13.4.14

Πρόσωπα 2013: Οι άστεγοι [6]


Άστεγοι Καστοριάς
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Κατορθώματα αδιαφορίας (-)


Η πιθανότητα να αποκτήσει ποτέ η Καστοριά τους δικούς της άστεγους ούτε ως υπόθεση εργασίας θα μπορούσε να έχει νόημα στο παρελθόν. Βεβαίως είναι γεγονός ότι και σε περασμένες εποχές και δεκαετίες, υπήρξαν με ιδιορρυθμίες, κυρίως ψυχολογικής φύσης, συμπολίτες, που έμοιαζαν με αστέγους ή απάχηδες και οι οποίοι με το χαρακτηριστικό ανάλογο ντύσιμο τους, περιφέρονταν συνήθως άσκοπα στην Καστοριά.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτοί οι παροιμιώδεις τύποι, με έντονα στοιχεία γραφικότητας ή και λαογραφίας, υπήρξαν πραγματικά άστεγοι. Και πολύ περισσότερο αν ήταν άστεγοι εξ αιτίας οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από μια βίαιη ανατροπή της καθημερινότητάς τους ή εξ αιτίας της προσωπικής τους ιδιορρυθμίας. Έτσι κατά το παρελθόν στην Καστοριά, μόνο σε τηλεοπτικές ειδήσεις είχαν την ευκαιρία να βλέπουν οι κάτοικοι -ή στις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες σε Αθήνα και σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού- κανονικούς αστέγους.

Και να που με αφορμή και εξαιτίας της ζοφερής οικονομικής κρίσης, από το καλοκαίρι, μια γυναίκα και ένας άνδρας άστεγοι αρχικά στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία Δαβάκη (φωτό επάνω) ακριβώς μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, το μέλαθρο σύγκρουσης, αντιπαράθεσης ή συνάντησης των ανθρώπινων συμφερόντων και συνειδήσεων δηλαδή, έβαλαν το θέμα στην καθημερινότητα της Καστοριάς. Το παράδοξο είναι ότι παρέμεναν εκεί επί μήνες, όταν ήταν ακόμη καλός ο καιρός και οι θερμοκρασίες ζεστές και έτσι το θέαμα έγινε ένα απλό συνήθειο. Μια χειροπιαστή απόδειξη ότι υπάρχουν και εδώ άνθρωποι που αν και κάθονταν όλη την ημέρα στο εξωτερικό περιβάλλον, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Απαιτήθηκε να έλθει το Φθινόπωρο να σχολιαστεί δυσμενώς από την ΟΔΟ η παράλειψη και η ανοχή της κατά τα άλλα φιλάνθρωπης και φιλόπτωχης κοινωνίας, για να συμβεί κάτι. Αρχικά απομακρύνθηκαν α πλά από το αυτοσχέδιο σπίτι τους οι «άστεγοι» και αργότερα αποδείχθηκε ότι απλά μετακόμισαν στην είσοδο του άλλοτε Πνευματικού Κέντρου (φωτό κάτω). Ερημωμένη και εγκαταλειμμένη όπως είναι η περιοχή του εσωτερικού της Καστοριάς, εκεί, σαφώς λιγότερα ήταν τα βλέμματα που ενοχλούνταν από το θέαμα. Ωστόσο οι άστεγοι της Καστοριάς, ήταν και έμεναν εκεί για πολλές εβδομάδες, ίσως και μήνες. Το πώς και πού έχουν καταφύγει μέσα στο καταχείμωνο, δεν είναι ακριβώς γνωστό.

Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή Καστοριά, διεύρυνε τις ανοχές της σε εικόνες και καταστάσεις εντελώς πρωτόγνωρες. Και δηλώνει με αυτόν τον τρόπο έτοιμη, για άλλα πιο σπουδαία και μεγάλα. Κατορθώματα αδιαφορίας και κοινωνικής αποσυμπίεσης εννοείται.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/4/14

    Αυτοί, έπρεπε να είναι το Νο1, των Προσώπων της Χρονιάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ