χρήστος ίσως το Χρήστος προερχόταν από το όνομα του παππού του γιατί παλιά για επίθετο χρησιμοποιούσαν ονόματα ή του παππού ή του πατέρα.
ΓΙΩΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Χρήστος είναι άγνωστο το όνομα. Στο βιβλίο του Χρυσόστομου Γιώση, «Ο Βράχος και τα Όντρια», στη σελίδα 32, “στον μακεδονικό αγώνα οι Βραχιώτες”, έχει όλους τους μακεδονομάχους αλφαβητικά όπως του Μέρτζου. Το βιβλίο «Οι γηγενείς μακεδονομάχοι του Βράχου». Ο Γιώτας Χρήστος στο βιβλίο του Γιώση τον έχει Γίτας Χρήστος μπορεί και να έχει σχέση με την οικογένεια του γιατρού Γίτα που είχε σχέση με το Βράχο.
ΚΥΡΙΑΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Κυριάζος είχε οικονομική άνεση γιατί όταν οι Λαγγιώτες αγόρασαν το Λαμπάνοβο από τον Μπέη, οι Λαγγιώτες δεν είχαν όλο το ποσό των 1200 λιρών να αγοράσουν το Λαμπάνοβο ήταν εννιά που συνέβαλαν στο ποσό και ο δέκατος που έβαλε το ποσό των 120 λιρών για να συμπληρωθεί το ποσό των 1200 λιρών ήταν ο Κυριάζος. Ο Κυριάζος ή Κυριαζόπουλος είχε τέσσερα παιδιά, τον Ευθύμιο, τον Παναγιώτη, τον Σταύρο και τον Φώτη. Ο Νικόλαος Κυριάζος έζησε από το 1860 έως το 1914.
ΜΕΛΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
Ο Στέργιος Μέλιος καταγόταν από τον Βράχο Καστοριάς και έδρασε ως πράκτορας Γ’ τάξης (Επετηρίς Ο.Π.Α.Α. 2305). Ο Στ.Μέλιος γεννήθηκε το 1868 - 1953 ήταν πολύ διπλωμάτης και τα είχε με όλους καλά χωρίς να δουλεύει. Στο Βράχο (Σκούντσικο), Μπέηδες ήταν δύο αδέρφια ο Χασάν - Μπέης και ο Βελής - Μπέης. Ο ένας ήταν στρατιωτικός που ζούσαν στην Νεάπολη (Ληψήστη) και στο Βράχο είχαν το καλοκαιρινό σπίτι κονάκι πίσω από το Κοσμοπουλέικο και ο Στέργιος ο Μέλιος τον είχαν βάλει οι Μπέηδες να εισπράττει τους φόρους μαζί με τον Μήτρο Βραγγάλα και το Νάσιο Μπάκο, γι' αυτό ο Στέργιος Μέλιος τα είχε καλά με τους Μπέηδες που μιλούσαν καλά ελληνικά και ήταν φιλέλληνες.
Στο ημερολόγιο του Βάρδα αναφέρει: «Μετά τα επεισόδια στη Βασιλειάδα (Ζαγορίστανη) η τούρκικη ηγεσία επικήρυξε τον Βάρδα και τον προστάτεψαν οι Μπέηδες του Βράχου που ζούσαν στην Νεάπολη». Μ' αυτές τις γνωριμίες κατάφερνε χωρίς να τον υποψιάζονται να κατεβαίνει στην Μητρόπολη και να δίνει πληροφορίες στο Δεσπότη Καραβαγγέλη για τις κινήσεις του τούρκικου στρατού και τα βουλγάρικα σώματα τους κομιτατζήδες. Ήταν πληροφοριοδότης και γνώριζε προσωπικά τον Τσόντο Βάρδα. Ήταν πολύτιμη η δράση του στον μακεδονικό αγώνα, ώστε να μείνει η Μακεδονία ελεύθερη.
Παντρεύτηκε τρεις φορές και έκανε εφτά παιδιά. Με την πρώτη την Βασιλική Πετροπούλου από την Κυψέλη έκανε την Θυμιανή, την Κυράτσω, την Βάια, την Θωμαή και την Ευγενία. Η δεύτερη γυναίκα του ήταν η Γιωργούλα από του Γιωσαίους και απέκτησε την Φώτο και τον Γιώργο που έμεινε μαζί του. Και η Τρίτη γυναίκα του από τη Λάγγα που δεν έκαναν παιδιά. Η Μαρία ή Στέργινα που θυμόμαστε έφερε από την Λάγγα μια θυγατέρα την Θωμαή που παντρεύτηκε τον Δημήτρη - Μήτσο Κοσμόπουλο.
[συνεχίζεται]
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 908
Σχετικά:
- ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η προσφορά του Βράχου στον Μακεδονικό Αγώνα [I]
- ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η προσφορά του Βράχου στον Μακεδονικό Αγώνα [II]
- ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η προσφορά του Βράχου στον Μακεδονικό Αγώνα [III]
- ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η προσφορά του Βράχου στον Μακεδονικό Αγώνα [IV]
- ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η προσφορά του Βράχου στον Μακεδονικό Αγώνα [V]
- ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Η προσφορά του Βράχου στον Μακεδονικό Αγώνα [VI]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.