19.10.18

Το παρασκήνιο με την προμήθεια του πολυμηχανήματος της λίμνης Καστοριάς



του Σπύρου Κουταβά
VetoNews

Η υπόθεση του πολυμηχανήματος για τον καθαρισμό της λίμνης της Καστοριάς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το vetonews, από ελάσσoν πρόβλημα που φαινόταν πριν από λίγο, εξελίσσεται σε πονοκέφαλο και οσονούπω θα γίνει μέγα πρόβλημα για την περιφερειακή αρχή.

Η συγκυρία της παραλαβής του μηχανήματος με την προεκλογική περίοδο στην οποία έχει ενταχθεί αρκετές πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής, από πλεονέκτημα θα γίνει μειονέκτημα για τον Θόδωρο Καρυπίδη και την ηγεσία της Περιφέρειας.

Το vetonews στα πλαίσια της δημοσιογραφικής έρευνας, έψαξε το θέμα της σύμβασης και ξετυλίγει το κουβάρι όλης της διαδικασίας του διαγωνισμού, ερεύνησε την υπόθεση για το πώς φτάσαμε εδώ ώστε να μην παραλαμβάνει το πολυμηχάνημα η επιτροπή παραλαβής και φωτίζει σημεία αυτής της περίεργης προμήθειας που σημειωτέων αυτή την περίοδο ερευνά και η δικαιοσύνη στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας.

Να σημειώσουμε γιατί ορισμένοι το ξεχνούν, ότι η τριμελής επιτροπή που είχε ορισθεί για την διεξαγωγή του διαγωνισμού προμήθειας του πολυμηχανήματος στη έκθεσή της προς την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας μετά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, έκρινε ότι ο διαγωνισμός είναι ασύμφορος για το δημόσιο αφού η μια και μοναδική εταιρία που συμμετείχε στον διαγωνισμό πρόσφερε έκπτωση επί της τιμής 1%.

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση της νέας Περιφερειακής αρχής υπό τον Θόδωρο Καρυπίδη όπου στις 30 όλη την διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη για την προμήθεια πολυμηχανήματος κόστους 350.000 €, έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου από την διοίκηση του Γιώργου Δακή. Η ακύρωση του διαγωνισμού που οδήγησε στην απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ στις 1 Μαΐου 2015, έγινε μετά από ένσταση κατά των προδιαγραφών του διαγωνισμού που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο ίδιος ο κ αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμόπουλος για ν ακυρώσει στην συνέχεια την διαδικασία με υπογραφή του τόσο ο ίδιος, όσο και ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. Δύο χρόνια μετά, με την 2017/S 192-394676 προκήρυξη σύμβασης, η Περιφέρεια προβαίνει σε ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια σκάφους με προϋπολογισμό 380.000 € δηλαδή 30.000 €ακριβότερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός προχωρά και συμμετέχει μόνο μια εταιρία με την επωνυμία η Δημ. Γ. Λιγνός και ΣΙΑ Ο.Ε με έδρα το Αιγάλεω Αττικής. Γίνεται ο έλεγχος της τεχνικής προσφοράς, η τριμελής επιτροπή ζητά α ορισμένες διευκρινήσεις από τον διαγωνιζόμενο που φαίνεται ότι δίδονται. Λίγο πριν το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς προέκυψε πρόβλημα από έγγραφο του τμήματος περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς προς την επιτροπή του διαγωνισμού, όπου επισημάνει «ουσιώδης παραλείψεις και παρατυπίες τόσο στα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος όσο και στην διαδικασία που έχει ακολουθηθεί».

Σημειωτέων οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υπόθεση της προμήθειας του πολυμηχανήματος είναι η τεχνική υπηρεσία με την σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και το τμήμα προμηθειών που έχει την συνολική ευθύνη των όρων της διακήρυξης.



Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews.gr η επιτροπή του διαγωνισμού έστειλε στην Οικονομική επιτροπή της περιφέρειας (αντιεριφερειάρχης Ηλίας Κατανάς) το έγγραφο με τις ενστάσεις του τμήματος Περιβάλλοντος περιμένοντας οδηγίες. Οι οδηγίες δεν έφτασαν ποτέ εγγράφως στην επιτροπή, αλλά αντί αυτού, έγινε ευρεία σύσκεψη στην Καστοριά στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχης Σωτήρη Αδαμόπουλου στην οποία παραβρέθηκε και ο Θόδωρος Καρυπίδης. Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη; Ο περιφερειάρχης με την σύμφωνη γνώμη και του Αδαμόπουλου δήλωσε ότι «προχωράμε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού γιατί προέχει η προμήθεια του μηχανήματος για τον καθαρισμό της λίμνης και ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή ευκαιρία».

Με βάση την παραπάνω εξέλιξη η επιτροπή τις επόμενες ημέρες προχώρησε στο άνοιγμα της μοναδικής οικονομικής προσφοράς. Όπου ο μοναδικός ανάδοχος πρόσφερε τιμή 376.000 € με μόλις 1% έκπτωση επί του αρχικού προϋπολογισμού.

Το μέγεθος της ελάχιστης έκπτωσης και η παρουσία ενός μόνο αναδόχου στην διαγωνιστική διαδικασία θα προβλημάτιζαν ακόμη και τον πιο αδαή περί τα Οικονομικά πόσο μάλλον τους υπαλλήλους που είχαν αναλάβει την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Από την έκθεση που κατατέθηκε στην Οικονομική επιτροπή διαπιστώνεται ότι, η επιτροπή διαγωνισμού ζήτησε από τον υποψήφιο ανάδοχο να προσκομίσει τιμολόγια από αντίστοιχα μηχανήματα που μπορεί να είχε προμηθεύσει την ελληνική αγορά, ενώ από έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι δύο αντίστοιχα μηχανήματα βρίσκονταν το ένα στην λίμνη Κορώνεια και το άλλο σε τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ αλλά με προβλήματα στην επιχειρησιακή τους ικανότητα και επάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα δύο μηχανήματα κόστισαν 200.000 € και 290.000 €. αντίστοιχα. Επίσης από έρευνα που έκαναν τα ίδια τα μέλη της επιτροπής στην διεθνή αγορά, διαπίστωσαν ότι για τα αντίστοιχα μηχανήματα υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις στο όψος του προϋπολογισμού, που έφταναν μέχρι και τα 170.000 €.

Με βάση όλα τις παραπάνω παραμέτρους και τα στοιχεία που συνέλεξε ακόμη και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος, η επιτροπή διαγωνισμού γνωμοδότησε ομόφωνα ότι, η Οικονομική προσφορά είναι ασύμφορος και η απόφασή της κοινοποιήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή.

Εδώ φαίνεται ότι πράγματα αρχίζουν να λαμβάνουν άλλη τροπή. Με βάση την γνωμοδότηση της επιτροπής διαγωνισμού η οικονομική επιτροπή δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ανακήρυξη του αναδόχου. Τότε εμφανίστηκε «ως από μηχανής θεός» ο νομικός σύμβουλος της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς όπου με γνωμοδότηση του διαπίστωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι τρεις υψηλόβαθμου υπάλληλο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς δεν είναι και πολύ σχετικοί με το αντικείμενο, δε μπορούν να διακρίνουν τις καινοτομίες και αλλά τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος, με λίγα λόγια προσπάθησε να τους καταστήσει αναξιόπιστους. Με βάση την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου «λύθηκαν» τα χέρια της Οικονομικής επιτροπής και αφού παράκαμψε την επιτροπή διαγωνισμού κατακύρωσε κατά πλειοψηφία τον διαγωνισμό στον ένα και μοναδικό μειοδότη την εταιρία Δημ. Γ. Λιγνός και ΣΙΑ Ο.Ε. ["εδώ"]

Ο διαγωνισμός προχώρησε κανονικά, δόθηκαν οι προβλεπόμενες προκαταβολές ύψους 60.000 € και τελικά το πολυμηχάνημα έφτασε στην Καστοριά και έπεσε στην λίμνη παρουσία του περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλου και των άλλων αρχών.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγο διάστημα πολίτες η ακόμη και επιχειρηματίες από ανταγωνιστικές εταιρίες φαίνεται να προσέφυγαν στον εισαγγελέα Καστοριάς με καταγγελίες που αφορούσαν την διαγωνιστική διαδικασία και την προμήθεια του μηχανήματος. Μάλιστα διατάχθηκε προανάκριση και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας έχουν δώσει καταθέσεις τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού και έδωσαν η θα δώσουν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής της προηγούμενης περιόδου αλλά και της τωρινής που κατακύρωσε τον διαγωνισμό για την αγορά του μηχανήματος

Βέβαια ο πονοκέφαλος για την περιφερειακή αρχή δεν έχει κοπάσει αφού η τριμελής επιτροπή παραλαβής του μηχανήματος που αποτελείται από ένα υπάλληλο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, έναν μηχανολόγο και ένα υπάλληλο με ειδικότητα χειριστή, από τον μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι «υπάρχει πρόβλημα αφού πολλά μηχανικά μέρη του σκάφους δεν ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού», ενώ διαπιστώνουν ότι «οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν την επιχειρησιακή η ικανότητα του μηχανήματος».

Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί από την επιτροπή παραλαβής η ανάδοχος εταιρία. Το vetonews απευθύνθηκε στον υπεύθυνο της εταιρίας ο οποίος δήλωσε ότι «δεσμεύεται από τις διατάξεις των διαγωνιστικών διαδικασιών και δεν μπορεί να προβεί σε καμία δήλωση στα ΜΜΕ για το θέμα».

Επίσης απευθυνθήκαμε και στον αντιπεριφερειάρχη της έδρας κ. Σωτήρη Αδαμόπουλο ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που έχει αναλάβει την παραλαβή του μηχανήματος».

Τέλος να πούμε ότι η περιφερειακή σύμβουλος κα επικεφαλής συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου είναι αυτή που το 2015 ανέδειξε το θέμα της ακύρωσης του αρχικού διαγωνισμού όσο και στην συνέχεια το 2017 ανέδειξε το θέμα της διενέργειας του νέου με ερωτήσεις και παραβάσεις που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο

1 σχόλιο:

  1. Ευθύμιος Νάτσης [fb]20/10/18

    για τον περιφεριαρχη ή για τον αντιπεριφεριαρχη?..αλλο το ενα και αλλο το αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ