19.10.18

Το Σκάκι




16. Qb8+ Nxb8

◾ Είδαν τα φοβερά σε όγκο και παλμό συλλαλητήρια των μακεδονικών πόλεων οι γείτονες και η ελληνική κυβέρνηση, και συμφώνησαν στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου. Μας φοβήθηκαν; Μας καπέλωσαν; Μας την έφεραν στην αρχή του καλοκαιριού; Θα δείξει ο χρόνος πού μας οδηγούν.

◾ Μη πτοείστε όμως Καστοριανοί, ας είναι καλά τα πανηγύρια. Από ντόπιους χορούς και τραγούδια άλλο τίποτα. Περνάει ο καιρός, και αργά η γρήγορα θα ‘ρθει και πάλι το Βαλκανικό Φεστιβάλ -που το μονοπωλούν ευχάριστα στη καρδιά της πόλης οι (πλέον και επίσημα) «Μακεδόνες» γείτονές μας, που θα ‘ρθουν αυτή τη φορά από τη Βόρεια στη Δυτική Μακεδονία. Και έτσι, με τη βοήθεια και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και των Αρχών, θα συσφιχτούν και πάλι οι σχέσεις μας.

◾ Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον κ. Θ. Καρυπίδη, φαίνεται να συναγωνίζεται ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Πηχιών. Από τον περασμένο Γενάρη, που έγιναν τα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αναμένουμε την έκδοση ψηφίσματος για το Μακεδονικό.

◾ Κατά τα άλλα, όλα τα είχε το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης (6 Ιουνίου) για την Μακεδονία στην Καστοριά. Μόνο κόσμο δεν είχε. Χίλια ή χίλια διακόσια άτομα ήταν πολύ λίγα για το νομό. Όχι όποιον κι όποιον νομό, αλλά αυτόν της Καστοριάς, που στα χώματα του πολέμησαν οι Μακεδονομάχοι για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, τους Βούλγαρους και άλλους… Ονόματα δε λέμε. Ιερά χώματα όμως τα λένε.

◾  Το συλλαλητήριο είχε πολλή συγκίνηση, από τους μητροπολίτες κυρίως. Δάκρυσαν καθώς εκφωνούσαν τους χαιρετισμούς τους. Φυσικά χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να αποφασίσουν (αυτό που έπραξαν οι μητροπολίτες στα συλλαλητήρια του περασμένου Ιανουάριου), ότι πρέπει δηλαδή κάπως να εκδηλώσουν και εμπράκτως, τα πατριωτικά τους αισθήματα. Γιατί όλοι έχουν πατριωτικά αισθήματα και φυσικά δεν αμφισβητείται ο πατριωτισμός κανενός, είτε στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είτε στη Δυτική Μακεδονία. Είτε στη Βόρεια Μακεδονία.

◾ Είχαν πολλή αγάπη και ενότητα κάποιοι χαιρετισμοί. Όπως αυτός του μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων.
«[...] Μακεδόνες αλλά Σλάβοι, ποιό ήταν όμως το μετά του λόγου αυτού γεγονός; Ποιοί διαπραγματεύονται από τη μεριά των Σκοπίων, όλα αυτά τα χρόνια, το όνομα; Είναι οι Σλάβοι, είναι οι Βούλγαροι, είναι οι Αλβανοί, είναι τα παιδιά και τα εγγόνια όλων εκείνων που μετά τα αντάρτικα προσέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν τα κεφάλια τους [...] δεν ξύνω πληγές». 
Όχι άγιε, προς Θεού, ποιός είπε κάτι τέτοιο; Αγάπη παντού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του δημάρχου Νεστορίου. Και μετά αναρωτιέται ο κ. Κοσμάς Ρεκάρης στην ΟΔΟ ["εδώ"], «για ποιό λόγο άραγε, βρέθηκαν μετά τον πόλεμο και την απελευθέρωση του 1944, πολλοί Νεστορίτες στρατιώτες στη Μακρόνησο;».

«Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου
καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου».

◾ Για την ιστορία, άγιοι, όταν ο Τίτο το 1944, μετονόμασε την επαρχία του Βαρδάρη σε Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την ανοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων μας, κανείς δεν μίλησε. Και αυτό συνεχίστηκε 70 και πλέον χρόνια. Ας καταπιούμε σήμερα, για χάρη πάλι των συμμάχων μας, της Μέρκελ και του Τραμπ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. τη «Βόρεια Μακεδονία» και ας πέσουμε σε άλλη μια «μούγκα». Το Μουντιάλ και τα καλοκαιρινά ντόπια πανηγύρια να είναι καλά, που θα ξεσκάσουμε λίγο το καλοκαιράκι.

◾ Είχε και γιουχάρισμα στο άκουσμα του ονόματος της βουλευτίνας κ. Μ. Αντωνίου, ίσως επειδή δεν ήταν παρούσα, αλλά έστειλε γραπτό μήνυμα. Το δε γιουχάρισμα συνεχίστηκε και κατά την ανάγνωση του μηνύματός της. Α, πα, πα, ντροπής πράματα!

◾ Η κυβερνητική βουλευτίνα κ. Ολ.Τελιγιορίδου, δεν ήταν παρούσα στο συλλαλητήριο, ούτε είχε εκδώσει κάποιο μήνυμα για την προσωπική της θέση για όνομα των Σκοπίων. Και ούτε δέχτηκε γιουχάρισμα. Γι’ αυτήν δεν έχει πρωτίστως σημασία το όνομα, ας το πουν και Τυνησία είπε (Τι έχει δηλαδή αυτή η χώρα κυρία Τελιγιορίδου; Μη γίνουν γνωστές οι δηλώσεις σας για να αποφύγουμε κανένα διπλωματικό επεισόδιο). Σημασία έχει, είπε, το erga omnes, όλο το πακέτο, το σύνταγμα των γειτόνων, τα αλυτρωτικά σχολικά βιβλία. Αυτό όμως για γίνει πρέπει να υπάρχει «το όνομα». Φυσικά τώρα που υπάρχει -και- αυτό, -και- επιπλέον από Σλαβομακεδόνες έγιναν σκέτο Μακεδόνες, σαν εμάς δηλαδή, τί θα έχετε να μας πείτε άραγε(ς);

◾ Όταν δε έρθει η μέρα για να τιμήσουμε τον Παύλο Μελά, θα είναι παρούσες και οι δύο βουλευτίνες και όλοι οι άρχοντες του τόπου. Βεβαίως. Δε θα συμβαίνει τίποτα. Θα ακολουθήσει ανάκρουση εθνικού ύμνου και ενός λεπτού σιγή.

◾ Σςςς. Σιγά, η πατρίδα κοιμάται, όμως οι δύο πρωθυπουργοί, ένθεν κακείθεν, χαίρονται για τη συμφωνία και διακήρυξαν το ίδιο πάνω κάτω, ότι δηλαδή η συμφωνία «διαφυλάττει την μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα». Τελικά ποιά μακεδονική πλευρά έχει δίκιο; Ποιοι είναι οι Μακεδόνες, και ποιοι δεν είναι;

◾ Φρουτοσαλάτα “Macedonia”, κάτι ήξεραν οι Ιταλοί που την ονόμασαν έτσι.

 Καληνύχτα Ελληνική Δυτική Μακεδονία.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουνίου 2018, αρ. φύλλου 940


1 σχόλιο:

  1. Το Σκάκι23/10/18

    Στην πανέμορφη βυζαντινή αρχόντισσα με τις εβδομηνταδυό εκκλησιές ..."της Κορέας γίνεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ