12.10.18

ΟΔΟΣ: Ψιλικά – Νεωτερισμοί


ΟΔΟΣ 31-5-2018 | 938

Με την «Νέα Δημοκρατία» να «καλπάζει» -υποτίθεται- προς την εκλογική επικράτηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, είναι να απορεί κανείς γι’ αυτό που συμβαίνει στην Καστοριά. Και ιδίως αυτό που συνέβη και ματαιώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΟΔΕ Καστοριάς, της 13ης Μαΐου.

Όπως ομολογείται απ' όλους, εν όψει και των εξελίξεων στο ονοματολογικό των Σκοπίων από τώρα και στο εξής, είναι ανά πάσα στιγμή πιθανή η προκήρυξη εθνικών βουλευτικών εκλογών με την επίκληση εθνικού θέματος και την τεχνητή πτώση της κυβέρνησης από τους ΑνΕλ.

Πάντως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και πανελλήνια ΜΜΕ, όπως και κορυφαία στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής 13ης Μαΐου, όχι μόνο ως «γιορτή» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Δημοκρατίας πιο γενικά. Θέλησαν να καταδείξουν την σημασία της δυναμικής προς την εκλογική νίκη και την μεγάλη σημασία των κομμάτων εξουσίας, στην εναλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Όμως, όπως σε όλα τα ζητήματα συμβαίνει, οι εκλογές μπορεί να πραγματοποιήθηκαν παντού, στην Καστοριά όμως ακυρώθηκαν! Και πιο συγκεκριμένα δεν ακυρώθηκαν επειδή κάποια θεομηνία ή άλλο γεγονός εμπόδισε την διενέργειά τους, αλλά διότι οι υποψήφιοι για την εκλογή τους στην ΝΟΔΕ Καστοριάς, ήταν όσοι ακριβώς και οι θέσεις που κλήθηκαν να διεκδικήσουν. Και αυτό μάλιστα το «επίτευγμα» με το ζόρι. Ίσα βάρκα – ίσα πανιά παντού: και στις υποψηφιότητες και στις συνέπειες της ματαίωσης των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ είχαν κατατεθεί οι όσες υποψηφιότητες, και οι ενδιαφερόμενοι ήδη είχαν «εκτεθεί» στον εσωκομματικό στίβο, αίφνης, με μια κάπως λακωνική ανακοίνωση, έγινε γνωστό ότι με βάση το άρθρο 6 της βασικής εγκυκλίου για την διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών 2018 της Νέας Δημοκρατίας περί "διατάξεων γενικής εφαρμογής για την ψηφοφορία και την εκλογή των υποψηφίων", και με δεδομένο ότι έχει κατατεθεί αριθμός έγκυρων υποψηφιοτήτων ίσος με τις θέσεις των μελών, που εν δυνάμει μπορούν να ανακηρυχθούν ως εκλεχθέντες, η ΝΕΦΕ Καστοριάς αποφάσισε και διέταξε ότι, δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία την Κυριακή 13 Μαΐου. Πάει περίπατο λοιπόν και η γιορτή της Δημοκρατίας που έγινε τοπικό φιάσκο για την Νέα Δημοκρατία.

Όπως ήταν «αναμενόμενο», αμέσως μετά ξεσηκώθηκε θύελλα (μικρομεσαίας έντασης και διάρκειας) αντιδράσεων, από προβεβλημένα και προβαλλόμενα στελέχη και παράγοντες της ΝΟΔΕ Καστοριάς και της τοπικής κατάστασης τέλος πάντων. Όλοι αυτοί, με συγκρατημένους υπαινιγμούς, εκδήλωσαν την έκπληξη και δυσφορία τους για το γεγονός ότι ενώ παντού έβρεχε εκλογές, όπως έρανε και γιορτή της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα στην Καστοριά όσοι φιλοδοξούν να κυβερνήσουν αύριο και να συγκεράσουν τις φιλοευρωπαϊκές τάσεις του νηφάλιου αστικού κόσμου στο μέλλον, κρατούσαν για μια ακόμη φορά ομπρέλα.

Διότι με το έκτακτον διάταγμα της Καστοριάς, η ΝΟΔΕ της περιοχής εφάρμοσε ό,τι θα γινόταν σε κάθε περίπτωση σε χώρες που δεν μπορούν να καμαρώνουν για τις επιδόσεις τους στην πρόοδο και την Δημοκρατία.

Η κατάσταση λοιπόν στην Καστοριά, θα παραμείνει ως έχει, και η ανάγκη τυχόν έκφρασης των μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας, απέμεινε χωρίς καμμιά εκτόνωση.

Από τα ελάχιστα γεγονότα, που δεν είναι γνωστό ότι συνδέονται με την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφτηκε η εθιμοτυπική (;) εντελώς ανούσια επίσκεψη στον δήμαρχο Καστοριάς, του τέως νομάρχη και τέως υποψηφίου δημάρχου Καστοριάς κ Κωνσταντίνου Λιάντση. Ειδικά επειδή οι δύο τους - που πρόσκεινται παραδοσιακά στην Ν.Δ., υποτίθεται ότι συζήτησαν για την προοπτική του διακαούς πόθου του τέως νομάρχη Καστοριάς κ. Κ. Λιάντση, να λειτουργήσει η σχολή Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά· όταν είναι πασίγνωστο ότι ο δήμαρχος Καστοριάς, στα πλέον των 3,5 ετών που ασκεί την δημοτική αρχή της Καστοριάς, κρατεί το θέμα στην κυριολεξία στον κάλαθο των αζήτητων. Τι συνέβη και τι άλλαξε, εάν άλλαξε κάτι;

Σε τι οφείλονται τα γεγονότα αυτά, αν (και ποιός) βλάπτεται ή ωφελείται απ’ όλα αυτά, είναι ζήτημα προσωπικής ανάγνωσης. Όπως και η άποψη για τις τυχόν συνέπειες της ακύρωσης των τοπικών κομματικών εκλογών στην Καστοριά, αφού προφανώς και δεν απειλείται το τέλος του κόσμου από την εξέλιξη αυτή, αλλά και η άποψη ότι η αναφορά του δημάρχου και το όψιμο ενδιαφέρον του για την Αρχιτεκτονική Σχολή, δεν επιβεβαιώνεται από οτιδήποτε αξιόπιστο και συστηματικό.

Μόνο που το ζήτημα είναι ότι ούτε το τέλος απειλείται, αλλά ούτε και κάποια κοσμογονία εμπνέεται, ειδικά από την ΝΟΔΕ Καστοριάς, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια, τόσα χρόνια όσα διαρκεί η κατάρρευση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Αλλά και η εντυπωσιακή υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού και προσκηνίου της Καστοριάς. Σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, τα «μετερίζια» και τις εκλογές, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι, η πολυδιαφημισθείσα εκστρατεία του κόμματος που προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη της ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν είναι βέβαιο ότι αντιστέκεται στις Συμπληγάδες της εσωτερικής διάσπασης, της εσωστρέφειας και του αρνητικού υπερσυντηρητισμού της λαϊκής πτέρυγας του κόμματός του, στην Καστοριά τουλάχιστον αν δεν απέτυχε, σίγουρα πάντως είχε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Αν και από άποψη συγκυρίας η Νέα Δημοκρατία συνολικά βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση των τελευταίων ετών, αφού παρά τις ευθύνες των κυβερνήσεών της πριν την κρίση και για την κρίση αποτελεί τον μόνο ενωμένο και αρκετά συμπαγή χώρο της κεντροδεξιάς, δεν υπήρξε άνοιγμα στην κοινωνία της Καστοριάς.

Θα περίμενε κανείς, από το 2015 έως τώρα, εντεταλμένα επιτετραμμένα κεντρικά στελέχη να έχουν οργώσει την Ελλάδα για την καταγραφή της κατάστασης στην περιφέρεια, αλλά και για την κοινωνική ώθηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενθάρρυνση και ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της στο επίπεδο της διεκδίκησης αιρετών αξιωμάτων.

Αντ’ αυτών στην Καστοριά τουλάχιστον, η εικόνα που επικρατεί είναι ότι η ΝΟΔΕ υπολειτουργεί ή ότι εν πάση περιπτώσει λειτουργεί ως μικρομάγαζο «ψιλικά – νεωτερισμοί». Ως κέντρο και κάδος ανακύκλωσης. Με τους... υπευθύνους των τμημάτων να είναι άλλοι στα ψιλικά και άλλοι εντελώς αποστασιοποιημένοι στους νεωτερισμούς.

Και ότι η περίφημη ανανέωση με την ανάδειξη νέων στελεχών, είχε ως αποτέλεσμα αμφιλεγόμενο έως απολύτως υπονομευτικό, με την εμφάνιση προσώπων που δεν προέρχονται, αλλά αντιπαλεύουν τον πολιτικό χώρο, ή δεν είναι σμιλευμένα με τα παρόντα προβλήματα του τόπου.

Δεν βρέθηκε ούτε ένας, μα ούτε ένας κομματικός που να περιοδεύσει στην Καστοριά προληπτικά, αλλά και για να διακριβώσει την επιτυχία της φερόμενης ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού της Καστοριάς και να παρακινήσει άλλους, ακόμη και με την διαδικασία της μετάκλησης να ασχοληθούν με τον τόπο.

Με μια πρώτη προσέγγιση η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί την παρούσα (συγκυρία) τους παρόντες (λόγους). Αυτούς που προτιμούν τον χώρο μικρό και ισχνό, για να μπορούν να τον ελέγχουν και να μοιάζουν οι ίδιοι, αν όχι σωτήρες και φωστήρες, κάτι σαν το αναγκαίο κακό, σαν το μη χείρον.

Αν παρακολουθήσει κάποιος όλα όσα συμβαίνουν γύρω του στην Καστοριά και ειδικά όσους φέρονται να εκπροσωπούν πολιτικά, αισθητικά, κοινωνικά και ποιοτικά την Νέα Δημοκρατία από θέσης ευθύνης στον τόπο αυτό, μάλλον θα συμφωνήσει ότι η αδιαφορία, η ακύρωση των εκλογών της 13ης Μαΐου στην Καστοριά και η ισχνή ΝΟΔΕ, τελικά υπονομεύουν σοβαρά την προοπτική.

Όχι απλά και μόνο το μεσοπρόθεσμο συμφέρον της συγκεκριμένης παράταξης, αφού αυτό είναι δευτερεύον αν όχι τριτεύον ζήτημα. Αλλά πρωτίστως της Καστοριά το παρόν και το διηνεκές της. Όχι μόνο δηλαδή ίσα βάρκα ίσα πανιά στην Καστοριά, αλλά και βαρκούλες που αρμενίζουν είναι στην Νέα Δημοκρατία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 938



* * *


"Κυριακή 13 Μαΐου γιορτάζει η δημοκρατία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία,που αποκατέστησε στην Ελλάδα την καλύτερη δημοκρατία που είχε ποτέ με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και την μεταπολίτευση το 1974,έχει εσωκομματικές εκλογές. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, όχι όμως για την Καστοριά.

Η Ν.Δ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο αποτελεί την μεγάλη ελπίδα αλλά και την εγγύηση πως θα φέρει την νέα μεταπολίτευση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Με τον άξιο νέο μας πρόεδρο τα τελευταία 2 χρόνια θα έχουμε 2η φορά εσωκομματικές εκλογές κάτι που γίνεται 1η φορά στην ιστορία της παράταξης. Στην Καστοριά όμως η μεγάλη έλλειψη ενδιαφέροντος συμμετοχής στα όργανα της ΝΟΔΕ και των 3 τοπικών, οδήγησε στην ακύρωση των εκλογών και την απ’ ευθείας ανάδειξη όσων επιθυμούσαν την εκλογή, αλλά και όσων προέκυψαν με το…”τσιγγέλι”. Αύριο έχουν δικαίωμα ψήφου 150.000 μέλη, με το 20% αυτών να εγγράφονται πρώτη φορά και οι μισοί να είναι κάτω των 35 ετών. Ο πρόεδρός μας κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για εσωκομματική δημοκρατία, οικονομική αυτοτέλεια και ανανέωση. Στην Καστοριά όμως κάτι δεν πάει καλά.

Τι περιμένει όμως κανείς όταν ο πρώην βουλευτής διοργανώνει 2 εκδηλώσεις με τεράστια επιτυχία, μία για το μακεδονικό τον Φεβρουάριο στο Άργος και μία τον Απρίλιο για τους νέους αγρότες στην Κορησό και δεν παρευρίσκεται το Δ.Σ της ΟΝΝΕΔ; Όταν μάλιστα στην 2η ο ένας εισηγητής είναι γεωπόνος-Msc εδαφολόγος και μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ! Τις και τι πταίει για όλα αυτά; Γιατί αυτή η απαξίωση στην ενεργό συμμετοχή; Ποιοι θέλουν το κόμμα “μικρό και προσκείμενο” και όχι ανοικτό και μεγάλο; Ξεχνούν αυτοί οι λίγοι πως η ΝΔ πέτυχε μεγάλες νίκες μόνον όταν άνοιξε τα φτερά της; Προσωπικά συγχαίρω όλους όσους θα συμμετέχουν στα νέα κομματικά όργανα, τους εύοχμαι καλή επιτυχία και τους δηλώνω πως θα τους στηρίζω για το καλό της Καστοριάς, της Ν.Δ και του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη που ήμουν από τους ελάχιστους που στήριξαν από την αρχή και κάθε μέρα δικαιώνομαι".

Ζήσης Τζηκαλάγιας
π. βουλευτής Ν.Δ.

* * *


“Ακυρώθηκαν” οι εσωκομματικές εκλογές στην Καστοριά που ήταν προγραμματισμένες για αύριο (σημ. σήμερα). Ο λόγος; Ότι οι υποψήφιοι ήταν όσες και οι θέσεις.
1ον Πότε ενημέρωσε το τοπικό κόμμα ή η ΝΕΦΕ για τα ονόματα των υποψηφίων;
2ον Το γεγονός του μη ενδιαφέροντος τη στιγμή που η ΝΔ είναι σε τροχιά εξουσίας πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
3ον Ακόμα και χωρίς ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα γιατί να μην στηθούν κάλπες;
Μήπως τελικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στην Καστοριά ήταν πολύ μικρός; Σε κάθε περίπτωση δεν το λες και γιορτή της Ν.Δ. και σίγουρα ούτε της Δημοκρατίας.

Κίμων Μηταλίδης
στέλεχος Ν.Δ.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/10/18

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/18

    Ποτέ και πουθενά όλες αυτές τις δεκαετίες η Ν.Δ δεν υποστήριξε ότι είναι και εκφράζει τον χώρο της δεξιάς. ΠΟΤΕ. Αντίθετα ήταν ένα μόρφωμα του [.....] Καραμανλή (Ευταξία ακουυυυύς…;) και μη υπηρετήσαντα την πατρίδα (κουφός),ένα προσωποπαγές υβρίδιο το οποίο σαράντα χρόνια καταρράκωσε την πατρίδα και την κοινωνία.
    Άλλωστε ο γιός της αδελφής του δεν δύναται....
    Στην τελική ποιος αδειάζει να... την Ν.Δ
    Μόνο κάτι βαψομαλλιάδες αστούληδες που τρέμουν μην τυχόν και τους κάνουν παρατήρηση οι αναρχοάπλυτοι.

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ