31.10.18

ΟΔΟΣ: Δημοκρατίες και δημοκρατίες


ΟΔΟΣ: 28.6.2018  | 942


Οι διαμαρτυρίες των ελάχιστων βεβαίως Ελλήνων σε πεζοδρόμιο του Λονδίνου σε λίγα μόλις μέτρα απόσταση (αναπνοής) από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και ακριβώς απέναντι από το κτήριο συμφερόντων της ελληνικής ομογένειας στο Λονδίνο (και σε άλλη κοντά  στην Ντάουνινγκ Στριτ), είχαν εικόνες μια απίστευτη αμεσότητα ["εδώ"]. Την αμεσότητα της Δημοκρατίας: Ο ίδιος ο (ολόκληρος) πρωθυπουργός να υποβάλλεται στην απαξιωτική κριτική και τις διαμαρτυρίες πολιτών στο απέναντι πεζοδρόμιο –με Λονδρέζους αστυνομικούς να τους κρατούν σε απόσταση ασφαλείας μερικών μέτρων από τον αποδέκτη της διαμαρτυρίας τους.

Αν και η φρασεολογία «προδότη» (κλπ) μόνο με την ρηχή πολιτική της σημασία μπορεί να γίνει κατανοητή, αναμφίβολα ο too hard to die (όπως ο ίδιος θριαμβευτικά απήγγειλε) νεαρός πρωθυπουργός, διαπίστωσε πώς εξασκείται το δημοκρατικό δικαίωμα διαδήλωσης στην καρδιά της πρωτεύουσας της πιο παλιάς κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας του κόσμου -από την εποχή που οι Έλληνες υποτάσσονταν στο φακιόλιο το τούρκικο.

Σκηνή πολύ συνηθισμένη στο ίδιο το Λονδίνο, όταν αποδοκιμάζονται (ή ακόμη και όταν επιδοκιμάζονται) οι Βρετανοί πολιτικοί, ή άλλοι επισκέπτες, όπως και σε όλο τον Δυτικό Κόσμο αντίστοιχα.

Με εξαίρεση την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πριν ελάχιστα χρόνια όταν επί αμερικανικού εδάφους, Τούρκοι αστυνομικοί με πολιτικά, έπιασαν στο κυνήγι με την βία διαδηλωτές Κούρδους.

Η εξαίρεση αυτή διευρύνεται ανησυχητικά και στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο που συμπληρώθηκαν ούτε δύο εβδομάδες αφ’ ότου για τις ανάγκες της υπογραφής της συνθήκης των Πρεσπών, δεν απομονώθηκαν απλά στο Πισοδέρι, πολλά χιλιόμετρα μακριά οι διαδηλωτές με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν αποκόπηκαν οι συγκοινωνίες απλώς από/προς Καστοριά με την περιοχή της Φλώρινας. Δεν ερήμωσε μόνο το χωριό Ψαράδες των Πρεσπών από τους κατοίκους που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως και από τους αξιωματούχους.

Δεν θύμιζε απλά η περιοχή Καστοριάς και Δυτικής Μακεδονίας «κατάσταση πολιορκίας». Ούτε μόνο σε ένα απολύτως αποστειρωμένο περιβάλλον, καρικατούρα του παραλίμνιου χωριού των Ψαράδων, με τους «υψηλούς» προσκεκλημένους και τις εξοχότητές τους να καταφθάνουν με στρατιωτικά ελικόπτερα από την Καστοριά (και όχι μόνο)· η Ελλάδα θύμιζε κάτι άλλο. Εκτός Ευρώπης. Εκτός Δημοκρατίας.

Είναι που εκτός απ’ όλα αυτά, και πάλι στο Λονδίνο, μόλις ο αριστερός Έλληνας πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο (υπερπολυτελές) αυτοκίνητο που τον μετέφερε, εντελώς ανενόχλητος φυσικά, και απομακρύνθηκε, δύο Έλληνες άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, κινήθηκαν μπροστά στις κάμερες που κατέγραψαν τις κινήσεις τους με εχθρικές και υπαινικτικά βίαιες διαθέσεις κατά των ελάχιστων διαδηλωτών.

Όπως ακριβώς θα αντιδρούσαν οι άνδρες ασφάλειας του Ρετζέπ, του Βλαντιμίρ και άλλων της δημοκρατικής κατηγορίας τους. Σε ξένο έδαφος! Και ενώ ο πρωθυπουργός είχε φύγει!

Τα κόμματα που διέλυσαν την Αθήνα και την χώρα το 2011 έως 2014, συμμαχώντας de facto με κάθε αναχρονισμό, διαμαρτύρονται τώρα και κακοχαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές που είναι οι ίδιοι με τα δικά τους χρόνια.

Στην χώρα που καίνε και διαλύουν τα πάντα, όχι μόνο υπάρχει και πάλι ορατός ο διχασμός.

Επιπλέον κινδυνεύεις να χαρακτηρισθείς «Χρυσαυγίτης», αν δηλώσεις την διαφωνία σου για τους χειρισμούς στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και αν τολμήσεις να επιμένεις, πρέπει να πιάσεις τα βουνά και τα όρη. Αλλιώς δηλώνεις μεταμέλεια, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτ. Αδαμόπουλος, ή «απολαμβάνεις» το θέαμα του Λονδίνου. Και η ζωή συνεχίζεται.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ