24.8.18

Λόγος & Αντίλογος




Μια υπερβολή και μια αυστηρότητα που δεν έπρεπε



Κύριε Διευθυντά,

Έγινε στην Τσάκωνη σε βάρος κυριολεκτικά πτωχής οικογένειας (με δυο ενήλικα παιδιά άνεργα).

Ο παππούς άφησε κληρονομιά... «καζάνι» βρασμού στεμφύλων για απόσταξη τσίπουρου. Ο κληρονόμος εγγονός σε κάποια φάση «δραστηριότητός» του δεν πρόσεξε ότι έληξε η άδεια για βρασμό στο «καζάνι» κι εξυπηρετούσε κάποιον πελάτη.

Στην άτυχη στιγμή εμφανίστηκε ο υπάλληλος του Τελωνείου, ο οποίος και κατήγγειλε την μεγάλη… παρανομία. Τη δουλειά του, βέβαια, έκαμε, κατά νόμον ενήργησε. Αλλ’ εν πάση περιπτώσει, τι έ-γινε; Πάει, χάθηκε το Κράτος από την αμέλεια ενός φτωχού με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα;

Η φοροδιαφυγή εκατομμυρίων κάλπαζε και εξακολουθεί να καλπάζει με ταχύτητα ανεξέλεγκτη κι εδώ έχουμε περίπτωση επιβολής προστίμου από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας – άκουσον άκουσον! – 3.000 ευρώ! Σε ένα πτωχό συγχωριανό μας. Σημειωτέον, για όσους δεν γνωρίζουν, η αμοιβή για κάθε καζάνι είναι 30-35 ευρώ.

Ο τιμωρηθείς με αυτόν τον απηνή και άκαρδο τρόπο, μη δυνάμενος να καταβάλει το πρόστιμο, παρακάλεσε να του γίνει η χάρη να… πληρώνει με δόσεις. Αλήθεια, δεν ξέρω αν ο κ. προϊστάμενος κοιμάται ήσυχα, καθώς εξήντλησεν όλη την αυστηρότητά του σ’ ένα δυστυχή αγρότη.

Επανίσταται η κοινωνική συνείδηση για αυτού του είδους την υπερβολική ενέργεια. Δεν αρκούσε άραγε κατ’ αρχήν μια αυστηρή από τον υπάλληλο προειδοποίηση και σύσταση, αυθημερόν να φροντίσει ο ιδιοκτήτης για την έκδοση αδείας, που εξ αμελείας ή επιπολαιότητος δεν το έπραξε; Ή έστω ένα συμβολικό πρόστιμο για σωφρονισμό; (Με 6, 8 ή 10 «καζανιές» - σιγά τ’ αμπέλια της Τσάκωνης – συμπληρώνεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ;).

Στέρεη πεποίθηση και γνώμη του υπογράφοντος, αλλά και όλων των σωφρόνων συγχωριανών, είναι ότι η κοινωνική συνείδηση και η αλληλεγγύη απαιτεί πάραυτα την άρση της εξοντωτικής τιμωρίας και επιστροφή του προστίμου (πλην, ίσως, συμβολικού τινός ποσού).

Αλίμονο, αν η εξυγίανση των οικονομικών, εις ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή και η προσπάθεια για διαφάνεια ξεκινάει με πρώτη την Αριστερά από οικογένεια, η οποία δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίναι» (Υπάρχει και η γραφή: «πού την κεφαλήν κλίνη – το νη με υπογεγραμμένη»).

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Μαρτίου 2018, αρ. φύλλου 928


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/8/18

    Στούς Μπομπολαίους,Βαρδινογιάννηδες και λοιπούς μεγαλοκαρχαρίες δεν τολμούν να πάνε για έλεγχο,τον μικροιδιώτη βρήκε ο υπάλληλος να εξαντλήσει την αυστηρότητα του νόμου. Α,ρε χούντα από έφεδρο λοχία που χρειάζονται για να στρώσουν....

    Έρρωσθε τσιπουρωμένοι και μη

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/8/18

    https://www.youtube.com/watch?v=LYM60csoPXs

    άιντε κι άσπρο πάτο!!!

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ