23.5.23

«Όταν πρωτοήρθα στην Καστοριά, έψαχνα για συγγενείς που δεν ήξερα»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Scott Lambros
Το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Απόλλων. 

tvxs.gr
Scott Lambros
Διευθυντής Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb 
Πιο κοντά στην απάντηση αν υπάρχει ζωή στο διάστημα


«Η δουλειά που κάνουμε με το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι από τα πιο σημαντικά επιστημονικά projects της ΝΑΣΑ των τελευταίων πολλών χρόνων και αυτό φαίνεται από τις ανακαλύψεις και τον διεθνή αντίκτυπο. Μακάρι οι ανακαλύψεις αυτές να κάνουν τον κόσμο να φιλοσοφήσει αλλιώς τη ζωή του στη γη» λέει στο tvxs o Scott Lambros, διευθυντής Συστημάτων Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb. Προσθέτει δε, πως μπορεί η έρευνα να είναι ακόμα μακριά από το να διαπιστώσει αν υπάρχει ζωή εκεί έξω, ωστόσο οι πληροφορίες που δίνει το νέο τηλεσκόπιο μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά σε μία απάντηση. Ο ελληνικής (σ.σ. καστοριανής) καταγωγής διευθυντής της ΝΑΣΑ, δεν έγινε αστροναύτης, όπως ήταν το όνειρο του, κατάφερε όμως να αφιερωθεί στην εξερεύνηση του διαστήματος αναλαμβάνοντας απαιτητικά και σημαντικά project στη ΝΑΣΑ.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί περιγράφει πως εργάζεται η επιστημονική ομάδα που έχει υπό την ευθύνη του και τι περιμένουμε ακόμα να μάθουμε από το «επαναστατικό» τηλεσκόπιο που έχει καθηλώσει την υφήλιο. Αναφέρεται επίσης στην έως τώρα πορεία του, την ακτιβιστική του δράση για τα κακοποιημένα παιδιά και την εξάλειψη της πείνας και τις ανακαλύψεις της ΝΑΣΑ για την κλιματική αλλαγή. Μιλάει για ενθουσιασμό και σεμνότητα για το θαύμα της επιστήμης και δακρύζει όταν τον ρωτάω τι σημαντικό του λένε οι αστροναύτες μετά την επιστροφή τους στη γη: «Ότι από ψηλά η γη δεν έχει σύνορα. Είναι απλά ένας πανέμορφος πλανήτης».

Χάρη στο τηλεσκόπιο και τη δουλειά σας, σήμερα έχουμε μια εικόνα του σύμπαντος πριν 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια και τη γνώση για τον αρχαιότερο γαλαξία. Η επιστημονική κοινότητα μιλάει για επανάσταση. Πόσα χρόνια εργάζεστε για το τηλεσκόπιο, τι προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε εδώ;

19.5 χρόνια σκληρής δουλειάς χωρίς να ξέρουμε ακριβώς αν θα αγγίξει τις προσδοκίες μας. Τελικά τις ξεπέρασε. Δεν είχαμε ποτέ τέτοιο τηλεσκόπιο στο παρελθόν. Είναι η μετεξέλιξη του τηλεσκοπίου Χάμπερ, κάνει πράγματα που δεν έκανε κανένα. Με το Χάμπερ βλέπαμε πράγματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Τώρα όμως φτάσαμε να επιβεβαιώνουμε τη θεωρία του Αϊνστάιν που έλεγε ότι το φως διαθλάται λόγω των μαγνητικών πεδίων και μπορούμε να δούμε πίσω από τα άστρα πίσω από τους πλανήτες. Μπορούμε να δούμε πιο μακριά, το μήκος των κυμάτων.
Ο καθρέφτης είναι 7 φορές μεγαλύτερος από οποιονδήποτε είχαμε ποτέ. Είναι 100 φορές πιο ευαίσθητος και βλέπουμε μια επιφάνεια με τη βοήθεια 17 διαφορετικών σημείων.

Έναν χρόνο μετά έχετε ήδη σημειώσει σπουδαίες καταγραφές. Οι πληροφορίες αυτές δίνουν κάποιες απαντήσεις σχετικά με εντελώς άγνωστες πτυχές της ιστορίας του σύμπαντος;

Οχι ακόμα. Τους πρώτους 6 μήνες κάναμε τεστ. Είχαμε εικόνες δοκιμαστικές μέχρι τον Ιούνιο. Και μετά από αυτό πήραμε τις πρώτες επιστημονικές εικόνες. Αυτές που επιλέξαμε να δώσουμε στη δημοσιότητα τις είδατε πρόσφατα. Η ομάδα μου, παίρνει τις εικόνες, κάνει την ανάλυση και επιλέγουμε ποιες θα κοινοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εργάζονται ασταμάτητα στην ανάλυση εικόνων οι επιστήμονές μας. Είμαι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε κι άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα να μοιραστούμε. Εξάλλου το τηλεσκόπιο φτιάχτηκε για να μας τροφοδοτεί 5 χρόνια και ανακαλύψαμε ότι θα μας τροφοδοτεί 25!

Άρα έχετε αρκετές εικόνες που δεν τις έχουμε δει. Πως αποφασίζετε ποιες εικόνες δημοσιοποιείτε και πότε; Υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις που δεν τις δημοσιοποιείτε;

Όταν καταλήξουμε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κάποια αποτελέσματα κάνουμε δημοσιεύσεις. Όχι, δεν υπάρχει κάτι κρυφό και με ρωτάνε πολλοί για μυστικές πληροφορίες. Οτιδήποτε βρίσκουμε το δημοσιοποιούμε και ο καθένας στον κόσμο μπορεί να έχει πρόσβαση.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τι συνέβη όταν συνειδητοποιήσατε την ανακάλυψη του γαλαξία που χρονολογείται στις απαρχές του σύμπαντος;

Εργαζόμαστε πάντα σε τέσσερα επιστημονικά επίπεδα. Το ένα είναι να κοιτάμε μακριά στις απαρχές του σύμπαντος, μετά στην εξέλιξη των γαλαξιών, πως έρχονται κοντά πως απομακρύνονται και την ατμόσφαιρα των πλανητών.
Όταν βρήκαμε τον αρχαιότερο γαλαξία, όταν ήρθαν αυτές οι φωτογραφίες μπροστά μας, ήμασταν συγκλονισμένοι. Όχι μόνο γιατί ήταν όμορφες, αλλά γιατί έδειξαν επίσης ότι το τηλεσκόπιο ήταν καλύτερο από αυτό που φανταστήκαμε. Πολλοί έκλαψαν γιατί είχαμε 20 χρόνια δουλειάς πίσω. Ήταν μαγική στιγμή. Έκλαψα κι εγώ, γιατί αυτό είχαμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε και το καταφέραμε. Ξέρετε, για όλους εμάς θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε στο επόμενο πρότζεκτ μετά από αυτό που ζούμε.

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η ανακάλυψη;

Ότι εδώ ξεκινάει μια νέα περιπέτεια για να δούμε τι σημαίνει πραγματικά αυτή η ανακάλυψη. Το ότι βρήκαμε τον γαλαξία είναι το ένα. Τώρα ψάχνουμε τι συμβαίνει εκεί. Ποια είναι η ατμόσφαιρά του πως μοιάζει... τι είδους πραγματικότητα υπάρχει εκεί.

Μπορεί το τηλεσκόπιο να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή εκεί έξω;

Δεν μπορεί να μας το πει. Μπορεί όμως να μας δώσει σχετικές πληροφορίες, που θα μας φέρουν αργότερα κοντά στην απάντηση ή που θα υποστηρίξουν αν θέλετε μια άποψη. Μελετώντας την ατμόσφαιρα του κάθε πλανήτη αναλυτικά θα μας πει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αν υπάρχει νερό ποιες θερμοκρασίες επικρατούν και μέχρι που φτάνουν κλπ. Από αυτές μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Όμως η έρευνα γενικά δεν είναι κοντά στο να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή εκεί έξω γιατί δεν έχουμε ακόμα τόσο ακριβή θέαση, ούτε καν στους πλανήτες που έχουμε μελετήσει.
Για παράδειγμα, αν ένας πλανήτης μπει μπροστά από ένα αστέρι μειώνει το φως του αυτό μπορούμε να το μετρήσουμε και να υπολογίσουμε το μέγεθος του πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει και με την ατμόσφαιρα που μετράμε σε κάθε πλανήτη. Όμως είμαστε πολύ μακριά από το να δούμε από κοντά τί ζωή παράγει αυτή η ατμόσφαιρα.

Η προσωπική σας γνώμη ποια είναι;

Το σύμπαν έχει δισεκατομμύρια γαλαξίες κι ο καθένας τους έχει δισεκατομμύρια αστέρια. Ο δικός μας μόνο έχει 200 δισεκατομμύρια αστέρια και τα περισσότερα έχουν πλανήτες γύρω τους. Σε κάποια από αυτά, μπορεί να υπάρχει ζωή.

Πως έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τον κόσμο αυτή η ανακάλυψη;

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή ήταν από τις μεγάλες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων. Το project μας πάει σε άλλο επίπεδο στην έρευνα. Αυτές οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου και μακάρι να βοηθήσουν τον κόσμο να σκεφτεί διαφορετικά, να φιλοσοφήσει τη ζωή του εδώ.

Οι έρευνες της ΝΑΣΑ έχουν δώσει σπουδαίες πληροφορίες σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Τις αξιοποιούν οι πολιτικές ηγεσίες;

Οι έρευνες μας έχουν συμβάλλει ώστε να δοθούν άπειρες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή στους πολιτικούς. Δεν μπορούν να πουν πλέον ότι δεν ξέρουν. Δυστυχώς όμως τις αγνοούν. Όταν ο Αλ Γκορ έγραψε βιβλίο για την κλιματική αλλαγή είχε συμπεριλάβει έρευνες από τη ΝΑΣΑ. Τότε δεν ήταν δημοφιλές το θέμα. Σήμερα είναι. Ξέρουν λοιπόν, αλλά αγνοούν και τις έρευνες και τα στοιχεία.

Ξεκινήσατε νέος να κάνετε τον γύρο του κόσμου, πως καταλήξατε στη ΝΑΣΑ;

Επέστρεψα κι έπρεπε να βρω μια δουλειά. Σκέφτηκα, ότι αφού γύρισα τον κόσμο είμαι έτοιμος να πάω στον Άρη. Επέμεινα να κάνω αιτήσεις για αστροναύτης αλλά ήταν μεγάλος ο ανταγωνισμός. Ήθελα πολύ να πάω στον Άρη. Έχω δουλέψει όμως πολύ με αστροναύτες και τελικά εργάζομαι έως σήμερα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Τι μάθατε ταξιδεύοντας;

Έμαθα πολλά για τους ανθρώπους. Πόσο ίδιοι είμαστε παρά τις διαφορετικές κουλτούρες. Μιλάμε συχνά για κουλτούρες που δεν μας αρέσουν αλλά είναι άνθρωποι σαν κι εμάς όλοι. Δεν μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Ακόμα ξέρετε, είναι κίνητρο για εμένα στα πρότζεκτ που επιλέγω, τα ταξίδια.

Παράλληλα όμως είστε και ακτιβιστής. Εργαστήκατε εθελοντικά με κακοποιημένα παιδιά και σε οργάνωση για την εξάλειψη της πείνας.

Παράλληλα με την αγάπη μου για εξερεύνηση, υπάρχει η αγάπη μου να συμβάλλω να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος για όλους. Στο πλαίσιο αυτό εργάστηκα εθελοντικά για τα κακοποιημένα παιδιά σε οργάνωση. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη για βοήθεια κυρίως στο νομικό κομμάτι. Ξέρετε γίνονται δίκες που δεν τις παρακολουθούν. Δίκες με θύματα παιδιά είτε κακοποιημένα είτε εγκαταλειμμένα. Η οργάνωση ξεκίνησε γιατί δεν είχαμε πληροφορίες με το τι συμβαίνει στις δίκες και που καταλήγουν αυτά τα παιδιά. Αναλάβαμε την οργάνωση οι εθελοντές γιατί οι σχετικές οργανώσεις του κράτους είναι υποστελεχωμένες.

Δεν είναι αντιφατικό το να δίνουμε τεράστια ποσά για να ανακαλύψουμε αν υπάρχει ζωή έξω από τη γη και την ίδια ώρα να υποφέρουν από την πείνα τόσοι άνθρωποι στη γη; Για να μη μιλήσουμε για τα υπέρογκα ποσά των πολεμικών εξοπλισμών. Γιατί δεν υπάρχει ισορροπία;

Καλή ερώτηση και η ισορροπία είναι καλή λέξη γι’ αυτό που συζητάμε. Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε την έρευνα, γιατί υπάρχουν αρκετά χρήματα για να γίνουν έρευνες και να ταϊστούν όλοι. Είναι πολιτικό το θέμα. Πολλές οργανώσεις ασχολούνται με το θέμα αυτό. Σε σχέση με τα εξοπλιστικά, υπάρχουν πολλές απόψεις στην κυβέρνηση για το πως πρέπει και που να διανεμηθεί το δημόσιο χρήμα. Δεν ανησυχούν όλοι για την κλιματική αλλαγή, δυστυχώς θέλουν να ξοδεύουν τα λεφτά για στρατιωτικό εξοπλισμό. Θα σας πω κάτι που μπορεί να σας είναι άγνωστο. Εδώ και για το Χάλογουιν, ξοδεύουμε 1 δις τον χρόνο. Για ποια ισορροπία μιλάμε;

Πως επηρέασε η δουλειά σας τη ζωή σας και τι θυμάστε περισσότερο από αυτά που σας είπαν οι αστροναύτες επιστρέφοντας;

Η εξερεύνηση του σύμπαντος μου άνοιξε τους ορίζοντες με έκανε να νιώθω χρήσιμος. δεν πήγα στον Άρη αλλά ταξίδεψα με άλλους τρόπους. Με καθόρισε μια φράση που ακούω συνέχεια από αστροναύτες. Λένε ότι από εκεί ψηλά βλέπουν έναν όμορφο πλανήτη, χωρίς σύνορα (βουρκώνει).

Τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους;
Ότι χρειαζόμαστε μηχανικούς, αστροναύτες επιστήμονες, φυσικούς που να γνωρίζουν καλά τη νέα τεχνολογία. Υπάρχει πεδίο στην έρευνα, σας χρειαζόμαστε.

Ερώτηση της ΟΔΟΥ: Πώς νοιώσατε όταν επισκεφτήκατε για πρώτη φορά την Καστοριά και γνωρίσατε συγγενείς σας;

Όταν πρωτοήρθα στην Καστοριά, έψαχνα για συγγενείς που δεν ήξερα. Γνώριζα μόνο ένα οικογενειακό όνομα από την γιαγιά μου που είχε επισκεφθεί την Καστοριά πριν 40 χρόνια με τον παππού μου (ο οποίος είχε πεθάνει όταν εγώ ήμουν μικρό παιδί). Μέσα από αυτό το οικογενειακό όνομα, ανακάλυψα έναν ολόκληρο κλάδο της οικογένειας Παπαλάμπρου (σ.σ. οικογένεια Γκολογκίνα) που δεν ήξερα τότε. Ήταν μια συνάντηση που μου προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση, καθώς ανακάλυπτα τις οικογενειακές μου ρίζες και γνώριζα ανθρώπους με τους οποίους έχω συγγένεια μέσω του παππού μου, ο οποίος άφησε την Καστοριά την δεκαετία του 1920, και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πολλοί Καστοριανοί εκείνη την εποχή. Η εμπειρία να ανακαλύψω οικογενειακούς δεσμούς στην Καστοριά ήταν υπέροχη. Έκτοτε επιστρέφω συχνά στην πόλη. 

• Ερώτηση της ΟΔΟΥ: Παρατηρείτε κάποια αλλαγή σήμερα από την πρώτη φορά που επισκεφτήκατε την πόλη;

Η εντύπωσή μου για την Καστοριά είναι ότι δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μου αρέσει ακόμα να την επισκέπτομαι. Μου αρέσει να είμαι μέλος της οικογένειας. Νοιώθω όμορφα να βρίσκομαι στην Καστοριά, καθώς είναι ένα τόσο όμορφο μέρος, με την λίμνη της που είναι γραφική, με τις βόλτες της πάνω–κάτω στην χερσόνησο και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που επικρατεί στους δρόμους καθώς τους διασχίζεις. Φυσικά, από την άλλη πλευρά είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις πολλά καταστήματα κλειστά και έρημα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές οικονομικές δύσκολες. Παρ' όλα αυτά, εμένα μου αρέσει να έρχομαι συχνά εδώ, να επισκέπτομαι αυτό το όμορφο μέρος, να συναντώ τους συγγενείς μου και κάθε φορά να εμπλουτίζω τα ελληνικά μου· ελπίζοντας ότι η θεία μου (κ. Σάσα Γκολογκίνα) δεν θα με επιπλήττει που δεν μιλάω ελληνικά!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1151.


26 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/5/23

    Άλλος ένας Ελληνοαμερικανός που δεν ξέρει ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Chrysoula Patronou-Papaterpou [fb]23/5/23

    Πόση αγαλλίαση να διαβάζεις μια τέτοιου είδους συνέντευξη!!! και καμάρι για τον Καστοριανό γόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/5/23

    Δρ Λεωνιδας Παπαδημητριου
    Υπαρχουν παρα πολλοι Ελληνες στο εξωτερικο δευτερης και τριτης γενιας που αν και οι περισσοτεροι δεν μιλουν καλα η καθολου Ελληνικα αισθανονται πολυ Ελληνες. Το εζησα αυτο το 1974 μετα την εισβολη των Τουρκων στην Κυπρο. Η συμμετοχη των Ελληνοπαιδων στις διαδηλωσεις στις ΗΠΑ ηταν κατι το φανταστικο και συγκινητικο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/5/23

      Η συμμετοχή σε μια διαδήλωση δεν σημαίνει αυτόματα ότι καποιος αισθάνεται περισσότερο έλληνας ή όχι. Και εγώ γνωρίζω μια οικογένεια στην Νέα Υόρκη που όλα τα μέλη της παρευρέθηκαν στις εν λόγω διαδηλώσεις αλλά ισχυρίζονται ότι η Μακεδονία είναι κάτω από ελληνική κατοχή και ότι η Ελλάδα καταπιέζει την μακεδονική μειονότητα στην Μακεδονία. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου αγαπητέ κ. Παπαδημητριου ότι το ποσοστό των ελληνοαμερικανών που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα είναι πολύ υψηλό κάτι που δεν συμβαίνει με τους μετανάστες, δευτέρας και τρίτης γενεάς, στην ηπειρωτική Ευρώπη. Εκτός αυτού οι ελληνοαμερικανοί που ξέρουν ελληνιικά, ακόμη και οι φοιτητές που πηγαίνουν στις ΗΠΑ για σπουδές, μιλάνε ελληνικά με μια παράξενη προφορά (ρο και λα με ανοιχτό στόμα) κάτι που δεν συμβαίνει με τους φοιτητές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δεν ξέρω τί φταίει για αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται στην αγγλική γλώσσα και σε τίποτε άλλο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/5/23

      Δρ Λεωνιδας Παπαδημητριου
      Για να σας απατήσω θα ήθελα να γνωρίζω το όνομά σας. Η ανωνυμία δίνει την δυνατότητα να γράφει κανείς και περίεργα πράγματα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος24/5/23

      Τί περίεργο έγραψα, παρακαλώ; Σας διαβεβαιώνω ότι γνωρίζω πάρα πολλούς ελληνοαμερικανούς, μεταξύ των οποίων και συγγενείς, καθώς επίσης και έλληνες της ηπειρωτικής Ευρώπης από σπουδές και παραμονή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Απλώς παρέθεσα μια προσωπική εμπειρία χωρίς την παραμικρή πρόθεση για γενίκευση. Όσο για την ανωνυμία, το μήνυμα μετράει και όχι ο αγγελιοφόρος.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος24/5/23

      ΟΚ

      Διαγραφή
  4. Eirini Aivanouli [fb]24/5/23

    Ωραία που αναζητούν τις ρίζες τους και καμάρι για την πατρίδα για ανθρώπους που διαπρέπουν σε τόσο υψηλές θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/5/23

      Κάποιος καμαρώνει με ξένες επιτυχίες όταν δεν έχει να παρουσιάσει δικές του.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος20/12/23

    Είναι αξιοθαύμαστο τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας να ασχολούνται με ζητήματα που τα έχει απαντήσει η Ορθόδοξη Πίστη.
    Η συμπεριφορά μας απέναντι στους ομογενείς που διαπρέπουν είναι τόση όση και η δική μας αξιοπρέπεια.
    Φωτεινό παράδειγμα ο καθηγητής Ιωαννίδης που στην περίοδο του υγειονομικού ολοκληρωτισμού, μόνο που δεν τον παριυσίασαν για γραφικό τσαρλατάνο.
    Με εκτίμηση
    Ε.Ν.Κοσμίδης
    Αρθρογράφος katanixi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/12/23

      Δεν ήξερα ότι η Ορθόδοξη Πίστη είχε ήδη εξηγήσει το Big Bang. Μπορείτε να μου πείτε σε ποιά επιστολή κατά ποιόν για να κάνω τις ανάλογες συγκρίσεις με την θεωρία της NASA;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/12/23

      Φίλοι συσχολιαστές
      γνωρίζαμε βέβαια ότι η ΟΔΟΣ διαβάζεται απανταχού της γης και με την ηλεκτρονική της έκδοση και γι’αυτό δεν ήταν δα και καμιά τρομερή έκπληξη το σχόλιο από αρθρογράφο άλλου ιστολογίου.
      Επειδή δεν γνωρίζω ούτε τον ιστότοπο ούτε τον εν λόγω κύριο, είπα κι εγώ να διαβάσω κάποιο κατανυκτικό κείμενο, στο πνεύμα των ημερών.
      Αμ τί τό’θελα; Δύο ακατάσχετα άρθρα για το δεσπότη μας και μάλιστα καταχωρισμένα με την ετικέτα “Ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ”.
      Να σας εξομολογηθώ λοιπόν, στο πνεύμα των ημερών.
      Ότι θα έκανα και το συνήγορο του δεσπότη ούτε που να το φαντάζεστε!
      Όμως, μπρε μπέτσκες μου…. Εσείς το βρίσκετε σωστό να έχουμε έναν άνθρωπο που ήλθε να ζήσει στον τόπο μας ξένος και εκ των πραγμάτων μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι καταβάλλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για να κρατήσει σε μια καλή κατάσταση την τοπική Εκκλησία και να έχουν αρχίσει ήδη να του τραβούν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια άνθρωποι άσχετοι με τη ζωή της μικρής μας πατρίδας;
      Συνελόντι ειπείν, να λείπουν τέτοιες γνωριμίες.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος22/12/23

      Οι Ρωσόφιλοι Ταλιμπανιστές πολεμούν το Σεβασμιώτατο. Και εδώ έχουμε τα όργανά τους. Γνωστοί είναι, τους γνωρίζουμε πόσο.... "πιεσμένοι" και... "πεινασμένοι" είναι...
      Χρόνια πολλά σε όλους, και σ' αυτούς Merry Christmas!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος22/12/23

      Δεν το πιστεύω ότι υπάρχουν στην Καστοριά άνθρωποι που υποστηρίζουν την αποτείχιση.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος22/12/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος22/12/23

      Σχεδόν όλοι στην Καστοριά είναι υπέρ της αποτείχισης. Εδώ δεν προσκυνούμε ούτε παντόφλες, ούτε κάστανα...

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος22/12/23

      Και δεν βαρέθηκαν; Τόσα χρόνια το παλεύουν να μας διχάσουν κι όμως δεν τα κατάφεραν. Κι ούτε πρόκειται.
      Τζάμπα και βερεσέ χάνουν τον καιρό τους.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος22/12/23

    Όλοι οι ασταθείς, [....], όπως ο Πούτιν, είναι οι φανατικοί εναντίον του Πατριαρχείου. Ο [....] τους λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/12/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/12/23

      Ενώ οι σταθεροί όπως ο Ζελένσκι αλλάζουν την ημερομηνία των Χριστουγέννων και του χρόνου ίσως να δηλώσουν υποταγή και στον Πάπα Φραγκίσκο για να απομακρυνθούν περισσότερο από την Ρωσία.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος26/12/23

      Δηλαδή, εμείς οι Έλληνες, δηλώσαμε υποταγή, που γιορτάζουμε εδώ και 100 χρόνια τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;

      Ποιος είσαι βρε φίλε;
      Η Μαρία Ζαχάροβα;
      (που ΔΕΝ γεννήθηκε παραμονές Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου 1975)

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος26/12/23

      Έγραψες!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος30/12/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος31/12/23

      Εσύ φίλε δεν πήρες μόνο τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου αλλά και τον κόκκινο ανθρωπάκο της Coca Cola.
      Μαρία Ζαχάροβα
      Υ.Γ. Τι δεν θα έδινες για να έχεις τέτοια γυναίκα.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος22/12/23

    Αφήστε ρε τα μασλάτια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/12/23

    Υπάρχουν πολλά άρρωστα μυαλά στην Καθ' Υμάς Ανατολή, γι' αυτό προσκυνούν παντόφλες και κάστανα. Κοινώς κατά της αποτείχισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ