16.10.18

OΔΟΣ: Με υπευθυνότητα


ΟΔΟΣ 7.6.2018 | 939

Ώσπου όμως να υπάρξει πλήρης, οριστική και δεσμευτική αναγνώριση, εκ μέρους των Σκοπίων, της αλήθειας και της πραγματικότητας, οφείλουν οι διαπραγματευτές της Ελλάδος να ενεργούν με υπευθυνότητα.



«Ευτυχώς» για το γεγονός ότι στην Ελλάδα, οι πολιτικοί είναι τόσο πολύ λαϊκιστές, ώστε δεν μοιάζει πιθανό να αποφασίσουν στο άμεσο μέλλον, να προχωρήσουν σε συμφωνία με τα Σκόπια. Όχι τουλάχιστον με ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, όπως σημείωνε (περίπου κατά λέξη) το πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ πριν δύο εβδομάδες περίπου. Με τον ένθερμο αναγνώστη που υπέγραφε, να καθησυχάζει όσους είχαν πιστέψει ή είχαν ανησυχήσει ότι με τα δεδομένα της στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση των ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ θα προχωρούσε σε συμβιβασμό με τα Σκόπια και μάλιστα στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Και πράγματι, μόλις μερικές ημέρες αργότερα, την τελευταία δήθεν στιγμή, η πρόοδος των συνομιλιών, κατά τις οποίες -σύμφωνα με τον θρύλο- είχε υπάρξει συμφωνία για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (π.χ. «Βόρεια Μακεδονία») διεκόπη. Τα κλιμάκια των απεσταλμένων των δύο χωρών που τους τελευταίους αρκετούς μήνες είχαν κάνει την διαδρομή ως την Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, σαν το δρομολόγιο «Ομόνοια-Πατήσια», επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Στο μεταξύ είχε ήδη ανακοινωθεί ότι απέμενε, τάχα, να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο νεαρής ηλικίας πρωθυπουργών Ελλάδος και Σκοπίων, για την οριστικοποίηση της μνηστείας. Επικοινωνία που (ίσως) δεν έγινε ποτέ στον χρόνο που αναγγέλθηκε. Ενώ οργανώνονται αρκετά συλλαλητήρια στην Βόρειο κυρίως Ελλάδα –περιλαμβανομένης και της Καστοριάς, για χθες Τετάρτη (που η ΟΔΟΣ ήδη έχει κλείσει την ύλη του φύλλου της και οδεύει για εκτύπωση). Κάτι αντίστοιχο, πραγματοποιήθηκε βεβαίως και στα Σκόπια με τους «απογόνους» του… Μεγάλου Αλεξάνδρου να ολοφύρονται και να οργίζονται.

Επιπλέον, στην Ελλάδα πάλι, από ορισμένους θερμόαιμους είχε υποβληθεί κατά μελών της κυβερνητικής πολιτικής ηγεσίας και κατά παντός προφανώς υπευθύνου, μήνυση για εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της τέλος πάντων, ενέργεια πο υ προκαταβολικά λογίζεται ως απολύτως λανθασμένη και επικίνδυνα διχαστική.

Η επιχειρηματολογία του κοινωνικού πυρήνα που προχώρησε στην υποβολή της μήνυσης, είναι βέβαια λογική. Όμως η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον σε άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, όπως και η Δημοκρατία της, για να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια αδικήματα, τα οποία συνιστούν αναχρονισμό και δεν έχουν παρά μόνο μουσειακή και ιστορική αξία.

Έστω κι’ αν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, σε απολύτως ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική γραμμή τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της π. Δευτέρας στην ΕΡΤ1 (στο τέλος ο παρουσιαστής δημοσιογράφος κ. Σ. Κοτρώτσος που υποτίθεται ότι… ανέκρινε τον υπουργό, ευχήθηκε να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία με τα Σκόπια), επέμενε ότι όλα είναι ζήτημα ημερών, ωστόσο, η ανακούφιση από την διακοπή των συζητήσεων είναι ορατή.

Πόσο μάλλον που γίνεται ολοένα και πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί ότι με τον ΣυΡιζΑ να υποδύεται τον διαλλακτικό και «υπεράνω» πόλο, και τους ΑνΕλ τους αδιάλλακτους υπερπατριώτες, η κυβέρνηση των ΣυΡιζΑ–ΑνΕλ «αξιοποιεί» το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, όχι μόνο για να στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και για προεκλογική εκμετάλλευση της κομματικής πελατείας τους που κινείται στα δύο αντίθετα άκρα.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αξιοπρόσεκτα γεγονότα. Όπως η πρόταση «Μακεντόνια Ιλιντένσκα» που προστέθηκε εκτός πλαισίου των ιδεών του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ. Όπως επίσης η σταθερή άρνηση των Σκοπίων να συζητήσουν την erga omnes ισχύ τυχόν συμφωνίας. Αλλά και η όχι απαραίτητα άδολη ενέργεια της αυτόνομης έως σήμερα Εκκλησίας τους (που αφού έκανε ένα περίγυρο σε άλλα Πατριαρχεία, όπως της Σόφιας και του Βελιγραδίου), υπέβαλε αίτηση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για επαναφορά της στην «κανονικότητα» με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχριδών.

Όλα αυτά είναι εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία. Εύλογη ανησυχία· όπως και την απόδειξη ότι εκεί στα Σκόπια, αποκρούοντας την erga omnes ισχύ της συμφωνίας και αξιώνοντας ακόμη «Μακεδονική» ταυτότητα, συμπεριφέρονται ανειλικρινώς και ύπουλα στα χνάρια της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία.


***

Δεν είναι εθνικισμός ούτε φανατισμός, 
να αρνείσαι να αποτελείς -και μάλιστα εθελούσια, με την υπογραφή της χώρας σου, μέρος της συνεχιζόμενης προπαγάνδας των Σκοπίων.


***

Με όχημα την συμφωνία με την Ελλάδα επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την θέση τους, να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να λάβουν προσκλήσεις για ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιδιώκουν να συνεχίζουν ταυτόχρονα την άθλια αλυτρωτική τους προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο -και σε ό,τι αφορά τον περίγυρό μας, στην Καστοριά. Την διοικητική περιοχή της Ελλάδος, όπου η Περιφέρειά της (υπό των κ.κ. Θ. Καρυπίδη – Σ. Αδαμόπουλο), δεν εξέδωσε ψηφίσματα, ούτε για την τιμή των όπλων έστω, ενώ επιπλέον ενθαρρύνει την «πολιτιστική αλληλεπίδραση» με το συγκεκριμένο γειτονικό κράτος που εχθρεύεται ολοφάνερα, επίσημα και πανηγυρικά την Ελλάδα και την εδαφική ακεραιότητά της, επιβουλευόμενη περιοχές που περιλαμβάνουν την Καστοριά.

Την ίδια περίοδο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, δήλωνε ότι «έπεφτε από τα σύννεφα», για όσα είχε δηλώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Δεν είχε ακούσει ούτε για την προπαγάνδα που μαίνεται.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν ότι τα Σκόπια ακόμη και με συμφωνία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όχι μόνο δεν εννοούν να σταματήσουν την προπαγάνδα και τον αλυτρωτισμό τους (ειδάλλως δεν θα αρνούνταν την erga omnes ισχύ), αλλά με όχημα την Αρχιεπισκοπή Αχριδών, ετοιμάζονται για άλλους είδους προέλαση σε βάρος της Ελλάδος.

Ετοιμάζονται να προσθέσουν στους μηχανισμούς προπαγάνδας και τα εκκλησιαστικά ζητήματα των δικαιοδοσιών, επαναφέροντας όσα εξελίχθηκαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα. Και όσοι βιάστηκαν να επικροτήσουν την εξέλιξη αυτή, ίσως σύντομα θα απαιτηθεί να το ξανασκεφθούν. Τα Σκόπια, στην πραγματικότητα κλιμακώνουν την κατάσταση πολιορκίας και δεν παραιτούνται από τις εχθρικές βλέψεις τους.


* * *


Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι τα Σκόπια ακόμη και με συμφωνία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όχι μόνο δεν εννοούν να σταματήσουν την προπαγάνδα και τον αλυτρωτισμό τους (ειδάλλως δεν θα αρνούνταν την erga omnes ισχύ), αλλά με όχημα την Αρχιεπισκοπή Αχριδών, ετοιμάζονται να προσθέσουν στους μηχανισμούς προπαγάνδας και τα εκκλησιαστικά ζητήματα των δικαιοδοσιών, επαναφέροντας όσα εξελίχθηκαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα.

* * *

Εν όψει όλων αυτών, προσφέρεται μια καλή ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει πλήρως απ’ όλες τις έως τώρα συγκλίσεις. Διότι, με τα δεδομένα αυτά και τις πραγματικές προθέσεις των Σκοπίων, σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει την λέξη «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, ούτε με χρονικό ούτε με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Και δεν είναι εθνικισμός ούτε φανατισμός, να αρνείσαι να αποτελείς -και μάλιστα εθελούσια, με την υπογραφή της χώρας σου, μέρος της συνεχιζόμενης προπαγάνδας των Σκοπίων, την οποία έχουν χάψει ως «πολιτιστική αλληλεπίδραση» αφελείς (και όχι μόνο) της Καστοριάς.

Οι παλιότεροι θυμούνται την Γερμανία, ως μεγάλο ενιαίο κράτος που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για αρκετές δεκαετίες παρέμεινε χωρισμένη τεχνητά σε αυτοτελείς κρατικές οντότητες: Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Όλοι ακόμη γνωρίζουν την τεχνητά διαιρεμένη Κύπρο, στο έδαφος της οποίας δημιουργήθηκε η Βόρεια Κύπρος ως ανεξάρτητη Δημοκρατία. Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι η Κορέα είναι τεχνητά διαιρεμένη σε Νότια και (την γνωστή) Βόρεια Κορέα, και ότι πρόκειται κατ’ ουσία για ένα έθνος, ένα κράτος που ίσως στο μέλλον επανενωθεί.

Με τις έννοιες αυτές και τα δεδομένα αυτά, το «Βόρεια» Μακεδονία, ή και το «Άνω» Μακεδονία (που είναι η αρχαία ονομασία της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας) είναι λάθος ονομασίες.

Αν υπάρξει συμφωνία με αυτά τα ονόματα, κατέχοντας εκεί στα Σκόπια -και μάλιστα με την βούλα της Ελλάδος- την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, θα συνεχίσουν αχαλίνωτοι την ύπουλη προπαγάνδα και τον διασυρμό της Ελλάδος, της Μακεδονίας, της Καστοριάς. Οργιάζουν για τόσα πολλά χρόνια τώρα, ενώ βρίσκονται σε δεινή θέση και κατάσταση. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα να υποψιαστεί κανείς το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Αλλά ούτε και ο χρονικός προσδιορισμός μιας πιθανής ονομασίας, είναι ασφαλής για την Ελλάδα. Διότι μπορεί η Υόρκη στην Αγγλία, να μην διατρέχει κανένα κίνδυνο από την Νέα Υόρκη, ή η Καληδονία από την Νέα Καληδονία. Η Ουαλία που είναι χώρα της Μεγάλης Βρετανίας με σχετική αυτονομία, χωριστή γλώσσα και αποκλίνουσα εθνική συνείδηση, να είναι στο έδαφος του Βρετανικού Κράτους, μπορεί να είναι διακριτή σε βόρεια και νότια Ουαλία, αλλά δεν επιβουλεύεται ο Βορράς τον Νότο.

Τα Σκόπια δεν δικαιούνται να προσδιορισθούν, δεν πρέπει να τους χαριστεί το όνομα της Μακεδονίας με κανένα συνδυασμό γεωγραφικό ή χρονικό, για τον πολύ απλό λόγο ότι, εμπράκτως και δημόσια εχθρεύονται και επιβουλεύονται την Ελλάδα, οργανώνοντας την πολιτιστική επικυριαρχία στην Καστοριά και διεκδικώντας εδάφη ως την Λάρισα.

Καθώς οι βόρειοι γείτονες έχουν γαλουχηθεί με ψυχωτικά σύνδρομα, δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να συμφωνήσει ακόμη και με σύνθετη ονομασία σωρευτικά με γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό μαζί. Να ονομαστούν δηλαδή, –όπως η Νέα Νότια Ουαλία που βρίσκεται στην Αυστραλία και κανένα κίνδυνο δεν προκαλεί στην εδαφική ακεραιότητα της Μεγ. Βρετανίας– σε Νέα Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι λόγω της εδαφικής γειτνίασης των Σκοπίων με την Ελλάδα και προπαντός λόγω της ανθελληνικής και ύπουλης προπαγάνδας τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ακόμη και έτσι, δεν θα είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι Μακεδόνες.

Ώσπου όμως να υπάρξει πλήρης, οριστική και δεσμευτική αναγνώριση, εκ μέρους των Σκοπίων, της αλήθειας και της πραγματικότητας, οφείλουν οι διαπραγματευτές της Ελλάδος να ενεργούν με υπευθυνότητα. Να εγκαλούν τους προπαγανδιστές των Σκοπίων που δρουν ανενόχλητοι ακόμη και στην Καστοριά και να μην τους βοηθούν ακόμη και άθελά τους.

Να μην περιθωριοποιούν όσους μετέχουν σε συλλαλητήριο, όπως αυτό που είχε προγραμματισθεί για χθες στην Καστοριά, ακόμη και εάν δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Να βοηθούν ασμένως (και όχι «ασμενώς» όπως επανειλημμένα τόνιζε το επίρρημα ο υπουργός εξωτερικών στην ανεκδιήγητη διαφημιστική συνέντευξή του στην κρατική ΕΡΤ1) το φρόνημα των Ελλήνων σε Μακεδονία και σ’ όλη την χώρα, και να μην ειρωνεύονται την ανησυχία και την διαίσθησή τους.



Φωτογραφία: Άγαλμα του Αντινόου σε τύπου Ασκληπιού ή Διονύσου (2ος αι. μ.Χ) από το Ιερό της Ελευσίνας. Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιουνίου 2018, αρ. φύλλου 939


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ