6.9.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Τελείωσε την περασμένη Κυριακή ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογικών διαδικασιών και παράλληλα -την ίδια μέρα- εκλέχτηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ξεκινώντας λοιπόν από την σημαντικότερη εθνική εκλογική αναμέτρηση και τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά που κατέκτησαν οι δύο πρώτοι ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η έκπληξη ορισμένων μπροστά στην επιβεβαίωσή τους, όταν και ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit polls.

Δείχνοντας μεγάλη δόση ανοχής και έξτρα κοινωνικοπολιτική αντοχή, ως ένα σημείο αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, μετά το γενικευμένο bullying και τα χλευαστικά σχόλια που δέχτηκαν οι δημοσκοπικές εταιρείες από τους πολιτικούς εκπροσώπους (βλ. ΣυΡιζΑ, ΧΑ, ΑνΕλ κ.ά.) των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος, πριν αλλά και μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο 2015.

Και για να είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας πρώτα απ’ όλα και για την οικονομία της συζήτησης, για την περίοδο των ευρωεκλογών 2014 και την τότε νίκη του ΣυΡιζΑ, δεν υπήρχε καμία -μα καμία όμως- δημοσκόπηση που να μην αποτυπώνει την τάση των ερωτηθέντων υπέρ της πρωτιάς του ΣυΡιζΑ και την κατάταξη των λοιπών κομματικών σχηματισμών.

Οι περισσότεροι εκ των «μπούληδων» που καταφέρονταν ενάντια των δημοσκοπικών εταιρειών, έθεταν ως ενδοιασμό και «γόνιμο» προβληματισμό το μέγεθος των ποσοστών ανά κόμμα και την διαφορά -επί τοις εκατό- μεταξύ των δύο πρώτων. Αλλά και των κομμάτων που τοποθετούνταν στο όριο εισόδου ή όχι εντός του ευρωκοινοβουλίου. Κι από την στιγμή που τ’ αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2014 επιβεβαίωσαν όσα έγραφαν και δημοσίευαν οι δημοσκόποι, το επόμενο κύμα αποδοκιμασίας και απαξίωσης όλων αυτών των εταιρειών καταγράφηκε στα τέλη 2014 και πριν την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου 2015.

Οι επικεφαλής των ίδιων κομμάτων -συμπεριλαμβανομένου και του νυν πρωθυπουργού κ. Τσίπρα- για ακόμη μία φορά αντιδρούσαν με σφοδρότητα στα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία για ακόμη μια φορά, έφεραν τον ΣυΡιζΑ πρώτο κόμμα και νικητή των τότε εκλογών, υπονοώντας τις περισσότερες φορές, πως πρόκειται για «στημένες» δημοσκοπήσεις κι άλλα τέτοια αξιόποινα αλλά και συνάμα λαϊκίστικα επιχειρήματα. Κι όλα αυτά, επειδή οι δημοσκοπήσεις αποτύγχαναν να αποτυπώσουν αυτό το ποσοστό που θα έκανε χαρούμενους και ευτυχισμένους, ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς.

Το αποκορύφωμα βέβαια, όλου αυτού του απαξιωτικού κλίματος για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό, υπήρξε το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, όπου και πάλι, σε κανένα δημοσκοπικό εύρημα δεν αποτυπωνόταν αντίθετο αποτέλεσμα, πέραν του ευρωσκεπτιστικού «ΟΧΙ». Και πάλι όμως, τα πυρά όλων των δυνάμεων του «ΟΧΙ» δέχτηκαν οι Έλληνες δημοσκόποι γιατί έδιναν διαφορετική διακύμανση διαφοράς μεταξύ των δύο επιλογών του δημοψηφίσματος. Όλο αυτό το γενικευμένο κύμα δυσπιστίας έναντι των δημοσκοπικών λήψεων, εξακολούθησε να διατηρείται και καθ’ όλη την διάρκεια της Εθνικο-Αριστερής διακυβέρνησης (ΣυΡιζΑνΕλ).

Με αποκορύφωμα, τ’ αποτελέσματα της π. Κυριακής και την συντριπτική διαφορά των 9.4 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την οποία δεν περίμεναν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αντιδρώντας παρόμοια με κάποιον που «πέφτει από τα σύννεφα».

Αγαπητή ΟΔΟΣ, δύο τινά συνέβησαν με την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων από το κυβερνών κόμμα. Ή προσπαθούσαν να καλύψουν την βαριά ατμόσφαιρα και το κλίμα απογοήτευσης -για να μην συμπαρασυρθούν κι οι ίδιοι- παρουσιάζοντας δικές τους ακραίες κομματικές δημοσκοπήσεις που τους έδιναν fake πολιτική δύναμη ή που γνώριζαν καλά την απόρριψη των κυβερνητικών θέσεων από την κοινωνία και μέσω προεκλογικών τεχνασμάτων και επιδοματικής «δωροδοκίας» μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, θέλησαν να απαλύνουν τον φορολογικό τους πόνο και να τους πείσουν για να ψηφίσουν και πάλι τους κυβερνώντες.

Με το δεύτερο ενδεχόμενο να φαντάζει το επικρατέστερο στα μάτια πολλών πολιτικών αναλυτών. Αλλά και με το πρώτο, να φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές, κυρίως στα στελέχη της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την απομάκρυνσης τους από την κοινωνία και την συνεπακόλουθη ανικανότητα να αφουγκραστούν την δυσαρέσκεια της απέναντι σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.

Όπως και να έχει αγαπητή ΟΔΟΣ, μετά το πέρας των επαναληπτικών εκλογικών διαδικασιών της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο για να του ζητήσει να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών για λόγους Οικονομίας (!) Με την 7η Ιουλίου να φαντάζει η επικρατέστερη ημερομηνία για πολλούς και διάφορους λόγους που γνωρίζουν ή απλά μηχανεύονται οι κυβερνητικοί.

Την περασμένη Κυριακή όμως οι δημότες της Καστοριάς, πέραν της επιλογή τους για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση τους στις Βρυξέλλες, επέλεξαν εκείνους που θεωρούσαν περισσότερο ικανούς, τόσο σε δημοτικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό.

Ξεκινώντας από τις περιφερειακές εκλογές και με την εκλογή του κ. Κασαπίδη το εκλογικό σώμα της Δυτικής Μακεδονίας (της δικής μας) διαφάνηκε να αποδοκιμάζει με την ψήφο του τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη ρίχνοντας τον ίδιο και τον συνδυασμό του, στην δεύτερη θέση, δίνοντας του ποσοστό κοντά στο 24%. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ποσοστό του κ. Καρυπίδη στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, είχε άγγιξε το 59% στον δεύτερο γύρο της τότε εκλογικής διαδικασίας.

Αυτό, για να φρεσκαριστεί η μνήμη του αναγνώστη αλλά και για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος της αποδοκιμασίας που δέχτηκε στην κάλπη ο συνδυασμός «Ανατροπή-Δημιουργία». Αναπόφευκτα λοιπόν, το εκλογικό σώμα θέλοντας να δείξει την απογοήτευση του στο πρόσωπο του κ. Καρυπίδη, υπερψήφισε τον συνδυασμό του κ. Κασαπίδη «Αλλάζουμε πορεία με πίστη στις ανθρώπινες αξίες».

Εκτός κι αν άκουσε ή διάβασε για μεγαλεπήβολα σχέδια και πολιτικές από τον εκλεγμένο νέο περιφερειάρχη και γοητεύτηκε από κάποιο ενδεχόμενο μπαράζ προγραμματικών δηλώσεων και θέσεων του ίδιου και του συνδυασμού του. Για τον έναν ή τον άλλον λόγο, οι Δυτικομακεδόνες χάρισαν το ποσοστό άνω του 52% στον κ. Κασαπίδη, εξουδετερώνοντας τον κύριο και μελλοντικό αντίπαλο του, δίνοντας του ταυτόχρονα και την αυτοδυναμία στο περιφερειακό συμβούλιο.

Όσο για τον δήμο της Καστοριάς συνέβη αυτό που διαφαινόταν, τόσο από τις τοπικές σφυγμομετρήσεις όσο κι από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα στην κοινωνία. Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, η τύχη της δημαρχίας θα κριθεί στον β’ γύρο της προσεχούς Κυριακής, με τον κ. Κορεντσίδη να έχει από την α’ Κυριακή  σαφέστατο και πεντακάθαρο προβάδισμα, με ποσοστό κοντά 47% έναντι της κ. Σπύρου με το ποσοστό της να πλησιάζει οριακά κοντά στο 24%.

Η διαφορά είναι τέτοια, που επιτρέπει να γίνεται λόγος για παρ’ ολίγον double score, χρησιμοποιώντας μπασκετικούς όρους. Αρκεί να επιβεβαιωθεί εντός του εκλογικού παρκέ που δεν είναι άλλο, πλην της κάλπης.

Εκτός, κι αν η κ. Σπύρου κάνει την επική ανατροπή, που όμοια της σπανίως γίνεται στις δημαρχιακές εκλογές. Γιατί στο μπάσκετ, έχουν γίνει αρκετές και δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη, παρά μοιάζουν περισσότερο αναμενόμενες.


 Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 988

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ