31.10.18

Σημεία ομιλίας υφυπουργού κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας

Στην ημερίδα με θέμα: «Η Ελληνίδα Αγρότισσα» που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη 16 Οκτωβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο συνεδριακό αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου ήταν τα εξής:

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας είναι μια ημέρα υπενθύμισης για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η γυναίκα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας. Ένας ρόλος που είναι συνεκτικός για την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αγροτική παραγωγή είναι μια δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται δυναμισμό, προσήλωση στον στόχο και ακούραστη προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο η συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα, είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς ο ρόλος τους είναι πολύπλευρος και σε άλλα θέματα που προσδιορίζονται κυρίως από την ενασχόληση τους με την φροντίδα της οικογένειας και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό.

Στο πέρασμα του χρόνου η γυναίκα αγρότισσα κατάφερε να ανταποκριθεί στα πολυεπίπεδα καθήκοντά της παρά τις σκληρές συνθήκες που είχε συχνά να αντιμετωπίσει. Και ενώ αυτή ανταποκρίθηκε, η οργανωμένη κοινωνία άργησε πολύ να της αναγνωρίσει τον ρόλο που δικαιωματικά είχε κατακτήσει, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο για την διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου της.

Προκειμένου η γυναίκα της υπαίθρου να αποκτήσει τον δικό της διακριτό ρόλο η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 4384 /2016. Ο νόμος αυτός ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών και διαμόρφωσε το πλαίσιο της ελληνίδας αγρότισσας.

Έχουν να γίνουν και άλλα πολλά.  Η αναβάθμιση του ρόλου της ελληνίδας αγρότισσας η ισοτιμία που πρέπει να κατακτηθεί, η ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών με έμφαση στον αγροτουρισμό και την μεταποίηση, μόνο καλό μπορεί να αποφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Φίλες και φίλοι σήμερα οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην γυναίκα αγρότισσα, που αγόγγυστα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μεθοδικότητα και με τις καθημερινές μικρές και μεγάλες υπερβάσεις καταφέρνει να κρατά όρθια την ελληνική ύπαιθρο και να στηρίζει την εθνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ