Μετά από αδιαφορία χρόνων των εκάστοτε αρχών του τόπου με αποτέλεσμα την ερήμωση και παρακμή της περιοχής μας που άλλοτε ήταν γεμάτη από ζωή, αρχίσαμε να αισιοδοξούμε όταν τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια άρχισαν να γίνονται παρεμβάσεις που αφορούσαν το ιστορικό κέντρο της πόλη μας.
• Ανακαινίσθηκε το παλαιό παπλωματάδικο - αφού παραχωρήθηκε στο σύλλογό μας από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη τον οποίο και ευχαριστούμε
• Ανακαινίσθηκε το διατηρητέο κτήριο που στεγαζόταν το καφενείο Ρόντση, για να γίνει εκκλησιαστικό μουσείο.
• Έγινε ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας.
• Ανακαινίσθηκε το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς για να στεγάσει το νέο τμήμα της Αρχιτεκτονικής σχολής.
• Έγινε παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
• Έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του Πνευματικού Κέντρου.
Κάναμε ένα μικρό απολογισμό των προσπαθειών που έγινα όλα αυτά τα χρόνια από τον σύλλογό μας για την αναβάθμιση της παλαιάς πόλης – του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε την συμπαράσταση όλων. Δυστυχώς , βλέπουμε ότι όλη η μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων δεν είχε θετικό αποτέλεσμα παρά τις υποσχέσεις βουλευτών – περιφερειάρχη- αντιπεριφερειάρχη – δημάρχου – ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο.
Σήμερα η εγκατάλειψη και η ερήμωση συνεχίζεται και αυτό μας ανησυχεί και μας θλίβει ιδιαίτερα. Θέλουμε για μία ακόμη φορά ν’απευθυνθούμε σε όλους και να τους πούμε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δε εγκαταλείπεται το ιστορικό κέντρο, το μέρος που γράφτηκε η ιστορία του τόπου, το μέρος που βρίσκονται τα μνημεία της Καστοριάς μας και να τους καλέσουμε να πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.
Συγκεκριμένα:
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Δυστυχώς εδώ ήμασταν απαράδεκτα ασυντόνιστοι για μία ακόμη φορά το 2012, με αποτέλεσμα να κλαπεί το τμήμα από την Καστοριά, ν’ αλλάξει όνομα και να πάει στην Κοζάνη.
Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο να ιδρύεται με Φ.Ε.Κ τμήμα αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, να ξοδεύονται περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές, να γίνεται σχεδιασμός λειτουργίας του τμήματος για τα πρώτα χρόνια χωρίς απολύτως καμία δαπάνη πρόσληψης ανθρωπίνου δυναμικού και το τμήμα να αλλάζει όνομα και να πηγαίνει στην Κοζάνη σε μισθωμένο κτήριο. Η δε αρχιτεκτονική να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο Ηπείρου (Ιωάννινα) χωρίς να υπάρχει Πολυτεχνείο.
Σας ρωτάμε αυτή η αδικία ποτέ θα αποκατασταθεί;
Όλοι βέβαια αναγνωρίζουν το δίκαιο αίτημα, όλοι υπόσχονται, αλλά αποτελέσματα δεν βλέπουμε, ίσως γιατί δεν αποδόθηκαν μέχρι σήμερα οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Όλοι χαιρετίσαμε με χαρά την πρόταση του Μητροπολίτη μας για ανακατασκευή του διατηρητέου κτηρίου –πρώην καφενείο Αίγλη του Ρόντση και την μετατροπή του σε Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Το έργο εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg το 2005 με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Πέρασαν 12 χρόνια και ακόμη βλέπουμε ότι το Εκκλησιαστικό Μουσείο δεν τελειοποιήθηκε ώστε να λειτουργήσει. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν εργασίες συντήρησης λόγω της εγκατάλειψης.
Ερωτάμε γιατί καθυστερεί η λειτουργία του εκκλησιαστικού μουσείου και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι ώστε να τελειώσει αυτό το έργο;
ΞΕΝΙΑ
Γνωρίζαμε ότι το κτήριο είχε δοθεί το 2002 στο Δήμο Καστοριάς για πρώτη φορά και εν συνεχεία δόθηκε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010 για μετατροπή σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων. Γιατί το έργο αυτό χάθηκε αντί να υπάρχει συνέχεια; Ίσως κάποιοι ξέχασαν ότι στο παρελθόν το κτήριο αυτό συγκέντρωνε το σύνολο των κοσμικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ωραιότερη περιοχή της Καστοριάς. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε είχε βρεθεί και τρόπος χρηματοδότησης του έργου.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Πρόσφατα είδαμε κατεδάφιση ανωδομής και από κει και πέρα τίποτα άλλο. Θέλουμε ν’ απευθυνθούμε στον κ. Δήμαρχο και κ. Αντιπεριφερειάρχη και να τους ρωτήσουμε αν υπάρχει άλλη πόλη στην Δ. Μακεδονία και μάλιστα πρωτεύουσα νομού που δεν έχει Πνευματικό κέντρο. Και αντί να προσπαθούμε να φτιάξουμε το Πνευματικό κέντρο και να δώσουμε ζωή στο κέντρο της πόλης, συζητάμε για συνεδριακό πολλών εκατομμυρίων ευρώ, φυσικά εκτός περιοχής.
Τελειώνοντας, ζητούμε για μια ακόμη φορά να επανεξετασθούν όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την αναβάθμιση της παλαιάς πόλης και όλοι μαζί να καθίσουν σένα τραπέζι και να σχεδιάσουν αυτά που πρέπει να γίνουν.
Σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει η παλαιά πόλη είναι απαράδεκτη, είναι εικόνα ντροπής και θα απευθύνουμε ένα ερώτημα εύλογο προς όλους: Δεν σας συγκινεί η εικόνα της εγκατάλειψης, της ντροπής που παρουσιάζει η παλαιά πόλη -ιστορικό κέντρο;
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ομόνοια»
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Ιουνίου 2018, αρ. φύλλου 942
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.