10.9.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Ο κ. Ι. Κορεντσίδης δέχεται τον πατρικό ασπασμό του μητροπολίτη Καστοριάς, κατά την διάρκεια του εορτασμού τού -όπως δήλωσε ο κ. Σεραφείμ- «ιδιαιτέρως αγαπητού στην πατρίδα μας αγίου» αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Για όσους δεν γνωρίζουν: Ο ιδιαίτερα αγαπητός άγιος Λουκάς, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (κατά κόσμον Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι, χειροτονήθηκε ιερέας το 1921) αγιοποιήθηκε μόλις το Μάιο του 1996 από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν ρώσος αρχιερέας και καθηγητής-χειρουργός. To 1946 τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν [σχετικά "εδώ"]. 

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πραγματοποιήθηκε στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα αποτελέσματα να μην προκαλούν καμία εντύπωση και έκπληξη –πάντοτε σύμφωνα με την ήδη αποτυπωμένη αλλαγή του πολιτικού κλίματος στις πρώτες κάλπες της 26ης Μαΐου. Το ίδιο, λοιπόν συνέβη και στην πόλη της Καστοριάς. Με το εκλογικό σώμα να εξουσιοδοτεί με ξεκάθαρη εντολή για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική Κυριακή, τον συνδυασμό του κ. Κορεντσίδη.

Κι ας άφηναν ορισμένοι να διαρρέουν φήμες, περί πράξεων προσέγγισης αντίπαλων υποψηφίων κι άλλων τέτοιων θεμιτών και αθέμιτων πρακτικών. Φυσικά, όλα αυτά τα φανταστικά σενάρια, συνέβησαν μεταξύ μελών των δύο αυτοδιοικητικών αντίπαλων συνδυασμών. Και θα παραμείνουν ως τέτοια, μέχρι την στιγμή που κάποιος από τους εν δυνάμει διαπλεκόμενους θα αναφέρει πως έπεσε «θύμα» μιας τέτοιας προσπάθειας ή ήταν απλά ο «θύτης». Της προσπάθειας λοξοδρόμησης και μεταστροφής τους, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.

Υποθέτω αγαπητή ΟΔΟΣ, πως η όλη αυτή διαδικασία αυτοδιοικητικής συναλλαγής θα συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και μερικά πολύ σεβαστά υλικά ανταλλάγματα (;) Ενδεχομένως τον διορισμό σε κάποια έμμισθη θέση ΝΠΙΔ κ.ο.κ. Ή και όχι, κατά μια προσπάθεια εθελοντικής και ακτιβιστικής προσέγγισης ή και της δημοσιοποίησης της προσωπικής «επανάστασης »του απογοητευμένου, μη επαρκώς εκλεγμένου υποψηφίου.

Αυτό άφηναν να διαρρέει στην κοινωνία, ενισχύοντας τις θεωρίες συνομωσίας που τόσο λατρεύει ο πάνσοφος ελληνικός λαός και κατ’ επέκταση κι ορισμένοι εκ των πολιτών της Καστοριάς. Ότι, η υποτιθέμενη προσέγγιση «προσηλυτισμού» κι «αλλαξοπιστίας» είχε να κάνει με υποψηφίους που συγκέντρωσαν αριθμό σταυρών κάτω από την βάση εκλογής αυτών. Μόνο οι κατά φαντασία διαπλεκόμενοι το γνωρίζουν αυτό, κι όπως διαφαίνεται για την ώρα, τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Έτσι όλα θα συνεχίσουν να μοιάζουν με καλοκαιρινά παραμύθια της Χαλιμάς, μέχρις αποδείξεως του εναντίον.

Περνώντας στα πλέον σημαντικά μετά την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής και την σύσταση του νέου δημοτικού συμβουλίου (θεωρητικά για την ώρα από την στιγμή που η νέα δημοτική αρχή θα ορκιστεί αργότερα) η διοίκηση του δήμου Καστοριάς, φαντάζει εύκολη υπόθεση. Καθώς ο συνδυασμός του κ. Κορεντσίδη, έχοντας εξασφαλίσει τις 19 από τις 41 έδρες του δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται να μην αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα λήψης αποφάσεων και ελέγχου του δήμου, από την στιγμή που οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων.

Θεωρώντας λοιπόν ως δεδομένη την χρόνια χαλαρή παρουσία ορισμένων δημοτικών συμβούλων της ευρύτερης αντιπολίτευσης αλλά και την τακτική παρουσία των συμβούλων της πλειοψηφίας, το έργο της επερχόμενης δημοτικής αρχής μοιάζει να μην επηρεάζεται από το νέο αναλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αποτελεί νομοθετικό έργο των ΣυΡιζΑνΕλ.

Κι αν ο δήμος Καστοριάς αλλά και των άλλων δύο δήμων του νομού, του Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, μοιάζουν ανεπηρέαστοι από το νέο εκλογικό σύστημα, πολλοί θα είναι οι δήμοι ανά την επικράτεια, που οι επερχόμενες δημοτικές αρχές θα είναι αναγκασμένες να διοικήσουν, όντας η μειοψηφία από άποψη δημοτικών εδρών. Από την στιγμή που ισχύει κάτι τόσο εκλογικά αδιανόητο, έδωσαν το δικαίωμα σε πολλούς να κάνουν λόγο για πλήρη μπαχαλοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με υπογραφή ΣυΡιζΑνΕλ. Και θα τολμούσα να συμφωνήσω μαζί τους.

Σαν το μεγαλύτερο διοικητικό πείραμα, μοιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Με τον συνδυασμό του νεοκλεγέντα δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα να προσπαθεί να περνά δημοτικές αποφάσεις, όντας μειοψηφία και καταφεύγοντας σε λύσεις σύμπραξης αλλά και συνεννόησης με κάποιους από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας ή και της πλειοψηφίας του κ. Ταχιάου.

Κανείς δεν ξέρει πως θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το παράλογο εκλογικό σύστημα, παρ’ απομένει να φανεί στα πρώτα δημοτικά συμβούλια και στις ώρες που θα πρέπει να παρθεί μια δημοτική απόφαση. Τέτοιου είδους σενάρια, πυροδοτούν όλους εκείνους -που δεν είναι και λίγοι- που με σθένος υπερασπίζονται την άποψη, πως το αναλογικό σύστημα και τα αποτελέσματα του, ωθούν τις μειοψηφικές δημοτικές αρχές στην τακτική της συναλλαγής, της ανταλλαγής, της δοσοληψίας κοκ, στην προσπάθεια τους να βρίσκουν ψήφους και να μετατρέπονται σε πλειοψηφία. Επί των παρόντων φυσικά.

Παρών όμως δεν θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επόμενη Βουλή, με απόφαση της προέδρου του ΚινΑλ κ. Γεννηματά. Η οποία μεταξύ των άλλων που δήλωσε για την ιστορικού χαρακτήρα απόφαση της, έκανε αναφορά στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚινΑλ (δηλαδή το ΠαΣοΚ με τον ΔημΑρίτη κ. Μαργαρίτη) κ. Καμίνη τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόσωπο που σηματοδοτεί την διεύρυνση προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣυΡιζΑ».

Με λίγα λόγια, η κ. Γεννηματά διέκρινε τον ορισμό της διεύρυνσης στον κ. Καμίνη,αλλά οι ψηφοφόροι τους δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν αυτήν την έρημη -αν όχι απλά ρημάδα- την διεύρυνση και δεν τον επέλεξαν για το ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό και η κ. Γεννηματά τον επιβράβευσε με την πρώτη θέση στο επικρατείας, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό ογκόλιθο κ. Βενιζέλο.

Άλλα λόγια να αγαπιούνται εκεί στο ΚινΑλ, η πρόεδρος του οποίου έχει βάλει ως στόχο, να ακολουθήσει πιστά τα βήματα που οδήγησαν στην πολιτική κατάληξη του Ποταμιού και των ΑνΕλ. Στο χρονοντούλαπο της κομματικής ιστορίας. Την πολιτική εξαφάνιση του με λίγα λόγια και την δημιουργία μιας ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης συμπράττοντας με τον εναπομείναντα μετεκλογικό ΣυΡιζΑ και τις λοιπές «αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις».

Και θα πρέπει να γνωρίζουν εκεί στο ΚινΑλ, πως ο κόσμος δεν ψηφίζει ποτέ ένα κόμμα, το οποίο στέκεται ανάμεσα σ’ ένα πολιτικό δίπολο όπως αυτό του ΣυΡιζΑ και της Νέας Δημοκρατίας  μιλώντας με διγλωσσία και πράττοντας κατά το δοκούν. Την μία με τον έναν, την άλλη με τον άλλον. Με όποιον τους συμφέρει την κάθε φορά και στην κάθε περίσταση. Έτσι, έφτασαν στο σημείο, το ένα του στέλεχος (βλ. Λοβέρδος) να θεωρεί πολιτική υποχρέωση της σύμπραξη με την ΝΔ σε περίπτωση που δεν εκλεγεί αυτοδύναμη και το τ’ άλλο (βλ. Βάνα Μπάρμπα) να βρίσκεται πιο κοντά στον ΣυΡιζΑ και στον κ. Τσίπρα.

Όλα αυτό, το πολιτικό πασπαρτού της κ. Γεννηματά, κάνουν την άποψη του κ. Βενιζέλου περί «πολιτικής αυτοχειρίας του ΚινΑλ» να κοντεύει στην επιβεβαίωση όλο και περισσότερο. Κι εδώ που τα λέμε, στον κ. Βενιζέλο, δεν θ’ άξιζε να είναι μέλος αυτής της πολιτικής επιλογής της κ. Γεννηματά, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην αυτοκτονία του πάλαι ποτέ ΠαΣοΚ, που τόσο σθεναρά και χρόνια υπηρέτησε, παραβλέποντας το όποιο προσωπικό πολιτικό κόστος.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 990.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ