8.9.19

Το Σκάκι



20. Rxe6 checkmate

Νενικήκαμεν;

Όραμα μεγάλο πάνω απ΄τους δρόμους, 
σα φύλλα του φθινοπώρου 
σκόρπιζαν οι ζητωκραυγές.
Η πόλη είχε χαθεί κάτω απ΄τα φώτα,
τις σημαίες, τη βουή. 
Γιορτάζαμε τη νίκη.
Όμως την ίδια ώρα κάποιος 
σηκώνεται  μες στο σιωπηλό σπίτι, 
δεν ανάβει φως, ντύνεται 
και κάθεται στο σκοτάδι.
Κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει.
-Τάσος Λειβαδίτης

◆ Νενικήκαμεν, νενικήκαμεν, οι νικητές, οι χαμένοι, οι ψηφίσαντες, οι απέχοντες, οι αδιάφοροι, οι εκδρομείς, οι γέροι, οι νέοι, οι μεσαίοι, οι άντρες, οι γυναίκες, οι κερδισμένοι μιας καρέκλας, οι δολοπλόκοι, οι καιροσκόποι, οι νησιώτες, οι στεριανοί...
νενικήκαμεν!

◆ Κυριακή βράδυ της 2ας Ιουνίου, επαναληπτικός γύρος δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, μια χώρα νικητές, χαμόγελα, χειραψίες, συγχαρητήρια και «πάμε όλοι μαζί για τον τόπο μας» και «κανείς δεν περισσεύει», βεγγαλικά και φιέστες και αβρότητες.

◆ Μόλις έσβησαν τα φώτα και ξημέρωσε μια καινούρια μέρα για την Καστοριά που γύρισε λένε σελίδα, άρχισαν τα όργανα κι ακόμα δεν έχουμε ακούσει και δει τίποτα.

◆ Ο κ. Πετκανάς, π. υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς που βγήκε τρίτος στην πρώτη Κυριακή των εκλογών της 26ης Μαΐου, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης έκανε δήλωση, λιτή και απέριττη, αλλά αιχμηρή και «βαθυστόχαστη» σαν της Πυθίας, ένα πράγμα: «Ποιά πόλη διοικείται παράνομα; ρώτησαν τον Σωκράτη “η πόλη στην οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από οργανωμένα συμφέροντα” απήντησε». 

◆ Τι να θέλει άραγε να πει στους πολίτες της Καστοριάς; Και γιατί τοποθετείται με χρησμούς; Είναι βέβαια και η πίκρα της ήττας ίσως είδε και όλους αυτούς που εξασφαλίζουν την δημοσιότητα να περιβάλλουν καθ' όλη την προεκλογική περίοδο με «πολλή φροντίδα και στοργή» και τελικά να γιορτάζουν την εκλογή του κ. Κορεντσίδη ως δημάρχου, και να θυμήθηκε άραγε ότι κάποτε κάποιοι δημοσίευσαν μία επιστολή κατά του νυν ακόμα δημάρχου κ. Αγγελή, ότι φιμώνει την ελεύθερη δημοσιογραφία.

◆ Ήταν περίπου τρία χρόνια πριν αυτή η διένεξη μεταξύ δημάρχου και δημοσιογράφων, ποιος την θυμάται άραγε; Και όπως πολύ καλά είχε γραφτεί τότε: «Τα όσα συμβαίνουν στον δημοτικό βίο της Καστοριάς, δηλαδή να ξεσπά κατά μέτωπο επίθεση στον Δήμο Καστοριάς μόλις ανακοινώθηκε η απροθυμία του να ενδίδει πλέον στις χρηματικές απαιτήσεις ιδιωτών που διακονούν την ενημέρωση, την διακίνηση... ιδεών, την... μη κερδοσκοπική αρετή, κατά παραγγελία, επί πληρωμή ή όχι, είναι πραγματικά αξιοπερίεργα.» 

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» είχε διερωτηθεί κάποτε ο αείμνηστος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με αφορμή τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρ. Λαμπράκη.

«Ποιος θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, Καστοριά;» 

◆ Να ευχηθούμε όλοι οι πολίτες «καλή επιτυχία» στον νέο δήμαρχο Καστοριάς διότι έχει μπροστά του δύσκολο έργο και ευελπιστούμε να τα καταφέρει.

◆ Τώρα όσο αφορά την αποχή που κάποιοι για την περιοχή μας την είπαν και μετανάστευση λόγω κρίσης -ήταν πανελλαδικό φαινόμενο και για τις ευρωεκλογές ευρωπαϊκό. Αναλύσεις επί αναλύσεων για το φαινόμενο απανταχού στην Ελλάδα, «να ξορκίσουν το κακό».

◆ Όσο οι υποψήφιοι του πολιτικού στίβου από τις δημοτικές μέχρι τις βουλευτικές εκλογές δείχνουν ότι μόνο για την «καρέκλα» νοιάζονται με ύφος αλαζονικό, τόσο θα αυξάνεται η αποχή.

◆ Για τις επερχόμενες δε εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εν μέσω καλοκαιριού, πόσοι θα αφήσουν την ξαπλώστρα στην παραλία για να ψηφίσουν, άραγε;

 Καλό καλοκαίρι Ελλάδα
 Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 989. Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της. Φωτογραφία: fouit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ