19.10.18

«Παράδοση – παραλαβή»

Επιτροπή Ελέγχου:

Tο πολυμηχάνημα «αποκλίνει από τους όρους της σύμβασης» και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να παραληφθεί.[...] Ιδιαίτερη εντύπωση (και αίσθηση) προκαλεί η κατά τα άλλα χαρμόσυνη είδηση, ότι μερικούς μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή παρέδωσε με την ανάλογη δημοσιότητα μάλιστα, το περίφημο πολυμηχάνημα καθαρισμού καλαμώνων της λίμνης της Καστοριάς. Που στοίχισε κάπου 315.000,00 ευρώ.

Δεν είναι ότι το πολυμηχάνημα μοιάζει αρκετά ακριβό για μια τέτοια τιμή. Προφανώς διαδικαστικά η προμήθεια εκπληρώνει όλες τις εγγυήσεις της δημοσιονομικής τάξης.

Ούτε διότι πολύς είναι ο θόρυβος που προκλήθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για μια δευτερεύουσας, αν όχι τριτεύουσας σημασίας προμήθεια. Μηχανήματος υποστήριξης –ούτε καν υποδομής– που αν μη τι άλλο δεν είναι κάτι εντελώς νέο, αφού υπήρχε εδώ και χρόνια (και υπάρχει) ήδη τέτοιο μηχάνημα, έστω και μικρότερο.

Είναι όμως, που το όλο happening της τελετής «παράδοσης-παραλαβής» περιβλήθηκε με ένα εντελώς μοναδικό τρόπο, σε μια Καστοριά, στην οποία δεν έχει εκτελεσθεί κανένα (απολύτως κανένα) έργο υποδομής εκ μέρους της Περιφέρειας (και Αντιπεριφέρειας – όπως και του Δήμου Καστοριάς), όλα αυτά τα χρόνια της αυτοδιοικητικής περιόδου [...]

[...] Mόνο που από την πρώτη στιγμή της «παράδοσης και παραλαβής» προκύπτει ότι θα πράξουν ορθά όσοι έχουν την ευθύνη της χρήσης του: να το προσέχουν μήπως, εκτός από τα καλάμια της λίμνης, συμμαζέψει και άλλα. Ακόμη και τα χλωρά.

Απόσπασμα από το φύλλο  955 της ΟΔΟΥ της 11ης Οκτωβρίου 2018.


* * *


Kozanimedia:

Πόρισμα -βόμβα για το πολυμηχάνημα, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στη λίμνη της Καστοριάς και παρελήφθη- επικοινωνιακά- από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη και τον τοπικό Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο, φαίνεται πως έχει στα χέρια του το τμήμα Προμηθειών της Π.Ε. Καστοριάς, το οποίο διαβιβάστηκε αρμοδίως από την επιτροπή παραλαβής του έργου.
Το πόρισμα της επιτροπής ουσιαστικά καταδεικνύει τις μεγάλες αποκλίσεις του πολυμηχανήματος που έπεσε στη λίμνη της Καστοριάς, από αυτό που προέβλεπε η σύμβαση, έχοντας σωρεία παρατηρήσεων για

Τον υδραυλικό βραχίονα
Την ανυψωτική ικανότητα(προκύπτει από το έλλειμμα του υδραυλικού βραχίονα, ο οποίος στερείται ποδαρικών στήριξης για τις συνθήκες της λίμνης Καστοριάς, καθιστώντας ουσιαστικά το πολυμηνάνημα ανίκανο για τις εργασίες τις οποίες προορίζεται)

-Το Βάθος εκτοπίσεως
-Τους πλωτήρες πλεύσης
-Την Καμπίνα του χειριστή
-Τα φώτα αγκύρωσης
-Τα κιγκλιδώματα ασφαλείας

Επίσης γίνονται επισημάνσεις για το βάρος του πολυμηχανήματος, καθώς και την έλλειψη θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού στην καμπίνα του χειριστή που δημιουργούν δύσκολες συνθήκες τόσο στον χειριστή, όσο και στην απόδοση του μηχανήματος.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες την υπόθεση, υπάρχει και έλλειψη ναυπηγικής μελέτης για το συγκεκριμένο πολυμηχάνημα, γεγονός που αποτελεί έλλειψη μείζονος σημασίας καθότι η ΠΕ Καστοριάς δεν θα είχε τρόπο νηολόγησης, με ότι αυτό σημαίνει, όπως π.χ. επιπλέον χρήματα για μελέτες.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τη κίνηση της Περιφερειακής Αρχής, να στήσει επικοινωνιακή παραλαβή του πολυμηχανήματος, λίγες ημέρες πριν, με δηλώσεις μάλιστα που έστελναν μηνύματα τόσο για τις εκλογές, όσο και σε αυτούς που άσκησαν κριτική στην όλη διαδικασία.

Οι πληροφορίες του kozanimedia κάνουν λόγο για επίσπευση των διαδικασιών, στη δικαστική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον εισαγγελέα να έχει καλέσει τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του 2015, που ματαίωσε τους δύο διεθνής ανοικτούς διαγωνισμούς και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του 2017 που προχώρησαν με αποφάσεις τους, στην έγκριση των όρων του διαγωνισμού και στην κατακύρωση του αποτελέσματός του, παρά την αρνητική εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού.

Να σημειωθεί πως το τμήμα προμηθειών, οφείλει να μεταβιβάσει την έκθεση της επιτροπής στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει συμβεί από τις 9 Οκτωβρίου, οπότε και συνεδρίασε η επιτροπή.

Ζήσης Πιτσιάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ