4.9.19

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής



Ο άνθρωποςπου μέσα του δεν έχει μουσική, 
ούτε συγκινιέταιαπό γλυκόηχων τόνων συμφωνία, 
είναι άξιοςγια προδοσιές, ρεμούλες και κατεργαριές∙
μαύρη σαν νύχτα είναι η κίνηση του νου του,
και τα αισθήματά του σκοτεινά σαν Έρεβος:
τέτοιον να μην τον εμπιστεύεσαι.
Πρόσεξε τη μουσική. 
Σαίξπηρ

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα στην Καστοριά (13/6/2019). Προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα και το απόγευμα που προηγήθηκε, καθώς βρέθηκα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου, όπου η Β’ τάξη παρουσίαζε το κλασικό πια βιβλίο των Άλκης Ζέη και Σοφίας Ζαραμπούκα «η αλίκη στη χώρα των μαρμάρων», που το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα παρουσιάζει στα Ελληνόπουλα, που οφείλουν να γνωρίζουν. Αξίζουν, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς μαθητές που καταπιάστηκαν με το σπουδαίο αυτό θέμα και, φυσικά, και στη δασκάλα τους κ. Κ. Αξιώτη για ό,τι μας παρουσίασαν.

Δεν υπήρχε, λοιπόν, καλύτερη συνέχεια στο όμορφο αυτό απόγευμά μου από την πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος», όπου έπαιξε μουσική και τραγούδησε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Η βραδιά ήταν πραγματικά συγκινητική για τις διαπιστώσεις που κάναμε όλοι: πως η σύμπραξη του ιστορικού Συλλόγου της πόλης μας που έχει το όνομα του ποιητή μας με το συγκεκριμένο σχολείο ήταν μια πολύ σημαντική ιδέα· δυο μαζί δυνάμεις φέρνουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Μπράβο σε όλους, στον Σύλλογο, στη Δ/ντρια και στους διδάσκοντες Μουσική (θα ήταν πέρα ως πέρα άδικο να μη συγχαρούμε ιδιαιτέρως τον κ. Κ.Ταμβάκη, που με πολλή προσωπική δουλειά και πάθος βάζει τη σφραγίδα του στα μουσικά δρώμενα της περιοχής μας, καθώς δραστηριοποιείται και στην Καστοριά και στο Άργος)!

«Έξι χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο κανένα μάθημα «εγκυκλοπαιδικής» πληροφόρησης, μόνο τρεις γλώσσες: γραμματική / συντακτικό / ετυμολογία, τα μαθηματικά ως γλώσσα, και ασφαλώς μουσική. Όχι χρηστικό «εφόδιο» η γνώση, αλλά καλλιέργεια των προϋποθέσεων διάπλασης μετόχων του κοινωνικού αθλήματος [...]" πρότεινε, μαζί με άλλα δύο πράγματα, ο Χρήστος Γιανναράς σε πρόσφατη επιφυλλίδα του για να νεκραναστηθεί η Πατρίδα.

Αυτά τα λόγια τριγύριζαν διαρκώς απόψε στον νου μου, γι’ αυτό και η συγκίνησή μου εκεί στην πανέμορφη και φιλόξενη αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ήταν μεγάλη. Γιατί ο Γιανναράς για τη νεκρανάσταση της μεγάλης Πατρίδας έκανε προτάσεις κι εμείς εδώ, στη μικρή μας πατρίδα, την Καστοριά, έχουμε κάποιες ελπίδες να νεκραναστηθούμε: είναι οι σύλλογοι που παράγουν έργο και πάνε τον πολιτισμό ένα βήμα πιο πέρα (δεν το κάνουν όλοι οι σύλλογοι αυτό), είναι και το Μουσικό μας Σχολείο.

Είναι όλα αυτά τα παιδιά που απόψε κρατούσαν στα χέρια τους τους γαλάζιους φακέλους τους και πότε έβαφαν τις ελπίδες μας γαλάζιες πότε γέμιζαν τον ουρανό της καρδιάς μας με γαλάζια πουλιά έτοιμα να πετάξουν ψηλά, ανασηκώνοντας μαζί τους και την αγαπημένη πόλη. Την Καστοριά, που είναι σίγουρο πως της αξίζει μια πολύ καλύτερη τύχη και πορεία.

Την Καστοριά που της χρωστάμε μια καλύτερη τύχη και πορεία. Την Καστοριά που έχει πρόσωπο και ψυχή, που έχει πολλά πρόσωπα και είναι τα πρόσωπά της όμορφα και καθαρά σαν τα πρόσωπα των παιδιών που τραγουδούσαν απόψε, σηκώνοντάς μας λίγο ψηλότερα.

Γιατί ποιος περισσότερο από αυτά τα παιδιά εφαρμόζει στις μέρες μας το σωκρατικό «Μουσικήν ποίει και εργάζου»; Ποιος έχει τη δύναμη να μας πάει πιο πάνω απ’ όπου είμαστε, καλλιεργώντας μας και τη γλώσσα και τη μουσική και, προπαντός, φέρνοντάς μας πιο κοντά στο αληθινά ωραίο;

Αγαπημένοι μαθητές του Μουσικού μας Σχολείου, απόψε με την εκδήλωσή σας, όπου παίξατε μουσική και τραγουδήσατε, για μένα ενσαρκώσατε το σοφό απόφθεγμα του Ντοστογιέφσκι «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Γιατί είστε εσείς που μπορείτε να μας σώσετε και θα το καταφέρετε κυρίως με τη μουσική σας, που κρύβει μέσα της τεράστια δύναμη και είναι «κοσμοπλάστρα»!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 991, φωτό: fouit.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ