22.2.20

Το Σκάκι




"Έχει γίνει ο αέρας σιδερένιος σταυρός"


◾ Δηλώσεις , ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, πολλά «πήγαινε - έλα». Άλλοι μετακινούνται προς την πρωτεύουσα, άλλοι επιστρέφουν από αυτή χαρούμενοι για τα αμέτρητα έργα που θα έρθουν για το νομό μας (έργα ονοματίζουν και τις συναντήσεις με τους αρμοδίους) και άλλος επέστρεψε από τις «καλοκαιρινές» διακοπές του και μας ενημέρωσε ότι πλέον βρίσκεται στην Καστοριά, μήπως και είχαμε ανησυχήσει. Οι τοπικοί άρχοντες.

◾ Ο βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, μας ενημέρωσε ότι είχε το «πιο παραγωγικό» διήμερο της μέχρι τώρα θητείας του σαν να μην υπάρξει άλλο ένα πράγμα. Μετά από αυτά που οραματίστηκε πρόσφατα σε ναό, κατέβηκε στην πρωτεύουσα και... έρχονται έργα, πολλά έργα.  Φράγμα Νεστορίου, φράγμα Διποταμίας, αεροδρόμιο, σήραγγα Κλεισούρας, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, Οικοτροφείο Ενηλίκων Αυτισμού και άλλα πολλά.

“όταν ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι”

◾ Η κόντρα του δε με την βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Ολυμπία Τελιγιορίδου καλά κρατεί, μην ανησυχείτε, έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν θα του «φάει» τα έργα που φέρνει αυτός και μόνο αυτός, ανακοινώνοτας ότι είχαν ήδη εγκριθεί επί κυβέρνησης που ήταν η ίδια υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Εδώ τα καλά έργα, περάστε κύριοι.

◾ Ο δήμαρχος Καστοριάς έδωσε και συνέντευξη για τα έργα τα οποία «θα τρέχουν» (μαζί τους και ο ίδιος) για το δήμο. Πολλά έργα, μεγάλες ιδέες. Ένα από αυτά: το Πνευματικό κέντρο θα αναστηλωθεί εκεί όπου βρισκόταν, τέλος η σύμβαση με την Εγναντία αε για την ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου επί της λεωφόρου των Κύκνων. Ακούγεται θετικό όλο αυτό, απλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας ας έχουμε ότι αποδεσμεύεται το οικόπεδο-φιλέτο, στο οποίο κάποιοι επιμένουν να θέλουν να ανεγερθεί εκκλησιαστικό κτίσμα, σε ξένο αμπελοχώραφο. Σαν το οικόπεδο-φιλέτο στην Πέτρα, ένα πράγμα, που δωρίθηκε κι αυτό σαν αμπελοχώραφο, για να ανεγερθεί Δεύτερο Γηροκομείο.  Αχ αυτά τα άγια αμπελοχώραφα!


* * *


«Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, από τον Δήμο Καστοριάς, στο ΚΑΠΗ Καστοριάς, με θέμα "Πρόληψη και διαχείριση αισθητηριακών διαταραχών". Πολυπληθής η παρουσία των ηλικιωμένων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμες οδηγίες….» 
Δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς

◾ Όντως, με «απόλυτη επιτυχία» και «πολυπληθής η παρουσία των ηλικιωμένων».


*  *  *

◾ Ας οπλιστούμε με υπομονή (πόσο ακόμη;) μέχρι το τέλος της επερχόμενης εορταστικής περιόδου, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διαφημίζεται σαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Καστοριά. Έτσι ακριβώς θα γίνει και στην επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης. Με τους κατοίκους να ψάχνουν τα σεντούκια τους μήπως και έχουν παραδοσιακές στολές για την «αναπαράσταση» του ιστορικού γεγονότος εκείνης της ημέρας. Όλοι στην οδό Μητροπόλεως με τις παραδοσιακές στολές. Μεγάλη καινοτομία, έτσι μας λένε στο κάλεσμά τους. Για να δούμε μήπως οι «καινοτόμες ιδέες» συνεχιστούν και στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, και να μας καλέσουν να φορέσουμε φουστανέλες και τσαρούχια και τις γυναίκες  να ντυθούν Μπουμπουλίνες για την «αναπαράσταση» βεβαίως του ιστορικού γεγονότος. Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη. Και είναι μόλις δύο μήνες στην εξουσία!

◾ Μέσα σε αυτό το δήθεν εορταστικό και αισιόδοξο διάστημα, ήρθαν και δυσάρεστες ανακοινώσεις οι οποίες ούτε καν διασκεδάστηκαν από αυτούς που πανηγυρίζουν για τα έργα. Μαθαίνουμε ότι το φυσικό αέριο δεν θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία σύντομα, μετά το 2023 και βλέπουμε. Η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε αδυναμία κατασκευής των δικτύων. Σιωπή. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε συγχωνεύσεις σχολείων στη χώρα μεταξύ δε των περιοχών και ο νομός Καστοριάς. Μετά τους βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς έρχεται και η συγχώνευση, δηλαδή το κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σιωπή. 

◾ Ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καστοριάς όμως ότι θα κατασκευαστούν επτά νέες παιδικές χαρές διότι, όπως είπε, αυτό διαπίστωσε από τις περιοδείες του, ότι δηλαδή λείπουν οι παιδικές χαρές στις τοπικές κοινότητες του δήμου. Χαρές αξίας 212.000 ευρώ. Πολλές χαρές!

◾ Και αφού έχουμε πάθει ζαλάδα από όλο αυτό τον καταιγισμό ανακοινώσεων με συνοδεία φωτογραφιών (και πάλι φωτογραφιών), ήρθε μία ακόμη ανακοίνωση (εδώ θα μας αποτελειώσουν), με κάλεσμα εθελοντών, για να βοηθήσουν έναν Αη-Βασίλη, που δεν έχει ο καημένος βοηθούς να μοιράσει τα δώρα. Κι αναρωτιόμασταν τόσο καιρό γιατί είναι κατσουφιασμένη η πόλη μας, ε τώρα ηρεμήσαμε, αυτό ήταν που έλειπε από την Καστοριά. Να φορέσουμε έναν κόκκινο σκούφο και να γίνουμε βοηθοί του Αη Βασίλη. 

◾ Και εκεί που συνερχόμασταν μετά από όλα αυτά, πληροφορηθήκαμε (σοβαρά παρακαλώ) ότι πρέπει να προσέχουμε όταν θα ψωνίζουμε στην λαϊκή τα αγγουράκια μας, γιατί κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι οριοθέτησαν τις τοποθεσίες των πάγκων στην λαϊκή αγορά με κίτρινη μπογιά, χιαστί. Οι αθεόφοβοι! Καθότι κάποιοι συμπολίτες μας, εκλαμβάνουν τις οριοθετήσεις χιαστί, ως θρησκευτικά σύμβολα! Αν και η Καστοριά φαίνεται να μην είναι στο Ιράν, ας προσέχουμε καλού κακού. Δεν ξέρεις καμιά φορά. Ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται. Και έχουμε πολλούς διαβόλους στην πόλη μας.  Και στην κάτω και στην πάνω αγορά.

◾ Ούτε με αναλγητικά δεν θα μας σταματήσουν οι ζαλάδες σ’ αυτήν την πόλη, γι’ αυτό βάλτε τις στόφες και τα αντεριά σας, και πάτε να προϋπαντήσετε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων (sic) του Δήμου Καστοριάς, που θα τον υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος.

Καληνύχτα Ελλάδα, 
όπου και να 'σαι.

Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/2/20

    Καληνύχτα Καστοριά. Ώρα για Πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Σκάκι23/2/20

    Εκτός σχεδίου

    Είναι Πέμπτη. Αυτό δεν προσθέτει τίποτα.
    Είναι απόγευμα. Αυτό αφαιρεί.
    Είναι καιρός βροχερός. Αυτό περιπλέκει.
    Είσαι μόνος σου κι αυτό προσθέτει,αφαιρεί,περιπλέκει.
    Κική Δημουλά

    Καλό Ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/2/20

    Τώρα πάτος...πιάσαμε απόπατο μετά συγχωρήσεως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ