17.5.23

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αειφορία και αειφορική ανάπτυξη

 

Μιλώντας ο κ. Πρωθυπουργός στο 33ο Greek Economic Summit που διοργάνωσε στις 12/12 το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δεν υπάρχει συμβιβασμός σε ότι αφορά την αειφορία, τοπικά προϊόντα, τη διασύνδεση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από τον κ. Πρωθυπουργό η έννοια της αειφορίας η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστη στην πλειοψηφία της Ελληνικής κοινής γνώμης. Έχοντας σπουδάσει το αντικείμενό της στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την έννοια η οποία θα ακούγεται συνεχώς από εδώ και πέρα, αλλά κυρίως πρέπει να εφαρμόζεται στις διάφορες πολιτικές που ασκούνται σε καθημερινό επίπεδο.

Η αειφορία ήρθε ως απάντηση στα αδιέξοδα της άφρονης διαχείρισης την οποία ασκούμε μέχρι σήμερα στους φυσικούς πόρους και στα οικοσυστήματα και η οποία συνίσταται στην εξάντλησή τους και στην αδυναμία να στηρίξουν την επιβίωση των επόμενων γενεών. Είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε την ικανότητα των ανανεώσιμων πόρων να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα και άλλες ύλες απαραίτητες για την επιβίωση των ανθρώπων, όχι μόνο για μερικές ακόμα δεκαετίες αλλά εσαεί. Είναι δηλαδή μια πράξη σωφροσύνης και υπευθυνότητας απέναντι στις επόμενες γενεές. 

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν η Κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Ελληνικού έθνους τα τελευταία τρία και περισσότερα έτη, αποδεικνύει με τα έργα της ότι ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας. 

Λυπάμαι που θα δηλώσω ότι τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης είναι πενιχρά. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα επίκαιρο, όσο ποτέ, τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά παρέχουν καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια, πολύ χαμηλού κόστους και χωρίς τον κίνδυνο να την ελέγξει κάποιος φορέας προς όφελός του, όπως συμβαίνει με άλλες μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, κ.ά.)

Η σημερινή κυβέρνηση έχει όντως δώσει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, αλλά δυστυχώς το κάνει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αρχές της αειφορίας. Επενδύει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα με ξένους επενδυτές και αγνοεί εγκληματικά τις μικρές μονάδες. Τη στιγμή που έχεις ένα μεγάλο δυναμικό σε στέγες (ιδιωτικές και δημόσιες) προσπαθείς να το εκμεταλλευτείς αυτό κατά προτεραιότητα χωρίς να δεσμεύεις γεωργική γη και μάλιστα γη μεγάλης παραγωγικής αξίας. Το Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολόγισε το 2019 ότι είχαμε στη χώρα 128 τετραγωνικά χιλιόμετρα στέγες στις οποίες μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και να καλύψουμε το 1/3 των αναγκών της χώρας!. Επιπλέον, με μια τέτοια πολιτική διασπείρεις τα οφέλη σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, καθιστάς το δίκτυο παροχής ρεύματος περισσότερο αξιόπιστο και χωρίς μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής. 

Η γεωργική γη και μάλιστα αυτή που έχει μεγάλη παραγωγική αξία είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που πρέπει να τον διαφυλάξουμε γιατί η ανάγκη της επάρκειας της παραγωγής τροφίμων και άλλων υλών είναι συνεχής και αιώνια και φάνηκε την παρούσα ενεργειακή κρίση. Δόξα τω Θεώ, έχουμε στη χώρα τεράστιες άγονες και επικλινείς εκτάσεις σε πολλές από τις οποίες μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Με αυτήν την τεχνολογία οι άγονες εκτάσεις μας αποκτούν την ικανότητα να παράγουν καθαρή ενέργεια χωρίς να περιμένουμε να ποντίσουμε καλώδια και να φέρουμε ενέργεια από άλλες χώρες. Μπορούμε μάλιστα τους υποψήφιους ξένους επενδυτές να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα μόνον αν συνοδεύσουν την επένδυσή τους με μια άλλη που θα φέρνει νέα τεχνολογία στη χώρα και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, π.χ. μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1154.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/5/23

    Αβ η αειφορία και αειφορική ανάπτυξη είναι να φέρνουμε LNG από βιτουμενικούς σχίστες των ΗΠΑ και του Καναδά καήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ