24.1.20

ΟΔΟΣ: Αντί του όφεως


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 10.10.2019 | 1004

 

Όταν η Εύα δεν άντεξε, ακολούθησε άλλωστε και ο Αδάμ και έτσι η ανθρωπότητα ξέμεινε από πρωτόπλαστους· θα αντέξει ο εκλεγμένος της Καστοριάς, ο τόσο αγαπητός στα τοπικά blogs; Πόσο μάλλον όταν αντί του όφεως που εισχώρησε στον παράδεισο, βάζουν καμμιά φορά τον λύκο, να φυλάγει τα πρόβατα. Με τον τσέλιγκα να σφυρίζει αδιάφορα. 



ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, οι παρατάξεις οχυρώνονται ίσως και να ταμπουρώνονται κι’ όλας, και ότι οι υποσχέσεις με τα θερμά λόγια του «όλοι μαζί μπορούμε», «ενωμένοι για μια νέα αρχή», μάλλον σκορπίζουν στο πρώτο αεράκι δοκιμασιών.

Η μόλις προχθεσινή σύγκρουση του κ. δημάρχου με την δημοτική σύμβουλο (τέως συνυποψήφιά του και επικεφαλής του συνδυασμού "Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς") κ. Κατερίνα Σπύρου, την οποία ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης έλουσε με την ειρωνική φράση «η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», δεν δείχνει πάντως κανένα δυναμισμό. Ούτε αποφασιστικότητα.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος δεξιά, αριστερά, επάνω αλλά και κάτω από το τραπέζι (ή το γραφείο αναλόγως, μπορεί και το αναλόγιο δηλαδή), αποτελεί νόσημα της Καστοριάς, κυριολεκτικά ενδημικό και πάνδημο, διαχρονικό.

Στο οποίο οφείλεται (σε μεγάλο βαθμό) η κατάπτωση του δημοτικού βίου, αλλά κυρίως της Καστοριάς στην καθημερινότητά της. Στην "ολιστική" διάστασή της, για να χρησιμοποιηθεί μια φράση της μόδας.

Μια από τις κύριες και πιο ζοφερές εστίες του προβλήματος, βρίσκεται στις σχέσεις των ΜΜΕ και των τοπικών blogs, με τον Δήμο Καστοριάς, διαχρονικά πάντα. Αδυνατώντας να προβληθούν μέσα από το υπαρκτό δημοτικό τους έργο, όχι όλοι, αλλά πλείστοι  αιρετοί του Δήμου, διεκδίκησαν όλοι μια καλή κουβέντα, μία καλή φωτογραφία, ένα "like" —αντί της κριτικής— με το αζημίωτο βέβαια.

Τι κι αν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι οι ανταποδοτικές κολακείες των MME δεν αποδίδουν στην κάλπη και πως ο κόσμος αποζητεί με αγωνία —ίσως και με πανικό πλέον, ένα κατάλληλο άνθρωπο, για την κατάλληλη θέση.

Να «σηκώσει τα μανίκια», όπως υποσχόταν προεκλογικά ο νέος δήμαρχος Καστοριάς, για να πιάσει δουλειά χωρίς χρονοτριβή —και αναμένουν όλοι να πράξει.

Είναι τόσο εύθραυστη η ανθρώπινη αδυναμία, και τόσο εδραιωμένη η εσωτερική πεποίθηση των διαχρονικά εκλεγμένων ότι στην θητεία τους δεν θα κάνουν τίποτε, ή σχεδόν τίποτε, που τελικά ενδίδουν πολύ εύκολα στον πειρασμό. Απλώς να προβάλλονται με κοπανιστό αέρα.



 

Η νέα δημοτική αρχή ξεκινά φιλόδοξα την θητεία της σε επίπεδο διακηρύξεων, προβολής και κυρίως της διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας της. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν ακούστηκε ούτε λέξη για την επίδραση της κακοδιαχείρισης και της διαπλοκής στην κατάσταση που παρέλαβε. Και αυτό είναι περίεργο. Αξιοπερίεργο.




ΟΤΑΝ Η ΕΥΑ δεν άντεξε, ακολούθησε άλλωστε και ο Αδάμ και έτσι η ανθρωπότητα ξέμεινε από πρωτόπλαστους· θα αντέξει ο εκλεγμένος της Καστοριάς, ο τόσο αγαπητός στα τοπικά blogs; Πόσο μάλλον όταν αντί του όφεως που εισχώρησε στον παράδεισο, βάζουν καμμιά φορά τον λύκο να φυλάγει τα πρόβατα. Με τον τσέλιγκα να σφυρίζει αδιάφορα.

Όλα αυτά είναι γνωστά με ονοματεπώνυμα στην Καστοριά από πολλά χρόνια τώρα. Κανείς επομένως δεν μπορεί να δηλώνει έκπληκτος από την κατάσταση της Καστοριάς των οικονομικών του Δήμου, ή κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ότι θα αντιστρέψει αυτή την κατάσταση χωρίς στις υποσχέσεις του να δεσμευτεί ότι θα αντισταθεί στην διαπλοκή, αν δεν μπορεί να την πατάξει.

Παλιά, όταν γίνονταν δημοτικά έργα, η διαπλοκή είχε στην άλλη άκρη της τους εργολάβους των έργων. Τώρα που δεν γίνονται δημοτικά έργα, η άλλη πλευρά έχει στην άκρη της εργολάβους και πάλι: της Πληροφορίας. Και λογικά αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο νέος δήμαρχος.

Η νέα δημοτική αρχή ξεκινά φιλόδοξα την θητεία της σε επίπεδο διακηρύξεων, προβολής και κυρίως της διαμόρφωσης της δημόσιας εικόνας της. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν ακούστηκε ούτε λέξη για την επίδραση της κακοδιαχείρισης και της διαπλοκής στην κατάσταση που παρέλαβε. Και αυτό είναι περίεργο. Αξιοπερίεργο.

Με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του δημάρχου Καστοριάς για την γενικότερη οικονομία —που αν εκφράζουν σοφία και δικαιοσύνη είναι καλοδεχούμενες, να αντιμετωπίζονται ευλόγως με επιφυλακτικότητα.

Και ειδικά όταν είναι ορατά πάντα, πρόσωπα του χθες που συνέβαλαν στην κακοδιαχείριση της διαπλοκής.

Ο πολύ πρόσφατος θόρυβος για τις απολύσεις εργαζομένων σε δομές του δήμου Καστοριάς, όπως σε παιδικούς σταθμούς που προκαλεί πανελλήνιο ενδιαφέρον και διεγείρει αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, βάζοντας και πάλι την Καστοριά στο επίκεντρο της αρνητικής επικαιρότητας, θα μπορούσε ίσως και να αποφευχθεί.

Αν άρχιζε  την οικονομία ο Δήμος Καστοριάς, από τον εαυτό του και πιο συγκεκριμένα από τα υψηλότερα κλιμάκια και τους πιο στενούς κύκλους. Όπου τέλος πάντων δεν φυλάει ο λύκος τα πρόβατα.

Αν άρχιζε ο Δήμος Καστοριάς την οικονομία από την περιστολή δαπανών που αναρτώνται στην Διαύγεια, και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και συζητά ο κόσμος, αλλά δεν αποκαλύπτονται στην δημοσιότητα, καθώς η... συνωμοσία της σιωπής κλείνει στόματα.

Όπως και η προσδοκία του κέρδους και μια κακοφορμισμένη και διαβλητή προσέγγιση για τα… προσωπικά δεδομένα όσων θησαυρίζουν με το δημοτικό χρήμα για να φωτογραφίζουν, αναρτούν, λιβανίζουν και αποσιωπούν το χάος της Καστοριάς, για να μη τρωθεί η εικόνα των αιρετών.




 

Όλα αυτά είναι γνωστά με ονοματεπώνυμα στην Καστοριά από πολλά χρόνια τώρα. Κανείς επομένως δεν μπορεί να δηλώνει ότι θα αντιστρέψει αυτή την κατάσταση χωρίς στις υποσχέσεις του να δεσμευτεί ότι θα αντισταθεί στην διαπλοκή, αν δεν μπορεί να την πατάξει.




ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟ αυτό, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη (βέβαια τα περισσότερα τοπικά blogs σιώπησαν) η σφοδρή επίθεση προς την δημοτική αρχή που εξαπέλυσε η δημοτική σύμβουλος κ. Βαλεντίνα Παπαδοπούλου, προερχόμενη από την δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας, εκπροσωπώντας την δημοτική παράταξη ελάσσονος μειοψηφίας "Συμμαχία ευθύνης" στον δήμο Καστοριάς.

Αφορμή υπήρξε η εισήγηση της δημοτικής αρχής του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, να μειωθούν κατά 65% περίπου οι αποζημιώσεις των μετακινήσεων για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβούλων απομακρυσμένων περιοχών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο ποσό των 15 ευρώ ανά συνεδρίαση, που η δημοτική σύμβουλος θεωρεί εξευτελιστικό, ιδιαίτερα διότι το ποσό των 45 ευρώ ορίζεται στον νόμο.

Ξεκίνησαν δηλαδή, ο μεν την οικονομία από τους άλλους και η δε την θητεία της από το προκείμενο, την χρηματική ταμπακέρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρχίζουν με θυσίες (των άλλων) χωρίς να έχουν καν ερευνήσει την δυνατότητα να σώσουν, αντί να απολύσουν. Καμιά προσπάθεια δηλαδή.

Μάλιστα η δημοτική σύμβουλος, την 2α Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο "δείχνοντας" όμως τον επικεφαλής της δημοτικής αρχής, δήμαρχο Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη, ανέφερε αιχμηρά και ειρωνικά, ότι αν θεωρούν πώς μειώνοντας στο 65% την αποζημίωση ορισμένων μόνον δημοτικών συμβούλων, θα υπάρξει σωτηρία ή οικονομική ευημερία στον δήμο Καστοριάς, τότε θα άξιζε αναλογική μείωση ποσοστού 65% παράλληλα των αμοιβών (εξόδων παραστάσεων) όλων ανεξαιρέτως των αιρετών της διοίκησης του δήμου Καστοριάς, συμπεριλαμβανομένου φυσικά των αντιδημάρχων και του δημάρχου.

Καθώς «οι αντιμισθίες αυτές, καταβάλλονται αποκλειστικά και μόνον από τον δήμο Καστοριάς, επιβαρύνοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό του και κατά συνέπεια επιβαρύνοντας την "τσέπη" των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας».

Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια, ο «λαμβάνων τη μεγαλύτερη αποζημίωση στα "έξοδα παράστασης" δήμαρχος Καστοριάς», όπως ισχυρίσθηκε η μαχητική δημοτική σύμβουλος, ο οποίος έβαλε τα πράγματα... στην θέση τους [σχετικά "εδώ"]. Διότι όπως κατέστησε σαφές, η οικονομία ξεκίνησε στον συγκεκριμένο δήμο με την μείωση των αριθμών συσκευών κινητών τηλεφώνων από δέκα σε τρία και πώς κατά περίπτωση οι μετακινήσεις των διοικούντων δεν θα πραγματοποιούνται πλέον με υπηρεσιακά οχήματα αλλά με ιδιωτικά.

Καθώς και τα έξοδα του γραφείου του (προφανώς εννοούσε για την υποδοχή πολιτών, εδεσμάτων κ.λπ.) θα τα καλύπτει ο... ίδιος και δεν θα προέρχονται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου, κάτι που έπρατταν οι «σπάταλοι» —όπως κατήγγειλε ο κ. Κορεντσίδης— προκάτοχοί του, ένοικοι του δημαρχιακού γραφείου της Καστοριάς.

Τώρα πώς και γιατί στην Διαύγεια φιγουράρει απόφαση έγκρισης κονδυλίου 1.000,00 ευρώ για... «εδέσματα του γραφείου του κ. δημάρχου», με υπογραφή του κ. Κορεντσίδη, αυτό είναι αδιευκρίνιστο.

Πάντως υποσχέσεις για περιστολές εξόδων, εκλογίκευση δαπανών, νοικοκύρεμα οικονομικών, μετακινήσεις με ιδιωτικά και όχι υπηρεσιακά οχήματα, έχουν ακουστεί άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια, πάντοτε όμως όλα αυτά έμειναν στα λόγια. Τα ωραία.

Και το πιο ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι το γεγονός ότι, η νέα δημοτική αρχή δεν βρήκε φαίνεται γκρίζες ζώνες σπατάλης και διαπλοκής, αφού το πρόβλημα του Δήμου Καστοριάς, όπως πληροφορείται το φιλοθεάμον κοινό, είναι τα 45 ευρώ των δημοτικών συμβούλων των απομακρυσμένων χωριών, των 7 κινητών τηλεφώνων που ισχυρίζεται ότι ελαττώθηκαν και έτσι η πόλη, ο Δήμος θα σωθεί.

Για την ταμπακέρα κανείς λόγος.



Φωτογραφία: Άλμπρεχτ Ντύρερ (1471-1528) Η πτώση του ανθρώπου (1504), λεπτομέρεια χαλκογραφίας, 24.9 Χ 19.3 εκ., Αλμπερτίνα, Βιέννη. Η Εύα κρατά ένα σύκο που συμβολίζει την αμαρτία, ενώ ο Αδάμ ένα κλαδί ευκαλύπτου που είναι το Δένδρο της Ζωής. Τα επτά ζώα συμβολίζουν τις επτά αμαρτίες: αλαζονεία, ζηλοφθονία, οργή, οκνηρία, απληστία, λαιμαργία, λαγνεία. [σχετικά και "εδώ"]


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1004


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ