1.10.18

Επερώτηση για το μη χαρακτηρισμό 17 μειονεκτικών περιοχών της ΚαστοριάςΕπερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Καστοριάς κ. Δ. Σαββόπουλου προς περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για το μη χαρακτηρισμό των 17 μειονεκτικών περιοχών της Καστοριάς σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και την απώλεια εξισωτικής αποζημίωσης και λοιπών μέτρων του ΠΑΑ.


Κύριε περιφερειάρχη
Στα πλαίσια της διαβούλευσης για την εκ νέου οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, διαπιστώσαμε ότι, σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, αποχαρακτηρίζονται όλες οι δημοτικές / τοπικές κοινότητες της Π.Ε. Καστοριάς που είναι χαρακτηρισμένες μέχρι σήμερα ως μειονεκτικές (17) και πιο συγκεκριμένα:
Δήμος Καστοριάς: 1) Δ.Δ.Καστοριάς, 2) Χλόη Τ.Κ: 3) Αυγής, 4) Καλοχωρίου, 5) Τσάκωνης, 6) Χιλιοδένδρου 7) Ποριά, 8) Δισπηλιού, 9) Πολυκάρπης, 10) Μεταμόρφωσης 11) Φωτεινής και 12) Τοιχιού, ΔΚ: 13) Μεσοποταμίας, 14) Μανιάκων και 15) Μαυροχωρίου. Δήμος Άργους Ορεστικού: 16) Δ.Δ Άργους Ορεστικού, 17) Τ.Κ Αμπελοκήπων.
Αποκλείεται, δηλαδή, το σύνολο, των μειονεκτικών περιοχών της Π.Ε.Καστοριάς.
Αυτό επιφέρει σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς του νομού μας, αφού τους αποκλείει από την εξισωτική αποζημίωση και τους αφαιρεί και διάφορα άλλα πλεονεκτήματα, που συνδέονται με αυτή την κατάταξη (αυξημένη μοριοδότηση σε διάφορα άλλα προγράμματα όπως Σχέδια Βελτίωσης, Πρόγραμμα Νέων Αγροτών).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε μια πολύ μικρής χρονικής διάρκειας(σχεδόν 15 ημερών) διαβούλευση σχετικά με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών), χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει καμία ενημέρωση, των αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών αλλά και των υπηρεσιών.
Η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί ένα από τα βασικά εισοδήματα των κτηνοτρόφων και γεωργών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Επί σειρά ετών, αποτελούσε ένα αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής ειδικά σε αυτές τις περιοχές
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις (αν όχι την πρώτη) της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των πολιτών της και κάθε άμεση ή έμμεση αφαίρεση εισοδήματος, καθιστά ακόμα πιο δυσμενή την οριακή οικονομική μας κατάσταση. Σε μία περιφερειακή ενότητα κατά βάση αγροτική, με γνωστά τα οξύτατα προβλήματα του χώρου, είναι απαγορευτική η όποια περαιτέρω επιδείνωση στο εισόδημα των παραγωγών μας.
Σε μία περιοχή όπου κυριαρχούν οι εκτατικές μεγάλες καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά) χωρίς εναλλακτικές λύσεις δυναμικών καλλιεργειών (κηπευτικά, δενδροκομία κλπ.) που απαιτούν την ύπαρξη αρδευτικού νερού,δεν είναι κατανοητό με ποιον τρόπο έχει οδηγηθεί το υπουργείο στο συμπέρασμα ότι δεν πληρείται ο περιορισμός της λειψυδρίας-ξηρασίας.
Οι αρδευόμενες εκτάσεις στην πλειοψηφία των δώδεκα μειονεκτικών περιοχών που αποχαρακτηρίζονται και χάνουν την εξισωτική δεν ξεπερνα το 10% της συνολικής έκτασης.
Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε την επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα και να παραμείνουν οι δώδεκα κοινότητες της Καστοριάς ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Τι ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα με την άδικη απώλεια εξισωτικής από τις δώδεκα κοινότητες που σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;
Δημήτριος Σαββόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς

Κοιν: αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, θεματικό αντιπεριφερειάρχη και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ