26.10.18

Το σκάκι




17. Rd8# CHECKMATE

● Αυτή η παρτίδα παίχτηκε στην όπερα του Παρισιού το 1858, ανάμεσα στον αμερικανό σκακιστή Πωλ Μόρφυ και αντιπάλους τον δούκα Κάρολο του Μπράνσγουικ και τον κόμη Ισουάρ ντε Βοβενάργκ. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα αστραπιαίας επίθεσης και τελειώνει με ένα θεαματικό συνδυασμό. Ονομάζεται «Μια βραδιά στην όπερα». 

● [...] «Αισθάνομαι σαν σκακιστής που παίζει ταυτόχρονα σε δύο σκακιέρες γιατί έχουμε ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά, όσο και για το θέμα του ονόματος»  τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, 13/6/2018. Υπάρχει κάποια διασύνδεση του ζητήματος των Σκοπίων με αυτό του χρέους; Όσο αφορά το σκακιστικό θέμα, καλός σκακιστής σίγουρα δεν είναι και ίσως να μην γνωρίζει καν το παιχνίδι, διότι ένας καλός παίχτης σκακιού δεν αποκαλύπτει την τακτική του. Στο πρώτο παιχνίδι (στη πρώτη σκακιέρα όνομα Σκοπίων) παρεχώρησε ματ, εν γνώσει του χάνει με όλα τα πιόνια που παρέδωσε (όνομα, γλώσσα, εθνότητα). Στο δεύτερο (χρέος) θα δούμε τον Αύγουστο, η παρτίδα σκακιού παίζεται ακόμα. Σκακιστής ή πιόνι;

“Και είπεν ο Θεός, γενηθήτω φως
και εγένετο φως”
Και είπεν ο Αλ. Τσίπρας γενηθήτω Βόρεια Μακεδονία και εγένετο Βόρεια Μακεδονία. Και είδεν ο Τσίπρας ότι Βόρεια Μακεδονία καλήν, και διεχώρισεν την Βόρεια Μακεδονίαν εις έθνος μακεδονικόν και γλώσσαν μακεδονικήν. 12/6/2018.

● «[...] Με τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών». 
Μάλλον εννοούν χώρα που ανοίγει δρόμους στους γείτονές της και όχι στο λαό της. Διότι κλειστοί ήταν οι δρόμοι που οδηγούσαν στις Πρέσπες την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων. Χρήση δακρυγόνων και χημικών με τραυματίες για την παρεμπόδισή τους προς τις Πρέσπες. Ναι, καταλάβαμε ότι η Δημοκρατία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είναι για όποτε μας συμφέρει. 17/6/2018

● Έξι μήνες πέρασαν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ακόμη το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς να εκδώσει ψήφισμα για το Μακεδονικό και τις εξελίξεις. Να θυμίσουμε ότι τότε, η Ακαδημία Αθηνών, σε ψήφισμά της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του». Όμως ο κ. Κοτζιάς σαφέστατα έχει διαφορετική άποψη.

● Όταν θα μπουν τα Σκόπια (διόρθωση: Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ -ισχυρίζονται οι όψιμα υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο-, τότε λόγω της συμμετοχής τους στη Συμμαχία θα υπάρξει ασφάλεια για εμάς στα βόρεια σύνορά μας, και θα μπορούμε, λένε,  να στρέψουμε την προσοχή μας στον πραγματικό εχθρό που δεν είναι στο Βορρά αλλά στην Ανατολή: τη Τουρκία.

●  Όταν όμως μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα γίνουν σύμμαχοι και με τον Ερντογάν, αφού η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ. Και ως γνωστόν, επειδή είμαστε και εμείς σύμμαχοι με τους ανατολικούς γείτονές μας, τα ψάρια που ανήκουν στο Αιγαίο, κοιμούνται ήσυχα χάριν της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δε στήνουμε ούτε σημαία στα Ίμια, για να μην ταράξουμε τον ύπνο τους.

● Λένε επίσης, ότι επειδή τα Σκόπια είναι ομόδοξα, δε θα συμπράξουν με τον Ερντογάν, αλλά θα στραφούν σε εμάς. Λες και τόσα χρόνια αλυτρωτισμού εναντίον μας, οι Σκοπιανοί δεν ήταν ομόδοξοι αλλά ισλαμιστές.

●  Χαριτωμένα επιχειρήματα, σαν προφητείες γνωστού γέροντα. Τι κι αν ο ομόδοξος Πούτιν, ερωτοτροπεί με τη Τουρκία του Ερντογάν.

● Λαφαζάνης: «Η Ελλάδα να αναγνωρίσει άμεσα και πλήρως το Παλαιστινιακό κράτος». 
Μη βιάζεστε! Αναγνωρίστηκε η Βόρεια Μακεδονία, θάρθει κι η σειρά του.

● Όχι καλέ, ποιός σας είπε ότι ο περιφερειάρχης Δυτ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες; Τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά ήθελε να συναντήσει για να του επιδώσει (το αργοπορημένο κατά 6 μήνες) ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας για την ονομασία των γειτόνων-φίλων μας. Έτυχε όμως να υπογράφεται η «καλή συμφωνία» και αμέσως κακολογήθηκε.

● Γιατί δεν παραιτείται τελικά ο κ. Σ. Αδαμόπουλος από την θέση του αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, όπως πρότεινε ο ίδιος εξ άλλου; 
Μήπως τελικά έγιναν μόδα οι δηλώσεις παραιτήσεων «αλά Καρυπίδη» στη Δυτική [Ελληνική Νότια] Μακεδονία;

● Αχ, γιατί δε μας έμοιασαν τα αδέλφια μας οι Κύπριοι; Αν είχαν δεχθεί το σχέδιο Ανάν, σήμερα οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν μέλη της Ε.Ε. με το ευρώ, και δεν θα ήταν απομονωμένοι και στριμωγμένοι στη γωνία.

● Κατά τον βουλευτή του ΣυΡιζΑ και πρώην υπουργό Παιδείας κ. Ν.Φίλη το σύνθημα: «η Μακεδονία, είναι μία και Ελληνική», είναι αλυτρωτικό σύνθημα και προφανώς λόγω της «καλής συμφωνίας» με τους καλούς μας γείτονες, θα πρέπει να απαγορευτεί. Θα πρέπει να γίνει είπε: «Η Ελληνική Μακεδονία, είναι Ελληνική» (sic)!
Αγωνιούμε να μάθουμε πόσο συμφωνεί ο τοπικός Συ ΡιζΑ, η κα Τελιγιορίδου και ο κ. Καρυπίδης με αυτό.

● Καληνύχτα Δυτικο[ελληνονοτιο]μακεδόνισσα βουλευτίνα του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου και στο συναδέλφό σας Μακεδόνα στη Φλώρινα. Ωραία η μακεδονική σαλάτα που μας προσφέρατε. Λίγο καυτερή, αλλά θρεπτική.

Καλό καλοκαίρι Ελλάδα 
(συμπεριλαμβανομένης της… Βόρειας Ελλάδας)
Όπου και να’σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουνίου 2018, αρ. φύλλου 941


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ